MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, December 31, 2012

Tukar Susu Jugak Akhirnya

Selamat Tahun Baru 2013 laling!!

Wahh..menjelang tahun baru gini semua pakat nak hapdet status "Goodbye 2012, welcome 2013" belaka. Excited ye nak sambut tahun baru? Huhu.

Aku ni bukan nak buat entri mengimbas kenangan sepanjang 2012, tak payahlah la kan nak imbas-imbas. Kalau nak tau apa jadi sepanjang 2012 ni, aku klik je "2012" kat entri list kat tepi tu. Keluarlah semua isi cerita 2012. Huhu.

Ni nak cerita  ni...

Aidi ni sejak-sejak aku balik ke semenanjung hari tu, dia cirit birit. 18 hari aku kat semenanjung, 18 harilah dia gitu. Tapi masa tu aku takde risau sangat sebab ingat dia nak berkalih bulan. Nak berkalih umur dah pun. Jadi memang orang tua-tua kata itu normal. Jadi aku pun relaks je lah.

Jenuh sehari mesti tak kurang dari 5 kali dia memerut. Kebanyakannya adalah cirit. Sampai bocor-bocor tembus seluar.

18 hari kat semenanjung pampers yang digunakan adalah sebanyak 80 keping lebih. Macam air lalu je pampers tu jalan.

Baju bajan pulak toksah cakap. Baju malam je paling koman 2 kali kena ganti. Baju siang lagilah...selalunya mesti lebih 3 kali kena ganti baju dia. Pasai apa?? Pasai semua kotor kena cirit. Ada sekali tu, balik kedah..dia memerut sampai bahan buangan terkeluar melimpah ruah sampai ke lantai. Hohohoho..jangan banyangkan. Geli mengkeme nanti. Haha.

Perangai suka mencirit ni terbawak-bawak sampai sekarang.

Dekat 3 minggu anak aku mencirit, sampai bontot pun dah naik rashes, dah merah-merah...sanggup ke nak tengok?

Mulalah aku dah syak benda lain.

Ini bukan sebab nak berkalih bulan dah ni. Teruk sangat simptomnya ni. Hati aku kuat kata ini maybe sebab TAK SERASI SUSU.

Aidi kan baru jugak tukar susu step 3. Jadi aku macam syak dia tak serasi dengan susu tu. Tapi biasalah aku..asik nak wait and see je manjang. Yang anak ni dah pedih bontot menahan cirit. Kejam pulak rasa.

Oh ye, aku tak bawak Aidi ke klinik. Tak tahu kenapa. Aku macam dapat rasa kalau bawak ke klinik pun, macam tak membantu sangat. Lagipun sini takde klinik pakar kanak-kanak. Ada pun klinik biasa jek.

Jadi aku guna instict aku.

Kita tukar susu.

Ingat tak dulu aku ada pernah buat dilema nak tukar ke Enfagrow ke atau nak stay dengan Anmum? Ingat tak?

Kalau ingat bagus. Haha.

Tapiiii...masa aku nak cari susu baru tu, aku tak terus amik Enfagrow masuk troli and bayar.

Tak.

Susu pertama aku capai adalah Friso Gold. Heh.

Tak tahu kenapa.

Itu susu yang first aku capai.

Aku amik Friso, aku amik Anmum. Then aku compare ingredients dalamnya. Protein ni banyak mana, vitamins semua mana satu yang banyak, DHA ni berapa miligram, yang ni berapa miligram. Semualah aku compared sampai berpinar mata.

Aku boleh rumuskan, Anmum dengan Friso Gold ni lebih kurang. Harga pun tak jauh beza.

Tapi nak puas hati, aku compare pulak Friso dengan Enfagrow.

Ewaaahhh..nak jugak tu Enfagrow. Haha.

Compare compare compare punya compared..

Yes, memang Enfagrow lebih banyak khasiat dari segi kuantiti dan kualiti. Tak heranlah harganya mahal sikit.

Aku tak compare dengan susu mahal yang lain macam Isomil, Similac, S26 etc. Itu macam memang mahal betul. Aku tak mampu. Kita nak beri yang terbaik untuk anak pun kena tengok poket jugaklah kan? Huhu.

Jadi lepas dah kira-kira..susu paling baik yang aku mampu adalah Enfagrow A+. So aku nak cuba yang ni dulu. Harap-harap Aidi suka dan badan dia boleh terima.

So far....

Dah 3 kali Aidi minum Enfagrow.

Dan tadi dia dah berak. Dan bahan buangan dia dah cantik balik. Ewaahhhh...cantik sangat ke? Haha.

Tapi sebab dia baru minum hari ni, so aku macam tak percaya sangat lagi pada bahan buangan malam ni. Aku nak tengok esok. Kalau still cantik...maka, aku boleh lega sikit lepas ni.

Nanti aku hapdet.

=)

Sunday, December 30, 2012

Cerita Balik Semenanjung : Baby Glam???



Semua dah baca dah entri Birthday Aidi Episod 2??

Kalau dah, aku nak sambung cerita lagi ni. Kalau belum, pi baca dulu. Keh keh keh. Cikgu sangatkan aku, macam nak arah arah anak murid baca buku. Hiuhiuhiu.

Aku stay lama jugak kat rumah mentua. Dari 10hb sampai 15hb. Nanti 15hb tu famili aku datang amik aku kat umah mentua. Kami nak pergi berfamili day!!!!

Yiiihaaaa!!

Famili belah mak aku a.k.a Famili 1881 ni memang ada tradisi untuk organised family day setiap 2 tahun. 2 tahun lepas, kami pergi famili day ke Bandung, tapi aku tak ikut sebab aku baru je pindah Labuan. Incik suami pulak tak cuti jadi aku tak dapat join. Sedih amat rasanya.

So tahun 2012 ni memang takkan kulepaskanlah. Biarlah incik suami tak dapat cuti lagi pun, aku tetap nak join. Bawak Aidi pun dah best dah. Hehe.

Kami ke mana??

Kami ke Flamingo Hotel By The Sea, Pulau Pinang.

Best!!!


Aidi on the way ke Penang. Muka ketat sebab jalan jem. Heh.


Sampai-sampai je Penang, lepas check in semua..pakcik makcik dah riuh-riuh ngajak pegi berkelah. Makan doghoyan uolsss!!

Suka sangat Mak Jemah bila ada aktiviti dengan durian ni. Heh.

Kami pi lepak Batu Feringghi.



Aidi yang sentiasa mesra dengan siapa saja. Senang mama nak santap. Huhu.


Hari mula renyai-renyai. Jadi marilah kita berteduh.


1st day sampai memang takde banyak sangat aktiviti. Tambah pulak petang tu hujan lebat selebat lebatnya. Jadi aktivitinya dalam bilik je lah. Malanglah aku incik suami takde. Kalau taakkkk..hahahaha!


Esoknya baru best. Ada banyak aktiviti.

Awal pagi lepas breakfast kami ada telematch.

Weeehooo!! 

Ini paling best sekali bila berfamili day. Aku dapat kumpulan biru. Nama kumpulan adalah HARU BIRU. Wakakaka!! Satu kumpulan dengan Mama Akid. Nasiblah dapat geng dengan ibu baru, banyak games beliau tak dapat join sebab Akid jeles. Asik hok hek panggil mamanya jek. Haha.


senamrobik dulu uolss. Kalau pandai carilah aku mana satu. Yang pasti palingggggg depan. Teruja kau!


Aidi macam biasalah.

Letak je lah dengan siapa-siapa pun. Dia cool jek. Tapi banyaknya Pah Ma dialah menjaga si kecik ni sepanjang telematch. Sampai tertidur-tidur atas riba Pah Ma letihnya dia bersorak untuk mama. Haha.


Main pantai. Kena kawal ketat budak ni sebab dia suka nau makan pasir pantai. Huhu



Ewaahhhh.. Big boy sangat kamu dalam gambar ni Aidi. Macam budak tadika dah ha.


Menunjuk apa je lah tu.


Ini takde apa lagi ni..telematch jek. Tunggulah malam sikit baru HA-PENING!!



Yeahhhhh!!!

Glam Nite yang ditunggu-tunggu telah pun tiba.

Glam Nite kata ko!! Jadi pakaian haruslah glamer gitu. Masalahnya ku dok sibuk-sibuk nak glam kan Aidi sampai diri sendiri lupa nak glamer. Haha.

Siapa yang tau, tau lah kot sejak beberapa minggu lepas aku kecoh dok jahit sequine kat baju Aidi. Eh baju Aidi untuk Glam Nite ni pun dah beli sejak Aidi 10 bulan kalau tak salah. Bila sampai time nak pakai dah jadi sendat sikit dah. Haha.


Sayangnya takde pulak gambar close up Aidi yang cun.

Yang ada cuma ini.





Tu diaaaa....bukan setakat baju je bling bling. Rambut pun aku kilatkan. Gigih tau pusing tesco Penang mencari benda alah kilat-kilat tu. Minyak rambut pun beli baru. Miahaha.



lantakkan aje Aidi nak meniarap ke nak tertonggeng ke apa dalam hall tu.



Aiihhhhh..sempat pulak kau ngorat Neelofa tu ye Aidi. Eh memang baby gebus tu namanya Neelofa tau. Bukan rekaan. Sepupu aku, so otomatik jadi mak sedara Aidi. Haha.



Haa amek kau!! Mak Jemah dah bersimpuh atas lantai tu tandanya Aidi dah mula start enjin la tu. Hahaha.


Best ohh Glam Nite ni.

Semua pun pakai glam-glam, cun-cun, hensem-hensem.

Sorang-sorang dah macam retis. Yang macam orang nak pergi meeting pun ada. Hahaha. Memang HA-PENING lah.

Standardlah dinner, mesti ada acara karaoke, tukar-tukar hadiah, lucky draw etc.

Ada jugak Anugerah khas untuk Miss Glam, Mr Glam, dan Baby Glam. Ceaaa!! Pemenang dipilih melalui undian. Haruslah aku undi anak sendiri kan? Nak undi diri sendiri macam tak layak pulak rasa. Hahaha.

Dah ternyata majoriti pilih AIDI SEBAGAI BABY GLAM!!!

Yeayyy!!!

Tak sesia penat lelah mama Aidi oiii. =)


Aidi bersama Mr Glam dan Miss Glam. Pasanagan suami isteri yang memang glamor. Retis 1881 ni. Haha.


Dah hujung-hujung majlis tu barulah ada masa untuk buat sikit sambutan besday Aidi Episod 3.

Kali ni kita sambut sekali dengan besday cousin Aidi, Shaqil. Shaqil will turns 2 pada 16 Januari ni. Glam Nite tu kita buat 16 December. So kira aci lah sambut sebulan awal. =)


Kek Besday. Ku tempah dari LINA SARIFF


Choclate Indulgence. Sedap jugak kek ni. Tapi honestly aku suka lagi kek besday Episod 2. =)


Eh tak habis lagi tau cerita ni.

Esoknya sebelum check out, sempatlah aku terjun swimming pool dengan Aidi. 




Ewaaahhh..macam jurulatih renang tak aku dari belakang?? Haha.

Kat hotel ni jenis kena pakai proper swimming attire untuk mandi kolam. Aku manalah ada swimming attire ni. Mujur mak aku yang gojes tu ada muslimah swimming suit ni. Dia bagi pinjam. Itu yang korang tengok aku macam cikgu berenang tu. Padahaaalllll...cikgu berendam bolehlah. Haha




Sudahlah tu Aidi..moh kita naik. Sejuk dah ni.


Ingatkan lepas check out, masing-masing nak balik destinasi masing-masing dah. Rupanyaaaaaaa...

Nak pergi Pulau Aman pulak.

Aku ni sumpah tak tau Pulau Aman tu letaknya kat mana. Dengar nama Pulau Aman pun aku tak pernah. Depa kata nak pegi makan Mee Udang kat sana.

Ha moh ler kita.

Siap kena naik speed boat bagai. Adveture nau nak makan Mee Udang yang satu ni. Hiuhiuhiu.



Mak Jemah muka ala sinyum sebab dapat makan. Makaaaan je kau ingat. Manalah badan tak badak!


Not bad lah makan kat sini. Kalau kau memang peminat fanatik udang dan ketam memang kau akan rasa syurga sangatlah makan kat Pulau Aman ni.

Memandangkan aku memang TAK MAKAN UDANG DAN KETAM, maka aku order nasik goreng udang, udang tolak bagi kat mak, pastu aku order side dish...TELUR MATA SATU!! Hahaha!


Janji kenyang.

Sebab lepas ni nak terus zaassss balik KL. 

Maka tamatlah cerita Famili Day 1881 edisi 2012.

Dengar khabarnya...famili day 2014 nanti depa nak buat kat Labuan. Yelaaahhhhh..asik tak cukup korum jek. Ada sorang famili member ni memanjang payah nak cuti. Jadi elok kita buat kat Labuan je lah senang.

Jumpa lagi famili day 1881 di Labuan!!!

Insya Allah.


Penutup entri.

Tataplah muka budak yang letih berjalan.





Thursday, December 27, 2012

Cerita Balik Semenanjung : Birthday Aidi Episod II


Fuh fuh fuh...berpeluh mak jemah nak siapkan entri.

Habis cerita kenduri kendara.

Kalau ikut jadual aku, lepas selesai kenduri sepupu aku 9hb tu, esoknya 10hb aku nak balik rumah mentua. Rumah mentua aku ni kat Kuala Kangsar jugak, kat Manong. Jadi tak jauhlah. Aku mintak tolong Pak Nyah aku hantarkan.

Tapi sebelum tu sempat singgah Klinik Kesihatan dulu untuk check up aidi setahun.Wowww weee..anak aku dah nak setahun dah. Kiranya Aidi cucuk awal 2 hari dari birthday dia yang sebenar. Apa ada hal kan?

Berat dia terkini adalah 9.5 Kg.

Hantapp kata orang Perak. Huhu.

Asalkan Aidi sehat besar Alhamdulillah dah bagi aku.

Okey, balik rumah mentua tanpa incik suami rasanya takde kesan sangat bagi aku. Aku okey je dengan famili mentua. Diorang layan aku macam anak sendiri, so aku memang rasa sangat selesa. Even nak terberak pun aku boleh announce bagitau kat mak mentua yang aku nak berak. Kau hado?? Haha.

Agenda terbesar balik rumah mentua kali ni adalah untuuukkkkkkkkkk

SAMBUT BIRTHDAY AIDI EPISOD 2!!


Yeayyy!!

Sehari sebelum 12.12.12 menjelma, kami dah berbondong-bondong shopping barang-barang nak masak kat Tesco Sri Iskandar. Aku bajet nak beli barang masak kat wet market je, sekali kakak ipar aku ngajak ke Tesco. Ohhhh aku setuju lah sangat. Aku kan suka berjalan-jalan even duit ada ngam-ngam je ni. Haha.


Abah mentua bercadang nak masak pulut kuning, rendang, dan bihun goreng.

Mak mentua pulak planning nak buat kuih lapis dengan agar-agar kemian.

Abis aku buat apa??

Hahahaha.

Nasiblah dapat menantu tak reti masak macam aku ni. Gedik nak buat besday anak, tapi masak tak reti. Huhu.


Abah masak menu dia kat luar rumah jek. Sebijik meriah macam nak raya. Dah lah masak rendang. Memang suasana di Aidilfitri la hari besday Aidi tu.



Amsyar dan Iman yang menyibuk tok wan nak masak.


rendang baru nak jadi. Memang terbaek la rendang abah mentuaku.



Aku memang takde keje sangat on that day sebab semua kerja dah dilakukan secara bergotong royong. Tambah pulak abang ipar aku yang sama-sama duduk Labuan ni pun ada kat kampung jugak, jadi memang ramai lah famili. Sama-sama buat kerja.

Habis kuat pun kerja aku, tu ha...gantung belon. Keh keh keh.


Flagline "Happy Birthday" guna balik yang episod 1 dulu. Tak payah nak membazir sangatlah. Even besday boy punya attire pun aku ulang tayang yang dulu punya jugak. Ada aku kesah?



Deretan makanan. Sampai kena gabung 2 meja makan. Pheww!



Candy buffet table adalah takde. Yang ada ini jek. Jadilah kan.



Okey, mempersembahkan birthday cake Aidi Episod 2.


Tadaaaa!!!!





Rainbow cake dengan decoration theme Upin Ipin In a Rainbow!!

Aku tempah dari home baker kat Kuala Kangsar. SHARIFAH TOUCH




Sumpah sedap kek ni.

Siapa tinggal area Kuala Kangsar, pastu tengah cari-cari kek sedap..sila contact Sharifah ni. Recommended.

Harga kek adalah RM150. Bagi aku berbaloi dengan rupa dan rasa kek. Tambah rasa berbaloi bila semua tetamu pun kata sedap. =)


Okey sambung cerita besday lagi.

Aku ni dalam kepala dok imagine yang besday Aidi nak sambut sederhana je lah. Famili-famili kecik kami jek. Sekali rupa-rupanya mak dengan abah dah gigih menjemput sanak saudara yang lain, jiran-jiran apa semua.

Memang ramailah tetamu hari tu. Siap ada tetamu kata patutnya kena pasang khemah baru kena. Keh keh keh. Kalau pasang khemah kang orang ingat Aidi bertunang pulak. Hahaha.

Syukurnya...ramai tetamu sudi datang majlis Aidi. Thanks sangat kat mak abah sebab sudi jalan sana sini, call orang itu ini untuk ngajak ke besday cucu sorang ni ha.




Paling best, kedua-kedua moyang Aidi pun ada sama.

Yang kanan moyang belah abah mentua. Yang kiri belah mak mentua. Lucunya bila moyang-moyang Aidi ni panggil Aidi "Amry", nama abahnya. Gamaknya Aidi saling tak tumpah macam incik suami kecik-kecik dulu kot. Itu yang moyang-moyang Aidi panggil Aidi "Amry" tu. "Amry.............ooooo Amry" depa panggil. =)







sempat bergambar dengan mak. Slim sangat mak aku. Aku jugak yang gajah.

Ada lagi kejutan yang abah aku buat.

Diam-diam rupanya abah jemput jemaah surau datang baca doa selamat kat rumah lepas solat Asar.


Ohhhh bestnya.

Ada orang datang doakan kesejahteraan Aidi.

Terima kasih banyaklah pakcik-pakcik semua. Moga berkat doa-doa yang dipanjatkan. Aminn.







Sebabkan tetamu agak ramai, rumah pun dah penuh. Maka aku macam blur sikit bila masa aku nak mula acara potong kek ni.

Kek belum potong lagi ni oiii.

Bukan apa, pakcik-pakcik surau yang datang baca doa tadi duduk bersembang tengah-tengah rumah punyalah lama. Huhuhu.

Biasalah orang veteren. Bergosip memang hebat. Aku seganlah nak cakap apa, jadi aku diam je lah sampai abah pulak yang tanya bila nak potong kek? Kih kih kih.

Mujur pakcik-pakcik tu semua memahami. Depa pun beransur untuk bagi laluan Aidi potong kek.


Apalah tok wan pakai baju katuk je. Uhuk uhuk.




Seperti biasa..mama yang akan teruja lebih. Aidi cool je. 


Inilah rupa kek tu belah dalam.

Rainbow layer.




Alhamdulillah..laku kek Aidi. Sekejap je dah tinggal suku.

Memang majlis hari jadi Aidi kali ni di luar bayangan aku.

Aku tak pernah bayang majlis akan jadi meriah gini. Kalau bukan sebab usaha, penat lelah mak dengan abah mentua..mungkin semua takkan jadi macam ni.

Overall, aku puas hati sangat.

Seronok bila tengok mak dengan abah gembira layan tetamu.

Biras aku, Kak Ija tu kata....selama 5 tahun dia jadi menantu keluarga ni, dia tak pernah lagi tengok mak abah gembira macam ni raikan tetamu. Selalu kalau ada apa-apa kenduri mesti buat kat rumah tok *rumah tok incik suami, depan rumah FIL je*, termasuk kenduri kawen anak-anak. Ini pertama kali abah buat majlis kat rumah sendiri.

Aku senang hati.

=)


Cerita Balik Semenanjung : Kenyang Makan Kenduri


Okey sambung cerita.

Ini kali cerita tentang kenduri kendara pulak.

Aku sampai KL 7 Disember, esoknya 8 hb dah mula dah kenduri kendara sanak saudara.

Kenduri pertama adalah kenduri Aqiqah baby Akid. Anak cousin kesayangan aku...Athirah aka Tira Miss U.

Kenduri diadakan di Kuala Kangsar, Perak. Jadi moh ler kita balik kampung.

Balikkk kamponggggg...oooo ooooo ooooo balikkk kamponggg!!

Aku sampai lewat ke kampung. Orang dah habis marhaban, dah setel cukur rambut semua dah baru kami sampai. Tak kisahlah, janji makanan tak habis lagi. Hahaha.


Sweet sangat pelamin buai Akid. Wording nama Akid tu dengar khabarnya ayah Akid buat sendiri. Gigih kan? Huhu.









Tahniah untuk kakak *Athirah* sebab dah jadi ibu. Seronok kan mommy life? =)

Gambar aku dengan Aidi memang takdelah. Aku ni kalau bizi-bizi memang takde ingat nak snap gambar ke apa. Ini pun semua gambar aku curik dari fesbuk sedara mara. Haha.


Dah selesai Aqiqah Akid..malamnya berlangsung pulak majlis nikah cousin aku pulak. Majlis resepsi buat esoknya..9hb. Uiiii beratur kenduri ni. Kenyang makan je lah aku. Haha.

Kenduri ni pun kat Kuala Kangsar jek. Depan rumah si Athirah tadi tu jek. Jalan tak payahlah susah-susah pikir nak naik kereta ke apa. Naik kaki jek. Heh.


Wasilah nama sepupu aku ni.

Umur baru 23 tahun. Alhamdulillah dah sampai jodoh.



Wasilah ni anak tunggal.

Jadi boleh bayanglah betapa meriahnya kenduri dia.

Siap ada upacara melepaskan burung merpati lagi. Meriahhh..meriahhh.

Meriah, memang meriah. Tapi yang aku kena bertugas bagi doorgift kat buffet station ni Ya Allah....kematu kaki. Mana taknya, tetamu tak putus-putus. Aku nak duduk seminit pun takde dapat. Dari pukul 12 sampai pukul 3 petang kau berdiri lah kat situ edarkan doorgift sambil membuat senyuman paling manis. Huhu. Tapi takpe..sepupu punya pasal, apa ada hal. Seronok what berkenduri kendara gini. Kalau kenduri tapi semua duduk melangut tengok pengantin je pun tak best jugak kan. =)




Aidi mana Aidi??

Hahaha. Aku tak tau mana Aidi masa tengah sibuk-sibuk bertugas ni. Adalah tu budak tu dengan siapa-siapa. Aidi jenis mau kat orang. Dengan siapa pun dia okey jek. Jadi tak jadi masalah sangat kalau aku ada kerja nak buat. Memang senang nak jaga Aidi ni kalau balik kampung. Kau letak je dia kat tengah-tengah orang..pandailah dia bawak diri nanti. Haha.



Okey kali ni ada gambar aku. Ceaaaa..Itu pun puas carik kat fesbuk orang.




Aku..si Mak Jemah dikelilingi artis-artis.

Dari kiri....pelakon sinetron, model ubat gigi, Mak Jemah boyot, tokey Fellina dan tak asing lagi...penari K Pop.

Haha.

Terasa kampung sangat aku bila sepupu-sepupu yang dulu comot behingus lebih gojess dah sekarang.

Ini tak boleh jadi.

Hahaha!


Wednesday, December 26, 2012

Cerita Balik Semenanjung : Bestnya Ampang. =)

Aku nak hapdet cerita balik semenanjung ni. Tapi tak reti pulak nak mula dari mana sebab macam-macam aktiviti telah berlaku sepanjang 18 hari balik bercuti ke semenanjung.

Aku hapdet sikit-sikit lah ye. Kita buat episod-episod gitu. Ewaaaahhhh ada sangatlah orang nak tau cerita kau kan. Haha.

7 Disember 2012.

Masa untuk terbang pulang.

Flight adalah pukul 10.45 pagi. So aku dah plan dalam pukul 8.30 pagi tu nak gerak dah dari rumah. Saja nak ke airport awal sebab nak breakfast dulu. Kalau dalam flight baru hegeh-hegeh nak makan apa semua memang cari nahas je lah dengan Aidi ni. Huhu


Nak bertolak awal katanya..tapi si kecik ni dah pukul 8 pagi pun dok melena lagi. Siap tido dengan buku. Study hard ke malam tadi nak oiii.



Dalam flight, Aidi adalah behave Aku sebenarnya takde risau sangat Aidi buat perangai ke apa dalam flight sebab aku rasa Aidi dah familiar dengan flight environment. So dia takde masalah. Cuma aku sangat sangat risau kalau dia BERAK kat langit biru nun. Wuwuwuwuwuwu...mau nangis mama nanti. Haha. Tapi mujur..syukur sangat Aidi tak melabur dalam flight. Tapi sampai-sampai je rumah Ampang terus dia melepas. Selambak lagi. Haha.


Aidi dalam flight. Sangat behave. Tapi sempat je dia goda auntie sebelah sehingga auntie tersebut menghadiahkan sebiji biskut kepada Aidi. Heh.

Alhamdulillah selamat sampai LCCT kul 1 petang.

Tapi ada jugak insiden malang bilamana coklat Daim yang aku beli kat airport Labuan hilang. Huh. Last minit beli then aku simpan je plastik coklat tu dalam bakul stroller Aidi. Sampai-sampai LCCT, bila amik stroller tengok-tengok coklatku dah tiada. Mungkin tercicir. Takpelah takde rezeki.



Muka budak yang tengah jet lag tunggu mama claim baggage. 


Sorga sangat dapat balik rumah Ampang. Duduk kat rumah ni buat aku rasa macam bebas sangat. Kau nak tertonggeng ke, meniarap ke, melompat ke, menjerit ke, nak bermalas-malasan masuk dapur ke semua boleh. Haha.

Dahlah mama sangat memanjakan. Tiap pagi dia berjalan kaki beli nasik lemak 5 hengget untuk anakanda tercinta. Heaven ohhh bila celik-celik mata je....

" Yong, tu nasik lemak kamu atas meja. Dengan Milo ais sekali."

Perghhh!!

Bestt!!

Aidi pun macam seronok je balik kampung Ampang. Sebab apa?? Sebab dia boleh meneroka "memerintah" sesuka hati dia.

Dia merangkak masuk dapur lalu buka semua kabinet dapur pah ma dia.

Aku punya tinggi pitching melarang.

Tapi pah ma nya selamba je buat dialog..

"takpe takpe...biarlah dia punggah apa pun dia nak punggah. Takpe..biarkan je."

Heh.

Tak boleh nak buat apalah bila kasih sayang opah sudah melebihi segalanya.







Eh ingat nak tutup entri dah. Rupanya ada lagi sekeping gambar. Huhu.

Tataplah...

Chicken Chop super heaven yang aku santap di Dagang Avenue, Ampang pada malam pertama sampai KL. 




Sumpah sedap.

Tambah sedap bila semua makanan adalah di belanja oleh adikku yang dah kaya jadi peniaga FELLINA.

=)

Tuesday, December 25, 2012

Home Sweet Home


Dah sampai Labuan.

Alhamdulillah.

Barulah syok dapat hapdet guna laptop. Kunoooo sangat kan. Orang lain hapdet belog pakai telefon pintar macam kacang jek, aku tetap nak guna cara tok kaduk. Huhu.

Aidi adalah tido sepanjang dalam flight. Mujur. Dia memang mengantuk tahap gaban tu sebab malam semalam dia tido pukul 1 lebih pagi. Pastu pukul 5.30 dah kena kejut untuk siap-siap  Mandi pun tak. Aku lap-lap badan dia, tukar pampers, tukar baju and seluar je. Itupun dilakukan dengan mata dia terpejam tido. Kasihan sangat Aidi.

Best oh dah balik rumah sendiri.

Walaupun rumah sedikit bersepah.

Dengan toys Aidi merata-rata. Seingat aku, sebelum balik semenanjung dulu aku dah kemas semua toys Aidi, simpan elok-elok. So, siapa yang sepahkan toys Aidi?? Tak lain tak bukan pasti incik suami. Hahahaha!

Rasa warm and comfort sangat bila berada di rumah sendiri.

Betullah kata orang.

Mana pun kita pergi...best mana pun tempat tu..memang tak boleh lawan rumah sendiri.

Rumah manisku.

=)

Sunday, December 23, 2012

kat aloq staq plak dah.

assalamualaikum.

hai. bu

aku hapdet guna henset lg.jadi paham paham la ye? berterabur sikit la font apa semua. huhu.

aku dengan aidi skrg kat umah tok wan kat alor setar. ada wedding kazen belah abah semalam. tapi al malangnya kami pergi keduri dalam kereta je.

bukan main dah siap pakai baju tema famili dari kolumpo, bertolak pagi kul lapan dgn harapan sempat lah tgk pengantin bersanding...sekali tu dia..kul lapan malam baru smp alor setar. pengantin pun dh nak masuk tido dah. ekekekeke.

nak buat camne, jalan jem truk. hazabedah sgt rasanya duduk dlm kete lama lama. mujur  aidi makan pesan supaya behave sepanjang jalan.

oh ye, aidi demam pulak sampai sampai umah tok nek dia. dah bawak ke klinik. agak tinggi suhu dia. doktor siap bg ubat bontot.

so far suhu dia dah surut sikit. tapi kejap tadi dia menangis mengigau jugak. eh lupa nak habaq, aku taip entri ni kul lima pagi ni. semua penghuni sedap melena, aku je takleh lena dah. lepas aidi ngigau tadi,  dia muntah susu pulak. aduhhhh..habis toto tokwan.huhu.

bila anak sakit pastu suami pulak takde kat sisi ni  mulalah aku rasa mcm ibu tunggal sgt. susah.

tentiba rasa mcm  x sabarnya nak balik labuan.

rindunya kat cik abang i tu.

kih kih kih.

okla..nak sambung pikiaq..esok nak p ronda mana. nak p padang besaq ka..danok ka..atau p jln pekan aloq staq ja.

daa.

Saturday, December 15, 2012

hai laling lalingku.

ehem ehem.
hai..lama nau rasanya tak hapdet. maklumlah bizi..aku sekarang ada kat penang, berjimba jimba dengan famili terchenta. heeeeeeeee.

eh kalau rasa mcm pelik je hapdet aku kali ni korang buat buat tak nampak je lah ek. aku hapdet guna henset je ni. kalau henset canggih takpelah jugak, ni henset zaman tok kadok ni. haha.

besday aidi episod dua alhamdulillah dah selesai. nanti  balik labuan aku hapdet la ye. hazab sgt rasanya menaip entri guna henset ni. dah mana huruf besar kecik pun aku tak reti dah.

esok, nak buat besday aidi episod three. episod finale katanyaaa...haha.

kita tgk je la nnt apa nak jadi.

janji, balik labuan nnt aku buat laporan lengkap besday aidi.

over kan nak berlapor bagai.

okla laling..sampai sini dulu.

jumpa lg.

daaa.


Thursday, December 6, 2012

Esok Nak Balik KL Dah


Huhuhu..

Eh lempang pulak kang nak start entri dengan "huhuhuhu".

Haha.

Aku dah siap kemas beg. Bapak berat beg aku. Beli luggage 20 kilo je. Entah cukup ke tak. Maklumlah, ramai pulak yang mengirim. Bapak mentua kirim rokok, pakcik pun kirim rokok, ada yang kirim coklat, lama-lama aku rasa macam nak kirim salam je lah. Haha. Harap-harap mampulah aku menarik luggage bapak berat tu esok.

Dengan stroller Aidi lagi.

Dengan Aidi lagi.

Diaper beg dia lagi.

Adududuh.

Sampai henbeg sendiri kena simpan dalam luggage. Tak kuasa Mak Jemah nak hangkut henbeg lah, diaper lagi, anak lagi, karang ada jugak aku rupa pokok krismas kang. Haha.

Jadi esok, pukul 10.35 pagi aku dengan Aidi akan terbang balik KL. Insha Allah.

Mulut aku ni dah 2 minggu dok berpesan kat Aidi..

"Aidi...nanti Aidi dengan mama nak balik kampung tau, kita naik kapatebang. Aidi jangan nakal tau, jangan meragam, jangan nangis, kalau nak susu..cakap elok-elok *boleh sangat anak aku bercakap*, Aidi nak tido, Aidi tido je mama peluk, be a good boy tau? Ingat pesan mama tau?"

2 minggu..setiap hari aku dok ngulang pesan benda yang sama. Harap kamu pahamlah pesanan bonda kamu ni ye.

Neves ohh.

Sebelum ni pernah je terbang berdua je dengan Aidi. Tapi Aidi dalam perutlah. Ni sekarang Aidi depan mata, dengan 1001 ragam dia. Aduhaaaaiii..macam nak pergi interview rasa debarnya. Haha.

Doakan kami selamat pergi and selamat pulang ye?

Eh, aku tak bawak laptop tau. Tak kuasa mak jemah nak menambah beban di bahu. Cukup-cukuplah. Tapi takpe..handfon cikai ku itu mampu je hapdet blog. Paling tidak update fesbuk. Alaaa..apa guna adik-adik yang dah kaya raya laptop sorang sebijik tu kan?

Bak Yong pinjam laptop kamu jap..nak hapdet belog katanyaaaa..

Oklah laling laling, i nak bermanja-manja dengan suami terchentaaa.

2 minggu tak jumpa hoi nanti.

=)

Wednesday, December 5, 2012

Nasib Baik Sempat Beli.


Hai.

Kelakar pulak kalau baca balik entri semalam yang pasal puting TT tu. Rupanya puting "Niagara waterfall" tu khusus untuk makan nestum rupanya. Padanlah besar semacam lubangnya. Tapi tetap boleh mengelirukan. Kecuali kalau kau seorang yang akan baca label and segala tulisan kat packaging tu sebijik-sebijik, mungkin takkan tertipu macam aku. Heh.

Nak cakap pasal Durian crepe ni.

Hok alooooohhhhh.

Ramai pulak yang emel/pm/inbox/komen kat aku tanya mana aku beli durian crepe tu. Tak sangka pulak ramai pembaca belog kat Labuan ni. Aku ingat takde, itu yang malas nak letak link bagai tu.

Oklah..marilah aku letak link durian crepe tu.

DURIAN CREPE LABUAN:

Contact: NURUL JAFFAR

Tapi aku macam ada terbaca status Nurul ni kata order untuk durian crepe dah closed. Semalam last dia bukak order.

Katanyaaaaa....jumpa lagi di musim buah akan datang.


Pheww!!

Mujur aku sempat beli.

=)

Tuesday, December 4, 2012

Jangan Beli Teats Ini.


Hari ni dating lagi.

Tapi hari ni dating bertiga dengan incik suami sekali. Banyak pulak agenda dalam senarai hari ni. Antaranya nak beli teats Tommee Tippee untuk Aidi.

Aiii semalam kata dah beli. Nak beli lagi keww??

Ya, nak beli lagi sebab yang semalam tu AKU SILAP BELI.

Sebelum ni, aku beli teat untuk 6 months++ yang macam ni. Teats nombor 3.


And Aidi memang okey dengan teats ni. Memang flow dia laju sikit banding dengan teats newborn and 3 months ++, tapi okeylah. Dah budak pun dah besar kan. Kesian pulak kalau pakai teats newborn. Jenuhlah dia nak menghisap sampai habis 8oz susu. 

Since kat rumah ada 2 je teats nombor 3 ni, itu yang semalam aku nak beli lagi. Tapi bila sampai kat kedai tentiba aku ternampak teats yang ni.




Nampak macam sama kan?

still 6 months ++ jugak.

Tapi perasan tak kat sebelah tulisan "6 months ++" tu ada satu simbol bentuk macam segitiga tu. Prasan tak?

Aku memang perasan sangat kewujudan simbol tu dan dalam kepala otak aku terus cakap 

"Ohhh ini untuk baby yang dah ada gigi ni." (padahal kalau tengok banyak kali dah macam bentuk ovari wanita dah pun.Ahaks)

Jadi tanpa berfikir panjang aku terus amik dan bayar. Balik rumah sterilised bersih-bersih. Dan pagi tadi aku try bagi Aidi minum susu guna teats baru. Ceaaaa..semangat gitu. =)


Sekali.................


Ya hampunnn.

Punya laju susu mengalir. Sampai tak sempat-sempat Aidi nak telan susu. Tau-tau je susu dah penuh dalam mulut.

Mujurlah aku tergerak hati nak duduk and perhati dia minum susu waktu tu. Kalau lepas aku bagi botol then aku blah buat keje lain , camne?? Mau tersedak anak aku.


Rupanya itu bukan teats untuk baby ada gigi. Aku je memandai buat teori sendiri. Dah aku nampak bentuk simbol tu macam gigi je kan. hahahahah. Rupanya simbol tu bermaksud itulah rupa bentuk lubang puting tu. Selalu lubang pada puting bentuk bulat kecik cenonet je kan, ha yang ni bentuk dia segitiga camtulah.

Memang gajah.

Bodohnya aku tak perasan.

Bila aku tengok Aidi dah macam orang berkumur susu je dah, aku amiklah botol tu tukar teats lama. Sempat aku tonggengkan botol susu Aidi tu, tu diaaaaa...macam Niagara waterfall susu mengalir keluar.

Bahaya ohh puting tu.

Kata Tomee Tippee botol susu Anti Colic, dah tu kenapa ada teats yang macam tu??

Ke anak aku je yang ketinggalan sangat tak reti pakai teats "canggih" cenggitu?

Ish, sumpah aku takmau beli teats tu dah. Aku nasihatkan korang pun janganlah beli teats yang ada simbol "gigi budak" tu. Nak beli, beli teast yang just tulis "6 months ++" tu jek. Teats nombor 3.


2 biji teats Niagara Waterfall yang aku beli tu dah selamat dikebumikan dalam tong sampah dah.

Trauma katanyaaa....

Heh.

Monday, December 3, 2012

Kau Takde Keje Lain..Makaaannn Jek.


Hari ni rasa macam satu hari yang panjang. Dan penat.

Seawal 7 pagi dah berkuntau sorang-sorang mencuci dua-dua bilik air. Phewww!! Mencuci bathroom bertemankan raungan budak kecik memang satu pekerjaan yang tak best. Elok-elok semua kotoran aku boleh setal sampai setel terus jadi 80% setel jek. Pekak telinga aku dengar Aidi memekik suruh mamanya keluar dari bilik air. Ceh.


Tapi Aidi hari ni comel tau.

Cer tengok, comel kan?




Aku bagi dia try makan epal sendiri hari ni. Aku gigit sikit dulu, then bagi dia pegang and gigit sendiri. Comel sangat tengok. Masa gambar ni di snap sebenarnya dia tengah dok buat aksi "sedaapppnyaa...sedapppnya" dengan menggeleng-gelengkan kepala dia. Kadang sampai pejam-pejam mata punya nak feel makanan dia tu sedap sangat. Padahal?? Haha.


Hari ni jugak aku keluar dating dengan Aidi. Just two of us. Incik suami kerja, jadi...chalo betey!

Seronoknya jugak jenjalan berdua.

Beli dia baju tido 2 pasang *yang morah-morah je*

Beli t.shirt selai untuk pakai wedding cousin aku nanti. Tema ocean blue katanyaaaaa. Berpusing-pusing aku cari baju kaler ocean blue. Sudahnya aku beli je lah t.shirt Polo kaler biru. Biru laut ke biru apa ke entahlah. Janji biru.

Sempat jugak rembat teats untuk botol susu Aidi. Aidi ada 5 biji botol. 3 biji masih lagi pakai puting NEWBORN. Padahal anak dah nak toddler dah pun. Jadi marilah kita tukar puting untuk 6 months ++. Baru sedap sikit nak minum susu.

Entahlah apa lagi aku beli tadi. Yang penting lepas tapau KFC terus balik sebab Aidi dah start enjin. Sebelum enjin dia menderum lagi kuat baiklah aku balik. Lagipun aku tengah tunggu durian crepe.


Yaaaa.....jangan ingat Labuan takde durian crepe.

Ada yo!





Harga standar harga Key Ell. RM10 untuk 5 bijik.

Rasa memang sedap. Mabeles!!

Aku beli 10 biji. Aku dah bedal 3 biji dalam masa 3 minit. Incik suami makan 2, pastu dia dah serender. Makanya yang 5 biji lagi dalam peti tu confirm aku yang punya. Lalalalala.

Baru dapat tau kat Labuan pun ada orang buat pavlova. Selama ni telan liur je tengok orang upload gambar pavlova bagai. Tengok masterchef masak pavlova pun berpuluh kali aku telan liur sendiri.


Sekarang tak lagi.

Esok iols nak order pavlova pulak.

Yiiiihhaaaa!!!






Saturday, December 1, 2012

Kemas Laci Baju Aidi



Tak berapa hari lagi nak terbang balik semenanjung. Yeeehhaaaa!!

Seronoknya.

Tak sabar sangat.

Tapi memandangkan gaji lambat lagi nak keluar, jadi aku taklehlah nak havoc-havoc sangat dulu. Duit tinggal cukup-cukup untuk 2 lagi episod besday Aidi. Huhuhu.

Tunggu 18hb baru boleh menjoli. =) Aku siap dah gegoda incik suami supaya bagi separuh daripada duit bonus dia kat aku. Miahahahaha!

Eh bukan apa..nanti yang aku nak shopping pun baju dia jugak, seluar dia, spender dia jugak. Haha. Pastu nak beli baju anak dia jugak, jadi hulur-hulurlah sikit khennnn.

So dah tau yang nanti mesti aku shopping baju bajan Aidi melambak-lambak. Jadi ada baiknya aku kemaskini dulu laci baju anak aku tu. Dah macam hapa dah aku tengok.


Drawer Aidi ni ada 5 tingkat.

Tingkat atas sekali baju jenjalan. Ini memang laci paling jarang bukak, so baju-baju kat dalam ni paling tersusun sekali. Almaklumlah..Labuan. Nak berjalan ke mana lah sangat kan.

Tingkat kedua adalah untuk baju daily wear. Untuk pakai siang-siang. Ini laci paling selalu aku bukak katup. Jadi paham-paham je lah. Kui kui kui. Ini keadaan baju-bajan dari laci nombor dua yang aku keluarkan.. Dah macam belacan dah aku tengok lipatan baju ni semua. Haha.




Laci nombor tiga laci untuk baju tidur. Banyak jugak baju tidur Aidi ni. Penuh selaci. Tapi bila aku check balik, banyak yang dah sendat mendat. Baju tidur Aidi yang paling banyak yang dah kecik. Memang aku pun jarang beli baju tidur baru. Kau pakailah baju tidur yang mama beli sebelum kau lahir tu dulu. Baju lengan panjang jadi lengan tiga suku, seluar elok sampai buku lali jadi sampai betis. Tapi kalau baju tu besar..dah besar sangat pulak. Kasihan sangat anak aku. Huhuhu.


Ni je baju yang tinggal lepas aku kemas-kemas and asingkan baju yang dah mengecik. Baju yang mengecik ke Aidi yang membesar tak tahulah.


Baju siang.



Ini je yang tinggal. Isk isk isk..dah sikit baju Aidi. Nanti kita shopping ye nak? *alasan.hehe*


Ni baju tido.



Pun sama...dah susut. Sebelum ni ada lebih kurang 30 pasang baju tidur, sekarang tinggal ni jek. Uhuk uhuk.

Takpe takpe..18hb akan menjelma jugak. Haha

Walaupun baju-baju Aidi banyak yang dah kecik, tapi sebenarnya Aidi ada je baju yang belum berpakai. Tag harga pun belum bukak hoi.



Semua baju ni besar. Kebanyakannya opahnya belikan. So ada yang besar. Baju oren yang tengah tu aku rasa tunggu Aidi masuk tadika baru boleh pakai kot. Besar Ya Rabbi Opah Yang nya beli. Takpelah, Kita simpan dulu ye. Jangan nak lelong pulak. 


Siap kemas 2 tingkat laci, aku bukak laci ke 4. Laci ni aku simpan sapu tangan, stokin, kasut, bip, and topi.


Tapi kau tengoklah rupa laci dalamnya.



Hazabedah!!!

Hahahaha. Tak senonoh kan? Thats why la aku nak hapdet laci-laci ni bagi cantik. Keh keh keh.

Tengok kasut Aidi.



Bersusuuuuunn.

Kasut aku pun takde banyak macam ni. Untung kau nak.

Tapi kasut-kasut ni pun banyak dah kecik. Barisan atas tu semua nak kena simpan dah. Dah sendat. Yang boleh pakai pun yang row bawah tu jek. Itu pun yang 2 pasang belah kiri tu aku baru beli. Jadi nampaklah banyak sikit kasutnya. 


Tengah aku kemas-kemas laci ke 4 ni lah bos kecik tu bangun tido pulak. Ish..rosak ana punya program.



Resaksa dah datang menyerang!! Habislah....

Yang bersepah-sepah keliling Aidi tu semua barang-barang yang nak kena simpan. Banyak jugak rupanya.





Dia mengacau sampai aku kemas laci paling bawah ni ha.

Laci bawah ni aku simpan towel, blanket, dengan napkin.

Kemain banyak napkin Aidi yang aku bawak datang sini. Nak lagi banyak ada kat rumah Ampang. Aku bawak datang Labuan dalam 10 helai je tapi selai pun aku rasa aku tak guna. Jadi marilah kita simpan. Tinggalkan selai je dalam laci.

Selimut yang Aidi pakai tu adalah selimut paling aku saaaayyanngg sangat. Ini memang takkan aku jual. Aku nak simpan je dalam laci Aidi setiap masa supaya aku tak lupa tentang kewujudan selimut kesayangan tu. Eh, ni siapa punya selimut ni sebenarnya?? Haha.

Finally aku dapat jugak hapdet laci anak teruna aku.

Gambar laci dah cantik memang takdelah sebab bos kecik tu kecoh nak aku layan dia lah apa lah. Jadi aku siapkan kerja pun laju-laju.

So laci Aidi nampak macam dah ada baaanyaakk ruang untuk baju baru.

Im waiting for you...PAY DAY.

=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...