MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, August 30, 2012

Corat-Coret Hari Raya Kami

Corat-coret cuti raya kami.....

1. Aidi sangat behave sepanjang masa dalam flight. Masa terbang balik ke semenanjung dia tido kejap then bangun main sambil ketawa ketawa keriangan. Pastu tido balik. Flight balik ke Labuan lagi best. Dia membantai tido dari flight berlepas sampailah kami nak claim baggage baru dia jaga. Very the good boy.=)

2. Aidi dah boleh merangkak ke depan dah. Nak tunggu balik kampung jugak baru dia nak tunjuk skil. Heh. Meniti pun dah bertambah terrer. Semua tempat kalau boleh dia nak berdiri meniti.


3. Sepanjang 5 malam di semenanjung, takde satu malam pun Aidi tido dengan aku atau abahnya. Setiap malam Aidi adalah tido dengan tok wan dan pahnya. Very the manja.


4. Tok wan dan pah belah Pecah Batu (belah suami) sangat suka dengan Aidi. Berulang-ulang dok sebut "bagusnya Aidi..bagusnya Aidi". =)

Rasanya depa kata Aidi bagus sebab Aidi mau kat orang. Dia tak kisah siapa pun dukung dia. Semua on jek. Tambah pulak Aidi jenis senang tido. Tak payah berbuai, tak payah berdodoi. Jadi depa suka sangat sebab cucu-cucu depa yang lain semua pakat merap bila balik kampung. Ini diorang kata lah..bukan aku kata.

*siap mak sana mintak nak jaga Aidi...ohh im sorry mak.=(*


5. Aku rasa macam dua insan bercinta je dengan incik suami sepanjang balik kampung sebab kami ada banyak masa berdua. Ngeh ngeh ngeh.

Aidi??

Aidi kan budak baik..peramah lebih. Jadi ada saja orang yang sudi nak melayan dia.


6.  Baju raya Aidi yang konon selambak tu...hurm memang betol pun, tak habis pakai. Bawak balik kampung pun separuh jek. Itu pun ada yang tak sempat pakai jugak. Nasib baik baju besar..boleh pakai lama.

7. Sepanjang 6 hari kat semenanjung, Aidi telah menghabiskan lebih 1 kg susu. Oh mai!! Lepas susu....susu lagi. Lepas tu susu lagi. Aku beli susu 1 tin 900 gram tu licin siap kena tambah beli 1 kotak kecik 400gram lagi. Hadoilah anak.

8. Syukurlah aku tak terbabas suap makanan pelik-pelik ke Aidi. Pergi berjalan raya aku memang bawak bekal bubur nasik untuk Aidi. Tapi adalah jugak beberapa kali tersuap kek lah, semperit lah, agar-agar lah, nasik impit lah...tapi kuantiti sikit. Just bagi rasa.

9. Aidi adalah tidak sehat sepanjang balik kampung. Dia batuk dan selsema. Tapi mood dia adalah superb sepanjang masa. Ini berkat aku dah pesan banyak kali kat Aidi, balik kampung jangan nak merap. Heh.

10. First time dalam hidup aku balik kampung naik kereta yang dipandu suami sendiri. Suami di sebelah, anak di atas riba. Feelingnya sangat lain dengan balik kampung dengan mak abah dan adik-adik sebelum-sebelum ni. Bahagia sungguh!=)


11. Aku terkejut beruk bila dapat tahu rumah abah kat Taman Dagang Ampang kena pecah masuk masa orang bercuti raya.. Habis SEMUA benda digeledah, dikumbar habis. Mujur pensetan itu tak berjaya bukak pintu grill, kalau tak aku rasa mau licin semua harta benda abah dalam rumah tu. Apa tak nya? Tong gas pun khabarnya dah diseret ke ruang tamu. Ai abang pencurik, tong gas pun nak sapu jugak ke?


12. Aku ralat jugak sebab ramai jugak sedara mara yang aku tak sempat jumpa raya hari tu. 5 malam kat semenanjung memang tak cukup nak berziarah semua rumah. Nak membahagi masa antara belah aku, belah incik suami apa semua memang kena banyak tolak ansur. Insyaallah hujung tahun ni kami balik lagi. Nak sambut besday Aidi kat sana. 12.12.12. =)

13. Masa hari raya hari tu opah incik suami cakap kat aku yang famili aku dengan famili depa sebenarnya ada pertalian darah. Cuma tak tau dari mana dari mana, tapi memang ada. Oh mai! Patutlah aku rasa macam serasi je dengan famili incik suami. Bawaklah pergi rumah siapa pun, aku gembira jek. Heh.

14. Walaupun ini adalah kali pertama incik suami driving di semenanjung, berjalan jauh pulak tu tapi beliau telah menjalankan tugas dengan va va vass!! Aku memula takut-takut jugak. Kereta mak oiii..kang kalau jadi pape kang siapa nak menjawab?? Tapi Alhamdulillah...semua ok. Kereta dipulangkan dalam keadaan baik. Siap dah cuci, minyak pun dah isi penuh. Thanks ye mak!


15. Last sekali...Incik suami kata, tahun depan tema raya adalah warna HITAM. Apakah???


Ok dah..itu jek.

Gambar nantilah ye..kabel kamera tak bawak pulak ke sekolah.

Daa!!

Wednesday, August 29, 2012

Cerita Raya *mukadimah je dulu*


Olla!!

Hehe.

Hai..

Aku dah selamat pulang ke semenanjung dan dah selamat pun pulang semula ke Labuan. Itu pasalnya blog peliharaan macam berkabung je seminggu ni. Tuannya tengah sakan beraya. Haha.

Best oh raya tahun ni. Walaupun cuti balik kampung singkat, tapi rasa macam berbaloi.

Dan walaupun raya tahun ni 4 malam di rumah mentua, 1 malam je di rumah aku..tapi raya tetap best gitu. Heh.

Aku dapat pergi berkunjung ke hampir semua rumah adik beradik mak abah mentua. Rumah makcu dengan makwe je tak sempat pergi. Biasalah..retis kan bizi. Haha.

Pastu dapat jugak pergi beraya rumah sedara mara aku. Sempatlah ke rumah pak nyah, pak tun, mak yang, balik Alor Setar jumpa tok wan, beraya rumah mak abah apa semua. Best!

Aidi paling best kutip duit raya. Setelah dihitung dikira, duit raya Aidi adalah RM450. Syukurlah. Nanti nak bukak akaun untuk dia.

Sebenarnya macam-macam cerita raya nak gebang kat sini. Gambar pun tak sempat nak upload. Maklumlah dah mula sekolah. Bizi oh bila dah naik kerja. Ni pun seploh minit lagi ada kelas. Taip pun laju-laju. Hehe.

Yang pentingnya raya tahun ni rasa best sikit. Dapat beraya dengan suami dan anakku yang comel itu. Puff.

Dan tambah best lagi bila sempat je aku beraya ke Sunway Pyramid semalam.




Orang dah habis shopping raya, sale pun dah takdek...tapi aku masih hegeh-hegeh shopping baju kasut anak.


Heh.

Wednesday, August 22, 2012

Raya Umah Mentua Tak Best?



Eh eh..nak hapdet belog lagi keww??

Haha.

Bosan ni..sementara nak tunggu fajar siddiq menjelma esok hari, jadi baik aku hapdet belog dulu. Haha.

Aku sebenarnya nak tulis tentang satu perkara. Sejak-sejak musim raya ni, ramai pulak dok hapdet tentang famili mentua masing-masing kat satu group kat facebook nun. Siapa yang tau, tau lah. Tak perlulah nak link link bagai eh.

Dalam group tu, ada lah aku terbaca member-member komen plus komplen tentang famili in law memasing, especially MAK MENTUA.

RAYA UMAH MENTUA TAK BEST LANGSUNG.

MAK MENTUA BORING.

MAK MENTUA TAK SPORTING

FAMILI MENTUA TAK LAYAN BAIK

FAMILI BELAH HUSBAND LAYAN BABY DIA MACAM HAPA JEK.

Eh macam-macam lah. Sampai aku jadi kesian pulak.

Kesian oh kalau famili mentua buat dono je kat kita. Yang aku perhati yang dok komplen-komplen ni kebanyakannya yang baru kawen sebab majoriti belum  ada baby atau ada baby kecik umur bulan-bulan gitu. Jadi aku pahamlah jugak perasaan diorang. Orang baru dalam famili belah sana, semua pun tak biasa lagi. Mak sana letak pinggan kat mana, sudu kat mana, berus jamban kat mana, penyapu sangkut mana pun tak habis hafal lagi. Tentiba famili mentua macam bolayan. Di mana mahu ku bawa hati ini. Begituuuuu..

Pastu ada yang cerita famili belah sana buat anak kita(baby kecik) macam-macam. Kira macam depa treat baby kita tu suka hati depa lah. Bagi makan macam-macam sedangkan baby tu tak boleh makan makanan tu, kacau baby tido, gomol-gomol, cubit-cubit pipi baby, eh macam-macam lah yang membuatkan ibu si baby rasa macam nak bertukar jadi hijau. Haha.

Pendapat aku?

Kalau bab famili mentua ni aku payah sikit nak komen sebab aku tak lalui semua tu. Famili mentua aku memang SUPER BEST. Aku kalau balik kampung sana tak pernah bangun lagi awal dari mak mentua. Lagi hebat, bangun-bangun mandi terus makan jek. Tapi mak abah tak bebel pun. Bertuah tak aku? Haha.

Tapi bagi aku lah...ni pendapat aku lah eh, kalaulah takdir kita dapat famili mentua kurang best atau tak se best famili kita sendiri, aku rasa eloknya kita BERSABAR je dulu. Terutama yang baru-baru kawen macam aku *nak jugak baru kawen.haha* ni, kita tak kenal sepenuhnya lagi famili satu lagi tu. Nak bentak-bentak pun, itu famili suami kita. Nak marah-marah mak sana pun, itulah wanita yang lahirkan yang jaga makan pakai suami kita sampai dia berjaya kawen dengan kita sekarang ni. Kalaulah sang suami tahu isteri dia dok bebel-bebel pasal keluarga dia...apalah perasaan dia gamaknya. Luluh hati aku rasa.

Eloknya kita sabarlah. Kita yang muda ni mengalahlah. Orang tua kadang perangai memang cepat sensitip. Kita buat air kurang gula tu boleh muncung mulut dia. Haha. Aku yakin, lama-lama nanti kita akan serasi jugak dengan famili belah sana. Yang jadi tak berapa best tu mungkin sebab cara dan gaya hidup famili kita sendiri tak sama dengan famili suami. Itu yang buat semua jadi kekok, jadi boring, jadi tak best, jadi menyampah apa semua.

Kalau bab baby tu pulak..

Hurmmm...

Pengalaman aku sendiri??

Aidi masa dalam pantang memang ramai yang datang ziarah. Tapi aku takde pulak terpikir nak menaruh syak wasangka pada tetamu yang datang.

Semua tetamu yang datang bagi aku mereka datang ikhlas nak tengok insan baru yang jenguk dunia. Mereka ikhlas mendoakan kesejahteraan anak kita. Kalau dipeluk cium tu pun aku pikir positif jek, mereka sayang Aidi. Aku langsung tak terpikir tetamu aku kotor ke tak jaga kebersihan ke apa. Takkan kita nak sedia jubah khas siap topeng muka macam kat spital tu bagi tetamu pakai then baru boleh pegang anak kita kan? Entahlah...mungkin ada yang kata aku ni ngok ngek, tak sayang anak, tak jaga kesihatan anak..entahlah. Aku cuma berperasangka baik pada semua orang dan dalam masa yang sama aku berdoa Aidi, anak aku dilindungi Allah. Alhamdulilllah..Aidi sangat jarang sakit walaupun ramai yang gomol dia, ramai yang kendong dia masa dia kecik dulu.

Tapi kalau sampai bab orang suka-suka hati sumbat anak kita makan apa saja sedangkan dia belum sampai masa nak makan semua tu..bolehlah kita tepis cara baik. Mungkin kita boleh get ready makanan anak kita bila pergi berjalan raya. Kalau ada yang nak sumbat anak kita makan rendang ke apa ke, kita tolaklah elok-elok dan keluarkanlah makanan yang betul untuk anak kita.

Kalau anak memang belum sampai masa untuk makan...ha ini pandai-pandailah cakap wisely. Biasanya kalau kita as the ibu tolak pelawaan orang yang nak bagi anak baby kita makan, mereka akan paham. Tapi rasanya tak perlulah bawak anak lari nyorok masuk dalam bilik semata-mata takmau orang tengok dan ganggu baby.


Memang 2 3 bulan pertama banyak sikit dugaannya nak membesarkan anak ni. Kita masih baru sangat jadi ibu. Terlalu baru.

Rasanya tak perlu menyombong sangat denga ibu-ibu yang dah 20 30 tahun jadi ibu kat dunia ni.

Ada benda yang kita boleh tepis...tapi tepislah dengan berhemah.

Sebab yang aku hairan....

Yang komplen-komplen tu semua melibatkan famili mentua sahaja.

Famili sendiri macam mana??

Apapun aku mohon ampun maaf lah andai entri ni ada mengguris perasaan mana-mana pihak. Tak terniat nak sakitkan hati sesiapa. Sesungguhnya ini hanyalah luahan dan pendapat peribadi aku sahaja.

Selamat Hari Raya!!

=)



Mood: Tak sabar nak balik rumah sendiri. Rumah mentua jugak. Mesti mak sana tengah sibuk buat ketupat palas untuk menantuhantu beliau ini. Haha!!

Duit Raya Aidi




Huiiii!!

Confirm takde orang baca entri ni. Maklumlah, semua masih membizi raya. Tak online pun takde masa, Semua masa diluangkan bersama kuih muih, rendang mendang, ketupat nasik impit segala. Ye tak?

Raya keempat dah hari ni.

Aku beraya di Labuan tahun ni.

Ate cane suasananya??

Jujurnya best jugak beraya kat sini. Ramai jugak tetamu datang rumah sampai kelam kabut jugaklah aku. Manakan tidak, member incik suami yang bujang-bujang tu sekali datang mai oiii kemain ramai. Segerombolan! Penuh rumah aku sampai dalam bilik Aidi pun leh jadi port lepak sebab hall dah full. Huhu. Pastu aku pun merasa jugaklah aku pergi rumah orang makan macam-macam. Aidi pun samalah seronok dia kutip duit raya. Ada satu rumah tu kami pergi, tuan rumah yang lelakinya kawan incik suami, yang isterinya kawan aku. Kebetulan time tu ada segerombolan abang-abang tentera tengah beraya sama. Uiiii bila depa nak balik, semua pakat hulur sampul kat Aidi. Seronoklah budak tu dapat mandi "hujan sampul raya". Hehe. Tapi baby...dia bukan kesahkan isi dalam sampul. Dia kesahkan sampul tu jek.

Dapat je sampul, masuk mulut.

Kalau sedap..mungkin besar isi dalamnya. Kalau tak sedap tu agaknya singgit je kot. Haha.




Ada sorang hamba Allah ni bagi Aidi sampul berisi duit RM100!!!

Terkejut kami laki bini bila bukak-bukak tengok ada dua not 50. Dalam kepala aku...dia ni silap bagi ni. Ni mesti untuk mak ayah dia ke apa ni. Mula tu jenuh jugak nak recall siapa yang bagi sampul tu. Kami pulak jenis orang bagi terus amik masuk beg jek. Balik rumah baru kumbar-kumbar duitnya. Jadi jenuh jugak nak pikir siapa bagi duit seratus tu.

Tapi akhirnya aku ingat jugak.

Terus call member tu bagitau dia silap bagi sampul. Aku memang niat nak pulang balik jek. Banyak sangat tu.

Sekali member reply.

" Duit tu memang untuk Aidi. Dah Wan takmau amik duit minyak, jadi akak bagi duit raya kat Aidi lah."

Oh mai!!

Memang Aidi punya rupanya. Rezeki kamu lah anak.

Terima kasihlah kak oii. Akak ni memang tiap hari tumpang aku pergi sekolah sebab rumah dia atas rumah Mak Long Aidi jek. Jadi aku hantar Aidi tu, aku amik dia sekali lah. Balik pun sama. Aku balik sekolah nak amik Aidi, jadi otomatik aku hantar dia balik sekali. Satu jalan kan? Dia dah banyak kali nak bagi duit minyak, tapi aku yang tolak. Yelah..bukan aku kena ikut jalan lain ke apa ke untuk amik hantar dia. Memang tempat yang sama. Jadi tak payahlah duit minyak. Aku ikhlas tumpangkan sebab dulu masa aku belum ada kereta pun aku tumpang orang jugak. Tapi dulu aku kena bayar duit minyak.hehe.


Jadi syukur Alhamdulillah la rezeki Aidi dapat duit raya sedebuk 100 hengget. Yang lain-lain banyaknya not biru je lah. Oklah tu..so far adalah RM150 dah kot.

Esok balik semenanjung moh kita kutip duit raya lagi.

Pastu nanti aku nak bukak akaun Amanah Saham Didik untuk Aidi.


Ok..

Nak sambung kemas rumah, kemas beg apa semua.

Esok subuh-subuh nak chow pi airport dah.

Daaa!!




Saturday, August 18, 2012

Hapdet Persiapan Raya




Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang nasib diri di rantauan
Bergema takbir raya
Menitis air mata
Terkenang suasana permai desa


Sobs sobs sobs..

Aku kalau dengar lagu Dari Jauh Ku Pohon Maaf tu memang sebak je rasa.Terus teringat famili sedara mara semua kat Semenanjung. Jadi aku rasa aku nak tuju lagu lah.

Kepada ahli keluargaku terchenta, mak abah mama cikyah ayah mak da mak abah mentua adik-adik pakcik makcik sepupu sepapat kawan-kawan semua...lagu ini ditujukan khas buat mengkeme mengkeme dengan ucapan MAKAN TU INGAT-INGATLAH KEME DI SINI.

Kami di sini makan ketupat dan lemang segera je lah esok ni nampaknya. Uhuk uhuk.



Mujur rendang tak segera jugak. Kalau tak, nak je rasanya aku SEGERA BALIK KE SEMENANJUNG.

Rendang aku belum siap lagi. Aku baru siap rebus ketupat lemang dan buat ini.

Kek Batik woth choc rice.


Balik balik kek batik. Balik balik kek batik. Abis dah itu je yang aku reti buat. Nak buat kek gempak-gempak lain aku tak mampu. Huhu.

Menu aku esok itu je lah.

Rendang ayam

Ketupat lemang segera

Kek batik

Puding roti.

Hari raya kedua baru ada satay dan kuah kacang sebab orang satay tu kata order untuk raya pertama dah full. Raya kedua je boleh. Kedua pun kedua lah. Rasanya ada anak murid yang nak datang beraya raya kedua nanti. Order pun tak banyak, 100 cucuk jek. Aku sorang boleh makan 20 cucuk. Haha!


Rumah..semalam dah setel kemas.

Bergotong royong dengan incik suami semalam. Aidi tido, jadi bolehlah kami buat kerja dengan aman damai.

Pastu sempat lagi feeling feeling romantik.

Sorang ap tingkap..

Sorang cuci kipas.

Tentiba berkumandan lagu JERAT PERCINTAAN di radio.

Boleh pulak berduet!!

Aih!

Jap lagi keluar pulak lagu raya Uji Rashid dengan Hail Amir tu. Ah apa lagi..aku jadi Uji Rashid, incik suami jadi Hail Amir la kan? Menyanyilah kau sampai lebam! Haha.

Jadi by the time nak tengok Karoot Komedia tu rumah dah siap kemas dan hias.


Tadaa!!!




Eh ini gambar hari ni.

Rumah aku ni kecik je sebenarnya. Tapi dalam gambar nampak luas pulak. Illusi betul.



Uiii ini lagi nampak luas. Padahal??? Heh.

Aku ni kan first time beraya di perantauan, jadi aku belilah kad raya kosong tu gantung-gantung kat dinding untuk pujuk hati. Huhuhu..


Atas meja cuma baru ada ini jek.




Kuih raya.

Semua pun beli jek. Kuasa pulak aku nak buat sendiri. Oven pun takdek.

Tentiba kan, rasa macam tak sabar nak raya. Rasa macam seronok pulak. Tambah pulak incik suami pun mood macam happy happy jek. Tiap masa nyanyi lagu raya jek. Tapi lirik semua salah. Haha.


Bila aku tanya..

"abang ni nampak happy jek, abang tak sedih ke beraya jauh dari mak abah?"

"Apa nak sedihnya....ayang ada pun dah cukup dah."


Ohh terharu.

Penutup entri..

"pembantu rumah" aku.



Semua kerja rumah kalau boleh dia nak "tolong" buat.

Aku sumbat je susu, baru diam dia di situ.

Okbai.

Eh lupa.

SELAMAT HARI RAYA!!

MAAF ZAHIR DAN BATIN!!

=)

Thursday, August 16, 2012

Banyaknya Benda Nak Kena Buat.


Masih bersekolah hari ni.

Rasanya sekolah aku satu-satunya sekolah yang beroperasi kat Labuan hari ni. Yang lain dah selamat pulang ke kampung gamaknya. Bebudak pun 50% je not yang datang hari ni. Takpelah, aman sentosa sikit.

Aku bangun pagi-pagi tadi lagi mood dah ceria serupa bangun pagi raya.

Time mandi nyanyi lagu raya.

Iron baju pun nyanyi lagu raya.

Make up pun sambung nyanyi lagi.

Pastu tengok-tengok incik suami pun sama berjangkit jugak. Siap dia nyanyi lagu yang sama dengan aku nyanyi. Eleh, sebenarnya tak tau lirik lagu lain kan? Haha.

So hari ni last day sekolah sebelum cuti raya.

Balik sekolah hari aku dah kena mula operasi.

Misi hari ni:

Kemas dapur dan cuci dua-dua bilik air.

Basuh sarung kusyen.

Misi esok:

Pergi pasar beli ayam dan segala mak nenek bahan nak buat rendang.

Singgah pasaraya Utama Jaya untuk beli mangkuk. Oiii dah seminggu cerita mencari mangkuk. Tak jumpa lagi ke oiii!!

Oh lupa, kendi basuh tangan pun kena beli.

Pastu kemas ruang tamu. Buang sawang, cuci kipas, cuci tingkap, vakum rumah, mop lantai 3 kali. Haha.

Pasang sarung kusyen, alas meja, alas kabinet, isi biskut dalam bekas.

Misi Sabtu:

Kemas tiga-tiga bilik.

Buat kek batik.

Buat puding roti.

Masak rendang dan nasik impit.

Iron baju raya.

Malamnya menghayat takbir raya sambil kenangkan famili di semenanjung. Confirm meleleh. Sob sob sob.


Tentiba rasa macam banyak lagi benda yang nak kena buat tapi tak tulis.

Eh, duit raya pun tak isi dalam sampul lagi ni.


Eh ada lagi benda yang lupa nak buat.























Buku rancangan mengajar pun tak siap lagi ni. Hari ni kena hantar.


Oh mai!!

Monday, August 13, 2012

Aidi Demam Panas.



Aidi demam.

Olololo kecian sangat anak mama.

Sebenarnya dari siang tadi dah perasan badan aidi suam-suam gitu. Mak Longnya pun perasan. Siap perasan badan anak-anak dia pun suam-suam jugak.

Balik rumah terus aku check suhu badan Aidi.

37.8 darjah celsius.

Tidak terlalu tinggi, tapi untuk baby...itu dah cukup untuk kita mulakan langkah berjaga-jaga.

Terus aku bagi Aidi ubat demam yang memang ada kat rumah. Laju je budak tu menganga mulut. Makan ubat pun feeling macam makan aiskrim. Haha..Aidi..Aidi.

Lepas tu layan dia main kejap, sudahnya dua-dua kedaung tido. Petangnya aku bagi Aidi mandi air sejuk. Selalu aku tambah jugak air panas sikit, just tak nak bagi air terlalu sejuk. Tapi hari ni tak payahlah. Kita mandi air sejuk. Doktor pun pesan kalau anak demam panas,mandikan dengan air sejuk selalu. Bagi suhu badan turun. Baiklah.

Tapi Aidi ni demam-demam pun semangat nak main tu tetap ada. Cuma tak rancak macam selalu lah. Kang tengah elok-elok main tentiba dia meniarap atas tilam landing kepala kejap. Lepas tu sambung main lagi. Pastu letih, landing balik atas tilam. Begitulah.

Tadi kul 8 malam tadi aku mandikan dia sekali lagi. Sejuk memang sejuk, tapi dia tak nangis. Okeylah tu. Suhu badan masih lagi 37.8. Aku bagi ubat lagi, then bagi susu, dan sekarang dia dah tidur. Tidur pun nampak kesian sangat. Macam tak selesa. Kejap golek sini, kejap golek sana. Ni kalau golek banyak-banyak kali ni nanti jadi ayam golek pulak. Eh?



gigih mama curi-curi amik gambar Aidi tidur semata untuk tatapan semua. hehe.


Anak demam. Dalam kepala aku takde lain dah melainkan rasa nak cuti je esok. Lalu aku pun berani-berani takut sms la tuan pengetua nak mohon cuti esok sebab anak demam. Mujurlah pengetua kata "okey".

Lega.

Esok bolehlah jaga Aidi sepanjang hari.

Seorang diri. Sebab incik suami dah start duty 24 jam mulai esok sampaila cuti raya dia tiba.

Duty 24 jam, maksudnya kerja dari 7 pagi hari ni sampai 7 pagi esok.

Okey fine. I'll going to miss my hubby.

Untuk Aidi..get well soon my dear tebu!

Sunday, August 12, 2012

Mengukur Lantai Parkson.......Lagi.


Hari ni Ahad. Last weekend sebelum kita menyambut Aidilfitri Ahad depan. Insyaallah.

Kejap je berlalu Ramadhan ni. Tak terasa sangat. Tau-tau je dah nak raya. Lepas tu mula gelabah bila sedar macam-macam tak beli lagi.

Eh kiah oiii....kalau tiap kali raya tiap kali tu semua nak ganti baru memang pengsan!!

Tapi aku tetap nak beli beberapa benda lagi. Ini penting ni. Kalau takde ni payah aku raya nanti.


Aidi steady je teman mama ukur lantai Parkson.


Aku rasa dah 3 kali aku dok mengukur lantai Parkson tu mencari mangkuk-mangkuk elok sikit untuk hidang juadah raya. Serius rumah aku memang takde mangkuk elok hidang makanan. Nasik pun selalu aku hangkut periuk-periuk sekali bawak atas meja.  Tak senonoh kan? Sebab tu lah aku nak cari mangkuk. Mangkuk bertutup kalau boleh. Tapi takdelah yang berkenan.

Ada yang aku berkenan, poket aku pulak tak berapa nak berkenan. Ada yang poket berkenan, designnya pulak aku tak suka. Payah..payah.

Kalau aku ni kaya raya memang senang.

"Dik, bungkus ni semua mangkuk-mangkuk Corelle ni. Bayar Cash."

Begituuuu....tapi itu kalau kaya lah.

Sebab aku tak berapa kaya..asiklah keluar dialog gini.

"Dik, set ni ada diskaun tak?"

"Dik, jenis yang ni tapi murah sikit ada tak?"

Haha. Begitulah dialognya.

Sudahnya memang balik rumah saja jek. Tak beli apa.

Eh silap silap. Sempat jugak membeli.

Sempat aku rembat shawal ropol-ropol selai untuk pakai raya nanti. Itu je tudung yang berkenan di hati. Sebenarnya takdelah berkenan mana pun, tapi dah itu je yang aku suka. Incik suami lagi best...dia tau baju aku kaler coklat kan? Jadi semua tudung yang warna coklat dia sua kat aku.

"Yang..ni coklat ni."

"Yang, itu pun coklat tu."

"Eh banyaklah kaler coklat. Okeylah ni."

Ye ye ye bang. Memang semua tu kaler coklat. Tapi takkan sampai tudung pesen cik kiah cik kiah pergi pasar beli ikan tu nak pakai raya kan? Tak glam la bang. Haha...Perasan retis harus ada. Haha.


Shopping dengan lelaki ni kadang payah sikit.


Aku nak beli sandal cap Bata pun kemain dia halang. Cun apa kasut tu. Bata pun bata lah. Ada aku kesah??

Tapi dah suami sendiri kata jangan beli, takkan nak beli jugak kan?

Mujur dia ganti dengan sepasang sandal lain.

Yang kononya lagi berkualiti. *padahal jenama apa ntah*

Arghh! Tak kesahlah. Janji incik suami belanja. Dan aku sudah ada 2nd kasut raya.


Weeehooo!!


Aidi hampir-hampir mendapat 3rd kasut raya tadi. Tapi malangnya size takde. Budak ni kaki lebar tapi pendek. Serupa kaki aku. Payah cari size.


Ok bai!

Saturday, August 11, 2012

Aidi 8 Bulan.


4 bulan lagi Aidi genap 1 tahun. Hooyeahhh!!

Rasa macam kejap je masa berlalu. Rasa macam baru je lagi aku dok bising-bising kat nurse "nak berak, nak berak" masa nak lahirkan Aidi. Tup tup sekarang dah 8 bulan dah anak guwe. Cepatnya....

Isnin ni nak kena bawak Aidi pergi klinik kesihatan. Pergi timbang and ukur tinggi. Aku rasa berat Aidi dah nak cecah 8 kilo dah ni. Berat wei budak ni. Nampak je kecik, tapi....uiiiiii tercabar kudrat mama. Huhu. Last timbang masa Aidi 6 bulan adalah 7.4 kilo. Tengoklah nanti berapa kilo pulak sekarang. 

Aidi dah pandai apa?

Huiiii haii.

Macam-macam dah pandainya budak ni.


Memanjat.

Memang dah terer.Kira je 1 2 3..tara!! dia dah siap berdiri dah.

Kalau dulu gayat-gayat nak berdiri sampai kemain kuat berpaut pada apa yang ada depan mata. Sekarang??

Heh. Sebelah tangan je beb.




Paling terkini, tu..rak toys dia tu...mampu je dia terbalikkan dah sekarang ni. Mula-mula elok je dia main berdiri-berdiri. Lama sikit nanti tengok-tengok habis terbalik rak toys dia kerjakan. Aku syak Aidi ni tulang besi gamaknya. Haha.


Walaupun Aidi dah terer berdiri memanjat apa semua, tapi sampai sekarang dia masih belum merangkak. Masih macam dulu. Badan dengan bontot je dah pandai angkat, tapi nama nak bergerak ke depan dalam posisi merangkak tu memang takdelah. Gaya je lebih tu. Dia lebih selesa menyulur macam komando.

Sebenarnya nak bagitau ni..aku dulu pun tak merangkak jugak.Sebab bontot berat, badan berat, tulang berat..semualah berat.Tau-tau je dah jalan. Hehe.

Aidi sekarang dah pandai sikit-sikit buat gaya bye bye. Tapi bye bye dia comel sangat. Ala-ala lambaian miss universe gitu. Haha. Comel. Tapi selalunya dia bye bye kat TV. Entah, aku pun tak paham.

Mulut dia pun sekarang sama banyak macam umur dia jugak.

pot pet pot pet pot pet entah apa-apa dalam bahasa dia.

papapapapapa...

mamamamama..

aaaaa bah aaaa bah.

aaaaaaaaaaaaaaaaa....

aaa buuuuu aaa buu..

macam-macamlah bunyi dia buat. Kejap bunyi kuda, kejap bunyi kucing. Haha! Memang banyak mulut Aidi ni nanti aku rasa. Asik mumbling je kerjanya. Pastu suka ketawa. Kalau dapat ketawa memang mengekek-ngekek. Happy baby!

Apa lagi??

Ha...pandai dah buat aksi geram.

Bila dia marah, atau apa yang dia nak tak dapat, dia akan angkat dua-dua tangan dia ke atas, pastu buat muka geram. Arrhhhhhhh!!! Comel okey aksi ni. Aku selalu cuba nak snap aksi ni tak selalu terlepas. Tapi memang kiut. Baby, buat apa pu nampak comel je kan..dia berak pun nampak kiut jek. Ahaks!

Suka pergi jalan.

Kalau nampak je aku pakai tudung, gigih sangat dia kejar kaki aku nak suruh dukung. Nak ikut lettew. Padahal memang nak bawak dia sekali pun, tapi tunggulah kejap..mama nak siap-siap dulu. Tapi ada dia kesah? Yang dia tau mama kena dukung dia. Takut kena tinggal. Hehe.

Bila dah sampai shopping mall, jarang sangat dia meragam. Biasa dia diam je menghayati keindahan membeli-belah. Hehe. Cuma sekarang kena hati-hati sikitlah, takut benda yang kita tak amik masuk troli tentiba ada masa kat kaunter bayar. Siapa punya kerja?? Ha itulah..si kecik tu. Pandai sangat capai barang. Semua pun nak dicapai selagi boleh.



Ha, tengok tengok. Ini bukan lakonan. Ini betul-betul. Haha.


Lagi..

Aidi suka tengok TV dekat-dekat.

TV dah kemain gabak pun masih tak cukup ke nak oii!!

Abahnya selalu marah. Pastu mulalah bebel.."Aidi tengok TV dekat-dekat ni nak pakai spec macam mama ke?" Huhuhu...terasa kot. Sob sob sob..


baby selalu tengok kartun, Aidi tengok Olimpik. Dewasa sangat kan? haha.

Ini ada satu perangai unik Aidi.

Dia berkenan sangat dengan suis kipas siling tu. Suis yang ada benda bulat yang boleh kita pusing-pusing untuk kelajuan kipas tu. Suka sangat dia. Kalau dia tengah menangis, bawa je lah pergi ke suis kipas tu..terus diam. Siap senyum lagi. Pelik budak ni. Mungkin Aidi ni esok jadi engineer letrik kot sebab dia pun minat sangat dengan segala jenis wayar. Wayar charger, wayar laptop, wayar TV, wayar iron, pendek kata semua junis wayar adalah kegemaran beliau. Electrical engineer to be.=) 

Bab makan sekarang jujurnya aku takde dah ikut sangat pantang larang makan untuk baby. Aku ikut hati nurani aku jek. Kadang aku suap je kuih-muih yang lembut-lembut tu ke dia. Kadang aku bagi je dia merasa makan aiskrim 3 4 suap. Kadang nasik pun dia telan jek. Tapi makanan utama dia tetaplah bubur nasik yang aku masak. Cuma aku tak ikut dah 4 days rules tu. Aku assume Aidi boleh makan semua benda since dia tak pernah ada sebarang alahan dan berak pun cantik jek.

Since sekarang Aidi sedang melalui proses tumbuh gigi lagi 2 batang. Gigi atas, maka raya nanti aku dapat rasakan Aidi akan serang macam-macam juadah raya. Heh.

Dengan gigi 2 batang kat bawah tu pun dia boleh mengunyah dah, ini pulak nak ada lagi 2 batang gigi atas. Aidi mesti boleh menguyah makanan dengan lebih baik lepas ni. Aku pun dah jarang bagi makanan halus-halus sangat dah. Selalunya makanan Aidi sengaja aku pejalkan, untuk ajar Aidi mengunyah. Pejal tapi lembut. Biar baby belajar kenal terkstur makanan pulak.

Kalau nak cerita semua perkembangan Aidi memang banyak sangat sebab boleh kata setiap hari ada je benda baru yang dia buat. Tinggal benda tu benda baik ke benda tak baik jek. Kalau tak baik, siaplah aku bap tangan dia. Hehe.

Yang penting dan paling paling penting, Aidi sihat sentiasa. Syukur sangat sebab selama 8 bulan usia Aidi ni, jarang sangat Aidi tak sehat. Tumbuh 4 batang gigi pun dia steady jek. Syukur sangat. Harap Aidi sentiasa sehat walafiat, membesar dengan ceria!

Mama Love You Aidi!!




Thursday, August 9, 2012

Baju Raya Kami.=)


Semalam mak kata dia dah pos baju raya aku dua pasang. Hip hip Hoorayy!!

Dan petang tadi baju pun sampai ke muka pintu. Sukanya...

Walaupun baju raya aku semua ada lima pasang, cukuplah 2 pasang je pos ke Labuan. Yang 3 pasang lagi nanti aku balik KL aku amiklah. Buat rugi duit postage je nak pos banyak-banyak.

Tahun ni tema baju raya pertama adalah warna coklat. Nyum nyum yummy!=)





Baju aku tu mak beli kain kat Bandung. Lace tu pun beli kat sana. Hamboiiii...dah upgrade sekarang kan sampai baju raya pun nak made in Bandung. Huhu. Tapi tailor adalah made in Malaysia. Orang lain heboh semua nak baju border-border lace ni, aku pun nak jugak cenggitu. Eh bukan aku sorang je baju gini, semua satu famili baju design sama, warna je lain. Sedondon gitu.

Baju Aidi paling comel. Beli kat manjakuhappy. Beli saiz 6-12. Murah je, RM65 kalau tak silap. Beli pun dah kemain lama. Dua bulan lepas lagi aku dah beli. Semangat harus ada. Hehe.

Baju incik suami paling murah antara tiga-tiga baju kami ni. Sepasang baju melayu tu harga RM49.90 sahaja. Murah kan? Sampin pulak RM30 kot kalau tak silap. Jadi memang berbaloi di situ. Kain pun sedap. Dan paling nasib baik adalah warna baju melayu incik suami sedondon dengan baju aku. Lega. Risau sangat kalau-kalau warna baju kami lari jauh sangat. Ceh, bukannya tak boleh raya kalau baju tak sedondon pun ye tak? Tah pape lah aku ni. Haha.

Jadi lega sudah bila 3 pasang baju raya sudah bersama-sama di dalam almari.

Tinggal nak cari tudung jek.

Aku ada beli tudung, tapi tak masuk pulak warnanya.

Takpelah..nanti aku pergilah cari tudung tu. Nak beli online macam tak sempat dah jek.




Mood raya dah on kembali!

Baju raya korang mana? Cer tunjuk cer tunjuk.

=)





Ada Duit Semua Rasa Nak Beli.

Semua pakat dok hapdet tentang dapat bonus hari ni.

Hamboiboi....seronok ye?

Aku pun seronok jugak. Dapat duit lebih kan? Siapa tak seronok. Isnin depan dapat pulak gaji. Ohh berdabel la riangnya.

Tapi kena ingat...lepas ni 25 September baru dapat gaji lagi. Kalau dah perabis semua duit ke raya, lepas raya nanti tiap hari kita makan biskut raya je la kekdahnya. Breakfast biskut makmor, lunch makan almond london, dinner makan kerepek. Sampai 6 minggu. Haha.

So hari ni dah plan dengan incik suami nak keluar detink.

Nak pergi amik spec mata raya. Cewaaahhh!

Nak pergi tukar duit raya. Total semua RM500 untuk adik-adik, sepupu-sepupu, anak buah dan anak murid yang datang beraya. Pheww!

Nak cari mangkuk hayun. Haha. Tidaklah. Nak cari mangkuk hidang lauk yang cantik sikit. Rumah aku mana ada mangkuk-mangkuk cantik ni. Pinggan pun plestik. Haih!

Incik suami kata nak beli tong air yang ada paip tu. Senang, tak payah bancuh air dalam jug. Okey, boleh beli.

Dia nak cari mop kat Cosway. Okey, nanti kita cari.

Aku ingat nak usha alas meja baru. Alas meja yang ada tu pakai dari raya tahun lepas punya. Setahun sudah berlalu. Huhu.

Apa lagi nak beli ni ye?

Rasanya hari tu masa meeting dengan incik suami macam banyak benda nak dibeli. Laki aku tu..kalau ada duit semua nak dibelinya.

Almari kasut yang tak bersalah tu pun nak diganti baru.

Ada jugak dia bunyi-bunyi nak tukar sofa baru.




Tapi.....




Tak payahlah.


Yang koyak-koyak tu kita soletep je lah bang.


Jimat.

Wednesday, August 8, 2012

2 Orang Anak Murid Aku


Aku cikgu BM. Tingkatan 1

1 kelas ada kurang lebih 32 orang murid.

30 orang boleh membaca, menulis dengan lancar. Baki 2 orang lagi membaca merangkak. Err merangkak pun laju lagi. Mungkin boleh kategorikan meniarap.

Awal-awal dulu aku selalu runsing macam mana nak mengajar 2 orang budak yang belum boleh membaca menulis dengan lancar ni. Nak mengajar ikut standard sukatan pelajaran form 1....mampus tido je lah budak 2 orang tu nanti sebab hapah pun dia tak reti nak buat. Tapi takkan pulak aku nak mengajar balik A untuk ayam, B untuk bola semata-mata budak 2 orang tu. Mustahil.

Jadi sudahnya aku buat keputusan.

Aku beli buku latihan budak DARJAH 4.

Setiap kali waktu BM, 2 orang budak tu akan duduk kat meja guru. Sorang apit kanan aku, sorang apit kiri aku.

Sementara budak-budak lain siapkan latihan yang sedikit advance, budak 2 orang ni masih lagi aku ajar silibus darjah 4.

Sesekali suara mak singa aku keluar.

" Haippp...M E N G bunyinya apa?? Eja! Eja! Eja kuat-kuat bagi cikgu dengar."

" Ini kenapa pulak huruf kecik ni, H ni patutnya huruf besar sebab kata nama khas. Padam! Betulkan."

"Oiiii ada tanda titik kan tu.Berenti. Kau nak baca non stop tu kang sesak nafas pulak kang."

Ah, pendek kata macam-macam hal.

Aku memang agak tegas dalam kelas. Tapi aku rasa aku jugak antara guru yang selalu panggil anak murid dengan panggilan sayang. Kadang mulut dok bersayang-sayang tapi tangan aku tengah cari port nak "ketam" anak murid. Haha.

Sebenarnya....

Aku tak pasti.

Malu ke budak berdua tu bila aku panggil duduk di depan tiap kali masa BM?

Tertekan ke budak-budak bila kena buat latihan budak darjah 4, sedangkan kawan-kawan lain semua buat latihan tingkatan 1?

Aku pun tak pasti.

Yang aku tahu...sebelum cuti hujung tahun nanti, aku akan pastikan 2 orang murid aku ni dah boleh membaca dan menulis dengan lancar.

Kalaupun tak sehebat kawan-kawan lain pun tak mengapalah.

Asalkan tidaklah sampai sepuluh kali jumpa perkataan "FARHAN", sepuluh kali jugak disebutnya "FADZLINA".

Heh.

Bukan Senang Nak Didik Anak

Berkenaan entri semalam...

Cerita tentang ada sesetengah ibubapa mengajar anak supaya suka menyalahkan benda lain atau orang lain atas kesalahan, kecuaian yang anak mereka sendiri lakukan. Tak kiralah sama ada pura-pura meyalahkan atau betul-betul menyalahkan.

Majoriti kata itu tidak elok.

Aku setuju.

Aku sedaya upaya ajar Aidi....

Kalau Aidi terjatuh sebab kecuaian Aidi sendiri, jadi next time Aidi kena lebih berhati-hati. Kerusi tak salah, meja tak salah, toys tak salah. Yang salah hanya Aidi. *dan mama.heh*

Sekarang ni pun...kalau Aidi terjatuh, menangis, meraung..

Aku akan cepat-cepat peluk dia, tenangkan dia, sambil mulut bising berkata-kata..

"Its okey...its okey...Aidi strong boy. Next time Aidi kena more careful bila main okey? Mama say sorry sebab mama terlepas pandang Aidi. Olololo...sayang mama jangan nangis ye sayang. Tak hensem lah boboboi nangis".

Gosok gosok sikit tempat yang sakit.

Selawat sikit.

Nanti reda lah nangis dia tu.

Pastu sambung main panjat-panjat balik.

Heh.

Anak...anak.....

Takpelah...sekarang ni Aidi masih kecik, dia belum pandai terima arahan.

Sebulan dua lagi, bila dia dah paham kata..aku akan cuba didik Aidi sebaik boleh. Kalau perlu dipukul, aku akan pukul. Bukan pukul untuk bagi sakit, tapi pukul untuk mengajar.

Sekarang ni pun kalau Aidi cuba-cuba nak capai benda bukan-bukan, memang aku babap je tangan dia.

Tapi peliknya....dia ketawa.

Haha!

Tuesday, August 7, 2012

Mari kita Diskas.


Aidi kan sekarang ni boleh kata setiap hari mesti dia akan merasa jatuh tergolek masa tengah syok berdiri.

Kadang tu tergolek ala-ala jek. Memang nampak tak sakit pun.

Kadang tu jatuh tersembam siap dengan pakej bunyi berdentum macam nangka busuk jatuh tu. Ha itu memang confirm sakit tu.

Ada masa dia teriak pun light light jek.10 saat berentilah nangis.

Ada masa dia punya meraung...Ya Rabbi. Macam kena toreh pisau.

Kesian.

Selalu aku perhatikan, ada sesetengah ibu bapa dia ajar anak-anak dia untuk salahkan benda lain.orang lain atas kesalahan dia sendiri.

Contoh:

Anak cuba memaut berdiri pada kaki kerusi. Mula-mula elok je syok budak tu berdiri. Tentiba tergolek jatuh. Anak menangis meraung. 

Si ibu laju-laju datang peluk anak sambil buat-buat marahkan kerusi sebab jadi punca anaknya jatuh. Siap pakej pukul-pukul kerusi lagi nak bagi anak puas hati sebab ibunya dah pukul kerusi yang buat dia jatuh tu.


Soalan aku...

Ada tindakan seperti ini baik untuk perkembangan emosi anak-anak?

Mari kita diskas.

Monday, August 6, 2012

Hat Off to Datuk Lee Chong Wei!



Mesti ramai yang tengok perlawanan badminton semalam kan?

Cukup nafas ke tidak korang? Haha.

Aku punyalah berdebar nengok match tu sampai tak terkeluar suara nak bersorak ke hapa. Masa perlawanan penentuan pingat gangsa bergu  sebelum kemain riuh mulut aku memaki. Hehe. Kurang pahala puasa aku semalam.

Tapi bila game DLCW vs Lin Dan tu..terus senyap sepi. Fokus katanya. Sesekali je mulut aku dok "hah! macam tu ler!". " Adoiii makkk..kamon kamon!". Hehe.

Best betul game semalam.

Memang real punya berdebar. Incik suami nasib dialah kena kerja malam. Jadi masa game tengah berlangsung sibuklah dia dok sms aku mintak hapdet keputusan. Dapat je 1 mata, aku kena hapdet. Jenuh. Orang nak fokus lagi ni. Huhu.

Tapi itulah...DLCW takde rezeki nak menang.

Walaupun dia kalah, bagi aku dia tetap menang di hati rakyat Malaysia. Memang bersungguh dia main semalam. Sampai boleh nampak riak muka Lin Dan dah tertekan. Selalu Lin Dan lah orang paling sombong dalam gelanggang. Tapi semalam..boleh nampak dia tertekan.

Kalau kita semua rasa kecewa sebab Chong Wei kalah...

Kalau kita semua rasa frust sebab tak dapat makan aiskrim Baskin Robin free...

Kalau kita semua menonggeng sebab tak dapat cuti free hari ni..

Aku rasa Datuk Lee Chong Wei berganda-ganda rasa kecewanya.



Menangis atas podium.

Kesian sangat.

Tapi bagi aku...

Datuk Lee Chong Wei tetap wira badminton negara. 

Aku pun tak nampak lagi siapa pengganti beliau nanti.


Beliau adalah lagenda.

Hat off to Datuk Lee Chong Wei!!


















Saturday, August 4, 2012

Kamu Buat Apa Hari ni?


Salam Sabtu!!

Wahh..hari ni mesti ramai plan nak keluar shopping lagi kan? Tak cukup-cukup hari nak shopping. Last week dah shopping, this week pun shopping lagi. Next week lagiiiii lah ramai orang shopping. Ate kata bonus masuk. Tambah lagi next week adalah weekend last sebelum kita sambut Aidilfitri nan mulia. Heh. Takpelah, pegilah keluar membeli belah untuk keluarga. Beli ikut kemampuan diri ye kawan-kawan? Nasihat orang pandai...padahal dia pun dua kali lima sepuluh!

Aku hari ni memang takde keluar-keluar shopping ni. Sebenarnya dah tak tau nak beli apa dah. Hamboiiii sampai begitu sekali aku punya setel persiapan raya. Haha. Tapi memang ye pun, semua done. Bahagian aku done. Abahnya pun done, Aidi punya lagilah awal lagi dah done dah. Tinggal persiapan rumah jek. Itu tunggu bonus lah kita beli apa yang patut.

Jadi hari ni aku adalah on mood memasak. Dah 2 hari laki aku makan berbuka dalam polisterin. Haha. Jadi hari ni aku masak hebat-hebat punya.

Ayam goreng kunyit.

Daging masak black peper

Ikan goreng.

Sambal telur

Puding keramel Gula hangus.













Alah, takdelah hebat pong!


Uols buat apa hari ni? Cer citer cer citer..

Wednesday, August 1, 2012

Seronok Sangat Ada Anak.



Aidi sekarang kan...kelakar tau.

Dia sekarang suka sangat berdiri. Berdiri sambil berpaut pada sesuatu macam sofa ke, kabinet ke, meja, kaki kerusi...apa-apa sajalah. Walker dia pun boleh jadi tempat berpaut. Disebabkan Aidi macam seronok dok praktis berdiri, aku assume budak ni dah nak belajar berjalan. Jadi aku belikan dia ini.



Apa nama entah. Lupa. Tapi memang gunanya untuk baby belajar jalan. Dia tolak-tolak benda tu sambil tatih pelan-pelan Tapi sebabkan Adi pandai berdiri jek, jadi bila dia tolak benda tu ke depan, dengan dia dia sekali tersungkur di tasik madu. Haha. Beberapa minggu lagi mungkin dapat tengok Aidi push push benda ni dengan lebih hensem bergaya. Heh.


Yang kelakarnya..dia pandai berdiri, tapi tak pandai nak turun. Kalau dia dah berdiri tu...dia akan berdiri je lah sampailah dia terjatuh tergolek sendiri. Tak pun bila dia dah penat berdiri, mulut dia akan bising-bising suruh mama dudukkan dia. Penat lettew. Heh.

Pastu kalau bab makan..jangan cakaplah. Cukup suka makan.

Sekarang ni kalau time berbuka, kena bagi dia something dulu untuk dikunyah. Selalu aku bagi biskut baby tu jek. Paling tidak pun bagi dia susu, baru dia diam. Tapi bila dia discover yang mama dengan abah tengah makan sesuatu yang lagi yummy....dia mintak kau!

Bising hok hek hok hek masuk bawah meja paut kaki mama abah, cuba nak panjat nak duduk atas riba nak makan sekali. Macamlah mampu sangat kan? Haha.

Jadi sekarang ni kalau incik suami ke pasar ramadhan beli makanan, aku akan pesan beli something yang Aidi boleh makan sekali.

Hari tu beli puding keramel.

Habis setengah slice tu Aidi makan sorang. Ke lebih ntah? Sukaaa! Yang aku ni hati dah dup dap dup dap. Yelah, puding keramel tu kan penuh dengan telur dan gula. Berserah je lah pada Tuhan. Harap-harap perut anak dah kuat nak terima benda-benda tu semua.

Mutabak.

Pun dia punya feveret. Alahaiiii la anak.

Tapi tidaklah aku bagi betul-betul murtabak tu. Aku amik intinya jek. Itu pun terhad pada daging, kentang, dengan telur. Aku lenyek-lenyek sikit pastu suap ke dia. Nom nom nom dia makan. Comel sangat tengok Aidi belajar mengunyah guna gigi 2 batang dia tu.

Hari tu aku buat kek batik pun laju je dia makan. Sedap eh? Haha.

Tapi main menu dia tetaplah bubur nasi campur apa apa yang berkhasiat. Aidi ni aku tengok perut dia macam tak serasi dengan carelac tu. Bila dia makan, mesti dia berak keras. Keluar betul-betul seketul macam peluru berpandu. Haha. Jadi aku terus stop bagi carelac. Membazir je beli sampai 2 kotak, alih-alih makan sekali jek. Takpelah..Aidi makan mama masak okey? Biar dengar kata mama.

Seronoklah bila anak dah umur-umur gini.

Dia makin bijak.

Sesekali buat rambut pacak..uiiii dia makin hensem. =)


Pastu dah boleh dibuat teman. Kalau ajak dia main memang dia suka sangat. Mainlah apa saja





Main korek hidung mama.





Main saloon saloon. Sambil cari uban mama. Haha.


Mainlah apa saja.

Sampailah budak ni akhirnya akan kepenatan.






Dan terlena...................



Seronok sangat ada anak.

=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...