MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, September 26, 2009

INDAHNYA BERHARI RAYA

Hari ini dah masuk 7 Syawal. Maknanya dah 7 hari kita berhari raya. Seronok kan raya tahun ni?

Tak seronok ek? Tak seronok pun wat2 la mcm seronok.huhu

Sepanjang 6 hari raya yang sudah aku terasa mcm byk sgt cerita yang nak dijadikan entri kat dalam blog ni. Tapi at this moment tetiba aku rasa mcm blur. Tak tau pulak nak story apa. Huhu.

*ting!*- idea muncul

aku ingat aku nak tepek gambar je la kat entri edisi raya ni. Gambar kan boleh menceritakan segala-galanya.huhu..sila la telek..;)



1 Syawal
Lokasi - rumah terchenta di Ampang Jaya



bajet berseri di pagi raya - huh



berhari raya bersama kuih raya



2 Syawal
Lokasi - Kg. Batu 17, Pdg Rengas Perak


Incik Tunang datang beraya di kampung. Abah beliau terlalu peramah. Sembang macam tak nak balik. huhu



tahun ni semua sedara mara belah Perak balik raya kedua. Jadi, malam raya kedua umpama malam raya bagi kami tahun ni..



tgk tu, kan macam malam raya tu. Mak dan Nini berusaha menjahit manik di baju raya. *nasib baik baju aku dah siap*



3 Syawal
Lokasi - Padang Rengas, Lubuk Merbau, Taiping




bergaya bersama kereta orang. nak beli sendiri belum mampu.



kat rumah Tok Cu ni. suka perabihkan kerepek pisang kat umah Tok Cu. Sangat sedap



dah penat beraya. kami main game domino pulak. ni game sejak zaman kanak-kanak lagi nih.


4 Syawal
Lokasi - Manong, Perak (rumah Incik Tunang)




aku suka tgk umah tok Amry kat blkg tu. Macam cantik pulak.



beraya bersama Incik Tunang. Next year Insyaallah upgrade status.huhu



Segerombolan aku bawak p beraya umah Incik Tunang.*Mak and ayah takde dalam gambar. Tengah bergosip dengan mak abah Amry barangkali*



Jakun melihat anak ayam bewarna kuning secara live. Selalu tengok dalam buku cerita kanak-kanak jek.huhu




5 Syawal
Lokasi - Kg. Pokok Asam, Pendang Kedah
(Rumah Pak Lang)


majlis sambut menantu sepupu aku. To Am & Nurul.*Semoga berbahagia*




Aku nyaris kena jadi pengapit hanya kerana baju aku hampir sama dengan baju pengapit lelaki.huhu



Tu dia..aksi apa ni? Tembak burung ke?




Tiga beradik yang sudah besar. Ayid, Nini, dan Aku



Pasukan bunga telur yang sudah putus asa memberikan doorgift kepada tetamu. Sangat letih. Ramai kot tetamu datang. Jemputan 4000 orang! Amik kau!


6 Syawal
Lokasi - Taman Muhibah, A. Star (Rumah Tok Wan)


Raya ke enam aku takde dah aktiviti beraya ke mana mana. Letih kenduri semalam tu pun tak ilang lagi. Maka aku meng 'qadak' tido aku yang sudah berhari hari tidak mencukupi. *bangun tido kul 11 pagi!. Gamba takdek*


Petangnya aku, Nini, dan dua orang sepupu aku p beraya kat A. Setar Mall. Huhu. Kami p menonton wayang. Memang dah menjadi tradisi famili aku belah Kedah ni untuk berhari raya di panggung wayang beramai ramai. Huhu.

Tengok citer apa?

Tengok citer Momok The Movie. Nak kata best sangat tu takla tapi boleh la nak tengok. Huhu. *Gambar takdek jugak*


Tepat jam 12.15 malam, aku dan adik-adik berangakat pulang ke KL. Saja balik tgh malam. Nak elakkan jem. Alhamdulillah selamat sampai Ampang kul 5.15 pagi.

Hari ni dah raya ke tujuh. Esok Ke lapan. Menanti hari esok untuk pulang kembali ke Tanjung harapan. Menghabiskan sisa sisa semester 1 yang hanya berbaki 3 minggu je lagi. Huhu..


Mata dah ngantok. Mau tidor. Nunite eberibadi.






Monday, September 21, 2009

KASUT RAYA

Pernah dengar kasut crocs tak?

Rasanya ramai yang pernah dengar brand ni. Dulu masa kasut ni mula-mula berada di pasaran, aku idok la berminat sangat. Tak pernah amik peduli pun pasal kasut brand ni. Bagi aku rupa kasut ni pelik. Besar semacam jek. Kaler pulak wane wani. Dah macam kasut nak berkebun jek. Cuma yang aku tau harganya agak mahal. Bleh cecah 2 3 ratus sepasang. Huh, sungguh aku tak paham apa keistimewaan kasut ni. Huhu..


Selang bape kemudian aku dengar dengar rege *harga* kasut ni dah turun. Boleh beli dengan harga serendah RM80. Masa ni ramai jugak la menderu deru p beli. Tapi aku tetap tak berminat.


Pastu sejak kebelakangan ni aku selalu sangat jumpa kasut tiruan versi crocs yang dijual dengan harga serendah seploh hengget jek. Memang banyak. Sampaikan aku pun terjebak terbeli sama. Selesa jugak memakainya. Itu baru yang tiruan. Yang original aku rasa mesti lagi sedap pakai. Maklumlah kasut nak p kebun. Takkan pakai high heel plak.Huhu..

Bukan itu sebenarnya yang aku nak story ni. Sebenarnya aku nak citer semalam merupakan malam raya kan? Sumer orang tau bila malam raya pasti akan ada acara melelong barang barang jualan kat bazaar. Yang paling glamer tentulah bazaar kat Jalan TAR KL. Disebabkan tahun ni aku beraya kat KL dulu, maka berpeluanglah aku p bersoping kat Jalan TAR pada malam raya. Serasanya ini kali pertama aku bersoping kat Jalan TAR pada malam raya. Memang syiok. Manusia memang jangan cakap la. Ramai sesangat. Lebih ramai dari hari yang aku p dgn Irda aritu. Tapi yang bestnya barang memang murah gilos. Harga roboh beb!


Antara barang yang dijual dengan harga yang murah giler adalah kasut crocs *versi made in China*. Setahu aku hari hari biasa kasut ni dijual agak mahal jugak. Dalam 70 80 hengget jugak la. Tapi malam raya aritu diorang jual lelong abis.

Teka bape regenya?


RM 50?

Salah..

RM 30?

Salah jugak...

Abis bape??

Diorang jual dengan harga 3 pasang RM50!

Ha amik kau!

Memang macam orang histeria la masing masing memilih kasut. Aku pun tak ketinggalan. Aku dengan adik aku *Nini* turut serta dalam acara memilih kasut lelong tersebut biarpun aku sudah punya dua pasang kasut raya dah.*dasar boros*.


Tengah ralit memilih 3 pasang kasut, tetiba ada announcement kata harga diturunkan lagi..menjadi 4 pasang RM60!*taktik org meniaga*


Aku dengan Nini pun apa lagi..terus menambah sepasang lagi menjadikannya empat pasang. Amik kau..buat pertama kali aku ada empat pasang kasut raya. Boleh tukar kasut setiap hari. Wakakakaka..


Cantik sgt ke kasut crocs yang kitorang beli tu? Nak tengok? Tengoklah..



cantik x?ini je yg matching dengan kaki versi gergasi aku dan Ninie. Eh kata empat, ni ada tiga psg jek. mana lg satu???


Kat atas tu ada tiga je kan? yang keempat ni memang spesel skit. Memang takde orang beli kasut versi ni. Nini je yang berkenan. Hamboi, tak sabar nak tengok pict dah nampaknya..sabaq no..nak upload sat..ha, tengoklah..


kasut versi dua dua kaki kanan. Cacat agaknya adik aku ni. Tak sedar terbeli dua dua belah kaki kanan. Hahaha..Wat rugi jek.*padan muka aku si tukang bayar*

LEMANG

Malam raya merupakan malam yang paling happening bila tibanya hari raya. Setuju tak? Tak setuju pun takpela. Truskan membaca ayat seterusnya. Huhu. Kalo kat kampung aku, samada kat kedah atau kat perak..malam raya memang best. Kami akan gotong royong ngemas rumah, vakum karpet, pasang langsir, kuarkan pinggan mangkuk, dan yang paling mesti kena buat adalah mnyediakan juadah istimewa untuk hidangan di hari raya..weeehoooo!

Kalo kat kampung kat Perak, juadah standard dari dulu sampai sekarang adalah rendang ayam/daging, and lemang. Ketupat ketupat memang jarang ada kat perak. Dulu masa arwah tok dan pah ada lagi, diorang la yang akan bertungkus lumus buatkan lemang untuk anak cucu. Memang meriah. Sekarang bila tok dan pah takde lagi, kami biasa beli je lemang tepi jalan. Sedap jugak. Cuma kurang meriah la sebab takde dah acara bakar membakar lemang depan umah.

Tapi kan kat kuala kangsar memang terkenal dengan lemang jagung. Aku tak pasti kat tempat lain ada jugak ke tak lemang jagung ni. Tapi lemang jagung memang sedap. Tak percaya? Cubalah. Belambak jual tepi jalan kat Kuala Kangsar nun. Tapi harganya mahal la dalam 2 hengget dari lemang biasa. Huhu.

Kalo kat Kedah pulak, susah pulak nak jumpa lemang ni. Tapi sangat gelamer dengan ketupat daun palas. Ala ketupat yang bentuk tiga segi tu. Ketupat palas ni bukan ketupat nasik tau. Beliau adalah ketupat pulut. Sedap dimakan dengan serunding basah yang tok buat. Juga enak dimakan bersama susu pekat manis. Huhu..

Tapi malangnya tahun ni akau terpaksa beraya di KL. Maka tinggal harapan je la nak makan lemang jagung dengan ketupat palas yang tok buat di pagi raya. Memang tak dapek la. Aku cuma mampu makan "Lemang Lan" je.*Lemang tepi jalan*

Berikut adalah beberapa keping pict yang sempat aku snap masa ikut rombongan p beli lemang malam semalam. Saksikanlahhhh....

Gerai lemang yang terletak bersebelahan dengan Hotel De Palma Ampang*promote*. Besar gerainya. Happening. Best. Sedap.*promote kuasa dua*



Tengok tu diorang bakar lemang. Siap korek lubang nak wat tempat api. nasib baik tak korek lubang 6 kaki dalam 3 kaki lebar.huhu



Tu dia..kena beratur panjang hang tau dak? Paling best tu tgk tu..aci india pun bizi nak mkn lemang tau.*kita kan Malaysian*

Friday, September 18, 2009

BAJU RAYA

Wah..raya makin dekat. Hari ni dah Jumaat. Esok dah Sabtu, hari tengok anak bulan. Lusa Insyaallah semua umat Islam di seluruh dunia akan menyambut girang Aidilfitri. Weeeehooo!!

Sebelum aku selalu kata baju raya aku ada lima pasang.*dasar periak*. Tapi tiga daripadanya masih lagi berada kat tailor. Huhu. Kalo adik laki aku tak p amik malam ni, ada kemungkinan aku cuma ada dua pasang je baju raya tahun ni. Huhuhu..

Semalam aku tengok mak aku gigih menjahit manik manik kat baju raya aku. Mak memang superwoman. Dan seperti selalu aku akan rasa bangga bila pakai baju yang maniknya dijahit oleh mak aku. Sebab apa? Sebab bila orang tanya.."cantiknya baju, tempah kat mana ni?" Aku dengan bangganya akan bagitahu manik manik kat baju aku ni mak aku yang jahitkan.*sambil kembangkan serombong kapal aku*. Memang satu kebanggaan. Cuma aku je yang takleh mak banggakan sebab langsung tak pandai menjahit. Ntahlah di mana silapnya. Tangan aku keras mcm jarum.Hahaha.

So kat sini aku nak tepek sikit pict baju raya aku. Tepek sikit sudahlah. Takkan nak tepek lima lima pasang kot. Riak sangat tu nanti makruh puasa.*puasa ke,wink*


sape kata baju aku cantik sila komen kat bawah.hehehe..

Thursday, September 17, 2009

SOPING!

Hari ni aku bangun pagi dengan perasaan yang sungguh gumbira. Penuh dengan rasa teruja. Kenapa? Sebab hari ni aku akan pulang ke 'kampung halaman' aku di Ampang Jaya yang indah permai. Huhu. Second reason, sebab aku akan p bersoping raya bersama teman bicara jiwa (Irda) hari ni. Misi untuk perabihkan duit elaun. Hahaha..

Orang perempuan dengan soping soping ni kan ibarat isi dengan kuku, aur dengan tebing, kerusi dengan meja, tilam dengan bantal dan apa apa je la yang seumpamanya. Memang tidak dapat dipisahkan lagi. Sama macam experience aku p soping siang tadi. Huh!boleh kata 80% orang yang kuar bersoping tadi adalah wanita!Kaum lelaki memang tak ramai. Mungkin yang join soping sama tu cuma 'banker' jek. Tukang bayor. Huk huk.

Aku dengan Irda p soping kat Sogo jek tadi. Kami sampai Sogo punyalah awal. Pintu pun tak bukak lagi. Huhu sangat teruja. Tapi manusia punyalah ramai. Rasanya semua pun tahu Sogo adalah antara mall pilihan ramai penduduk KL untuk bersoping bila tiba musim perayaan. Sebab apa ek? Mungkin sebab banyak pilihan dan paling utama harganya memang 'roboh' abis. *poket pun boleh koyak jgk*

Aku dah set dalam kepala untuk tidak membeli benda benda yang tidak perlu. Aku cuma perlukan sebuah hand bag, purse dan kasut raya dan kasut kuliah. Itu jek. Yang lain lain tidak perlu walaupun cantik dimata dan juga dipoket.*sila berjimat*


Aku mulakan misi aku dengan mencari hand bag. Fuh memang mencabar. Stress aku dibuatnya. Yela, banyak sangat pilihan sampai mata jadi kelabu. Yang aku berkenan harganya sumer 100 ke atas. Hadoi! Memang roboh poket aku gini. Hahaha. Setelah 7 kali 'tawaf' department hand bag tu dan aku rasa separuh dari sales girl kat situ dah cam muka aku. Asik ulang alik jek. Huhu..Sudahnya aku pilih bag ni. Ntahlah cantik ke tak. Aku ni memang spesis pelik skit. Suka benda wane wani. Macam kanak kanak..


Ops terlupa. Aku juga telah memilih purse yang sedondon dengan hand bag aku nih.*matching gitu*. Barulah dinamakan sedondon di Aidilfitri. Huhu..



brand apa jangan tanya. Aku bukan kisah sangat. cap 'Boutique PS' pun aku bedal jek.


Lepas dah beli hand bag n purse, bermakna misi aku hampir slesai. Tinggal lagi nak cari kasut raya dan juga kasut kuliah. Untuk makluman kasut kuliah aku memang dah nazak sangat dah. Almaklumlah kasut 10 hengget. Huhu. Jadi tengah ada duit ni baik aku beli siap siap kasut p kelas. Nanti bila dah jatuh miskin baru terkial kial cari kasut p kelas. Padan muka aku.

Lepas dah jumpa kasut kuliah, aku menonong cari kasut raya pulak. Sebenarnya aku ada berkenan satu kasut brand Sach. Lawa sangat. Selesa pun selesa. Cuma harganya je tak berapa selesa untuk dibayar. Hahaha.*kedekut*. Bagi aku dengan 100 hengget tu aku boleh dapat dua pasang kasut apa. Atau mungkin jugak boleh rembat tiga sekali gus. Lebih berbaloi baloi aku rasa. Jadi aku pun lupakan sekejap kasut cantik tu dan terus terusan mencari kasut yang lain. Mana tau jumpa yang lain yang lebih cantik dan berbaloi baloi. *wink*

Malangnya setelah tawaf hampir tujuh kali kat department kasut pulak, aku masih tak jumpa kasut/sandal yang secantik kasut Sach tadi. Hadoi..kenapa la yang Sach tu mahal sangat. Buat aku berkira kira untuk membeli.*memang kedekut*

Bila aku pikir pikir balik, takde gunanya berhabis ringgit hanya untuk sepasang kasut. Banyak lagi aku nak wat dengan duit elaun aku tu. Jadi aku pun pilih the 2nd best shoes in my mind on that time. Dan hasilnya......


Tada...

yg belah kiri tu kasut kuliah. mesti bertali belakang.kalo tak kena saman dengan pak gad proton.
yg satu lg tu kasut raya aku.simple jek.takde bling bling seperti raya raya lepas.value added-ada tali belakang jugak.so boleh guna untuk p kuliah jugak.berbaloi baloi kan?*riang*


Setelah aku kira kira balik sumer jumlah yang tertera pada resit, hmmm boleh tahan roboh jugak la poket aku. Terbang jugak dalam 300 hengget untuk benda benda seperti dalam gambar yang tertera di atas. Huhu.

Ops terlupa. Apa jadi dengan kawan aku Irda? Mana beliau pegi?Senyap jek..Owh..Irda ada. Beliau pun sama macam aku. Sibuk 'tawaf' keliling Sogo mencari sesuatu untuk dibeli. Dan akhirnya beliau rembat sehelai jeans. Gambar tak dapat ditepek kerana biarlah rahsia.*ada hak ekslusif*

Pastu aku baru sedar yang kaki aku dah sakit sesangat. Letih pun teramat sangat. Tapi aku n Irda tak p Jalan TAR lg ni. Mana boleh tak pegi. Tak selesai la misi aku nanti. Jadi kami pun menapak ke Bazaar kat Jalan TAR. Memang happening! Ramai gilos umat manusia sampaikan kalo tengok bawah takleh nampak tar jalan dah. Nampak kasut orang jek. Begitu gambaran kepadatan manusia di Jalan TAR tu. Sebabkan orang ramai sangat, aku terpaksa tangguhkan dulu misi untuk membeli tudung. Aku tak sanggup nak memilih tudung berebut rebut camtu. Dengan 2 bijik beg yang aku galas kat bahu, dengan beg plastik soping kat Sogo..Huh, memang harus aku tangguhkan misi ini.


Mungkin aku akan sambung misi perabihkan duit ni esok lusa pulak, Nanti aku update entri baru ok. Daa..

Wednesday, September 16, 2009

2660.30

Seperti yang telah aku coretkan dalam entri edisi milo (3 in 1), hari ni 16 September 2009 para pelajar DPLI sesi Julai 2009/2010 menerima elaun masing masing dengan gumbiranya..Alhamdulillah.Akhirnya rezeki yang ditunggu tunggu muncul jua. Terima kasih kepada Kementerian Pelajaran Malaysia!

Bila dah dapat duit, biasalah kepala masing masing secara otomatiknya dah diprogram untuk segera membeli belah. Tambah lagi raya dah makin dekat ni. Ramai lagi kengkawan yang masih tak buat apa pun persiapan raya. Kuih raya sebijik pun takde dalam balang, apatah lagi baju raya sepasang dua. Huhu. Maka aku pun bersetuju mem folo teman teman bicara jiwa aku kat UPSI ni untuk bersoping raya after kelas hari ni. Soping katne? Mid Valley? Salah...Jalan TAR?? Pun tak betol..Abis katne??
.
.
.
Pekan Tanjong Malim suda..;p

Tapi sebabkan aku dah punya banyak baju raya (ada 5 pasang okey;p), so aku tak berminat untuk tambah baju raya lagi. Wat membazir jek. Baik aku wat menda lain. Nak tau apa aku wat dengan duit elaun aku pada hari pertama aku mendapat elaun ni? Nah tengok la..



bayar bil telefon.tak sanggup dah fon kena bar.seksa menanggung rindu;p



baju tido raya.orang lain sibuk beli baju kurung la kebaya la.aku tetap setia dengan pakaian rasmi aku.kaftan.;p



hazel cheese..perisa (perisa ke perasa?ke dua dua salah?) baru ke ni?aku x pnh jumpa sblm ni. tu yang jakun beli tu.



akhir sekali berbuka puasa di Restoran Cupak. Aku order tomyam, telur dadar, sotong goreng tepung. Terbaeekk la. Ni pict sebelom makan. Yummy



ni pict selepas aku dah bertukar menjadi 'ular sawa'. Burrp..kenyang gilos. Takde apa lagi yang tinggal. Kalo kucin nak makan pun takde sisa dah.hahaha..*lahap*


Kesimpulannya hari ini adalah hari paling syurga sepanjang aku kat UPSI ni. Esok aku akan berangkat pulang ke KL dan meneruskan misi perabihkan duit bersama Irda pulak kat Jalan TAR. Tata Tanjong Malim!

KAD RAYA PERTAMA

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Pecah kaca pecah tong,
Sudah baca harap gantung.


Pernah dengar tak pantun dua kerat ni? Mesti pernah kan..pantun glamer ni. Pantun ni mengingatkan aku kepada style beraya zaman kanak-kanak dulu. Kami suka sangat berbalas-balas kad raya. Kad raya memang menjadi objek wajib untuk dibeli menjelang hari raya. Time dulu kad raya ni morah jek. Dua kupang bleh dapat.

Dan menjadi satu trend untuk aku memberikan kad raya kepada semua kawan kawan sekelas aku (kecuali yang bukan Islam la). Dan pastinya aku akan menerima balasan yang setimpal atas kad raya yang sudah diberi. Memang best. Bleh gantung kat pokok bunga mama kat umah. Hahaha..

Tapi itu dulu la. Citer 15 tahun dulu. Sekarang ni susah sangat dah nak dapat kad raya. Kad kawin selalu la. Hehehe.

Tapi..hari ni memang hari bahagia aku. Sudah la kelas pagi tadi batal, elaun pulak dah masok, pastu dapat kad raya pulak lagi. Memang syurga! Erk..sape yang begitu baik hati memberikan aku kad raya tahun ni? Erm...mari kita lihat siapa yang kena..heheh



Kad raya bentuk telefon canggih abad ini dari Cik Norly..Selamat Hari Raya Norly. Maaf Zahir Batin..Jiwa dan Raga.Huhu

ENTRI EDISI MILO (3 IN 1)

Cerita 1

Malam semalam memang hari paling mengong. Broadbang aku 'bertukar!' buat sekian kalinya. Selalunya dia 'lembik' kejap jek..dalam masa beberapa minit beliau akan 'bertukar!' kembali menjadi ultraman. Tapi malam semalam nampaknya beliau memang lunyai kna belasah dek resakse. Huhu..sila kasihani broadbang aku. Tapi sila kasihani aku kuasa dua. Sebab. Ladang aku musnah hanya sebab broadbang aku kalah di tgn resakse malam tadi. Waaaaaa!!!! Aku kerugian hampir 20 ribu coins tau tak? Fuh nasib baik coins tu bukan dalam RM. Kalo tak..memang aku pijak-pijak broadbang aku nih.


Tak paham ek? Takpela..tak perlu paham. Ini cuma luahan hati aku yang ditulis dalam bentuk metafora.*aku pun tak bape nak paham*


Cerita 2

Pagi tadi aku bangun awal dari biasa. Pelik. Kenapa ek? Sebab aku mau membasuh baju yang sudah tak muat baldi layaknya. Huhu. Kemudian aku terus bersiap siap untuk ke kelas Sekolah & Masyarakat. Elok jek aku siap pakai tudung, dah nak galas beg dah pun, tiba-tiba..
.
.
.
.
"yongggg mesej"

Ada mesej la pulak. Dari Irda. Forwarded mesej yang memberitahu kelas Sekolah & Masyarakat dibatalkan!. Adeh la..sebelah hati mcm gumbira..Sebelah lg mcm stress. Sebab aku dah siap dah ni nak p kelas. Huhu. *macam la rajin sgt*


Cerita 3

Bila dah tak jadi pegi kelas. Maka aku pun melayan la 'peti sejuk' aku ni. Hmm..broadbang aku masih lagi 'lembik'. Sama seperti semalam. Stress. Tengah syiok melayan 'peti sejuk' aku ni tiba-tiba...
.
.
.
"yongggg mesej"

Ada sms lagik. Sape la pulak nih. Sms nak gitau sumer kelas hari ni batal ke? *berangan*

Rupanya rupanya sms dari Irda. Irda lagik. Ada apa ek?


Omaigod!omaigod!

Elaun dah masok rupanya! Hoooyeeaahh!

Seronok bangat ni. Dapatlah bersoping bersama Norly, Ana dan Irda petang nanti. Dan misi bersoping akan diteruskan di Jalan TAR esok..with Irda.

Yes!

Sunday, September 13, 2009

MAK YONG TO BE

Tengah sedap sdap aku bermain dengan 'peti sejuk' aku ni tiba-tiba fon aku yang telah menjadi bisu selama dua hari mengeluarkan bunyi..."yongggg sms."

Tau la aku bahawa ada sms masok. Sape la pulak anta sms malam-malam gini. Bila aku bukak peti masok aku, tertera nama 'ayid'. Ayid ni adik aku yang baru kawin last year. Sila rujuk entri 'perkahwinan pertama'. Hmm..ada apa ayid sms aku malam-malam ni. Nak discuss pasal ofer keje baru dia ke?Hmm..ntah. Bacalah dulu sms dia baru tau.


"Alhamdulillah Sakinah dah confirm pregnant 5 minggu...doakan anak pertama kami..amin.."

Ohmaigod! I'll become Mak Yong?? Serious?? Huh memang seronok! Aku senyum bukan takat sampai ke telinga. Tapi dah sampai ke belakang telinga dah pun. Huhuhu..serius aku sangat seronok. Berita elaun akan masuk dalam masa terdekat ni pun tak aku happy macam ni.

Sungguh. Mungkin inilah perasaan bila nak dapat anak buah. Patut lah Incik Tunang pun memberikan reaksi yang 'over' bila tau kakak ipar and kakak dia pregnant sebelum ni. Rupanya perasaan itu sangat lah ajaib. Tak pernah rasa. Tak sama dengan perasaan kalau nak dapat adik baru atau sepupu baru. Perasaan yang sangat aneh. Yang boleh buat aku terus meng google baju-baju baby yang comel-comel untuk dihadiahkan kat bakal anak buah aku tu. Sangat manis!

Sekarang baby baru 5 minggu..ada lebih kurang 32 minggu lagi sebelum baby boleh tengok muka Mak Yong dia yang kiut miut ni.*perasan*. Tak sabarnya...baby boy ke girl ke..I don't care. Asalkan sehat walafiat comel sentiasa seperti Mak Yong. ;p

Jom kita tengok hasil peng google lan aku tadi..tadaa..kiut kan?


CINTAKU 730 HARI..

Aku hampir terlupa. Serius. Aku terlupa yang hari ni 13 September. Tarikh yang tak sepatutnya aku lupa. Apa istimewanya tarikh ni selain merupakan besday kepada salah sorang ahli 'team bomba' yang aku tubuhkan? (Happy Birthday to Julie;p)

Hmm...hari ni genap 730 hari aku bersama dia. Genap 730 hari aku amanahkan hati aku pada dia untuk dia jaga. Dan genap 730 hari jugak aku melalui pahit manis payau masin tak cukup garam gula bagai dengan dia.


Tapi....


Malangnya aku tak berpeluang menyambutnya bersama dia. Aku tak dapat ketemu dia. Tatap mata dia. Genggam tangannya. Juga mendengar suaranya.


Kalau lah hati ini punya muka, pasti ia tersenyum girang melihat betapa bahagianya aku dengan dia selama 730 hari ni. Semoga aku dapat habiskan 730 tahun lagi dengan dia.


Selamat ulang tahun cinta kita sayang..

gula-gula hatiku

MATI KUTU

Hari ni hari Ahad. Sepatutnya menjadi hari yang paling syiok bagi aku. Tapi sebaliknya yang berlaku. Weekend kali ni terasa sungguh menyeksakan. Kenapa??

Satu..

Aku tak balik Ampang. Maka secara otomatiknya aku terpaksa menjadi seorang pembosan di Tanjong Malim ni. Serius. Aku memang layak memenangi anugerah Pembosan Terbaik Minggu Ini.

Dua..

Line fon aku kena barred. Maka secara tidak langsung aku tak boleh berhubungan dengan sesiapa terutama Incik Tunang. Aku takleh call dia, dia pun takleh call aku. Maka menjadi bisu la fon aku sepanjang weekend ni. Sama seperti tuannya. Dua-dua dh jadi OKU.

Incik Tunang claim dia dah bayar dah bil 9hb aritu. Tapi bila call Maxis, diorang kata payment tu dah di reversed balik. Ish sungguh aku tak paham. Nape plak kna reversed balik payment tu?Incik tunang bayar guna duit palsu ke? Hadoi. Aku tak larat nak pikir sebab musababnya. Cuma menanti masa dan ketikanya line fon ni diaktifkan semula. Stress.

Tiga..

Seperti yang aku story dalam entri 'kering kontang 2', poket aku memang 'gersang'. Setakat ni aku cuma ada sepuluh hengget je dalam purse. Cukup untuk wat belanja p bazaar petang nnt. Mujur my dear mom memahami. Maka dapatlah aku wat kesimpulan yang 'bank FAMA' adalah bank terbaik di dunia. Memberi wang tanpa faedah dan tanpa perlu membayar balik. Huhu..

Empat..

Aku sangat bosan sekarang..aku sangat rindukan my ucuk. Please abang..call me now even to say hello. Kalo tak sampai ke malam aku akan duduk menung depan 'peti sejuk' aku macam ni..

Friday, September 11, 2009

PERTUNANGAN 3 RASA


Bila orang tanya "best tak jadi tunang orang?"


*jungkit bahu* tanda tak tahu.


Memang itulah jawapan pertama yang bermain dalam hati. Aku pun tak pasti best atau tak membawa gelaran tunangan orang ni. Sedangkan dulu aku lah antara manusia paling excited untuk menjunjung gelaran manis itu. Manis ke? *jungkit bahu lagi*


Aku cuma betul-betul rasa manisnya digelar tunang orang dalam tempoh seminggu selepas ditunangkan. Tapi ini bukan bermakna aku tak suka dengan pertunangan ini. Jauh sekali untuk rasa menyesal. Aku terlalu sayangkan perhubungan yang baru diikat ni.


Cuma

.

.

.

Aku sedikit kecewa. Sebab selepas bertunang aku makin jarang dapat ketemu dia. Kadang-kadang trasa makin jauh (biarpun tajuk blog aku 'hampir ke situ'). Sejak bertunang baru dua kali aku jumpa dia. Sungguh tak best. Padahal masing-masing tak la jauh mana. Nape ye jadi camni? *jungkit bahu lagi*


Bila keadaan jadi camni, emosi aku kadang-kadang tak menentu. Aku jadi cepat marah. Suka cari gaduh. Dia tak jawab call, aku wat muncung macam paruh. Bleh sangkut baju. Dia main game bola lama sikit, aku wat muka huduh. Lebih malang kalo tengah syok syok bergayut kat telefon tiba-tiba dia kata nak ter buang air yang besar.Itu lagi la aku hangin. Nape la sebelum call aku tak nak 'membuang' dulu? Ish..teruk kan aku? Kalo aku dah marah, hal kecik pun aku bleh kembangkan jadi masalah besar.(makluman:aku mmg pandai bab bab kembangkan isi ni.:p)


Tapi sebalik kesedihan aku, aku gembira jugak. Dia dah mula berubah perlahan lahan. Dia tahu yang dia bakal pikul tanggungjawab besar. Tambah lagi badan aku memang besar, maka makin besarlah tanggungan dia. Huhuhu. Aku nampak dia mula bertindak matang. Tak lagi suka berpoya poya macam dulu. Akaun ASB dia mula mendapat nafas kembali setelah 'mati kekurangan udara' selama beberapa tahun.Huhu. Aku tahu itu tandanya dia serius dengan hubungan ni.


Aku cuma harap hubungan aku dengan dia akan baik baik saja. Tuhan tolonglah jaga hubungan kami. Aku terlalu ingin menghabiskan seluruh hidup aku dengan dia. Menjadi tua bersama sama. Membela ayam dan itik berdua. Bahagia sampai hujung nyawa.


Bersama Syaiful Amry...




PERKAHWINAN PERTAMA



Entri kali ini merupakan entri yang agak ketinggalan zaman. Sebabnya citernya dah basi. Tapi aku tetap nak tepek jugak kat blog ni sebagai kenang-kenangan.*gatai*

Sebenarnya tadi aku baru melihat-lihat kembali gambar-gambar wedding adik lelaki kesayangan aku yang aku panggil Ayid. Beliau telah pun berkahwin dengan gadis pujaan beliau iaitu Sakinah sekitar Oktober 2008. Maknanya dah dekat setahun dah depa kawin. Cuma aku je yang lambat nak update dalam blog ni. (Yela blog ni pun aku baru je ternak.huhu)

Wedding Ayid ni merupakan wedding pertama kategori cucu dalam famili. Samada belah mak atau abah, inilah cucu tok, pah, tok wan n tok yang pertama skali kahwin. Jadi tentulah masing-masing teruja. Terutama sekali mak aku. Tak percaya? Tengok pict ni..

Mak masih gigih jahit manik kat baju flower girls pada hari kenduri..sian mak.


Mak adalah individu paling sibuk pada hari perkahwinan adik aku. Rasa-rasa aku malam tu dia tak tido langsung. Masih gigih menjahit manik kat baju kitorang. Tambah lagi mak tak sempat nak makan pun pada hari wedding tu. Aku risau jugak mak pengsan ke apa ke..Ish mintak dijauhkan..

Satu lagi pict yang buat aku sangat terharu adalah ini.

2 orang pakcik aku (Pak Tun dan Pak Din) yang berusaha menyiapkan hidangan pengantin. Katerer dh sdiakan dh hidangan pengantin, tp depa beriya nak wat sendirik hidangan tambahan..kagum.


Dan juga pict ini.



Mak Yang nangis ke wat hidangan pengantin??huhu..terharu lagi aku.



Sungguh aku terharu dengan kerjasama yang pakcik makcik aku berikan. Itu baru beberapa keping gambo jek. Ada byk lagi moment-moment indah yang x dirakam.


Kalo dah namanya majlis perkahwinan, kurang lengkap kalo takde pelamin ye tak? Erm..meh aku tepek gambo pelamin selai. Not bad la bagi aku. Walaupun banyak guna kain (utk makluman aku x bape suka pelamin banyak guna kain.aku prefer bunga.ngeee) tapi masih nampak cantik bagi aku. Memenuhi la citarasa yang aku nak. Nak tengok? Ha tengok la..



Sila abaikan model dua orang itu.itu bukan pengantin ya.

Jom kita tengok suasana kat bilik pengantin pulak. Ngeee...


Bilik yang simple..tp aku suke..no need cadar kilat-kilat beropol bagai.


Sebabkan ni kenduri sambut menantu, so bilik pengantin simple-simple sudah la. Kalo over sangat kang nampak pelik pulak. Bilik pengantin ni boleh kata ilham dari mak. Taste mak aku memang ada kelas. Sama macam anak sulung dia jugak.*wink*

Ok dah puas tengok? Moh kite jenguk khemah pengantin pulak. Meriah tak meriah. Hahaha..



Wah..ramainyeee..slps proses post mortem, at least 1000 org tetamu hadir majlis ni.cukup ramai bg aku.


Ok..ok.pengantin dah sampai tu. Cepat cepat kite tengok pengantin pulak. Pak kompang kompang kompang..kepong kepong kepong kepong..(bunyi kompang)







Ermm...majlis memang meriah. Famili aku jemput dalam 1400 tetamu. Cukup ramai dah bagi aku. Kenduri aku nanti mak aku dah bagitau awal-awal dah. Jemputan mestilah tidak boleh kurang dari 1200 orang. Huhu.Ada ke orang nak mai kenduri aku nanti?



Apapun aku sangat happy dengan wedding adik aku yang sorang ni. Biarlah dia langkah bendul ke apa ke, aku tetap gembira. Boleh kata 80% wedding ni aku yang uruskan sambil dibantu oleh bala tentera aku yang dedikasi.*buat muka bangga*


Untuk Ayid and Ina, selamat menjalani kehidupan suami isteri. Tak lama lagi nak sambut 1st annivessary (btol ke ejaan ni?). So Happy 1st Annivessary *in advance*.


Sebagai penutup, mari kita layan gambo nih..terliur beb.


Time kira duit salam kaut..riban riban jugak la famili aku dapat ari tu.huhu..

Thursday, September 10, 2009

KERING KONTANG 2

Aku dah ada idea untuk menulis. Hehehe. Tetiba je "beliau" datang.:P

Eh nape aku ter ceria pulak ni? Aku sebenarnya berada dalam mood sedih. Tiun mood kejap.:(

Petang tadi, aku p bazaar ramadhan kat tepi balai bomba depan nun. So kalo nak pegi bazaar mestilah kena bawak duit ye tak? Kalo tak camne nak membeli dan membelah? Kecuali kalo aku p bazaar untuk berkeliaran tanpa tujuan. Huhu.

Maka aku pun bukak la purse aku (Utk maklumam purse aku dah koyak rabak. Sila kasihani aku). Ermm..cuma ada 30 hengget jek. Sedih. Nak mintak kat mak abah pun sampai dah naik segan dah. Nak mintak kat incik tunang pun segan jugak. Dah la beliau terpaksa mengorbankan ratus-ratus duit gaji beliau untuk bayar bil telepon aku. Huhu. Sah la poket aku makin kontang.

Bila la satu tiga tiga tujuh point empat satu ni nak masok ke dalam akaun aku. Tolon lah pihak-pihak yang bertanggungjawab, kasihanilah aku dan kuncu-kuncu aku kat UPSI ni. Poket kami masing-masing dah macam gurun sahara dah ni.
.
.
.
.
.
KONTANG

KERING KONTANG

Nak mula dari mana ek?



Aku sebenarnya tak tahu nak tulis apa ni.

Tapi aku nak tulis jugak.

Otak aku kontang. Aku bosan sebenarnya. Seharian duduk berkurung dalam bilik. Ngadap "peti sejuk" aku ni. Hmmm..membuatkan aku menjadi seorang yang sangat pembosan. Kadang-kadang aku rasa macam dah jadi si bisu pulak dah. Aku takde roomate untuk diajak bergosip mahupun "membuat ketupat". Maklumlah dekat-dekat nak raya ni.Ngeee..


Otak aku kontang lagi.
.
.
.
.
.
Dan terus kontang.

Thursday, September 3, 2009

MISI YANG BERJAYA

Beberapa minggu lepas, aku telah diberikan satu kumpulan kecil yang terdiri daripada 6 orang anak dara yang diberi nama Wan, Norly, Yanti, Kak Zana, Naza, and Kak Faizah. Kumpulan kami telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan satu aktiviti pertandingan ala-ala aktiviti ko-kurikulum kat sekolah tu. Memang pada awalnya macam-macam idea kuar..ada yang cadangkan pertandingan nyanyian lagu patriotik, ada yang cadangkan pertandingan lukis poster, pertandingan memasak, pertandingan busana muslimah la..macam-macam idea ada. Sudahnya kami pilih pertandingan Busana Muslimah..cuma kami improvised skit nama dia jadi MAKEOVER CONTEST..baru nampak moden skit. Huhu..


Dan ntah camne ntah, aku tanpa disengaja telah dilantik menjadi ketua kumpulan..Sejak dari tu memang trasa mcm ada batu besar atas bahu ni. Yela, bukan senang jadi ketua ni..macam-macam nak kena pikir. Tapi aku bernasib baik, 5 orang kuncu-kuncu aku sangat memberi kerjasama. Bertuah aku. Huhuhu..


Jadi bermula proses persiapan untuk pertandingan tu. Macam-macam pahit manis berlaku sepanjang persiapan dilakukan. Ada yang tak tido malam, ada yang sampai pujuk boipren soh sponsor adiah, ada yang terpaksa tebalkan muka p opis lama mintak sumbangan, ada yang muka kelat hanya sebab pikirkan persiapan tak siap..huh mcm2 la. Mungkin ada jgk kot yg tak rasa pape..takde perasaan la tu. Hehehe..Sepatotnya kitorang kna organise 5 Ogos aritu..tapi sebab ada sedikit masalah teknikal dan vokasional turn kami dianjakkan paradigma ke hari ni..3 September 2009. Kemain jauh lagi anjakan paradigmanya. Huhuhu..


Serius, semalam..sepanjang malam aku risau. Nervous gila. Apalah jadi dengan pertandingan kitorang hari ni. Ngeri...

Memang masa pertandingan berlangsung tu tugas aku hanya bagi ucapan kemetot and duduk je jadi VIP. Maklumlah..aku kan Pengarah Projek. Huhuhu...Tapi aku tetap risau.


Apapun aku jadi lega skit (skit je la) bila tengok kawan-kawan sumer bersemangat. Kami sumer sepakat menjadi Barney and friends arini..sedondon ungu.Huhu..(cantik jgk..mcm kenduri kawin pun ada). Pertandingan berjalan lancar..sama seperti yang kami rancang. Cuma aku tetap berdebar tunggu reaksi instructor aku, Pn. Linda. Apalah agknya dia nak komen nnt..jgn sampai aku nangis kna hentam dah la. Aku dah cuba wat yang terbaik yang aku mampu untuk pertandingan ni. Sangat neves!


Jam menunjukkan pukul lima namploh minit. Bermakna tamat sudahlah sesi pertandingan. Selesai...lega aku. Tapi saat yang digeruni akhirnya tiba jua. Puan Linda dengan pantas membuat pengumuman soh sumer budak-budak duduk dulu, jgn balik lg. Beliau ada benda nak cakap... Hadoi takot.


Kami anak dara berenam ni dengan taatnya mengambil tempat paling depan sekali. Dok pun himpit-himpit, senang kalo kena hentam nanti ada jugak la bahu untuk menangis. Huhu..Puan Linda pun start dengan mukadimahnya. Bunyi macam nak kena komen teruk je ni..Adeh. Matilah aku.


Tetiba aku terdengar kata-kata


".....sangat membanggakan saya".


Eh, dia puji ke? Pastu ayat-ayat seterusnya semuanya puji-pujian(mcm lagu Raihan tu..huhuh). Yes! Yes! Yes!..itula kata hati aku yang pertama. Terlampau seronok sampai telupa nak ucap Alhamdulillah..hehehe..


Btol, kumpulan Barney and friends aku mendapat pujian. Melambung-lambung..huh memang terharu. Masing-masing muka macam dah sebak. Sebab tak sangka akan dipuji gini. Sampai Puan Linda cakap dia tatau kat mana nak cari kelemahan kitorang. Rasa nak bagi markah penuh tapi mustahil lah dapat markah penuh. Akhirnya dia kata dia tolak la satu markah untuk pertolongan cemas. Huhu..Aku memang ada terpikir nak sediakan first aid, yela mana tau ada kecemasan berlaku masa pertandingan kan..tapi aku terlupa sudahnya. Kalo ada first aid tu aku tatau mana lg Puan Linda nak tolak markah. Hehehe...Kata-kata yang ada unsur riak di situ.


Apapun, aku sangat sangat sangat bersyukur dengan apa yang berlaku petang tadi. Terasa berbaloi penat lelah selama ni. Untuk kuncu-kuncu aku, TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK. Kalo bukan u all yang jadi grup member aku, blom tentu aku berpeluang mendengar pujian macam petang tadi. Sungguh aku berterima kasih kat u all terutama Norly, Yanti and Kak Zana. Yang aku tak sebut tu tak bermakna mereka tak bagus, cuma tiga insan yang aku sebut tu sangat sangat banyak membantu aku.


NANDRI!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...