MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, January 29, 2013

Menonggeng je keje kau.




Gambar santapan minda.

Haha.





\

Okey sekarang serius. Aku nak tanya ni.

BETUL KE BABY TIDO MENONGGENG = ADA CACING DALAM PERUT???


Siapa boleh bagi pencerahan?

Aku blur kejap sebab sejak dah bujang ni Aidi suka nau tido menonggeng gitu.

Bujaaaanggggg la sangat khen!

Help ya.






Monday, January 28, 2013

Wishlist untuk Aidi



Hai!!

Lama eh rasa tak update belog. Bercuti hujung minggu katakan. Hehe.

Eh uols, Aidi dah boleh jalan tau. 20 Januari hari tu dia betul-betul boleh melangkah sendiri tanpa kita suruh. Dan alhamdulillah sampai hari ni dia makin rajin "testing" kaki dia. Jarang dah nampak dia merangkak. Gigih dia nak berjalan walaupun gaya jalan dah kelaut. Melelong lelong perginya. Dah tu berjalan kemain laju macam nak berlari. Risau pulak kalau dia tersembam jatuh kena kabinet TV ke meja ke sofa ke. Ish!

So offially Aidi dah boleh berjalan pada umur 1 tahun 1 bulan dan 1 minggu. Ewaaahhh...nak cantik aje nombornya. Haha.

Aku ni sebenarnya dok gigih survey Tab ni untuk Aidi. Amboiiii nak, tengok sayang tak sayang mak ko i kat ko. Tak payah mintak pun mama nak beli. Haha. Bukan apa, since Aidi macam ada minat pada benda-benda grafik yang bergerak, dia suka dengar lagu-lagu lullaby kat youtube, suka tengok video Phonic song, suka video Alif  Ba Ta Sofea and Rayyan, dan paling penting dia suka nau campak-campak hand set aku. So marilah mama belikan satu tab untuk kamu Aidi. Heh.

Tapi takdelah aku nak beli tab yang beribu-ribu tu kan, iols nak cari yang cap ayam sudahlah. Haha. Aku nak yang brand China punya tu. Apa namanya?? Novo? Novotel? Ke apa ntah. Tapi memang brand China. Bukan brand ciplak tau, tapi memang kat China nun brand ni agak glamer lah.

Tab brand Novo ni kalau tengok murah je lah rege dia. Yang boleh masuk sim paling murah aku jumpa RM320. Yang tak boleh masuk sim lagilah murah. RM200 dah boleh dapat yang okey. Takat nak bagi Aidi buat campak-campak tak payahlah mahal-mahal. Nanges tak berlagu ko nanti. Tapi idok ler aku berani nak beli on9 benda-benda gajet ni. Aku prefer pergi kedai, tengok, sentuh, testing apa semua then dah puas hati baru bayar. RM200 pun duit yang oiiii.

So far aku jumpa satu seller ni. Dia ada kedai kat Summit USJ. Kedai dia nama NOVO. So aku dah pesan kat mak, kalau dia ada pergi Summit, tolong survey kedai Novo ni betul ke idok wujudnya. Kalau betul ada....aku balik semenanjung cuti sekolah bulan Mac nanti aku nak rembat satu.

Aku tengok kat kedai tu ada jual galaxy note II dgn S3 CIPLAK punya harga dalam RM500 - RM700 macam tu.

Siapa berani nak beli??


Hehe.

Wednesday, January 23, 2013

Nak sekolahkan Aidi next year.


Semalam, aku tanya incik suami...

"Bang, Aidi lahir tahun berapa ye?"

Ah sudah...aku ingat aku just boleh lupakan rasa sakit bersalin je, rupanya sampai tahun aku beranak pun aku lupa sekali. Parah ni.

" Aidi lahir 2012. Eh silap..2011."

Ha kan....laki bini lupa anak lahir bila. Hahaha. Pastu aku mula kira.

2011......so 2012, 2013, 2014. Kalau kira ikut tahun, 2014 nanti Aidi dah 3 tahun. Bila dah 3 tahun maknanya Aidi dah boleh masuk kindergaten.

So bila 2014 tu??

NEXT YEAR!!!

Oh mai...nak sekolahkan Aidi dah ke tahun depan??


Mama panik! Mama panik! Kasut sekolah tak beli lagi, beg sekolah tak beli lagi, stationery semua tak beli lagi bla bla bla bla PANGGG!!!!


Meraban tak sudah sudah.

Ya...memang ya, aku ada cita-cita nak masukkan Aidi ke kindergaten masa umur dia 3 tahun. Niatnya nak masukkan ke tadika di International School Labuan nun. Kids starting from 3 years old dah boleh register. Aku siap dah buat research pasal silibus lah school time la apa semua. Teruja noks!


Pastu aku jugak yang berteleku balik.

2014???? Januari 2014 Aidi baru je beberapa hari lepas sambut besday dia yang ke dua tahun. Pastu nak hantar sekolah dah ke?? Tak awal sangat ke? Pandai ke Aidi bawak diri nanti?

Ishh.

Tak jadilah kot.

Tunggu 2015 la.

Aidi 4 tahun atau lebih tepat 3 tahun beberapa hari.

Aku nak masukkan dia ke International school/ Smart Reader untuk setahun. Sini takde Q dees. Kalau tak, aku pilih Q dees. =)

Bila dia 5 tahun, aku nak masukkan dia ke Tadika Islam. Ada sebuah tadika Islam kat dalam Kem TUDM nun. Senang abahnya amik hantar.

Then bila Aidi 6 tahun, kita masukkan ke pra sekolah terus. Maybe time ni aku dah balik semenanjung. Mengharap sangat by 2017 kami dah posting balik ke semenanjung.

Aku tak nak Aidi darjah 1 kat sini.

Bukan aku tak yakin dengan sekolah-sekolah kat sini, aku cuma tak berapa yakin dengan bakal kawan-kawan Aidi kat sekolah nanti.


Ok bai.

Tuesday, January 22, 2013

Esok Gaji, Mari tengok bajet.



Tak berapa ada cerita sangat hari ni. Tapi adalah jugak sikit-sikit. Heh

Aidi dah dapat lesen L dah. Yeayyy!! Lucu tengok gaya dia berjalan. Kemain laju lagi dia melangkah. Sudahlah terkedek-kedek. Comel pulak kalau ingat balik.

Esok gaji. Pun yeayyyy jugak. Tapi tak berapa boleh nak berjoli sebab tahun ni dah ada bajet famili. Ewaahhhh. 2 tahun lepas pun pernah buat bajet-bajet gini, tapi haram nak ikut. Harap-harap tahun bolehlah disiplinkan diri sikit untuk ikut bajet yang aku sendiri dah buat ni.

Tak payah nak zoom zoom sangatlah ye. Malu i. Pangg!! Haha.


SEBAHAGIAN dari bajet famili. Yang kiri bajet aku, yang kanan bajet suami.


Bulan ni nak kena simpan duit untuk bayar duit roadtax and insurans kereta yang nak mati bulan Mac nanti. Sigh! Bulan ni simpan RM500, bulan depan lagi RM300, bulan Mac nanti lagi RM200. Cukuplah seribu. Huhu.

Tapi apapun..incik suami dah luluskan peruntukan nak beli....


Set pinggan mangkuk melamine. Murah oh sekeping pinggan RM1.90 sajork. Bajet yang diluluskan cuma RM200 je. Cukuplah kan.



Lulus jugak cadangan nak belikan Aidi tilam single size yang tebal dalam3 inci tu. Bukan tilam spring, tapi macam tilam spring. Nanti kalau Aidi ada katil, dah tak payah beli tilam dah. Buat masa ni, Aidi tidolah atas tilam letak atas lantai dulu. Payahlah tido pakai toto. Cepat kotor and payah nak basuh. Nak kena hantar dobi memanjang. Kalau pakai tilam, boleh sarungkan cadar. So, senang. Basuh cadar je.

Lulus jugak cadangan nak mencuci gambar. Ada beribu gambar Aidi dalam laptop ni yang tak pernah dicuci sejak Aidi lahir lagi. Lepas aku dah tapis-tapis, yang masuk dalam senarai ada 600 keping. Oh banyak jugak tu. Kalau sekeping 50 sen, mau makan RM300 jugak tu. Pengsan!! Belum masuk nak beli frame gambar, album gambar apa semua. Tadi dah pengsan kan? Ok bangun balik, then pengsan balik!

Aku pulak kecoh nak beli ink printer. Printer aku dah jadi tukun dah dalam stor, tak guna. Jadi aku nak beli ink and bawak printer ke sekolah. Sejak-sejak sekolah pakai PBS ni banyak sangat benda nak kena print. Nak tumpang-tumpang printer orang, kau ingat cikgu lain muka cap printer ke?? Pakai sendiri punya lah!

Lepas tu yang perbelanjaan lain-lain yang banyak tu korang abaikanlah. Coway tertunggak lah apa la. Padan muka aku siapa suruh main tunggak-tunggak. Haha.

So tak boleh nak bershopping mopping sangat. Salurlah duit ikut apa yang dah plan. Memang kalau tengok gaji bulan ni memang mengaum. Nak cecah 6 ribu. Tapi lepas dah tolak itu ini....LEBIHAN = KOSONG.


Mujur peruntunkan untuk saving ada.

Heh.




Monday, January 21, 2013

Suami yang tak romantik itu.


Baru-baru ni aku ada terbaca sorang hamba Allah ni dia post kat satu group kat facebook tentang suami dia yang tak berapa romantik.

Post tu macam menarik aku nak baca, nak drop komen, and baca komen-komen kengkawan yang lain sebab.....


Suami iolss pun tak romantik jugek.

Hehe.

Tapi bila pikir balik....salah ke suami kalau dia tak romantik??

Tak payah cerita suami orang lah, aku amik contoh suami aku je. Memang dia tak romantik. Tak reti nak bagi bagi bunga, entahkan kalau sebut florist pun dia tak tau benda apa tu. Bukan jenis nak manja-manjakan dengan hadiah berkotak-kotak, jenis yang berjalan kat mall nak peluk-peluk pinggang bagai memang bukan dia.

Tapi sesekali bila baca cerita kawan-kawan yang punya suami romantik ni terdetik jugak rasa cemburu. Nak nak kat facebook, macam-macam kisah rumahtangga orang ada dalam tu. Ada yang gebang kata suami dia belikan henbeg ribu riban, suami bawak holiday oversea, suami bagi duit berkepuk-kepuk buat shopping bla bla bla.


Tak cemburu ke??

Tipu kalau aku kata aku tak cemburu sikit pun.

Cemburu ohhhh.

Tapi sekejap je lah aku cemburu. Lepas aku dah berpijak di bumi yang nyata, cemburu tu hilang macam tu je.

Ya, suami aku memang jenis tak romantik material. Dia bukan orang ada-ada yang duit dalam bank makan tak habis. Suami aku jenis orang biasa-biasa yang selalu tengah bulan duit dah mula menipis. Dia suami yang "real", bukan suami fantasi macam watak Adam dalam cerita Adam dan Hawa. Atau macam watak Seth dalam drama Nora Elena. Heh.

Mungkin sebab banyak sangat tengok drama and main facebook buat perasaan cemburu tu selalu je nak singgah. Jahat tau perasaan tu. Tak suka tak suka tak suka tak suka!!

Kadang rasa nak tutup facebook supaya takde lagi baca cerita-cerita best rumahtangga orang. Huhu.


Biarlah untung mana pun wanita lain di luar sana, jauh dalam hati aku tetap rasa aku bertuah.

Memang suami tak romantik material.

Tapi kalau dia rajin menolong selesaikan kerja-kerja rumah, ringan tulang tolong sediakan dinner, buatkan kita minuman panas, menguruskan anak, even sidaikan bra and spender kita pun dia tak kekok.

Suami yang tak pernah nak meninggi suara apatah lagi naik tangan ke muka.

Suami yang selalu tak kesah kita makan banyak mana pun, tak kecoh nak suruh kita diet-miet bagai, malah selalu layan nafsu makan bini yang macam jin ni. Bahahahah.

Aku rasa aku dah cukup bertuah dah.

Enough.

No need luxury hand bag.

No need emas 916 berutas-utas.

No need gajet-gajet canggih.

No need percutian 5 bintang di seberang laut.

No need.

Aku cuma mahukan suami aku.





Suami yang tak romantik itu

Titik.

Thursday, January 17, 2013

Jawapan Teka Tadi Tadi. =)


Susulan dari entri main teka teki sebelum ni.


Waahhhh ramai jugak yang sudi meneka jawapan. Macam-macam jawapan keluar tapi takde satu pun yang tepat. Yang hampir tepat tu ada.

So apa bendanya KAD PERSALINAN tu??


Sumpah aku blur masa budak tu cakap pasal KAD PERSALINAN dia tu. Langsung tak boleh pikir. Sudahlah budak tu tahan aku mengejut-ngejut masa aku tengah kalut-kalut nak pi hantar register book ke pejabat, lagilah tak boleh pikir.

Cuma bila dia sebut perkataan....

"...yang cikgu suruh fotostat tu..."

Then baru aku boleh pikir sikit.

KAD PERSALINAN = SALINAN KAD PENGENALAN


Keh keh keh keh!!!

Ya, memang aku ada suruh budak bawak salinan ic memasing ke sekolah. Aku nak kumpul. Tak sangka pulak boleh kelaut jadi bunyinya. Haha.

Sepanjang jalan nak masuk kelas aku tersengih-sengih.


Kad persalinan katanyaaa..

Haha.


Main Teka Teki Jom?


Aku ada teka teki nak bagi kat korang hari ni. Tapi kena baca dialog bawah ni dulu.


Murid: Cikgu..esoklah ye saya bagi cikgu KAD PERSALINAN yang cikgu mintak tu.

Cikgu : KAD PERSALINAN????? Apa benda tu??

Murid: Ala...KAD PERSALINAN tu...cikgu ada mintak hari tu.

Cikgu: ??????




Teka tekinya...

Apakah dia KAD PERSALINAN??

Ha jawab jawab..


Wednesday, January 16, 2013

Oh Nasik Lemak Ayam Goreng Berempah Yang Sedap Itew.


Korang pernah tak buat perangai gini...

Suami balik kerja, tapaukan makanan. Beli kat warung berdekatan je lah dengan rumah. Pastu makan sama-sama dengan penuh berselera.

Licin satu polisterin.

Kendian



















ABANG, NAK LAGI. TAK CUKUP.

*sambil menyengih tunjuk gigi depan*



Haha.


Gila perut gajah.

Sebungkus nasik lemak lauk ayam goreng berempah aku boleh kata tak cukup. Siap nak lagi. Mujurlah suami baik hati sudi melayan. Dihidupnya enjin motor, pergi beli lagi sebungkus untuk bini montel dia ni. Hiuhiuhiu.

Sedap oh nasik lemak ayam goreg berempah tu.

Aku terbayang-bayang lagi ni.

Nak mintak incik suami belikan 2 bungkus jugaklah untuk aku makan sorang malam ni.

Dasar!!

Aiii bang..lawak kasar nampak??


Baru-baru ni ada bukak topik pasal balik beraya tahun ni.

Bukan sembang pasal nak tentu giliran beraya rumah siapa dulu ke apa, kali ni bincang pasal....

NAK BALIK RAYA KE TIDAK??

Fuh!!

Perantau sangat kan kami sampai kena bukak topik gini.

Sejak melalui pengalaman balik beraya tahun lepas, aku mula rasa macam tak nak balik beraya dah tahun ni. Eh bukan merajuk dengan sanak famili ke apa, no no no. Bukan itu. Cuma aku rasa PENAT.

Penat oh balik beraya tergesa-gesa gitu.

Orang lain sehari dua sebelum raya dah ada kat kampung halaman, kami ni raya ketiga keempat baru nak sampai LCCT. Pastu dapat beraya 4 5 hari je sebab nak kejar bukak sekolah pulak. 4 5 hari tu lah nak balik rumah belah aku, nak balik rumah belah sana, belum lagi nak berjalan-jalan rumah saudara mara, nak balik Kedah la apa lah. Hoi letih hoi. Kadang rasa macam beraya atas highway je. Memang penat.


Bukan aku tak nak balik lebih awal...kalau boleh memang nak balik awal. Esok start cuti, hari ni aku nak terbang balik dah. Tapi memandangkan incik suami ku tu anggota TUDM...maka ketahuilah jadual cuti raya mereka dah ditentukan pihak atasan. Bukan boleh apply-apply nak cuti bila bila kita suka macam orang lain. Ada kumpulan yang dapat cuti seminggu sebelum raya, pastu raya kedua dah kena naik kerja. Gila. Ada kumpulan yang cuti lewat, raya keempat baru cuti. Pun gila.


Sudahnya..aku rasa macam..TAK PAYAH BALIK RAYA LAH BANG.


Sedih nau bunyi.

Ye lah, dah susah-susah sangat kan, tak payah balik. Raya je sini, di Labuan terchenta ini. Heh.

Tapi yang buatkan hati ni macam boleh nak riang ria balik bila incik suami janji akan usahakan untuk mohon cuti hujung tahun selama SEBULAN.

Oh yeah!!

Sebulan balik semenanjung..barulah best.

Boleh balik kampung puas-puas.

Boleh celebrate besday Aidi dengan famili ramai-ramai. Tahun ni giliran 12.12.13 dengan famili aku pulak. Gilir-gilir gitu katanyaa. Bukan balik raya je kena gilir-gilir, sambut besday anak pun kena gilir-gilir. Semua pun sayang cucu katanyaaa... Ahaks!

Boleh pergi jalan-jalan. Aku nak pergi Legoland, nak pergi Genting, Sumway Lagoon, Cameron bla bla bla. Kalau boleh nak mengaruk sampai ke Hatyai kalau boleh. Ewaaahhhhhh angan-angan kau!

Incik suami draftly macam setuju dengan idea aku ni. Siap katanya kami kenalah menyimpan lebih sikit. Nak bawak balik semenanjung RM 8 RIBU katanya buat bersoping!!




Hamboiiii bang..melawak kasar nampak??

Tuesday, January 15, 2013

Rumahku...alahaiiiii


 Aidi tido dari pukul 6.30 petang sampai 6.15 pagi tadi. Fuh fuh fuh, kemain lama lagi dia mengeroh. Dengan tak tukar pampersnya, dengan tak minum susunya, boleh dia layan tido sampai ke pagi. Gamaknya hujan sepanjang malam buat dia lena sangat tido. Sejuk dingin la katakan. Hehe.

Aidi sekarang kan, dia punya ruang bermain dia bukan setakat dalam bilik dia je. Ya, dulu aku kalut buat playroom merangkap bilik tido untuk dia. Konon taknak dia kecah-kecah hall. Tapi sejak sejak dia dah big boy ni, dah reti nak nengok Agent Oso, nak nengok Mickey Mouse Clubhouse, nak nengok Upin Ipin bagai...jadi aku macam kasihan. Kasihan pulak bila tengok dia dok sebok main-main dalam bilik, sekali terdengar lagu "Three Special Steps" dari citer Agent Oso, terus berlari keluar nak dengar lagu. Jap lagi dia masuk balik bilik untuk main, pastu jap lagi dia keluar balik nak tengok TV. Aku pun letih tengok dia ulang alik. Jadi marilah mama buat sesuatu untuk Aidi. Heh


Sediakan sudut bermain di hall pulak.







Bagilah Aidi satu sudut ceruk untuk dia main. Bawak keluar mainan yang perlu sahaja. Yang lain masih lagi dalam playroom dia.




Jadi sambil dia tengok TV, dia masih boleh bermain. Alah, baby....mana boleh dipidahkan dari bermain dengan toys ye tak? Biarkan je lah dia main kat situ. . 

Bila dah ada ruang bermain kat hall, memang rumah huru hara sikit lah. Kadang toys dia masuk bawah kabinet, kadang dia sorok toys belakang sofa, kadang dia sorok bawah meja makan, sukati Aidi lah dia nak "simpan" mana toys dia. Jadi, keje aku dengan incik suami la ngutip mainan-mainan dia setiap kali sebelum masuk tido and simpan balik dalam bekas toys dia. Nak kesah sangat rumah bersepah pun buat apa, kalau taknak rumah bersepah sangat..jangan buat anak. Haha



suasana rumah bila semua dah ready nak masuk tido. Mana ada bersepah kan? Haha.


Aku sebenarnya berangan nak decorate rumah aku ni. Walaupun rumah kecik je, sewa pulak tu, tapi nak lah jugak hias sikit-sikit. Dinding rumah aku ni kosong sangat. Jam dinding pun takde. Dulu ada, tapi dah rosak. Jadi malas nak gantung jam dah. Apatah lagi frame gambar ke frame ayat-ayat suci ke, semua takde. Kadang rasa macam rumah bujang jek padahal anak dah nak masuk 2. Eh? Hahaha.

Tengoklah nanti. Pelan-pelan lah hias rumah.

Maybe aku boleh start dengan hias dinding rumah dulu.

Nak cuci gambar, framekan, and gantung di "wall of frame". Gituuuu.

Maybe boleh buat kelainan sikit. Asyik gantung gambar je boring jugak. Cer kita try buat gini...



frame kan baby's 1st shoes. Credit google.

atau


frame kan baby's 1st cloth. Credit google.


Aku suka sangat idea ni.

Tengok je la nanti..berjaya ke tidak aku apply idea ni. 

Heh.

Tata.



Monday, January 14, 2013

Apalah Maknanya Baby Boy Kalau Takde Kereta Mainan


Weekend kali ni memang tak de keluar mana-mana. Duduk rumah layan anak dan suami. Ewaahhhh!! Eh tipu, semalam aku ada pergi Famili Mart depan rumah ni beli barang dapur sikit. Yang tak tahannya, walaupun cuma pasaraya depan rumah, aku boleh habiskan masa 2 jam kat situ. Gila. Entah apa aku buat dalam tu tak taulah. Tapi takpelah..mujur just habiskan masa..kalau habiskan duit lagi naya. Haha.


Aidi belum boleh jalan oi.

Dah masuk 13 bulan dah, bersabar je la mama nunggu kaki kamu Aidi oi. Takpelah takpelah..as long as perkembangan dia masih di tahap normal, aku rasa its okey. Mama takkan meroyan merempan lagi. Haha.

Ni masa aku tengah taip entri ni, nak tergelak aku tengok Aidi ni ha. Dia dok gigih main kereta. Tapi yang lawaknya "kereta mainan" dia adalah remote astro. Keh keh keh. Bertabah je lah wahai remote sebab kena sorong ke hulu hilir dek Aidi.


Bila tengok Aidi dok sorong remote atas lantai ke sana ke mari baru aku perasan...

Aidi takde kereta mainan.

Ye lah..a'ah, aku tak pernah belikan dia kereta mainan.

Kasihannya Aidi.

Apalah maknanya memegang status baby boy hensem kalau takde kereta mainan dalam koleksi. Heh.

Takpelah...nanti minggu depan gaji mama beli 10 toys car untuk Aidi.

Buat masa sekarang, mama redho je lah Aidi sorong remote astro mama tu.

Incik suami ada kata nak belikan telefon baru untuk aku. Entah kenapa dia nak belikan tak tau lah. Nak kata besday..lambat lagi. Anibeseri pun lambat lagi..tak tahulah kenapa. Tapi yang pasti bukan S3 atau Note II la. Kalau nak yang canggih manggih gitu katanya tunggu anibeseri. Sempat dia kumpul duit..gituuuu. Haha. Tapi last minit aku rasa macam ah tak payah lah beli telefon. Buat apa. Bukan aku takde telefon pun.

Dari abang beli telefon, baik abang beli kite cincin baru.

Ngeeeee...




p/s: Bila suami nak belikan sesuatu pun komplen, bila suami tak belikan apa-apa pun komplen. Tak paham pulak dengan diri sendiri. Haha

Friday, January 11, 2013

Azam Mak Jemah Kata ko!


Okey, aku dah dapat azam tahun baru dah.

Pigidaaahhh!! Januari dah separuh jalan aku baru nak jumpa azam. Ceit.

Sebenarnya hari ni aku dah buat keputusan besar dalam hidup aku. Amboiboi..besar mana sangat keputusan kau tu Yongnana oiiii!

Haha.

Hari ni aku dah decide nak STOP GUNA KREDIT KAD.

Yep. Aku nak stop.

Sebab aku ni tak percaya dengan diri sendiri, maka aku mintak bank terminate terus kad aku. Kang kalau hati je kata tak nak guna, tapi kad still boleh swipe, memang ada jugak aku swipe swipe kang. So baik terminate terus. Lepas ni continue bayar hutang kad je bulan-bulan. Hutang kad kredit aku pun boleh tahan banyaknya. Penat bayar interest je. Rugi.


Jadi nak kata itulah antara azam baru aku.

1. Tak mau boros sangat. Incik suami kata boros sikit-sikit takpe. Ngeeeee. ;P

2. Aku nak kurangkan beli benda bukan-bukan dan benda yang tak berapa nak perlu terutama beli baju bajan Aidi. Hoi balik semenanjung ritu aku borong dekat 30 PASANG BAJU AIDI hoi!! Pengsan kalau kira-kira balik. Mentang-mentang berbonus, beli baju anak macam nak raya. Ishhh boros...boros.


3. Tahun ni jugak aku nak KURANGKAN SHOPPING ONLINE. Selalu shopping online ni yang banyak buat aku guna kredit kad. Ish!!

4. Aku nak saving yang betul-betul saving tahun ni. Selalu tu kalau simpan je mesti nanti aku keluarkan balik beli itu ini. Entah boros tahap apa tak tahu lah ni. Rasa macam malu dengan diri sendiri. Jadi kali ni aku nak make sure aku dapat saving setiap bulan. Kalau aku dapat saving RM500 sebulan tu memang hebat dah lah untuk aku yang memboros ni. Heh.

5. Kesimpulannya..azam baru aku adalah TIDAK BOROS LAGI.


Hehe.


Best tak azam aku??

Orang lain azam baru kemain gempak..

nak kurus.

nak cantik

nak sukses.

nak pegi holiday obersea

eh macam-macamlah.

Aku tak mau letak azam banyak-banyak. Cukuplah satu.


Kalau by December 2013 nanti aku berjaya kumpul paling koman RM5 ribu dalam ASB aku...

Itu adalah kejayaan terbesar aku untuk tahun ni.


Ewaaahhhhh!! Berazam jitu kau Jemah.


Tapi dapat gaji bulan ni aku nak belikan Aidi sedikit toys baru and tilam. Eh baru tadi ternampak bag for kids yang comel sangat kat ESSMYBABYSHOPPE.






Comel kan beg Pororo ni?


Boleh beli tak??

Ngeeeee ;P

Thursday, January 10, 2013

Saya Ada Seorang Abah


Aku ada seorang abah.

Ewaaahhh..nak buat entri bertajuk ABAH pulak today yek? Haha. Layankan aje.



rasanya itu aku tu atas riba abah. Haha main rasa-rasa pulak.


Abah aku ni dia pencen kerja awal sebab dia nak berbisnes. Siapa yang tahu, tahulah kot yang abah aku ada buat bisnes videografi.

Core bisnes dia Wedding Videografi.





Aku rasa dah lebih 10 tahun dah abah start bisnes dia ni. Daripada home based business, sampailah sekarang dia dah ada office sendiri.




Amboiii office taknak kalah. Nak decorate macam office dalam drama samarenda aje. Haha. Dulu office abah ni cikai-cikai jek. Lampu pun takde, gelap jek. Sekarang, ha...dah macam dalam drama katako.

Pernah la abah buat luahan hati tentang siapalah antara anak-anak dia yang nak take over business ni esok-esok. Rasa macam sayanglah kalau company kena bagi pada orang lain. Aduhaaaiiii sedih pulak rasa. Aku pulak dah masuk line cikgu, jadi nak keluar and join company tu memang payahlah. Aku harap, adik-adik aku ada lah yang minat nak join company. Nini si tokey Fellina tu ha, ko keje je lah dengan abah. Mintak abah gaji 2k sebulan plus kereta sebijik. Ewaaaahhhhh...position trainee je tapi kemain nak letak harga kaannn? Hahaha.


Abah aku ni dulu memang nampaklah bisnes dia banyak main dengan wedding videografi. Tapi sejak setahun dua kebelakangan ni aku perati dah lain pulak.



Nah.





Ini apa pulak ni amik gambar kucen nak kena operate ni??

Ah sudahh. Aku tak paham.

Kadang tu sampai amik video ke sekolah-sekolah.

Video budak berkursus lah.

Video sukan tahunan lah.

Video sukaneka tadika lah.

Ehhh macam-macam.


Paling aku terkejut bila abah terlibat dengan ini.





Amboiiiiii retis sangat abah aku.



Media katako!!!

Kemain sekarang dah join dunia selebtriti. Tak tahu macam mana abah dapat tender cover red carpet AIM baru ni untuk NTV7. Ohh kagum. Merasalah beliau beramah mesra dengan retis-retis. Facebook dia penuh gambar dia dengan retis je sekarang. Ceaaa!!

Tapi core business tetap amik gambar orang kawen katanya.


Masa balik Kedah ritu, jumpa abah.

Sempat la borak. Aku tanya abah, KENAPA VIDEO ABAH TAK SAMA MACAM VIDEOGRAFER-VIDEOGRAFER LAIN? 

Yelah..sekarang kan trend orang buat video kawen ala-ala filem gitu. Eh filem ke iklan aku pun tak tahu. Tapi yang macam highlight tu lah. Buat cantik-cantik, sweet sweet. Kan?

Aku tanya, nape abah tak buat stail macam tu. Kan banyak permintaan.

Abah kata....itulah beza dia dengan company lain.

Abah buat video kawen yang cover majlis dari awal sampai habis. Abah edit bagi cantik full video. Kalau highlight tu just edit cecantik tapi 5-10 minit je. Kebanyakan videografer bagi video full yang raw tanpa edit. Jadi sayanglah.

Ohhhhh...baru aku paham. Aku ni biasalah, buta teknologi sikit. Aku kawen dulu pun mana ada upah-upah videografer ni, abah kan ada. Haha. Jadi aku tak tahu sangat hal-hal videografer ni.

Tapi dalam unik-unik stail abah edit video tu aku tengok bukan calang-calang jugak customer dia. Ada anak VIP la, anak Dato itu Dato ini. Yelah, taste orang lain-lain. Ada yang suka cara cenggitu, ada suka cara cenggini. Terpulanglah.

Aku cakap dengan abah...

"Yong selalu ada niat nak promote business abah kat blog, tapi yong tak paham kenapa abah punya stail lain dari orang lain, itu yang tak jadi nak promote tu."

Hahaha. Direct je aku bagitau aku bodoh piang gitu kan. Haha.

Tapi bila abah dah explain, aku paham dah lah.

Tapi aku rasa, kalau aku tak promote pun, job abah sentiasa ada je. Bukan pengantin je cari abah, orang-orang korporat pun dah kenal dah company abah ni.


Nak tayang gambar sekeping lagi ni. Ni latest ni aku jumpa kat fesbuk abah.






Ewwaaahhhh..kalau takde kamera kat tangan tu mesti orang ingat abah pun menteri jugak. Keh keh keh.


Kemain sekarang ye abah. Semua dia sapu.

Yelah..bak kata orang, rezeki jangan tolak ye dok?

Aku doakan abah sukses dalam bisnes dia.

Tumpang gembira tengok abah dah hidup selesa banding dulu. 

Rumah pun dah besau.

Kereta besau.

Anak-anak pun dah besau-besau.

Isteri pun besau. Ngeeeee......;p


Sebenarnya entri ni bukan nak promote pun. Tapi kalau ada yang nak berkenalan lebih lanjut dengan bisnes ni or pakej-pakej yang abah tawarkan *confirm murah*, bolehlah tengok pict bawah ni.





Jangan soal aku macam-macam tentang pakej ke harga ke apa semua sebab aku memang tak tahu. Ngong sikit aku bab-bab ni. Tanya abahku terus la ye.

Eh tadi kata tak nak promosi. Hahaha.

Abah...

Love you!!

Wednesday, January 9, 2013

Aidi Sebut "MAMA" ??


Salam.

Hai.

Hari ni mengah semua cikgu sekolah aku ni uollss. Ada pemantauan dari Jabatan Pelajaran. Sempuuttttttt! Aku dahlah semalam mc, tentiba pagi ni dengar berita ada pemantau nak datang. Segerombolan pulak tu datangnya. Memecut Mak Jemah siapkan rancangan mengajar. Pheww!!

Alhamdulillah..Aidi dah sehat. Syukur sangat. Aidi ni aku perasan kalau dia demam, cepat je sehatnya. Sekali dua kali makan ubat, kebah lah dia. Tapi sejak dua tiga menjak ni kerap pulak dia demam. Orang kata demam nak dapat kaki, demam nak besar, demam nak tumbuh gigi, mujur takde yang cakap dia demam sebab nak adik. Agagagaga.

Kak Ija sms aku pagi tadi. Katanya Aidi dah okey dah. Siap dok gelak-gelak sambil tepuk-tepuk tangan lagi. Mulut pun riuh.


Uiiii kalau cakap pasal mulut dia...tak berenti membebel. Entah apa dibebelnya aku pun tak paham. Tapi dia suka nau membebel. Mulut banyak macam mama dia ni nampak gaya ni.

Masa Aidi dok tengah demam-demam tu..dia dok merengek-rengek nak apa tak tahulah, tentiba aku dengar jelas dia dok sebut...


"MAMA"

Dia sebut dengan intonasi sayu *maaaaa.....maa*, dengan mata pandang tepat ke aku.


Dia maksudkan "mama" tu aku ke? Mama dia ni ke??


Aidi memang jarang nak dengar bunyi mama keluar dari mulut dia. Bunyi "ABAH" memang selalu. Tapi itu pun aku tak pasti dia memang maksudkan abah dia ke tidak. Tapi kalau "mama", rasanya belum lagi dia betul-betul maksudkan nak panggil mama dia yang comelmontel ni ha. Dia saja-saja bebel je mamamamamama gitu.


Sampailah ke hari dia demam tu.


Allahuakbar!!!

Rasa macam terpana kejap bila dengar anak panggil kita mama.

Rasa macam dikurniakan gelaran paling tinggi dalam dunia.

Sorga.


Ya...memang ramai je baby lain yang dah mula panggil mama, ibu, mak, mummy, bonda etc lebih awal lagi. Aidi dah lepas umur setahun baru aku dengar dia panggil aku mama.


Tapi.....mama tetap bangga dengan Aidi.

Bangga sangat bila anak panggil kita "MAMA".

Tuesday, January 8, 2013

Sedih Sangat Tengok Aidi


Dah pukul 11 malam. Tak boleh tido lagi. Bukan sebab mata tak boleh nak lena, boleh sangat ni melena ni kalau disorongkan bantal, tapi demi anak terchenta..ku tahaaannnn Jebat. Heh.

Aidi demam lagi.

Rasa macam baru 2 3 minggu lepas dia demam, masa kami kat Kedah. Ni demam lagi. Aduhaaaiii..kasihan kamu Aidi.

Balik sekolah tengah hari tadi, terus Kak Ija bagitau yang badan Aidi panas. Bila aku rasa badan Aidi, yup..memang panas. Bukan tahap dedar-dedar lagi dah, memang panas.

So terus bawak Aidi balik rumah cepat-cepat, mandikan dia.

Meraung kau tahu??

Siap menggigil-gigil badan dia. Dah aku pulak yang panik. Tak pernah lagi Aidi demam panas sampai gigil-gigil badan ni. Tapi takpe..aku bawak bertenang dulu. Pikiran kena waras bila anak demam-demam ni, kalau tak kang dengan mama mamanya sekali demam sama. Haha.

Aku bagi ubat bontot.

Bagi antibiotik sama. Pun meraung dia nak telan ubat. Selalu senang je dia makan ubat. Kali ni meraung. Selang beberapa saat....AIDI MUNTAH!!


Dangg!!


Mama panik dah..panik dah. Incik suami kerja pulak. Berzikir je lah aku nguruskan Aidi petang tadi.

Mandikan dia sekali lagi sebab badan dia dari kepala sampai kaki habis kena muntah. Maka meraung lagi dia. Kesian sangat rasa. Aku tak sampai hati nak jirus air, so aku lap-lap je pakai tangan. Itu pun menggiigil dia satu badan.


Kendian..Aidi adalah melepek atas tilam.....tanpa sebarang suara.

SENYAP SUNYI.

Ek pun tak. Uk pun tak. Hapah pun tak berbunyi. Terbaring diam. Mata je kelip-kelip tengok citer Agent Oso, tapi suara takde. Selalu kalau citer Agent Oso ke udara, dialah paling depan TV sekali. Siap berjoget-joget bila keluar lagu "Three Special Steps". Tapi hari ni sunyi rumah.


Aku lipat baju sebelah dia pun dia buat dekk je. Biasanya, dialah insan paling rajin "tolong" mamanya lipat baju. Tapi hari ni takde siapa tolong aku lipat baju. Sediihhhh. =(

Bila abahnya balik...eh eh, ceria la pulak kamu. Dan dan boleh bangun, boleh merangkak, boleh ketawa keh keh keh semua.

Mungkin ubat bontot tu dah bagi kesan. So dia rasa sehat sikit. Tapi badan masih panas. Menjelang Maghrib....hurmmm..sakit datang balik. Lepas mandi sikit-sikit maghrib tu, terus badan dia menggigil tak surut-surut. Punya lama dia mengigigl kesejukan. Siap aku peluk ketat-ketat bagi panas badan pun tak jalan. Sudahnya incik suami bersuara...

"Jomlah kita pergi klinik".


Terus masing-masing bingkas bangun bersiap ala kadar.

Aku sempat capai towel and selimut sangkut kat bahu. Dah macam orang nak pergi berkelah pun ada aku rasa. Haha. Mujur aku bersiap macam nak pergi berkelah sebab Aidi sudahnya muntah lagi on the way ke klinik. Habis baju mama kena muntah. Mintak maaflah kalau aku buat satu klinik bau muntah Aidi. Patutnya aku bawak baju spare. Kan nak "berkelah" katanyaaaa... Heh.


Sejam kau tau tunggu turn jumpa doctor. Rupanya Aidi patient last sekali untuk hari tu. Punyalah ramai manusia yang sakit. Sedih aku tengok klinik semalam.

Ada yang sampai tak larat duduk dah, dia baring je kat kerusi tu.

Ada budak perempuan tu sampai terpaksa potong Q sebab suhu badan dia dah panas sangat.

Ada mamat ni sampai tertido tunggu turn. Misi panggil nama pun dia tak sedar. Adeh.

Aidi?? Aidi sangat kesian. Diam atas riba abah dengan muka paling sedih dia pernah buat. Syukurlah dia tak menangis sepanjang tunggu turn. Sejam lebih menunggu, kalau aku yang sakit pun aku rasa aku dah mengongoi dah menangis kat situ. Haha. Aidi very the good boy.


Aku mc esok.

Mujur esok ada 1 je kelas aku kena ngajar. So takde rasa bersalah sangat.


Bila sampai satu masa kita nak kena pilih antara anak sendiri dengan anak murid.....


Sebagai seorang cikgu..itu adalah keputusan yang sedikit susah.


Apapun, please doakan Aidi cepat sembuh ye laling laling semua.

Daaa.





* entri ni aku taip malam ni, tapi esok baru aku publish. Aku publish tengah malam ni pun bukan ada yang baca, semua dah mengeroh. haha*

Monday, January 7, 2013

Memboxer 24 Jam


Assalamualaikum.

Hai.

Isnin menjelma lagi. Wooaaahhhh!!

Tapi disebabkan weekend lepas telah dihabiskan dengan sangat berkualiti, berehat, baring tido makan tengok TV 24 jam dengan famili, maka hari Isnin ni rasa sangat bersemangat waja. Rasa fresh gitu. Ewwaaahhh.


Eh, pernah tak rasa macam ni. Tengah best-best tengok TV, tentiba terpandang wajah suami, lepas tu hati berkata..

"hensemnya suamikuuuuuuuuuu."

Haha. Pernah tak?

Hover kan, nak tanya soklan gitu. Tapi itulah aku alami semalam. Mithali sangat kan puji suami sendiri dalam hati. Keh keh keh. Jarang tau aku nak fefeling jiwang ni. Tapi kalau sesekali angin minah bunga datang, berani je aku keluarkan dialog...


"Abang..abang tau tak, kite rasa kan, makin hari kite makin chenta sama abang".


Ewaaahhhh..filem sembilu sangat dialog aku kan? Haha. Janganlah korang melayan sangat, kang muntahkedarah nanti.

Sekarang ni...since Aidi macam dah nak blajar bercakap dah sikit-sikit, jadi incik suami dah bagi hint supaya jangan nak beramas mesra depan anak lagi dah. Esok kalau dia dah pandai cakap, habis semua hal rumahtangga dia pi lapor kat orang kang naya jek.

Aku pun dah start warning suami...


Duduk rumah tu pakailah kain pelikat ke short ke paling tidak pun...


JANGANLAH 24 JAM PAKAI BOXER


Heh.

Saturday, January 5, 2013

Ganas Sangat Sampai Patah Katil.


Katilku patah uolsss!!

Wakakaka!!

Kalau pengantin baru katil patah tu aku paham la jugak kan..ni pengantin lama kalau katil patah ni maknanya...


ANDA GUMUKS!!!

Hahaha.


Jangan tanya lah macam mana boleh patah ye, malu nak cerita. Yang pasti memang dah kiok dah katilku. Bertahan 2 tahun je. Wwuwuwuwu.


So sekarang tilam kita letak atas lantai udah la ye.




Elok jugak cenggini. Tak bahaya untuk Aidi. Takdelah risau dia jatuh katil ke apa dah sekarang. Setakat nak panjat turun tilam 5 inci tu memang takde hal la untuk Aidi. Huhu.


Takde nak beli katil baru ke??


Bonus nak mari lagi ni.


Aicececehhh diaaaaa...


=)

Thursday, January 3, 2013

No More Cherry Berry Dah. Tapi........


Salam

Hai.

Semput Kak Bedah bila sekolah dah bukak ni. Sudahlah kelas yang aku dapat semua kat tingkat atas sekali. Kalau sambil naik tangga sambil sapu Fellina Inchloss rasanya mesti boleh ramping. Hahaha.

Eh, ni nak hapdet cerita Aidi tukar susu.

Dah 3 hari dia minum Enfagrow A+. Nampaknya bahan buangan dia dah tak mencirit lagi dah. Tak kekerapan membuang pun takdelah sampai 5 6 kali macam 2-3 minggu lepas. Sekarang dia berak 2 kali je. Pagi sekali, petang sekali. Its back to normal.

Lega hati mama.


Aku tengok kan, Aidi pun macam suka minum Enfagrow ni. Kalau dia nampak kita pegang botol susu dia, menggedik-gedik dia berjoget nak dapatkan susu tu. Pastu minum 2 3 minit dah licin. Heh.


Tapi bila dah setel problem susu, datang pulak masalah lain.


Aidi takmau makan.


Aduh!! susahnya hati bila anak dah refuse makan. Dia makan, tetap makan. Tapi sikit. Kadang baru suapan ke lima ke enam macam tu dia dah xmau dah.


Kenapa ye?

Sebab dia dah kenyang menyusu ke? Aidi ni memang bangsa minum susu banyak. Sekali minum 8oz. Sehari paling koman 7 kali dia minum susu.


Risaunya anak tak mau makan.

Sekarang ni aku try gunakan pendekatan makan sikit-sikit tapi kerap.

Pagi makan, jap gi tengah hari makan lagi. Petang bagi makan buah ke biskut ke, malam makan lagi. Tak kisahlah makan sikit-sikit pun asalkan dia makan.

Mungkin budak dah nak buas..so ada dia kesah dengan makanan?


Huhu.

Tuesday, January 1, 2013

Aidi 12 Bulan.

Aidi dah nak masuk setahun sebulan dah tak lama lagi. Tapi boleh aku lupa nak hapdet perkembangan Aidi yang ke 12 bulan. Huhu

Dulu pernah cakap dengan diri sendiri, aku akan hapdet milestones perkembangan Aidi setiap bulan sampai Aidi 12 bulan je. Lepas tu takde dah. Tunggu lah dia setahun setengah ke, 2 tahun ke, baru ku pahat di blog ni. Aiii kalau tiap bulan nak hapdet letihlah. Lagipun baby dah cecah setahun ni perkembangan diri dia lebih kurang je setiap bulan. So tak payahlah nak ulang banyak-banyak kali. Bosan mengkeme nanti. Huhu.

So far...mencecah umur setahun ni, Aidi is a big boy. =)

Masih belum boleh jalan. Tapi ada sedikit perkembangan. Dia dah boleh berjalan jika kita pimpin sebelah tangan dia.=)


Masa balik semenanjung haritu ramai yang kempunan nak tengok Aidi melangkah beberapa tapak. Aidi malas betul nak melangkah kat sana. Maybe sebab rumah-rumah yang dia stay semua jenis lapang tak banyak perabot untuk dia papah and meniti. So, dia jadi malas. Baik aku merangkak, lagi laju katanya. Heh.

Aku tak kisah sangat Aidi lambat sikit berjalan. Its okey. One day nanti dia akan berjalan jugak. So tak perlu risau.

Bercakap??

Huhuhuhu..ni yang berdebar ni. Budak ni nak jalan dulu ke nak cakap dulu ke tak tahulah. Tapi mulutnya memang riuh.

Kejap dia membebel dengan toys.

Kejap dia menyanyi sorang-sorang.

Kejap dia ajak mama dengan abahnya bersembang.

Memang riuh.

Sampai mak aku kata..."baru 2 orang cucu pah, tapi dah riuh rumah". Hahaha.

Aku dah start introduced alphabet and numbers to Aidi. Aku download flashcard ABC dalam fon. So setiap hari aku akan mainkan flashcard tu. Nampaknya Aidi berminat. Bila aku on je flashcard, dia akan tekun pandang skrin fon sambil mulut dia kumat kamit nak cuba sebut, tapi belum boleh lah. Bila aku pasang lagu ABC pulak, kemain dia sengih. Kadang boleh dengar dia cuba menyanyi sama. Cuma lirik dia " ata ata ata ata" je lah. Melodi je ada iras sikit. Haha.


Aidi macam dah boleh paham arahan sikit dah sekarang especialy kalau kita say "no". Aku sebenarnya try nak kurangkan guna perkataan "no" atau "jangan" kat Aidi sebab benda tu tak elok. Tapi itulah, tak reti pulak aku nak positifkan perkataan setiap masa. Ahaks. Yang penting sekarang, bila aku say "no", dia akan paham and tak jadi nak buat "benda terlarang" yang dia nak buat tu. Tapi kenkadang dia langgar jek. Peduli hapa mama kata no ke yes ke. Hahaha. Baby....cenggitulah. Nak marah-marah pun takde guna.


Cuma aku ada satu masalah dengan Aidi ni.

Aidi ni kan..dia suka sangat masukkan benda "apa saja" dalam mulut dia. Dulu masa umur dia 2 3 bulan dia berperangai gitu, aku tahulah normal. Baby try to explore everythings yang dia dapat. Tapi kalau dah sampai umur setahun pun dok gigih lagi masukkan segala benda yang ada kat depan mata dalam mulut...normal jugak ke ye?

Ada tak sesiapa yang ada anak perangai gini?? Terutama anak yang baya-baya Aidi. Macam  mana nak buat eh nak bagi dia kurangkan tabiat masukkan benda dalam mulut tu?

Fening mama memikionya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...