MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, March 28, 2011

CITA-CITA KE CINTA-CINTA?


Hari ni aku masuk kelas untuk program mentor mentee. Tapi sebab kelas aku form 1, maka mentor mentee adalah tidak formal, lebih kepada pengurusan kelas. Jadi aku plan nak lengkapkan report kad budak-budak terutama bahagian cita-cita. Sama macam zaman kita dulu-dulu, kena bagi 3 pilihan cita-cita pada cikgu untuk cikgu rekodkan dalam report kad.



Sorang-sorang aku panggil ke depan untuk nyatakan cita-cita masing-masing. Macam-macam pekerjaan yang keluar..


Polis,

Tentera,

Bomba,

Doktor Haiwan,

Guru,

Doktor,

Mekanik,

Bisnesman,

Pemandu lori pun ada...


Tukang kutip sampah pun ada, tapi aku suruh tukar kepada pekerjaan yang lebih baik. *bukan maksud nak menghina tukang kutip sampah ye*


Pastu..sampai kat seorang pelajar ni. Nama beliau saripah *bukan nama sebenar*.


"Saripah, apa cita-cita kamu?"


"Suri rumah tangga cikgu."


"Hmmm...ada cita-cita yang lain x?"

"Takde cikgu. Saya orang susah cikgu. Susah nak kerja. Jadi bagus kalau saya jadi suri rumah saja."



Tertunduk terkaku kejap aku. Aduhai....anak ini terlalu mentah. Masih tak nampak jalan hidup masa depan.


" Saripah..cikgu maklum keluarga kamu orang susah. Ibu bapa kamu dah bercerai, adik beradik kamu ramai. Cikgu tahu tu. Tapi satu cikgu nak pesan pada kamu, jangan jadikan kesusahan hidup tu penghalang untuk kamu berjaya. Cikgu nak kamu semat dalam hati yang kamu akan belajar rajin-rajin, masuk universiti, dan dapat kerja yang bagus, gaji yang besar supaya kamu boleh bantu ibu kami, adik-adik kamu, dapat baiki kehidupan kamu. Jadi suri rumahtangga tu tak salah, tapi ada lebih bagus kamu simpan cita-cita dulu. Faham maksud cikgu?"


"Saya faham cikgu"


Aku tengok mata si Saripah dah berlinang.

Selang dua saat lagi air mata mula mengali basahi pipi.

Aku pulak tersedih. Aku memang tak boleh tengok budak menangis ni, mula rasa nak peluk pujuk jek.


Tentiba aku terpikir, si Saripah tu menangis sebab apa ye?

Sebab terharu dengan kata-kata power aku tadi ke atau.......





Sedih sebab aku tak bagi dia jadi suri rumah tangga?


Ah sudah!


Saturday, March 26, 2011

NANGES!

Aku dah buat insan paling aku cinta menangis malam ni.


Berdosanya.


Sekian.

Thursday, March 24, 2011

MEMORI RESULT SPM


Semalam tengok berita. 9000 lebih pelajar dapat semua A dalam semua matapelajaran.


Wow!

Makan apa la budak-budak sekarang. Gila kentang hebat. Adik incik suami pun berjaya dapat straight A's. Alhamdulillah. Sampai incik suami jadi orang paling sibuk semalam. Habis semua sedara mara di call nak khabarkan berita gembira ni. Senyum janga ceritalah..memanjang macam pisang koyak. Sampai nak tido pun dok bercerita hal kejayaan adik bongsunya tu. Oh sangat comel kamu incik suami.


Dan tiba-tiba aku pun terimbas memori aku masa dapat result SPM dulu. Lama dah...aku amik SPM tahun 2001. Tapi takkan lupa hari amik result tu. Errr tapi aku lupa pulak tarikhnya..hehe.


Pagi hari result keluar tu aku pegi sekolah. Sorang-sorang jek naik teksi. Takde siapa teman. Seekor diri melangkah ke sekolah.

Sampai sekolah..Uiii ramai dah kawan-kawan dah sampai. Aku kira ketinggalan jugaklah. Result diberi di kantin sekolah. Dalam nak berjalan ke kantin tu sempat jugak la aku pandang sekeling. Nampak ada budak-budak junior dok terjerit laung nama aku dari pintu kelas *rindu la tu...tahulah aku ni senior best.haha*, pastu nampak kawan-kawan yang sama amik result. Ada yang menangis tapi tak pasti la sedih ke hepi. Ada yang mencuka masam muka. Ada yang takde perasaan. Pendek kata macam-macam ada.


Dengan tak semena-mena..eh eh aku dah sampai kantin dah ni. Ayoyo tanggaci...amma appa yenaporengge. Apa nak buat ni????? Takottttnyaa...

Dan dengan tidak semena-mena lagi, eh eh aku dah sampai kat kaunter kelas aku. Aku nampak cikgu kelas aku, Cikgu Radziyah *fuh lega ingta lagi nama beliau* dah ready elok pegang slip kat meja tu.


"Okey..Wan Nor Fadzlina...ini result kamu. Satu Dua Tiga Empat Lima Enam Tujuhhh. Tahniah kamu dapat 7 A."


"Haaaaaa????? Apaaa?? Tujuhh??"


Masa ni tangan dah mula menggigil, mata dah mula berair, mulut dah mula tersengih, pastu otak tak boleh berfikir pape. Nak hulur tangan salam tangan cikgu pun aku sampai boleh lupa. Nasib cikgu tu hulur tangan dulu...kalau tak memang aku kaku keras kat situ. Heh.


Uiiii memang gembira abis aku time tu. Happy sebab aku memang target nak dapat 7A. Nak target banyak-banyak memang tak berani sebab aku sedar kemampuan diri. Dapat 7A pun aku dah cukup syukur alhamdulillah.


Pastu kawan-kawan dah mula kerumun nak tahu result aku. Aku cuma mampu senyum dan kata "tujuh" jek. Kalau terasa dah kelu sangat, aku buat isyarat jari jek. Kelu beb!

Pastu baru teringat kat famili. Apalagi, terus beratur kat public phone. Ate kata dulu mana ada hand fon lagi masing-masing, jadi pakcik telefon awam tu la yang jadi sasaran semua. Beratu panjang lagi tu...dalam tangan dah ready duit sen sen. Nak call mak, nak call abah, nak call mama, nak call cikyah. Cukuplah singgit.

Call abah..abah cool jek. Mungkin dia dah tahu anak dia memang boleh dapat 7 A. Haha.

Call mak...macam biasalah, mak akan over hepi. Pastu dengar suara mak dah sedu seda. Mak nangis la pulak. Oh ibu.


Call mama..mama pun bagi reaksi sama macam mak. Dan dalam apa-apa kejayaan pun, mama akan keluarkan statement gini.."itulah..mama dah agak dah..Yong mesti dapay punya.". Huhu.


Pastu call cikyah pulak. Cikyah pun hepi jugak tapi cikyah pun cool mat cool mat cool kawanku macam abah.


Lepas tu sempat jumpa kawan-kawan, jumpa adik lelaki aku si Ayid. Oh lupa, Ayid pun belajar kat sekolah yang sama jugak. Jadi beliau bolehlah berbangga ada kakak yang dapat result gempak gituu.. Ahaiii! Gempaknyerrr la. Nyampah pulak aku nak taip. Haha.


Jap, nak tengok jam kul bape.


Alamak! 2 minit lagi jam 12. Aku ada kelas.


Jadi sekian sahajalah cerita tentang memori result SPM aku.


Kepada semua pelajar yang dapat result semalam..apapun result kamu..Tahniah Cikgu ucapkan. *wah..berganti diri cikgu pulak tentiba.hehe*


Daa!

Wednesday, March 23, 2011

SAYA ADA SEPUPU..NAMA DIA DIYANA. - PART II


Okey sekarang aku nak sambung setori cerita tentang Diyana. Ini adalah episod akhir. Jadi sila jangan ketinggalan. *padahal ada dua episod je pun.kecoh!*

*************************************************


Dalam episod yang lepas....................................


..............................Tapi sekarang........semua dah lain. Tak tahulah nak kata camne. Tapi aku dapat rasa keadaan dah berubah atau mungkin akan berubah.


Dulu kalau balik kampung Kedah, aku bebas nak lepak-lepak dengan Diyana. Baring atas katil sama-sama, pastu Diyana akan pasang lagu-lagu dari hand fon beliau, pastu aku suruh dia nyanyi. Aku tukang dengar cukuplah. Best betul sebab suara Diyana memang merdu bak buluh lemang. Hehe gurau jek.

Sekarang rasanya dah boleh gitu lagi dah. Diyana mesti tak nak lepak dengan aku dah. Dia dah ada teman lepak yang baru, teman baring-baring yang baru, teman borak-borak gelak-gelak yang baru.


Hurm..takyah main teka tekuk lagilah. Meh la sini aku direct to ampang point jek..


Diyana dah kawen uollss!!!






Aku gembira ke sedih??

Dua-dua pun ada. Sedih sebab rasa macam hilang kembar. Gembira sebab.......sebab apa nak cakap eh..gembira la, sepupu kesayangan bertemu jodoh. Tumpang hepi beb!


Dulu Diyana selalu berdialog gini...."siapalah nak kat Diyana ni kan Yong...." Dan aku selalu marah dia buat statement gitu. Pantang aku kalau Diyana nak merendah-rendah diri terover gitu. Kamon dear, ajal maut jodoh pertemuan semua dah ditentukan..

Jadi cuti sekolah hari tu adalah kenduri kawen Diyana. Aku sampai amik Cuti Rehat Khas (CRK) semata-mata nak bagi sampai Alor Setar pada masa sepatutnya. Demi sepupu terchenta..gituuuw.

Kenduri Diyana camne rupa??


Uiiiii......jangan buat main. Gelamer Da vomm Gedavass gitu!


Pelamin...biarpun D.I.Y, tapi sebab mak mak menakan yang vouge yang buat, hasilnya memang gedavass. Tak percaya??


Nah sekeping.




Untuk lebih jelas..tak payah klik untuk untuk tumbesaran..nak amik sekeping lagi.



Fuh, memang aku suka betul pelamin ni. Simple tapi va va vasss!

Pastu bilik pengantin pulak...Wooo wooo wooo...tergoda aku! Rasa macam nak check in satu malam je kat bilik pengantin Diyana tu. Diyana check in atas tilam toto dah la...hahaha manyakkkk cantik muka hang! Kata Diyana..heh.




See? Tak de rasa tergoda nak check in ke?

Siap ada satu sudut indah untuk pengantin duduk bersimpuh sementara tunggu sang suami sampai lagi tuu..Ohh indahnyaaa.





Paling kagum, bilik pengantin juga adalah D.I.Y. Lagi memori, bilik pengantin adalah hasil tangan mak pengantin sendiri. Phewww!!Kalau tahu Mak Ngah ada bakat terpendam, Yong amik Mak Ngah D.I.Y bilik pengantin Yong dulu. Ceaaa nak jugakkk!


Lagi apa lagi apa lagi nak tengok??

Pengantin??

Uiii pengantin jangan cakaplah. Memang melecun abis. Kata bride, cun itu adalah wajib.


See..cun tak?




Ceh. Udahlah mengetongderam. Ada hati nak mintak orang mengaku dia cun. Pigiii dahh!

Heh. Sila lempang laju-laju.


Okey okey serius. Ini betul punya gambar pengantin. Memang melecun. juta kali lecun dari pengantin wannabe kat atas nun. Serius ni.




Haaa kannnn...

Gojes abis di situ.

Muka pengantin pun berseri-seri.

Sungguh, Diyana nampak sangat lain pada hari itu. Diyana nampak sangat bahagia. Rasa macam dah lama aku tak tengok Diyana senyum bahagia macam tu. Lama....baru ini dapat tengok semula kebahagiaan pada muka Diyana...


Sepupu kesayangan....dulu kini dan selamanya.



- TAMAT-

Tuesday, March 22, 2011

SAYA ADA SEPUPU..NAMA DIA DIYANA.


Aku ada seorang sepupu. Sepupu perempuan. Anak Pak Ngah iaitu adik kepada abah. Nama beliau Diyana. Wan Dalila Diyana. Sedap namanya.

Masa kecik-kecik dulu, kami memang geng. Eh, dah besar gini pun kami masih geng apa. Dulu masa belum akil baligh kami selalu mandi sama-sama tiap kali balik umah tok wan. Pastu tepat jam 5 petang *kadang-kadang pukul 4 petang* mesti kami sama-sama berombongan ke playground terdekat untuk main jongket-jongket, gelongsor, tiang-tiang dan seangkatan dengannya. Cuma buaian aku tak dapat nak main sebab punggung over size. Pastu bila malam tido mesti satu tilam, satu selimut, kadang-kadang bantal pun kongsi sebab bantal tak cukup.


Masa kecik dulu aku tahu Diyana ada sakit. Tapi tak sure sakit apa. Tapi ada kaitan dengan jantung. Kesian Diyana..pernah kena operate kat dada. Pernah dulu Diyana tunjuk kesan operate tu kat aku. Ishh..panjang parutnya..kira-kira sejengkal ada kot. Aku memang simpati.


Lepas tu aku dapat tahu Diyana ada masalah dengan mata pulak. Pun aku tak pasti apa nama sakitnya tapi Diyana pernah bagitahu aku power spec mata beliau masa sekolah dulu mencecah 1000! Isk...power aku yang 300 lebih-lebih ni pun menggagau bila tak pakai spek mata. Beliau apatah lagi. Sekali lagi aku simpati.


Lepas Diyana abis sekolah, aku dapat tahu lagi yang mata beliau makin teruk. Penglihatan mula kabur..dan makin kabur..dan makin kabur..dan akhirnya Diyana tak dapat tengok muka aku yang kiut miut ni lagi. Pernah sekali dia buat dialog begini..


"macam mana la rupa Yong sekarang ni ye..lama Diyana tak tengok Yong dah"


Gila sedih!


Sekarang ni tiap kali kami jumpa, Diyana mesti akan raba-raba badan aku untuk membayangkan bentuk badan aku sekarang. Tapi tak payah risau, Diyana pegang lengan pun dah boleh tahu camne rupa aku. Besar bak Giant!


Mula-mula dulu aku macam kekok jugak bila Diyana dah tak boleh melihat lagi. Tak tahu nak cakap camne, rasa hairan ada, rasa kesian ada, rasa macam-macamlah. Lama-lama aku dah biasa. Tapi Diyana ni sangatlah bagus, beliau sangat berdikari dan pandai bawak diri. Bayangkan bila orang sibuk nak kenduri, sibuk kupas-kupas potong-potong bawang segala, beliau pun ikut serta pegang pisau. Aku yang tengok pun ngeri. Tapi Diyana kata relaxlahh Yong...its okeylah..jadi aku pun senyum jek.

Bila tiba musim raya, tok sibuk balut ketupat guna daun palas, Diyana pun sibuk nak membalut sama. Dan teka apa?? Ketupat beliau menjadi!! Aku yang celik ni pun terkial-kial nak balut ketupat. Huh.


Paling advance, bila kami sepupu-sepapat pakat-pakat nak pegi tengok wayang ramai-ramai *biasalah musim raya mesti ada movie best kat panggung kan*, Diyana orang paling depan nak ikut. Paling tak boleh blah..bila keluar panggung, beliaulah orang yang paling paham jalan cerita. Siap boleh kenal pelakon-pelakon filem tu. Huh aku memang rasa nak bagi ibu jari berdiri je kat beliau.


Tapi sekarang........semua dah lain. Tak tahulah nak kata camne. Tapi aku dapat rasa keadaan dah berubah atau mungkin akan berubah.

Kenapa? Mengapa?


Esok je la aku sambung cerita.


Laki I dah meroyan order air milo tu. Kang tak buat kang merajuk 3 kilometer. Susah kalau suami merajuk malam-malam ni. Hihihi..





to be continued.....................

Monday, March 21, 2011

TAK BESTNYA BILA JARI HILANG SETENGAH INCI


Baru hilang hujung jari, terasa macam separuh lumpuh dah diri ni. Mana taknya, bila jari berbalut, banyak kerja yang tak boleh aku buat.

1. Sekarang nak mandi pun kena hati-hati. Doktor dah pesan, jangan bagi balutan jari aku ni kena air. Jadinya nak mandi pun kena ada skill sekarang ni. Harus guna satu tangan jek. Bayangkan??! *err bayangkan guna satu tangan tau..bukan bayangkan aku mandi. Ngeriii kau!*


2. Mandi tu dah satu hal, nak shampu rambut pun dah seksa dah sekarang ni. Jujurnya ni sejak kes terpotong jari, tak bershampu-shampu rambut ni. Nak masuk 3 hari dah ni..Adoiii! *incik suami....sudi tak bukak kedai cuci rambut malam niiiii..pehlisss*


3. Bila jari tangan kiri berbalut, bermakna hampir semua kerja-kerja penting yang dilakukan oleh tangan kiri terbantut sekarang ni....termasuklah berinsitinjak. Uuhhhhhhh ini paling seksa. Tiap kali perut memulas gigih aku menahan. Semuanya sebab tak sanggup nak basuh yak guna tangan kanan. Huhu.


4. Hmmm ada jugak bestnya jari berbalut ni. Kerja-kerja dapur macam cuci pinggan, memasak, menyiang pesiang segala semuanya dikecualikan. Sekarang ni tugas-tugas tu semua incik suami amik alih. Kata balutan aku takleh kena air kannnn.....ohh bestnya dimanja.


5. Paling kekok bila nak menaip pun agak lembab sekarang. Sebab tu lah aku jarang menghapdet belog dah sekarang......ceaaaaa alasann!




Doakan kesihatan dan kesembuhan jari aku ye kawan-kawan!

Sunday, March 20, 2011

TRAGEDI PUTUS CINTA...EH SILAP PUTUS JARI.



Lama tak menulis belog. Winduuuuuunyeeerrr. heh.

Cuti sekolah seminggu, maka aku memang bercuti sepuas hati. Kami laki bini balik semenanjung, ohhh sorga! Laptop pun aku tinggalkan kat Labuan. Punyalah tak nak percutian diganggu gugat dek fesbuk bagai. Hehe.

So Jumaat kelmarin aku dah selamat sampai ke Labuan. Sighh!

Dua kali ngeluh sebab semalam berlaku mala petaka buruk kat diri aku. Adoiii!


*cecite cecite...*


******************************************************
Pada hari Sabtu yang hening indah, aku macam biasalah, kata masih cuti sekolah..maka tido adalah panjang. Bangun adalah lewat. Azan Zohor berkumandang baru hegeh-hegeh nak buang taik mata. Coii!

Bila bangun tido pun dah masuk Zohor, maka perut pun mula la lapar mintak makan lunch. Aku pun cepat-cepat mandi, siap-siap, sms incik suami mintak permisi nak ke kedai nunnnnn depan rumah. Nak beli barang dapur dan makanan cepat mudah sedap untuk aku makan lunch. Lapau bebenau dah ni. Hehe.


Lepas dah beli beli, capai ayam barang 3 4 ketul, capai sayur-sayur dua tiga jenis, capai capai lagi apa yang patut sampai rasa bakul dah penuh, terus ke kaunter..bayor. Nasib adalah baik kerana duit yang dibawa mencukupi sebab pernah terjadi dulu aku tak bawak cukup duit. Terpaksa tolak tepi beberapa barang nak bagi duit cukup. Hahaha!


Untuk lunch aku, aku decide nak makan roti bun bun. Aku memang suka makan roti bun bun kat bakery tu. Boleh kata pelanggan setia tapi tak pernah diberi diskaun. Ceh!

Sampai je rumah, dengan tak tanggal tudungnya aku terus ke dapur. Capai chopping board dengan pisau.

Nak siang ayam?? Ohhh no no no.

Aku nak potong-potong roti yang aku beli tu belah empat. Barulah best makan. Lambat habis. Miaahhahah!!


First potong roti cheese stick.

Susun-susun dalam pinggan. Hurmmmm menyelerakan.

Pastu nak potong roti cheese bergula yang paling sedap dalam dunia. Sluurrrpppp!


Kita bukak plastik roti dulu.


Pisau ditangan kanan..plastik roti ditangan kiri.


ZAAAPPPPPPP!!!!!





.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Aku terpotong jari sendiri.


Pengumuman diulang.


Aku terpotong jari sendiri.


Ya. Ini bukan cubaan. Ini betul-betul.


Meraung sakan aku time tu. Gila tak sakit! Rasa aku lebih kurang sakit nak beranak pun ada. *tipu*


Masih tak percaya??

Kamon la..takkan aku nak melawak pulak kan. Raja Lawak pun baru je abis. Ini adalah serius.


Ahhhh!! Tengok gambar je la senang cerita.



See? Tak percaya lagi? Ni time ni memang aku tengah meraung ni. Tapi sebab teringat aku ada belog ternakan, elok aku snap gambar sekeping dua untuk diabadikan dalam belog pujaan. Sempatttt..



Disebabkan incik suami tengah kerja, nak sampai terpacak depan rumah dalam masa lima minit memang tak la kan, jadi sementara tunggu beliau sampai aku gagahkan diri jalan kaki ke klinik 1 Malaysia dekat rumah aku ni. Sambil jalan sambil nangis...wooiii sakit tahu?

Malangnya kat klinik tu tak cukup peralatan. Doktor cuma boleh balut jek. Doktor pesan cepat-cepat pergi hospital bahagian kecemasan. Kalau lambat.................................................abislah.



Tak lama lepas tu incik suami sampai rumah. Kocoh-kocoh beliau tukar baju pastu terus Vroooommmmmmm bawak aku ke hospital Labuan. Nasib tak ramai orang sakit time tu, jadi aku boleh terus terima rawatan tanpa perlu tunggu-tunggu.


Pengalaman dalam bilik doktor..


1. Aku meraung bila doktor suntik ubat bius kat jari aku. Bapak kuat aku menjerit. Abis lengan incik suami jadi mangsa genggaman maut. Haha.

2. Sepanjang proses cuci dan balut luka, aku memang tak tengok langsung. Even dah tak rasa sakit sebab dah kena bius, tapi aku ngeri tengok doktor buang kulit hujung jari aku tu. Eiiiii...Ngeri!

3. Ingatkan lepas dah balut, aku dah boleh balik. Sekaliiiii.....kena inject lagi sekali! Waaaaaa!!!



So, inilah bentuk jari aku yang the latest. Besar kuasa tiga.


Tak ubah macam budak putus jari sebab main mercun di musim raya.

Monday, March 7, 2011

UNTUNG ADA DEGREE AKAUN


"Wan, kau nak beli kereta apa nanti?"


"Honda City"


"Hah?? City jek? Apsal tak amik kereta lain? Civic ke, Lancer ke, Accord ke bla bla bla......Kau kan dapat gaji akauntannnnnn"


***************************************************************



Sentapp!!!



Aku kadang heranlah kenapa ada orang-orang spesis gini dalam dunia. Kau suka hati nak kondem pilihan orang lain..okey la fine, boleh kondem, kitakan ada kebebasan hak bersuara. Tapi pehlislah jaga sama hati budi nurani orang yang tersebut sama. Kalau kata kau nak bagi pendapat, aku memang akan dengar dengan hati yang terbuka. Tapi kalau sampai sanggup bagi titik nokhtah pada pilihan aku serupa macam aku ni lah manusia paling bongok sekali dalam dunia sebab pilih Honda City. Siap bawak masuk hal-hal gaji aku sekali.


Hello??


Kalau gaji aku gaji pengetua sekalipun, aku bukanlah mahkluk yang akan perabis ribu-ribu hengget sebulan hanya untuk sebijik kereta yang tentu-tentu akan disusut nilai.


Baik aku simpan buat pergi haji!




Friday, March 4, 2011

KAMU BINI TENTERA KE? SILA DAFTAR SINI.


Laki bini depan lappy..gigih mencari tiket nak balik KL cuti sekolah minggu depan.


Klik punya klik punya klik, belek punya belek, pikiaq punya pikiaq, campur tolak darab bahagi semua duit-duit yang ada..


akhirnya terus tekan butang.."confirm".



Yes!! Finally dapat jugak balik semenanjung berdua. Selama ni asik-asik aku balik sensorang. Macam bini yang merajuk mintak dihantar balik ke rumah mak. Hoho.
















Tentiba petang tadi....







Henfon incik suami bunyi...lagu xnak kalah..."boleh pandang-pandang...jangan pegang-pegang...".



Incik suami: Ha hello. Kat rumah, nape? Aaa....Apa? Bakat? Bila? 13hb? Aduh..kitorang dah beli tiket dah ni nak balik KL 11 hb..Abis camne? Ha... Ha...okey okey. Bye.



" Ayang tak boleh balik KL...Ayang kena pegi perjumpaan BAKAT kat kem 13hb nanti. Kalau ayang tak pergi nanti abang kena denda."




DANG!!!!


Rasa nak menjadi hulk hijau dah time tu.


Orgghhhhhhhhhhauuuurghhhh!!!







nota kaki: BAKAT adalah persatuan yang dianggotai oleh isteri-isteri tentera. Aku isteri tentera kan?? So..sila mengjoinkan diri.

Thursday, March 3, 2011

TODAY IS THURSDAY...TODAY IS *&%#*& DAY.


Hari ni interview SPP di Jabatan Pelajaran Labuan. Aku yang kunun-kunun cikgu bitara ni study menggila bagai nak rak *tipu*. Banyak betul aku study *poyo*, Teori Pembelajaran, Model Pembelajaran, Falsafah Pendidikan Kebangsaan, Gagasan 1 Malaysia, Wawasan 2020, NKRA, pERINTAH Am, Pedagogi, Sekolah Kluster, Sekolah Wawasan, Sekolah Bestari, KBSR, KBSM, Kabinet, Pergolakan di Mesir, Pergolakan di Libya, Ganjaran guru besar/pengetua, ohhh...pendek kata banyaklah sampai aku pun dah lupa apa yang aku study tu. Siap ada short note bagai *semua kawan lain pun ada jugak. so??*. Berkobar-kobar katakan nak p interview nak sahkan jawatan.

Subuh-subuh hari dah sms kat semua parents..mak abah mentua pun aku sekali harung forward sms mintak restu. Huhu.


Dalam surat panggilan kata interview mula jam 8 pagi. Aku dan kawan-kawan satu sekolah seramai 4 orang dah terpacak kat jabatan tu seawal jam 7 pagi lebih sikit. Staf jabatan pun tak sampai lagi. Hoho..


Tak lama pastu kami dipanggil ke ruang menunggu di dalam. Submit fail sijil-sijil bagai untuk di semak. Sambil tu mulut dok kumat kamit baca nota lagi. Tak cukup nota sendiri aku selamba yada kaut nota cikgu sebelah untuk dibaca. Semangat nan jitu...gitu.


Tentiba....*entri aku kalau takde "tentiba" memang bukan entri namanya..heh*


Tentiba...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Wan Nor Fadzlina"


Uish..nama aku dipanggil dek pegawai yang semak-semak sijil tu.


" Ni sijil ijazah awak versi bahasa inggeris ni takde cop universiti ni...


"Hoh???! Ye ke? Adehh!!" *muka dah pucat dah time ni. Memang petaka betul la hari ni*


"Ada simpan yang versi bahasa melayu punya tak? Yang itu biasanya ada cop universiti." Pegawai tu tanya lagi.


"Errr...yang BM punya ada........tapi...........


















Ada kat KL nun. Itu pun tak hengat mana duduk letaknya.



Hadoi!!!


Terus aku kena reject dari di temuduga tadi. *watdehek*


Sampai sekarang aku buntu pikir mana aku letak sijil ijazah versi BM aku.


Kalau tak jumpa jugak ijazah tu....camne ek??


Ohhhhhh.......................indah sungguh hari ku ini. Coii!

Wednesday, March 2, 2011

MEMILIH, TERPILIH, DIPILIH..OHHH SUSAHNYA!


Situasi 1 di kelas sejarah tingkatan 4........


Cikgu : Murid-murid, cikgu mungkin tak akan mengajar kamu sejarah lagi lepas ni. Tempat cikgu mungkin akan diganti dengan cikgu lain.


Murid-murid: Alaa..nda mau la cikgu. Kenapa cikgu nda mau ajar kami lagi? Sedihlah macam ni kami cikgu..


Cikgu : Okey, beginilah, kalau kamu lulus ujian bulanan akan datang, cikgu akan perjuangkan untuk pegang kelas kamu lagi. Tapi kalau kamu gagal.....maknanya cikgu pun dah gagal ajar kamu. Eloklah cikgu lain pulak amik tempat cikgu.


Murid-murid:*tentiba hampir semua murid terus bukak buku teks sejarah konon nak ulangkaji bagi lulus ujian.*


********************************************************

Situasi 2 di kelas pendidikan moral tingkatan 4...

Cikgu : Murid-murid, naik cuti pertengahan semester nanti, cikgu tak akan ajar kamu lagi dah. Kamu semua akan dapat cikgu Moral yang baru.

Murid-murid: Yess!! Yesss!! *siap dengan gaya lagi*


Cikgu: Huhuhu..


********************************************************

Ceritanya gini...

Aku ditawarkan mengajar subjek Bahasa Melayu menggantikan sorang cikgu yang baru pindah. Kau tahu je la BM..1 kelas je dah 6 waktu seminggu. Aku ditawarkan mengajar BM 12 waktu seminggu. Sekarang timetable aku dah 24 waktu seminggu. Kalau aku accept offer tu...12 waktu + 24 waktu = pheww! Masak!



Tapi..........


Aku memang nak ajar BM. Aku memang minat BM sejak dari tadika lagi. Uhuk uhuk. So kalau aku nak ajar BM, aku kena lepaskan kelas Sejarah (6 waktu), dan moral (6 waktu). Kemahiran hidup (12 waktu) memang tak boleh la lepaskan. Itu memang core subjek aku tu.


Tapi...........


Cer tengok reaksi budak sejarah aku dalam situasi 1 tu.

Tak ke meruntun jiwa raga? Ada sorang pelajar tu setiap hari datang jumpa aku tanya betul ke aku tak kan ajar kelas dia lagi untuk subjek sejarah. Setiap hari okey...dia datang jumpa aku tanya. Ada budak lain pulak, setiap kali bertembung dengan aku, dia akan keluarkan ayat ini..


" Cikgu, saya mesti lulus ujian nanti cikgu. Yang penting cikgu ajar kelas kami. "


Ohhh...aku memang sayang kelas sejarah aku ni.


Tapi untuk kelas moral, tengok reaksi situasi 2 tu......hmmm..bebudak pun tak mau aku ajar diorang. Aku tahu sebab apa. Aku kan garang, tegas lagi..asik layang kad merah jek. Haha..Abis dah korang jugak yang mengada. Suruh hafal definisi nilai pun amik masa sampai dua hari. Padahal nilai-nilai tu korang belajar dari form 1 lagi, pun tak hafal-hafal. Memang patut la kena layang kad. Haha.


Kesimpulannya, keputusan aku untuk lepaskan kelas moral, dan kekalkan kelas sejarah adalah amat tepat.

So camne dengan offer kelas BM tadi??

Aku mohon pada Penolong kanan supaya bagi aku kelas BM 6 waktu je seminggu. Maknanya aku cuma pegang 1 kelas je untuk BM. Tentu-tentu aku mohon nak ajar kelas 1 Lavandula, kelas aku sendiri sebab setakat ni, aku memang takde mengajar the whole class of 1 Lavandula. Kalau ada pun, subjek Kemahiran Hidup (ERT) yang hanya jumpa dengan 8 orang budak out of 30 orang.


Jadi lepas ni senang la aku nak pantau anak-anak aku tu. Korang nakal, malas, membaca pun ala-ala lady gagap..SIAPPP!!

Tuesday, March 1, 2011

BAK PELUH KERING DISEJUKKAN AIRCOND


Kamu-kamu ingat tak lagi entri aku membeli kain sebanyak 50 meter sekaligus tu? Kalau tak ingat, boleh refresh balik kat sini.


Pastu tekun pulak aku buat entri pukul canang bagitahu sekalian alam tentang kerja-kerja mendecorate kelas masa cuti Maulidur Rasul tempoh hari? Ingat tak?


Apaa???? Tak hengat??


Takpela....sila kelik saja sini. Huhu


Dah kelik?


Dah ingat dah semuanya?


Okey sekarang aku nak mula story.


Pssttt...pssstt....

Aku ada rahsia besarr punya nak habaq mai ni.


Hangpa tau dak....


Kelas kami kan...


Kan...kan....


























DAPAT TEMPAT KETIGA PERTANDINGAN KECERIAAN DAN KEBERSIHAN KELAS UNTUK MINGGU INI!!!!



Pheww!


Syukur Alhamdulillah.

Rasa kering peluh berhempas pulas menghias kelas hari tu.










p/s: beza 5 markah je dengan juara.....kena ligan 5 markah lagi tu. Chaiyok! Chaiyok!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...