MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, May 31, 2011

TIPS UNTUK HAMIL *18PG*



Siapa yang mahu mengandung angkat tangan!!!


Wahhh...macam senang je kan nak getting pregnant. Macamlah kalau kita angkat tangan, 5 minit lagi terus ada baby dalam perut. Macam mudah sangat sedangkan hakikatnya mahu mengandung bukan sesenang yang kita bayangkan.


Semuanya bergantung pada rezeki yang Allah dah tetapkan. Kalau kata cepat rezeki kita..cepatlah kita mengandung, kalau lewat sikit..bersabarlah...masanya akan sampai jugak.


Yang penting kita kena usaha. Usaha yang macam mana?


Ha..sebelum aku terus membebel kat sini, harus diingatkan segala usaha ni hanya boleh dilakukan oleh pasangan yang dah ada ikatan sah ye..yang baru feeling-feeling nak naik pelamin tu bawak bersabar dulu. Baca boleh...buat jangan. Haha.


Sebenarnya ada banyak cara untuk kita usaha hamil. Dan semuanya bukan senang..kena banyak sabar. Kalau kita jenis cepat fedup..hmm rentikan.


Usaha 1: Tahu waktu subur

Setiap wanita didunia ni ada waktu subur mereka masing-masing (kecuali yang dah putus haid). Jadi sebagai seorang wanita sejati, kita kena tahu bila waktu subur kita. Kalau tak dapat nak detect exactly bila harinya..dapat anggarkan pun kira okey.

Kenapa kena tahu?

Sebab pada waktu subur ni la ovari kita akan keluarkan telur untuk disenyawakan dengan benih lelaki. Kalau telur ni takde, ada 100 juta liun sperma dalam rahim kita pun takde guna. Huhu.

Camne nak kira hari subur??

Waktu subur biasanya adalah HARI KE-14 SEBELUM 1ST DAY PERIOD BULAN YANG SETERUSNYA.

Paham ke?

Cenggini...andaikan period cycle kamu 28 hari (ada jugak yang 30 hari and so on)dan andaikan kamu datang bulan pada 1 Mei. Maknanya period yang seterusnya akan menjenguk pada 28 Mei. Jadi hari subur kamu adalah 14 hari sebelum 28 Mei bersamaan dengan 15 Mei (28 - 14 + 1).



gambar jumpa kat google images

Makanya bila dah tahu hari subur kamu..pandai-pandai la susun jadual dengan suami. Seeloknya "bersama" 3 hari sebelum sampailah 3 hari selepas waktu subur sebab sperma biasanya boleh hidup dalam rahim wanita sehingga 72 jam sedangkan telur wanita cuma boleh bertahan sekitar 2 hari je. Jadi kita pun tak tahu exactly bila telur tu akan keluar..so be prepared. Hehe.


Oh satu lagi, Teknik ni biasanya berkesan untuk mereka-mereka yang period cycle nya tetap setiap bulan. Kalau period kamu tak tetap setiap bulan, itu jadi agak susah untuk tentukan bila waktu subur. Mungkin boleh guna alat untuk detect ovulation yang banyak jual kat farmasi tu.


Usaha 2: Ambil Asid Folik



gambar ihsan google images

Asid folik biasa kita dengar ibu-ibu hamil je yang makan kan? Tapi sebenarnya mereka yang belum hamil dan mahu hamil pun boleh mula makan dah. Ada jual kat farmasi. Yang glamer brand Appetton. Harga pun murah je..dalam RM20 je kot rasanya. Lupa dah aku.

Kenapa perlu ambil?

Asid folik ni sebenarnya menyediakan rahim supaya lebih bersedia untuk menerima kehadiran baby. Kiranya asid folik ni menguatkan rahim. In case kalau kita berjaya pregnant, risiko untuk dapat kecacatan pada baby pun rendah. Jadi sangat bagus di situ.

Kalau kata kamu mahu kawen dalam masa terdekat ni dan planning mahu hamil cepat...sangat direkemenkan untuk makan asid folik 3 bulan sebelum wedding day kamu. Kalau malu orang keliling tahu dan cop kamu gatai nak berlaki..ah lantakkan. Susah-susah makan senyap-senyap di tempat tertutup. Huhu.


Untuk aku, aku start ambil asid folik starting bulan Dec 2010...dan Alhamdulillah bulan Mac 2011 aku disahkan hamil. Tapi sebenarnya aku takdelah makan secara disiplin pun. Kadang ters skip jugak. hehehe..


Usaha 3: Jaga Emosi


Ramai kata menjaga emosi ni sangat penting kalau mahu hamil. Kalau setiap hari asik berada di bawah tekanan je memang susah la nak lekat. Eloknya kita kena tenang...jangan terlalu stress. Perempuan biasanya cepat stress. Kalau aku, lagi nak dekat waktu subur lagi aku stress. Ate camne?


google images


Jadi eloknya selalu tenang terutama dalam zon subur tu.


Macam aku...persenyawaan berlaku time kami holiday cuti-cuti Malaysia balik semenanjung time cuti sekolah bulan 3 hari tu. Time tu memang gila relax...tenangggg jek. Takde stress pikirkan hal sekolah. =)


Usaha 4: Teknik

Adoi mak..tak reti pulak aku nak explain bab teknik ni. Yang ni kamu google sendiri la ye. Aku memang tak reti nak tulis. Kang silap haribulan jadi bahan lucah pulak. Wakaka!


Tapi satu yang penting yang aku tahu..lepas "bersama", jangan basuh miss V dulu. Tunggu dalam setengah jam (dalam keadaan baring terlentang) then baru la ke bilik air buat apa yang patut.


Usaha 5: Berjumpa Doktor

Aku pernah terbaca kat mana ntah..ada saranan kata kalau kita dah lebih setahun berkahwin dan berusaha untuk dapatkan anak tapi belum berhasil, elok pergi jumpa doktor untuk dapatkan nasihat doktor.

Mana tahu, ada apa-apa masalah dengan tubuh badan kita..jadi eloklah dapatkan rawatan awal. Mungkin ada yang ego atau malu nak jumpa doktor, tapi cubalah..kuatkan hati..untuk kebaikan diri.



Setakat ni itu je la yang boleh aku share.


Tapi apapun kita kena ingat..kita sebagai manusia hanya boleh berusaha..boleh merancang..tapi final decision Allah yang tentukan. Insyaallah..


Kepada yang masih berusaha untuk hamil, jangan putus asa, jangan lemah semangat..banyakkan berdoa dan teruskan usaha.

Bukan ke Usaha Itu Lif Kejayaan??


=)



Monday, May 30, 2011

INFO BABY #1


Hai!

Tentiba rasa nak wujudkan kolum "Info Baby" kat belog ni. Maksudnya kalau aku terjumpa apa-apa info tentang baby, aku akan share kat kolum ni. Selain untuk perkongsian maklumat dengan kamu-kamu pembaca terhebat, ini juga cara untuk mengingatkan aku tentang info-info penting tentang baby. Apa kata orang, buat bekalan masa depan. Ceewahh!!


Jadi info pertama untuk kolum ni adalah:


Amalkan untuk geletek tapak tangan baby masa mandikan baby. Kekdah ni baik untuk merangsang perkembangan otak si manja.

sumbangan incik google


Tapi aku rasa janganlah galak sangat geletek sampai geli-geleman terkencing-kencing budak tu. Elok-elok nak merangsang otak, silap-silap jadi merangsang ayanq mata pulak. Jenuh!


Daa!

Sunday, May 29, 2011

BATU BERLIAN PADA CINCIN KAWEN ILANG!!



Sepasang suami isteri tengah santai-santai guling-guling depan TV sambil menonton Akademi Fantasia.

Tiba-tiba si isteri bukak topik tentang jari orang mengandung yang biasanya akan mengembang macam di pam - pam.


Isteri: Abang...cuba tengok jari kite ni. *sambil tunjukkan jari-jari tangan kanannya pada suami*

Suami: Kenapa dengan jari tu?

Isteri: Sekarang jari ni kurus je lagi *sempat lagi tu perasan jari kurus*, tak lama lagi mesti jari kite ni akan gemuk macam jari abang. *sempaaattt ngata suami sendiri*

Suami: Yeke?

Isteri: Iyelah...orang mengandung memang biasa jari akan mengembang. Nanti cincin kawen ni pun dah tak muat nak pakai dah. *sambil belek-belek cincin kawen*


Isteri: ABANG!!!


Suami: Kenapa??


Isteri: Cincin kite!!! Batu ilang!!




Dangg!!!


Gila sedih.

Cincin kawen aku hilang batunya. Dua biji batu pulak tu yang hilang. Adehlah..macam mana boleh tertanggal pun aku tak tahu. Rasa siangnya tadi masih elok lagi.



cincin kawen...aku hitamkan bahagian yang dah hilang batunya. Dua biji tuu.....haish!



Hadoilah!!


Mana nak cari ni??


Benda bukan besar-besar gabak senang nak nampak.

Ini batu kecik, halus.


Kalau pakai kanta pun belum tentu boleh jumpa.


Nak pergi ganti baru....kat Labuan ni takde kedai Habib. Ganti kat kedai lain boleh ke? Adeh..berapa ratus pulak la nak ganti berlian baru ni.


Hadoi!



Saturday, May 28, 2011

CIKGU BANGGA DENGAN KAMU...TAHNIAH!



Cuti sekolah dah bermula! Yeay!

Makna kata hampir semua budak sekolah kat Malaysia baru selesai exam tengah tahun, termasuk sekolah aku. Jadi masa cuti ni adalah masa untuk marking paper budak. Kebanyakan paper aku dah siap mark dah, cuma tinggal 2 kelas lagi je. Sehari pun boleh selesai tu. Huhu.

Dalam tiga subjek yang aku ajar (sejarah, KH, pend. moral), aku paling gembira dengan result pelajar subjek moral aku.


Dulu, masa ujian bulanan 1..separuh kelas gagal subjek moral okey. Aku pun jadi down. Tertanya jugak, aku yang tak reti ngajar ke atau budak yang tak makan diajar. Memang stress. Lastly aku buat kesimpulan budak-budak ni masih terkejut dengan perubahan format peperiksaan. Yelah masa PMR paper moral 100% soalan objektif. Senang..soalan dah dibagi, jawapan pun dah disediakan. Pilih je la jawapan mana berkenan. Sekarang naik form 4, ha amik kau..100% subjektif. Soalan struktur dan esei. Meroyan tak meroyan jugaklah nak menjawab.


Jadi aku banyak bagi tips cara nak jawab soalan, camne nak tackle soalan and so on...dan hasilnya adalah.
.
.
.
.
.
.
.
.



ada dua orang budak belum jawab exam sebab pergi camping. Tapi tengok markah the rest...peningkatan ketara. Tahniah!





Kelas ini pun..ada jugak dua orang gagal tapi markah masih meningkat.




Kelas ini pun...bagus anak-anak. Tapi tetap kena usaha lagi. Harap-harap by exam hujung tahun rekod markah kamu akan biru semuanya.



100% meningkat!!


Terkejut pulak aku.


Walapun masih ada dua tiga ketul budak yang gagal, yang spesis memang susah nak makan ajar..tapi markah gagal mereka masih lagi meningkat dari markah ujian bulanan yang lepas. Jadi masih boleh ucap tahniah di situ.


Bagi aku peningkatan prestasi tu sangat penting berbanding berapa banyak bilangan A. Tambah pulak kebanyakan pelajar sekolah aku memang bukan jenis yang suka target A untuk setiap matapelajaran, mereka lebih suka target untuk lulus jek. Kalau dapat lepas markah lulus tu kira tahap hebat dah la tu. Susah jugak nak ubah mentaliti budak-budak ni.


Jadi strategi aku, tekankan pada peningkatan prestasi. Dengan harapan satu hari nanti mereka mampu jugak capai markah cemerlang.


Aku selalu ungkap ayat ni pada pelajar-pelajar aku...


"Letakkan cita-cita kita setinggi langit, sekurang-kurangnya kita mampu mencapai awan"

Friday, May 27, 2011

BABY MINTAK KEK PULAK


Malam ni memang gamble betul aku.

Tadi layan cerita Cinta Melody sambil menikmati nugget goreng lawan milo 0 yang disediakan suami, memang sorga betul. Ceritanya gini, incik suami balik keje lewat sikit, biasalah mak buyong kan cepat sentap...jadi merajuk la aku bila suami lambat balik. Jadi nak memujuk punya pasal beliau gorengkan nugget *baaanyak betul. Ada dalam 25 ketul kot* untuk aku. Lawan pulak dengan air milo panas. Tengok pulak cerita Cinta Melody yang tengah meletup kat tv tu..memang layan.


Jadi hilang la merajuk aku yang sebenarnya mengada je lebih.


Tengah syok-syok tengok TV tu tentiba hati teringin nak makan sesuatu.


Aku teringin nak makan kek!


Betul-betul teringin.


Hai la anak....malam-malam kamu order kek ye sayang.


Perasaan ni datang tiba-tiba. Ntah kenapa aku rasa nak makan sesuatu yang lembut-lembut, yang manis-manis iaitu kek. Jadi habis je cerita Cinta Melody terus sarung jeans and t. shirt tuju kedai kek berdekatan. Nasib baik ada kedai kek dekat-dekat rumah. Kalau tak jenuh jugak nak berangkut ke bandar.


Sampai-sampai kedai terus terjah peti ais yang selalu orang display kek tu. Ada la jugak 3,4 biji kek kat situ. Kek yang slice-slice tu takde, yang ada cuma kek sebiji-sebiji. Kek pun tak berapa nak gah. Maklumlah..kedai kek biasa-biasa je. Pilihan yang ada pun cuma butter cream kek dengan cheese kek. Jadi aku pilih cheese kek.





Selamat dah aku makan sepotong.


Ada banyak lagi dalam peti ais. Simpan buat stok makanan masa cuti. Hehe.


Jadi sekarang, dah boleh senyum lega..baby dalam perut pun boleh menari hulala.


Thanks incik suami sudi melayan kerenah mak buyong ni.

Lebiu!


WAKTU TEPAT UNTUK SCAN BABY


Hai!!


Hari ni seronok betul. Mana taknya, last day sekolah untuk penggal 1 ni. Esok dah mula cuti 2 minggu. Memang best.

Cuti sekolah ni terasa nak pergi scan baby. Terasa rindu pulak pada buah hati pengarang jantung kat dalam perut ni. Huhu.


Tadi aku ada terbaca info tentang scan. Bila waktu yang paling afdal untuk kita ibu-ibu ni terjah klinik/hospital untuk scan baby. Aku ingat boleh pergi scan suka hati jek, rupanya silap. Nampak nau kurang ilmu. Uhuk uhuk. Jadi sekarang dah tambah sikit ilmu, aku nak sharing lagi caring la dengan kamu-kamu semua. Mana tahu ada gunanya.


Menurut artikel yang aku baca kat sini, ada beberapa peringkat scan yang perlu kita jalani. Kalau ikutkan klinik kesihatan yang selalu kita pergi buat check up tu biasa diorang akan suruh scan bila kandungan dah 5 bulan ke atas jek. Tapi sebenarnya awal dari tu pun kita dah kena scan baby. Ini untuk kebaikan baby dalam kandungan jugak.


Bilanya?


1. Imbasan Awal ( 6 - 8 minggu)

Ini adalah scan pertama yang biasa kita akan buat. Tujuannya untuk kenal pasti samada kita mengandung normal atau kandungan bermasalah seperti kandungan luar rahim atau kandungan anggur. Masa ni jugak sebenarnya kita dah boleh detect denyutan jantung baby walaupun rupa baby tu masih tak nampak sangat. Sangat kecik macam biji kacang

Aku berpeluang scan baby masa usia kandungan 6 minggu setengah. Memang boleh nampak kantung baby, dan denyutan jantung baby. Degup degap dengan lajunya. Superb!



2. Imbasan NT (Nuchal Translucency) (10 - 14 minggu)

Bagi aku imbasan kedua ni penting. Sangat penting. Imbasan NT ni lah yang akan tengok risiko kecacatan pada baby terutama risiko penyakit sindrom down dan kecacatan jantung. Andai kata ditakdirkan baby sindrom down, masih ada jalan untuk perbaiki keadaan. Kalau ikut kata artikel tu, ibu akan dikehendaki jalani Ujian Amniosentesis. Apa ke benda ujian tu aku pun tak pasti. Boleh la kita sama-sama tanya incik google nanti. Hehe.

Jadi atas alasan itulah naluri aku untuk pergi scan baby minggu depan jadi makin kuat. Siapa tak risaukan anak oiii...Berdoa agar kandungan aku sehat sejahtera. Aminn..


3. Imbasan Booking (10 - 14 minggu)

Imbasan yang ini pun boleh dilakukan antara waktu yang sama dengan imbasan NT tadi. Tapi Imbasan Booking ni lebih kepada untuk kesan samada kita mengandung satu nyawa ke atau dua nyawa. Atau mungkin lebih. Pendek kata untuk tengok kita hamil solo atau kembar.


Seronok kan kalau dapat tahu kita hamil kembar. Dari dulu aku tunggu bila lagi nak dapat ahli keluarga kembar dalam famili sebab arwah tok (nenek) belah abah adalah kembar sepasang. Jadi ada chance la kan? wink wink!


4. Imbasan Anamoly ( 20 - 24 minggu )

Okey, masa ni saiz baby dah agak besar. Dah 5 bulan ke atas. Memang biasanya klinik kesihatan sendiri akan jalankan imbasan yang ni. Imbasan kali ni nak tengok keadaan baby dengan lebih detail. Doktor akan tengok keadaan otak baby, muka, mulut (untuk kesan risiko sumbing), paru-paru, jantung, dan sistem perkumuhan baby.

Mungkin jugak masa ni kita dah boleh nampak jantina baby. Bergantung la..ada baby suka bagi surprise pada mama papanya. Time tu la dia nak bersila panggung sorokkan anunya. Hehe.. Comel!


5. Imbasan berikutnya ( Sehingga penghujung kehamilan)

Ini imbasan biasa la bagi ibu-ibu yang dah masuk peringkat hujung-hujung kehamilan. Masa ni doktor lebih tumpukan pada ibu. Ibu-ibu yang berisiko kena kencing manis, darah tinggi, diabetes akan diberi perhatian lebih.

Imbasan waktu ni juga boleh tentukan sama ada keadaan bayi normal atau songsang, ada komplikasi waktu bersalin atau tidak, dan sebagainya.


Jadi jangan culas untuk buat pemeriksaan ikut masa yang telah ditentukan okey?


So setakat ni itu je la info yang aku paham. Kalau nak baca info-info tentang kehamilan dengan banyak lagi, bolehlah ke www.majalahpama.com.my. Banyak info best kat situ.


Okey..daa!

Wednesday, May 25, 2011

HAZAMA HANTAR SMS SAYANG SAYANG KAT AKU!



Sekarang ni ramai yang tengah demam Akademi Fantasia.




Tiap kali AF muncul, memang ramai yang sanggup perabiskan kredit untuk mengundi, chatting @15 la bagai.

Kamu ada tak cenggitu?


Aku memang.......


Dari dulu aku memang peminat setia AF tapi sekali pun aku tak pernah buang hatta satu undi pun untuk budak-budak AF ni. Tak koser! Jadi tukang tonton je sudahlah. Bagi sokongan moral. Uhuk uhuk.


Aku memang suka tengok AF dari musim pertama lagi walaupun time tu rumah aku belum ada astro pun lagi. Tambah pulak time tu masih lagi kat Uitm Segamat, jadi memang susah sikit lah. Tapi sanggup tu aku balik KL every week semata-mata nak tengok AF. Tengok pun kat rumah mak kat Subang. Masa AF1 ni memang terasa la feel dia sebab baru lagi. Bila ada yang tersingkir memang siap nanges siap mintak tisu lagi nak lap air mata. Coi!


Sekarang ni aku ngaku AF memang tak sehebat dulu dah. Ntahlah..macam ada yang tak kena. Mungkin stage kecik, buat pun dalam studio jek. Dulu dalam dewan/stadium. Jadi rasa macam kurang umpph dah.


Tapi yang bestnya sekarang ni ada HAZAMA!




Hohoho...aku dari konsert prelude AF4 dulu lagi aku dah rasa nak sign up masuk fan club Hazama ni. Serius best kot mamat ni perform. Masih terngiang-ngiang lagi dulu dia nyanyi lagu "zakiah..zakiah..". Aku pun hairan nape Hazama lak lepas masuk AF 4 dulu.


Tapi sekarang....


AF9 semakin best dengan kehadiran Hazama.


Sampai incik suami yang sebelum ni langsung tak pernah tahu apa itu Akademi Fantasia pun dah register masuk kelab peminat tegar AF dah sekarang. Baik diari, kenangan Afnil, trek selebriti, konsert mingguan apatah lagi....memang tak tinggal.


Kadang merajuk jugak sebab kalau dia tengah tengok rancangan-rancangan tu, jangan harap dia nak layan aku bersembang dah. Kalau dia bercakap pun, mulut je bergerak tapi mata terpaku kat TV. Ceh!


Bila aku mengomel, dia balas balik...katanya aku yang ajar dia layan AF ni.


Haha..memang pun.



Tak sabar nak tunggu konsert minggu ni. Nak tengok siapa dapat imuniti.


Kalau Hazama tak dapat imuniti pun takpe...


Sebab aku nak tengok dia perform lagi minggu depan sebelum pegi final.


Wahhh! Keyakinan memuncak beliau akan ke final.


Padahal nak undi...nan hado.


Tak kisahlah..yang penting aku bayar bil astro bulan-bulan. Astro kaya jugak.





p/s: malam tadi tido mimpi Hazama send sms tulis sayang sayang....Ni kalau incik suami tau ni mau bersara dia tengok AF dah. Huhu

TIPS BUKA BUKU PINK


Okey, kali ni rasa nak share kekdah-kekdah nak pergi bukak buku pink bagi ibu-ibu yang mengandung. Jadi entri ni amat sesuai untuk mereka-mereka yang baru disahkan pregnant, atau yang belum disahkan pregnant tapi Insyallah akan pregnant satu masa nanti. Anak-anak dara yang belum kawen pun boleh baca...entri ni sesuai untuk tatapan mata umum. Kategori U.=)


Pertama sekalinya kita kena tahu kenapa kita kena bukak pink. Apa kebendanya buku pink buku pink yang selalu bakal-bakal ibu dok sebut-sebut ni.


Buku pink *atau ada jugak yang panggil buku merah* adalah buku rekod kesihatan untuk ibu-ibu yang mengandung. Sebaik sahaja kita disahkan pregnant, kita dah boleh p daftar diri kat mana-mana klinik kesihatan/desa yang berdekatan dengan rumah kita. Kalau zaman dendolu, mak aku kata kena tunggu 3 bulan baru boleh p bukak buku pink ni, tapi sekarang ni lebih afdal bukak seawal yang boleh. Kalau boleh hari ni sah mengandung, esok pegi la serbu klinik kesihatan terdekat dah. Bukan apa, baik untuk diri kita and baby jugak sebab doktor boleh pantau kesihatan kita lebih awal.


So camne nak bukak buku ni?

1. Datang ke klinik kesihatan atau klinik desa yang berdekatan rumah.

Lagi dekat lagi bagus sebab nanti masa dalam pantang, nurse-nurse dari klinik tempat kita daftar ni la yang akan datang melawat kita kat rumah untuk pantau kesihatan kita and baby dalam pantang nanti.


Aku tak pasti buku pink ni boleh bukak kat klinik swasta ke tidak. Kalau ada yang tahu, boleh share info kat ruang komen di bawah.


2. Bawa dokumen yang diperlukan

Datang klinik tu jangan datang melenggang kangkung ye kawan-kawan. Sila datang dengan dokumen lengkap. Kalau tak lengkap, silap-silap nurse tu suruh balik je..datang semula esok. Kang penat badan je cenggitu.


Dokumen yang perlu dibawa adalah:

- 2 salinan sijil nikah
- 2 salinan kad pengenalan isteri
- 2 salinan kad pengenalan suami
- gambar berukuran paspost suami dan isteri (2 keping setiap seorang)


3. Datang awal.

Biasa klinik ni bukak jam 8 pagi. Jadi jam 7 pagi tu elok la kamu-kamu terpacak dah depan pintu klinik. Macam kat klinik Bebuloh yang aku pegi tu, kul 7 pagi tu diorang dah bukak dah pintu, jadi kita dah boleh masuk amik nombor giliran dan duduk la diam-diam sampai nama kita dipanggil.


Kalau terasa nak datang lambat pun boleh jugak, tapi melangut lama sikit la kat klinik tu nanti. Silap haribulan nombor giliran pun abis dah.


Macam kes aku haritu, aku datang kul 7.30 pagi. Tu kira dah lewat la tu sebab nombor giliran aku adalah nombor 25. Kemain ramai dah sampai awal, tempat duduk pun dah penuh. Jam 11.30 baru nama aku dipanggil. Kul 12 baru setel semua. Huh..letih menunggu.


Jadi better datang awal.


4. Berterus terang dengan nurse bila nurse tanya soalan-soalan tentang diri kita.

Nurse biasanya akan soal macam-macam soalan.

Kita merokok ke tidak, husband merokok ke tidak, keturunan kita ada penyakit berbahaya macam kencing manis, darah tinggi etc ke, alahan ada ke tidak, kalau ada, alahan yang macam mana, pemakanan kita macam mana? Ada minum susu ke tidak, ambil apa-apa suplemen ke tidak...aiiiii pendek kata jawab je semua soalan dengan jujur dan arif lagi bijaksana. Jangan sembunyi-sembunyi takut akan efek pada laporan doktor nanti. Kalau nampak macam nurse tu marah-marah kita ke hapa...kita diam je la. Ada la sebab dia membebel tu. Huhu.


5. Jangan malu jangan segan.

Hahaha..aku sendiri pun malu bila part ni. Tentiba ada satu masa tu nurse suruh aku baring atas katil yang disediakan.

Mula-mula dia check mata.

Lepas tu dia check jari tangan. Tengok-tengok kot-kot dah mula bengkak ke tidak agaknya.

Lepas tu dia check kaki. Dia tanya ada urat-urat yang mula timbul ke tidak. Aku pun tak pasti kenapa dia nak tahu tentang urat ni. Aku jawab takde. Kaki aku pun memang susah nak nampak urat sebab terlebih isi. Haha.

Pastu ni part paling segan.....dia suruh bukak bra. Haha. Nak tengok breast kita sesuai atau tak untuk menyusukan baby. Merasa la kena pegang breast dek nurse tu. Selama ni incik suami je.....teeettttt!

Kemudian dia check perut. Nurse tekan-tekan sikit mungkin nak cari kedudukan baby. Alih-laih tak dapat dikesan. Nurse kata mungkin baby kecik lagi. Padahal aku tahu sebab apa tak rasa.....sebab lemak perut tebal 4 inci! Haha.


6. Alert dengan temujanji seterusnya.

Sepanjang pemeriksaan tu nanti nurse tu memang akan bebel-bebel manjang. Macam-macam dicakapnya. Jadi kena alert takut terlepas pandang the next appointment. Biasa awal-awal ni memang banyak appointment. Nak kena amik darah la, nak kena check gigi la, kalau kandungan ada masalah..ha merasa la appoitment lagi. Tapi kalau semua dah okey appointment cuma sebulan sekali jek. Dah hujung-hujung nanti baru kerap sikit.


7. Simpan buku pink di tempat yang selamat.

Lepas dah selesai semua, balik la ke tempat asal memasing. Buku rekod kesihatan kita tu tadi sebenarnya ada dua, satu untuk simpanan kita, satu untuk simpanan klinik. Jadi yang untuk simpanan kita tu simpan la baik-baik di tempat yang selamat dan mudah diingat. Sebab bila ada pape emergency, kena gegas ke klinik atau hospital, buku tu la yang nak kena kita hangkut sama. Pastikan suami sama tahu kat mana kita simpan buku tu. Nanti bila dan panik-panik sakit tu memang takde kuasa kita nak ingat kat mana kita letak. Pandai-pandai la suami yang cari.



Sekian sahaja lah laporan untuk kali ini.


Kepada semua ibu-ibu yang mengandung, jaga diri jaga baby. Jangan culas makan vitamin dan minum susu okey!


Selamat Mengandung!

Monday, May 23, 2011

RASA MACAM NAK PERGI SCAN BABY

Hai!

Terasa lama tak menghapdet belog. Eh jangan kata belog, rumah aku sendiri pun dah lama benau tak berhapdet. Berhabuk sana sini. Pagi tadi baru nak terasa geli geleman sendiri bila tengok dinding bilik tidur penuh sawang. Eiiii..bini siapa la malas benau ni. Tak boleh jadi, balik sekolah ni harus memulakan misi menghapdet rumah bagi cantik serupa mahligai syahdu. Haha.


Tapi sebelum hapdet rumah, haruslah aku hapdet belog dulu. Walaupun tak berapa nak ada cerita tapi tengoklah, mesti panjang jugak aku taip ni. Haha.


Last week aku dah selamat menjayakan diri mendaftar di klinik kesihatan. Mengandung dah nak masuk 3 bulan baru hegeh-hegeh nak bukak buku pink. Nasib baik tak kena hambur dengan nurse kat situ.

So far kesihatan aku berada pada tahap yang normal. Alhamdulillah. Nurse kata darah aku normal, takde masalah kekurangan darah, alahan pun tiada jadi sangat bertuah di situ. Cuma aku perasan pada buku pink aku tu nurse tulis aku ada satu risiko......risiko apa lagi kalau bukan risiko berat badan tinggi. Ate apa nak buat, sebelum mengandung pun berat aku dan menggunung tinggi. Nasib baik sejak mengandung ni berat baru naik 1 kg je. Kira normal la tu 3 bulan mengandung berat naik 1 kg. Kalau naik ber kg-kg mau nanges aku kat situ ketakutan. Haha.

Aku pikir-pikir cuti sekolah nanti aku nak pegi scan baby la. Agak-agak okey ke kalau scan baby yang berusia 14 minggu camtu? Aku bukan apa, kesian kat incik suami...setiap minggu beliau sibuk nak tau anak dia kat dalam ni dah camne rupa.

Dah ada kaki ke, kalau ada panjang mana dah kaki dia..Ada tangan ke, jari dah cukup ke, kepala dia dah besar mana, dah boleh tengok jantina ke.....aiiiii pendek kata macam-macam soalan kena tuju.


Mana yang aku boleh jawab tu aku jawab la. Tapi kalau sampai dia tanya soalan......



" macam mana gaya baby tido ek?"



Ate?? Camne aku nak jawabnya?


Alahaiii laki den!

Tuesday, May 17, 2011

TRAGEDI HARI GURU

Semalam Hari Guru.


Hooyeahhh!!

Pertama kali merasa sambut hari guru sebagai guru. Memang best! Walaupun takde sambutan beria-ria sepanjang hari sebab budak-budak tengah exam, tapi sambutan ringkas masa perhimpunan rasmi pun dah cukup best.


Tapi ada satu je yang tak best.








AKU TERJATUH DARI KERUSI MASA PERHIMPUNAN!!!


Gila!


Tak tahu nak salahkan siapa.


Salah aku ke yang duduk tak reti diam.


Atau salah kerusi. Tapi kerusi plastik tu memang spoil pun. Lembut macam lidah. Tambah pulak berat aku memang edisi besarrr punya. Memang padan lah.


Bila pikir-pikir balik memang kelakar. Macam mana lah aku boleh jatuh ke bawah. Ikut kata saksi, kaki kerusi plastik tu terperosok ke dalam, itu yang buat kerusi tu tergolek dan aku pun gedebuk jatuh ke lantai.


Dalam sekelip mata je dah ramai orang keliling aku. Aku pulak masih blur, hairan jugak kenapa semua orang panik-panik ni, selang berapa saat baru aku teringat yang aku terjatuh dan aku bawak baby dalam perut.


Ya Allah!!


Dan dan tu jugak aku pulak panik.

Takde pikir malu ke apa dah sebab jatuh depan budak-budak, kat tapak perhimpunan, atas pentas, sempena hari guru lagi.. Ahhh! Lantakkan kalau budak-budak nak ketawakan aku. Yang aku risau sekarang baby dalam perut ni. Moga semuanya okey. Risau risau risau.


Lepas je perhimpunan, mintak permisi dari pegetua untuk ke klinik sekejap. Aku mesti pergi check up, risau kalau pape jadi pada baby. Kalau nak ikut memang aku tak rasa sakit pape, tapi baby kat dalam siapa yang tahu keadaannya.


Dan alhamdulillah...


Doktor kata baby okey.


As long as takde bleeding, Insyaallah baby okey.



Ish...cuai betul aku ni.


Ini betul-betul namanya Tragedi Hari Guru.


Hehehe.


Nanti bila anak aku tu dah reti paham bahasa, aku nak story lah cerita ni kat dia.


=)


Ohh lupa!


Kepada semua guru-guru di Malaysia,


Selamat Hari Guru!!











p/s: aku dapat hadiah sekeping kad hand made dari seorang pelajar yang selalu jugak aku marah-marah dalam kelas. Sooo terharu!!

Monday, May 9, 2011

TERLUPA PULAK YANG AKU PREGNANT.


Pengsan!

Hari ini amatlah letih.


kelas 7 waktu. Dan 5 daripadanya adalah direct dari 10.40 sampai jam 2 petang. Gila!

Sangat busy sampai aku lupa yang aku tengah pregant. Suka hati aku hangkut beg penuh dengan laptop dan segala macam buku, tambah lagi buku-buku budak kat tangan...ohhh berat! Panjat pulak bangunan tingkat tiga. Hoh...


Bila dah balik rumah, dapat lepas lelah sekejap baru aku teringat yang aku ni berbadan dua. Cepat-cepat mintak maaf pada baby kecik dalam perut sebab sangat cuai hari ni. Huhu..


Harap-harap esok lebih baik dari hari ni. Harap jugak esok tidak terlalu busy. Tapiiii..mana mungkin!


Yang penting esok lepas sekolah mahu pegi klinik kesihatan. Buka buku pink.


Dah berapa kali kata nak pegi bukak buku pink, tapi tak jugak pegi. Haha.


Okeylah..mahu rehat.


Daaa!



Sunday, May 8, 2011

REVEAL OF THE SURPRISE



Planning nak surprise kan ibu-ibu sempena Hari Ibu hari ini nampaknya berhasil!


Aku ni duduk jauh...nun kat Labuan ni. Jadi nak bersama-sama ibunda-ibunda sekalian menyambut Hari Ibu amatlah tak dapat. Yang dapat cuma mengirimkan sedikit hadiah tanda ingatan sajork.


Jadi kiranya seminggu jugaklah aku hempas pulas planning surprise untuk mak-mak aku ni. Aku plan nak deliver cupcakes ke rumah mak-mak aku tersayang sebagai pengganti diri pengubat rindu. Huhu Gigih la meng sms, meng emel, menge call ramai tukang buat cupcakes sekitar KL dan Perak. Nasib baik jumpa...dan masih available. Kalau tak, ada jugak anak menantu yang bancuh cupcakes sendiri dan pos direct dari Labuan ni ha. Haha.



Jadi hari ni mak pertama yang terkena surprise adalah mak mentua nun di Kuala Kangsar nun. Tapi sebabkan rumah mentua dalam kampung, aku tak reti nak bagi direction jalan ke rumah kat baker tu. Jadi aku mintak hantar ke pekan Kuala je, nanti adik ipar aku akan pegi amik. Ni kira komplot dengan adik-adik ipar la ni. Eh dengan abah mentua pun sama sekali komplot. Mak sorang je yang masih tak tahu. Hehe.


Dan cupcakesnya adalah seperti ini.
.
.
.
.
.
.
.
.

Terliur pulak aku.

Alhamdulillah mak seronok dengan kejutan ni. Lepas tu ada satu statement tu aku pulak yang terkejut. Mak kata kalau adik-adik ipar aku tu tak bagitahu siapa yang kirim kek tu pun dia dah tahu dah aku yang kirim. Perghh! Memang mak ada 6th sense nampaknya. Lepas ni kalau nak bagi hadiah kat mak lagi tak payah attached wishes card pun takpe, mak tengok pun dah tahu siapa yang bagi. Hehe.


Mengikut komen mereka, cupcakes adalah sangat sedap! Siap panggil sedara-mara berdekatan untuk share the happiness. Suka!


Kemudian dalam petang-petang sikit, insan kedua yang terkena kejutan kek adalah Mak. Errr maksud aku mak kandung. Mak kata tiba-tiba ada orang tak dikenali call bagitahu ada depan rumah nak hantar kek. Mak pun apalagi...terkujat la. Hehe..


Lepas-lepas je dapat kek terus mak call aku. Aku tak pasti orang yang deliver tu memang dah siap-siap mention nama aku as a pengirim atau camne, tapi yang aku tau mak terus call aku ucap thanks dengan gembiranya.


Dan ini adalah cupcakes untuk mak.
.
.
.
.
.
.

sweet!


Paling tak boleh blah, selepas lebih 3 jam kek dah sampai kat rumah pun mak masih tak makan-makan lagi kek tu. Mungkin tak sampai hati nak makan kek secomel itu. Huhu. Cepatlah makan, nak tahu sedap ke tak.


Lebih kurang setengah jam lepas cupcakes delivered to mak, baker tu sms aku bagitahu cupcakes already delivered to both houses. Rumah mak dan rumah mama/cikyah. Tapi kenapa mama @ cikyah langsung tak call-call aku pun. Takkan kejam sangat dapat cupcakes terus buat-buat sombong dengan aku kot? Ish tak boleh jadi.


Jadi baik aku yang call sendiri. Entah-entah cupcakes tersalah deliver ke rumah orang lain. Mampuih rugi aku. Heh.



Aku: Hello mama...

Mama: Helllloooo!!*dengan nada sangat gembira ye*.

Aku: Mama tengah buat apa tu?


Mama: Ni ha...tengah tengok cikyah ambik gambar kek ni....*dalam hati aku..sampai hati taknak ucap tenkiu kat aku..kijam!*


Aku: Ooooo..siapa bagi kek tu? *pura-pura tanya lagi.haha*


Mama: NINI YANG BAGI...patutlah dia tak nak ucap selamat hari ibu kat mama hari ni, rupanya dia nak bagi kek..*Nini adalah adik aku yang tinggal sebumbung dengan mama. Apa motip nak deliver-deliver kek?*




Hati aku time ni memang dah mengecik dah. Camne boleh Nini pulak yang masuk dalam plot cerita ni..musykil!


Aku: Mama, kek tu yong yang hantar la. Bukan nini...*direct je aku terus terang.huh*


Mama: Eh yeke? Yong ke? Orang tadi kata kek ni Wan Nor Fadzlini yang hantar...Mama ingat nini la hantar.


Adeh! Camne pulak boleh jadi nama Wan Nor Fadzlini ni...Wan Nor Fadzlina la yang hantar. Adeh..susah jugak kalau nama beza satu huruf je, silap dengar sikit abis.Yang tak salah pun boleh jadi yang tertuduh bersalah. Huhu.


Tapi bila aku kata aku yang hantar terus mama and cikyah percaya 100%. Memang tak syak lagi. Hehe.


Cupcakes untuk mama dengan cikyah sama macam cupcakes mak. 100% sama. Takde beza.


Reaksi mereka pun sama. masing-masing tak sampai hati nak makan. Mama lagi best, terus sorok cupcakes dalam peti ais takut ada tetamu datang and nampak cupcakes..hati tak berapa ikhlas nak jamu. Ceh!


Alhamdulillah..aku seronok sangat bila semua mak-mak aku seronok.


Tapi....tapi....tapi....


Ada satu benda yang buat aku ralat dan menyesal sangat.



Aku lupa nak order kek untuk Mak Da aku.


Waaaaaaa!!!! Camne boleh lupa ni????


Sori Mak Da..


Yong tak sengaja.


Tapi tak pe, aku dah pesan pada mama untuk tinggalkan beberapa bijik cupcakes untuk hantar ke Mak Da malam ni.


Nasib abik rumah mama dengan rumah abah dekat jek.


Kalau tak....


setahun ralat aku tak ilang.


Haih!

SUNDAY FOR MOMS! HAPPY MOTHERS' DAY!


Ibu, mak, mama, mummy, umi, bonda, dan macam-macam lagi panggilan keramat yang rasanya merupakan perkataan yang paling tenang untuk kita sebut setiap hari. Panggilan itu juga merupakan perkataan pertama yang disebut oleh kebanyakan baby di dunia ini. Indah!


Cerita tentang mak aku, uiiii aku punya baaaanyyakkk mak! Kalau orang dah kawen biasanya ada dua kategori mak jek, mak sendiri dan mak mentua tapi aku ada lebih dari tiga mak. Heh.


Aku ada mak kandung. Yang aku chenta setengah mati.

Aku juga ada 2 orang mak asuhan yang tersayang. Yang jaga aku dari dalam perut sampailah besar gajah gini.

Aku juga punya seorang mak tiri yang aku panggil Mak Da. Mak tiri yang super sporting boleh tepuk tampar tak kira masa.

Dan mak terbaru aku tentulah mak mentua. Mak yang sangat aku hormat dan kagum dengan ketabahan diri beliau.


Sesungguhnya aku memang sayanggggg semua mak yang aku ada di dunia ni. Kalau ada yang tanya dalam ramai-ramai mak yang aku ada tu, mak mana yang paling tinggi dalam hati aku? Memang aku takde jawapan. Aku tak pernah susun mak-mak ni ikut susunan piramid sebab bagi aku semuanya ada tempat yang sama dalam hati. Semuanya mempunyai keistimewaan tersendiri. Dan kalau dikenang-kenang pengorbanan setiap sorang pasti boleh buat air mata mengalir di pipi.

Sungguh aku sayang semua mak aku.




Mak yang sanggup berkorban apa saja untuk aku. Kalau aku mintak terbang ke Labuan esok pun beliau sanggup terbang. Heh.



Mama...Meski bukan ibu yang melahirkan tapi beliaulah yang gigih jaga aku dari aku dalam perut mak sampailah sekarang. Walaupun aku malas bangun pagi, malas masak nasik, malas kemas rumah, hatta malas mandi pun aku tetap ratu hati beliau. hehe.




Cikyah....walaupun tiada panggilan "mak" pada nama, tapi cikyah tetap ibu ratu hatiku. Tak pernah jemu beli majalan gossip untuk bacaan kami tiap bulan. Keep it up!=)




Mak Da...selalu anggap aku sebagai anak sendiri. Selalu ada bila aku perlukan motivasi. Sungguh aku bertuah punya ibu tiri baik hati tak seperti kisah bawang merah bawang putih.




Mak mentua...walaupun tak sampai setahun aku panggil mak tapi rasa sayang itu sentiasa tinggi. Sanggup amik mc beberapa hari bila aku dan incik suami pulang ke kampung semata-mata nak memanjakan kami. Hehe.


Sempena Hari Ibu hari ini.....tentunya ada sesuatu buat mereka semua.


Apa ke dia??


Tunggguuu....


Aku kan terer kalau bab-bab buat surprise ni.


Aku pun tak sabar nak tunggu surprise tu sampai. Yela..selagi surprise tak sampai ke depa, selagi tu la aku kena tahan diri dari wish Selamat Hari Ibu kat semua mak aku tu. Kang kalau dah wish dulu baru dapat hadia jadi macam tak best pulak. Baik aku pura-pura lupa dulu...padahaaal dah seminggu aku hafal tarikh ni tau!


Hope diorang semua happy dengan hadiah tak seberapa dari aku dan incik suami.


Shhhhhh....jangan habaq kat depa okey!


SELAMAT HARI IBU!!

Friday, May 6, 2011

9 MINGGU SUDAH.



9 minggu..


Alhamdulillah..masih lagi kuat.


Cuma ada satu perubahan ketara yang aku rasa.


Perut cepat lapar. Heh.


Lambat sikit makan, perut akan mula rasa pedih, rasa sebu, rasa macam nak kena gastrik. Tak boleh tahan. Menyeksakan.

Tapi bila dah dapat makan, baru beberapa suap dah kenyang. Pelik pulak aku.

Semalam teringin nak makan kfc. Bukan main aku order x-meal deluxe, whipped potato besar, cheezy wedges bagai. Sekali yang aku telan cumalah setengah zinger burger tu jek. Yang lain....tunggu 2,3 jam seterusnya baru aku boleh makan lagi. Sungguh pelik. Sebelum ni dinner plate pun sekali harung je aku boleh balun. Hahaha.


Mungkin aku kena kerap makan, tapi dalam kuantiti yang sikit. Yang penting jangan biar perut lapar. Bila lapar...memang seksa nak tahan pedih perut.


Tengah-tengah beraktiviti ko-kurikulum kat sekolah pun aku sanggup escape 5 minit untuk lari ke kantin cari makanan isi perut. Huhu.


Setakat ni itu je la perkara yang paling ketara aku rasa. Yang lain-lain masih okey. Masih gagah mengajar panjat naik turun tangga sekolah yang 4 tingkat tu. Masih boleh drive pergi balik sekolah dengan jayanya, masih boleh buat tuga seorang isteri dengan baik..kecuali masak. Haha..Memasak adalah sedikit malas sekarang. Seminggu sekali je kot aku pegang kuali. Hehe.


Minggu depan nekad akan curi sikit masa untuk bukak buku pink. Tak boleh tidak, harus pergi minggu depan jugak. Insyaallah.



Dah abis dah entri. Nak tengok diari AF pulak.


Daa!

Wednesday, May 4, 2011

11 BULAN YANG AMAZING RACE!

Hari ni 4 Mei..


Uiiii sebulan je lagi nak cukupkan haul satu tahun. Satu tahun yang penuh pahit manis, setahun yang sungguh menakjubkan.


Teruja pulak nak masuk tahun kedua ni.


Plan sambutan annivessary?


Oh sedih. Sampai sekarang masih tiada sebarang planning mahu sambut ulang tahun perkahwinan macam mana.

Terpikir jugak nak pegi honeymoon *wahhhh* kat KK. Tapi memandangkan kami laki bini bawak kereta kat Labuan yang sunyi sepi ni pun terkial-kial, apa lagi nak driving sampai ke KK yang busy manjang tu. Memang tak lah.


Pastu terpikir nak pergi honeymoon kat mana-mana hotel yang ada kat Labuan ni je. Saja nak merasa feeling tido hotel lagi. Pastu bila hitung-hitung balik.....ahh macam rugi pulak. Tido kat rumah pun okey apa? Bilik style hotel jugak what? Haha.


Pastu dah tak boleh pikir apa-apa lagi. Aku pun tak de idea dah nak celebrate annivesari camne rupa nanti.


Mungkin just makan-makan berdua kat luar.


Atau makan-makan berdua kat rumah.


Atau just menghabiskan sepanjang hari berdua-duaan golek-golek depan TV.


Hmm...kalau incik suami rajin, boleh jugak aku ajak dia buat lawatan sambil belajar keliling Labuan ni.


Aku teringin la nak pergi Taman Burung.





Hehe...taman burung pun jadi la.

Tuesday, May 3, 2011

BELI KERETA DAPAT HADIAH BABY


Dendulu, masa zaman bujang aku memang pencinta setia pengangkutan awam.


Pergi kerja naik bas, naik LRT.

Nak dating pun sama. Berangkutlah kami boipren gepren naik LRT kalau nak ke mana-mana. Maklumlah, aku dulu kerja gaji cukup-cukup sampai 30hb jek. Tak de rasa mampu nak sambar sebiji kereta hatta kancil.

Masa tu incik boipren *sekarang naik pangkat sudah.hehe* pun ada motor cabuk jek. Nak kerah dia usung motor dari Banting ke KL tu aku rasa tak payahlah. lagi pun mak tak bagi naik motor dengan boipren. Haha. Sekarang baru la dapat rasa nikmatnya naik motor dengan buah hati kesayangan.


Sejak-sejak pindah ke Labuan ni aku memang awal-awal dah pasang niat nak beli sebijik kereta. Tak dapat yang cun gedavas..dapat yang belen-belen orang takmau pakai dah pun jadilah. Janji dapat memudahkan aku nak ke mana-mana. Paling utama nak ke sekolah tiap hari. Sampai bila nak menumpang orang kan?


Dan aku pun pernah mengharap, kalau boleh biarlah aku dapat beli kereta dulu sebelum pregnant, ada anak semua. Yela..kalau takde transport yang secure agak payah jugak in case ada apa-apa emergency yang melibatkan baby kan? Bukan tak boleh naik motor..tapi nak lebih secure kononnya.


Dan alhamdulillah...


5 hari lepas aku dapat kereta, doktor sahkan aku pregnant.





Aku memang syukur sangat dengan perancangan Allah. Sungguh Dia memang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kita.


Dan sekarang, aku masih lagi dalam proses nak asah balik skil bawak kereta. Tahu tak bahawa aku sudah 8 tahun tak bawak kereta?? Yaa...sudah 8 tahun sejak aku lulus ujian memandu 8 tahun yang lepas. Jadi sila bayangkan bagaimana kekoknya aku drive sekarang ni.


Kalau nasib baik, adalah insan baik budi offer diri tolong hantar dan amik aku pegi balik sekolah. Dapatlah aku feeling mem besar. Rasa macam ada limo mewah tunggu aku 10 minit awal sebelum habis waktu sekolah di lobi sekolah. Memang sorga! Haha..


Cuma sekarang ni aku nak bagitau...


Usia kereta baru lebih kurang sebulan. Baru merasa bayar installment sekali.


Tapi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Bumber kereta depan belakang dah calar.


Aku langgar apa entah lah.


Haih!

Monday, May 2, 2011

JANGAN GANGGU TIDO AKU! SYOHHHH!


Ish..aku dah tak boleh tahan lagi dah. Dah lama aku pendam rasa ni, boleh kata tiap-tiap hari benda ni jadi kat aku. Sekali dua kali tahan la lagi, tapi la ni tak boleh tahan dah.


Aku nak kena tanya kat mengkeme-mengkeme jugak.



Apa normal ke kalau orang mengandung tido mimpi pelik-pelik?? Kalau orang Perak kata mimpi meredang-redang.. Huh.


Boleh kata tiap malam jadi kat aku. Tambah-tambah bila hari incik suami keje malam, maka aku kena tido sorang, lagilah menjadi-jadi mimpinya.


Kadang datang mimpi hantu. Sampai ada hari tu aku rasa macam susah nak bernafas masa tido. Tapi aku tak pasti itu mimpi ke itu realiti. Ke ada benda "tindih" aku? Ish ngeri awok mikionyer.


Selalunya mimpi yang memang bukan-bukan sampai aku sendiri pun susah nak terang macam mana. Yang aku tahu mimpi tu buat tido aku jadi tak best. Selalu terjaga tengah malam. Pastu bila tido balik, mimpi tu sambung balik. Aihhhh...macam drama pulak ada episod-episod. Menyampah aku.


Paling aku tak boleh tahan mimpi malam tadi.



AKU MIMPI ULAR BESAR TIDO SEKALI DENGAN AKU ATAS KATIL!!!


Hoiii!!


Agak-agaklah mimpi oiii. Aku ni dah la memang penggerun dengan makhluk yang satu tu. Ish. Rasa nak nanges aku bila bangun tido tu.

Subuh-subuh bangun tido terus mengadu pada incik suami. Incik suami biasalah reaksi dia...

"ala...mainan tido je tu. Tak de pape la"


Dia pun dah lali dengan mimpi-mimpi pelik aku. Heh.


Nak tambah ngeri lagi, lepas je incik suami pegi keje pagi tadi, aku pun tak tahu la apa nak buat jadi aku pun golek-golek la atas tilam tu sampai terlena.


Bila dah terlena tu........


Dia mai lagi!


Kali ni aku mimpi apa tau?


MIMPI BADAN AKU PULAK NAIK SISIK-SISIK ULAR!


Astaghfirullah....


aku takut betul. Masa mimpi tu aku ingat macam betul-betul jadi. Aku memang takut sangat.


Aku rasa mimpi pertama dan kedua ni macam ada kaitan pulak.


Ish! Ngeri.


Kalau ingat-ingat balik memang aku takut.


Nak kata aku tido tak basuh kaki....sebelum-sebelum ni pun aku tido tak basuh kaki jugak tapi takdelah mimpi mengeri macam sekarang.


Kalau baca doa tido tu memang aku tak tipu...aku memang ada jugaklah terlupa baca dia sesekali. Heh.


Pelik la...sejak mengandung ni memang tido jadi susah nak lena. Terjaga malam sebab nak buang air tu satu hal jugak. Ni dapat lagi free gift mimpi ngeri masa tido. Coi!!


Harap-harap cepatlah simptom mimpi-mimpi ngeri ni beredar dari tido aku. Tak boleh tahan dah. Kadang rasa tak mau tido. Hehe.


Tapi...


Betul ke kebanyakan orang mengandung alami benda ni?


Ke aku sorang jek.


Rasa macam nak jumpa pakar sakit puan jek.


Heh.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...