MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, August 29, 2013

Aidi dan Gulingan Sujud Syukurnya


Aidi sekarang dah makin hebat skil berguling guling kalau dia tak dapat apa yang dia nak.

Anak mengkeme begitu jugak kah?

Aku sedar, umur umur baya Aidi ni memang fasa ekspresikan perasaan. Dia seronok, dia ketawa berdekah dekah. Dia sedih, dia cebik nangis. Dia marah, dia berguling guling siap sujud syukur atas lantai. Itu normal aku rasa.

Yang jadi risau lebih tu kalau dia pandai buat cubaan cubaan nak cederakan diri sendiri.

Hantuk kepala ke dinding ke apa ke. Itu ngeri.

So far Aidi tak masuk tahap cederakan diri. Dia just suka lembikkan badan dia atas lantai pastu merempan guling guling.

Aku buat apa??

Aku buat BOLAYAN!

Hahaha.

Tak senonoh punya mama.

Tapi memang ya. Selalunya kalau dia mula merempan berguling tu memang awalnya aku buat tak tahu. Aku biar dia dengan gulingan dia selama 10 ke 20 saat. Tengok apa nak jadi. Kalau masih tak "kebah" jugak, then baru aku ambik dia dan peluk. Sambil pujuk dengan kata kata yang amat lembut sekali. Hahahaha.

Alhamdulillah..Aidi jenis cepat sejuk.

Marah dia tak lama mana. Tengah dia dok meraung raung tak puas hati tu, aku ajaklah dia main 'tun tun lukut', nanti dia ketawalah geli kena geletek. Ekekekekek.

Tak pun pujuk ajak main toys.

Tak jalan jugak, kita upah susu. Mesti dia mau. Haha.

Tapi bila sesekali dia buat gulingan manja dia kat shopping mall memang menguji kesabaran jugak. Selalunya dia berguling kat depan orang ramai ni bukan sebab tak dapat toys ke apa.


Tapi sebab tak dapat nak main eskalator.


Huh.

Kau gulinglah dari hujung sana ke hujung sini pun mama takkan bagi main eskalator tu Aidi oiii.



Semalam. 3 kali dia mintak nak main walker ni, 3 kali tu jugak mama tak bagi dan 3 kali jugak dia buat aksi berguling dia. Kali ke 4 baru mama mengalah. Hah, mainlah puas puas.

Wednesday, August 28, 2013

2nd Pregnancy: Finally..baby A is a little P.R.I.N.C..........


Semalam aku mc.

Semata mata nak pergi scan Baby A. Nak buat scan 3D/4D.

Gila tak sabar kan mak jemah sorang ni. Hahaha. Kebetulan semalam incik suami pun off day. Jadi senanglah sikit. Aidi pun tak payahlah hantar rumah mak long. Kita bawak lah dia sekali. Aidi pun nak tengok adik dia jugak kheennnn.

Jadi tak payah cerita banyaklah. Kalau nak cerita satu satu apa jadi semalam memang macam-macam benda jadi sampai keletihan kami anak beranak. Yang penting dapat tengok baby A. =)


Ni nak habaq mai ni.

Anak aku sorang memang betullah pemalu sangat orangnya. Ingatkan doktor kat KK saja je cakap anak aku pemalu sebab tak mau tunjuk gender dia. Rupanya bila buat scan 3D 4D lagi dia membuktikan dia sangat pemalu. Alahaiiii....anak abah sangat.

Sebelum naik katil doktor tu aku dah cakap siang-siang yang objektif aku yang utama adalah untuk tahu gender baby. Waaahhhh objektif gitu kan?

Memang itu tujuan utama aku setelah 2 kali scan 2D tak nampak hasil.

So benda pertama doktor buat adalah tengok gender baby.

Godek godek godek punya godek.

Nampak!!

Yeayy!!

Doktor kata...

"nampak tak tu 'bibir' dia?"

Aku ni bodoh jugak rupanya. Blur nak mampus. Bibir?? bibir apa? Aku nak tengok gender bukan mulut. Panggg!!!

Vuduss!!

Hahaha.

Okeylah okeylah. Kalau kata dah nampak 'bibir' tu maknanya tau dah lah apa gender baby A kan? AKu siap boleh tanya doktor lagi, ada kemungkinan tak jadi boy? Kot kot ada tanda tanda lain yang maybe boy ke? Ewaaahhh..nak confirm lebih la tu. Haha.

Doktor geleng kepala.

Maknanya hampir pasti la baby A ni gegurl. Alhamdulillah. Memang naluri aku pun kata baby A ni gegurl cuma aku tak berani nak confirm sangat.

Lepas dah tau jantina, marilah kita tengok muka anak pulak.

Ini lagi neves.


Sekaliiiiiiiii


Hurmm.


Macam yang aku cakap awal-awal tadi. Pemalu hoi baby A ni.


Tak cukup tangan nak tutup muka dia, dia angkat kaki pulak tutup muka. Akrobatik sangat budak ni sampai lutut pun boleh naik ke hidung dia.

Puaslah doktor suruh aku ngiring ke kiri ke kanan nak alihkan kaki dan tangan dia tu, pftttt!! Lagi bijak lagi dia kat dalam tu laju-laju meniarap pulak. Langsung tak nampak muka dah.

Lama jugaklah doktor cuba. Sampai doktor pun dah surrender. Doktor kata memang ada baby jenis gini. Dia memang tak mau orang tengok dia, tak suka kamera, pemalu.

Baiklah doktor.

Cukuplah sampai sini. Yang penting objektif tercapai. Heh.

Dalam banyak-banyak gambar yang doktor dapat, ini je lah yang paling clear nampak muka sikit. Sikit je pun nampaknya. Siapa yang pandai baca gambar ni dapatlah cari mana muka baby A.




Laki aku tu 5 kali explain mana muka anak, mana hidung, mana mata, dahi, mulut dia semua pun dia still tak paham jugak. Gamaknya dia bajet scan 3D 4D ni akan dapat hasil gambar clear nampak muka macam amik gambar passport tu gamaknya. 

Haha.

Okla..daaa!!

Monday, August 26, 2013

2nd Pregnancy: Bunga ke Bebird??


Baru balik dari appointment dengan doktor kat klinik kesihatan. Kalau kata appointment doktor tu maknanya nak kena scan la tu. So teruja itu pasti. Heh.

Dari semalam aku dah pujuk pujuk anak dalam perut ni, tolonglah tunjuk kat mama ni ha, flower ke bebird ke. Tolonglah nak. Mama dah tak boleh sabar dah ni. Huhu.

Bila sampai turn....

Dup dap dup dap jantung aku.

Sekaliiiiii....anak bertuah ni tunjuk VONTOT dia je kat mama!!

Adoilah!!

Doktor kata memang tak nampak sebab dia bagi punggung dia je kat skrin tu. Pemalu orangnya kata doktor. Aiiihhh..kalau pemalu takkan bontot tak malu nak tunjuk pulak kan? Hahaha.

Tapi comel je vontot baby. Macam roti bun je aku tengok. Hahaha.

Jadi kesimpulannya, masih tak tau gender anak.

Berahsia sangat kamu ye baby A. Mama nak pilih baju untuk kamu pun tak senang hati.

Jadi apa nak buat??

Kejap tadi aku zassss call Klinik Suria. Satu-satunya klinik yang dikatakan ada servis scan 3D 4D kat Labuan ni. Dulu masa Aidi memang takde sebiji klinik pun yang ada scan 3D 4D ni. Jadi tak merasalah. Kali ni dah ada. Aku call tadi untuk confirmkan.

Boleh datang setiap Selasa sampai Jumaat.

Jam 9.30 sampai jam 5 petang. (rehat pukul 1 hingga 2)

Fees adalah sebanyak RM80. Nak CD tambah RM10. Nak gambar tambah RM5. So total RM95. Okeylah. Standard harga Jezzlyn punya servis.

Heh. Nak jugak Jezzlyn yek.

So tunggulah.

Kalau tak esok, Khamis lah aku pergi scan lagi.

Bunga ke bebird??

Cer teka.

Hehe.

Sunday, August 25, 2013

2nd pregnancy: 1st round shopping barang baby.

Dah mula beli barang baby ohoi!!

Tak boleh nak tangguh tangguh sangat sebab dah tak lama mana dah baby nak keluar.kira-kira 3 kali gaji je lagi. Gaji bulan ogos, september dan oktober. Gaji november tak boleh nak harap sangat dah sebab by the time nak gaji tu aku dah 39 minggu dah tu. Tunggu hari je kata orang. Kalau belum beranak lagi, bolehlah last minit shopping.wuwuwu.

So jumaat lepas aku keluar beli barang baby dengan incik suami. Berdua je, aidi tinggal rumah mak long dia. Tak sampai hati jugak nak tinggal aidi, tapi kalau bawak nanti aku takut balik rumah bawak hati berulam jantung je untuk dinner. Bahahaha. Jadi aidi tinggal lah kejap ye, mama abah nak shopping barang adik sikit.

Sikit je..tak banyak. Bulan ni bajet ciput je untuk barang adik.


Nak beli drawer plastik 2 biji.

And beli barang baby bajet dalam rm200 je.



Drawer baby jumpa.

Sebiji rege rm86. Beli dua. Saja beli dua. Satu untuk adik, satu lagi untuk simpan segala jemala cadar cadar, sarung bantal, towel apa smua. Bertabur dah lemari aku tu. Nak kena kemas balik. So misi drawer selesai. Dah siap pasang pun. Gambar je malas nak amik. Alah...drawer plestik je pun.


Barang baby pulak.

Baju baju memang tak dapat lah nak beli lagi sebab baby malu nak tunjuk bunga ke burung. Jadi aku beli dulu benda benda yang tak kesah jantina anak apa.





Ha..inilah benda yang aku sempat rembat.

Botol susu TT 5oz dua biji. Tak cukup ni. Kena beli sebiji lagi.

Lampin disney. Aku berkenan nau lampin ni. Padahal lampin ni tak penting pun. Aidi punya dulu pun ada lg yang tak berbukak. Tapi kat ampang. Aku memang dah lama aim yang disney ni sebab ada corak corak. Masa aidi dulu takde jual lagi. Jadi belilah sepeket.


Beli disposable breast pad. Ni penting ni
 Memang berguna sangat. Yang jenis pakai basuh punya aku ada dah yang dulu punya. So takyah beli dah. Beli yang pakai buang je.


Bengkung moden. Ni takde dalam senarai ni. Bukan sengaja takde kan, aku yang lupa. Padahal dari lepas pantang aidi dulu aku dah set nak pakai bengkung moden je kalau bersalin lagi. Leceh ohh bengkung ikat ikat tu. Ada jugak aku pakai seminggu je pastu ke laut la bengkung aku. Kali ni nak pakai yang moden punya. Senang. Target nak berbengkung 44 hari. Biar kurus. Hahaha..harapaannnn.


Lagi beli apa?

Beli storage bottle 6 biji. Yang lama ada 3 biji. Cukuplah. Aku bukan boleh buat stok bergelen gelen pun. Siapa yang tau, tau lah..aku tak boleh directfeed. Just boleh pumping and bagi dalam botol. Jadi memang stok ebm tu takdelah. Kais pagi makan pagi kata orang. Yang penting aku nak cuba jugak kais susu setiap hari untuk baby A selama mana yang boleh. Chaiyokkk!!


Pastu sempatlah rembat sepasang mitten booties tulis gini.



Saja amik hijau sebab tak tau gender kan. So hijau senang. Boy boleh girl pun boleh. 


Pastu sempatlah tarik je 2 helai barut. Barut barut aidi dulu entah manalah adik aku sorok kat rumah ampang nun. Memang nak kena beli baru balik semua. Belilah sikit sikit.


Ni baru berapa barang pun dah over bajet ni. Total loss adalah rm 250 lebih kurang. Hurmmm..lebih rm50 la dari bajet asal sebab aku beli bengkung tu rege rm68 ke berapa entah.


Tapi kira okeylah.


Bulan depan nak peruntukkan rm500 untuk beli baju baju pulak.


Pastu mesti over bajet lagi.


Normal lah kan..mak mak.

Haha


Friday, August 23, 2013

Siapa wanita, sila duduk rumah jaga anak suami sekarang.


Kecoh baru baru ni ada kes "Baby dikurung oleh pekerja taska".

Siapa tau cerita ni??

Aku tau pun sebab ada member fesbuk dok share share cerita ni, so tau lah. Taska kat Putrajaya kalau tak salah. Presint berapa, aku lupa.

Selang sehari lepas tu, kecoh pulak isu segelintir individu yang blame balik ibu kepada bayi yang dikurung tu. Macam-macam hujah lah keluar.

"Wanita/Ibu sepatutnya duduk rumah jadi surirumahtangga, so anak-anak akan lebih terjaga"

Gitulah antara point hujahnya.

Bagi ibu ibu yang bekerja macam aku ni, at the first sight mesti akan sentap. Ye tak? Rasa macam, eh salah ke iols bekerja?? Berdosa ke? Gituuu..

Jujurnya, aku memang respek ibu ibu yang jadi suri rumah ni. Serius. Nak nak yang ada education qualification. Kau ada degree, 1st class lagi, tapi pilih untuk duduk rumah jadi suri. Jaga anak dan suami. Hebat!

Tapi....tak semua orang berhadapa situasi kehidupan yang sama, betul tak?

Ada orang untung....dia punya suami yang mampu serba serbi. Kalau tak mewah pun sekurang-kurangnya suaminya mampu sediakan segala keperluan dan kehendak anak isteri lebih kurang sama jika isterinya tu bekerja. Suami mampu bayarkan hutang piutang isteri, mampu sekali sekala bawak anak isteri makan sedap kat luar, mampu setahun sekali bawak keluarga holiday. Bertuah sangat.

Ada orang pulak, suami mampu sediakan keperluan keluarga. Tapi si isteri ni pulak ada komitmen dengan mak ayah dan adik-adik dia. Mungkin mak ayah dah tak kerja, dah tua, adik-adik ramai lagi yang bersekolah. So kena lah hulur-hulur sikit kat keluarga kat kampung. Nak harap suami jugak bagi?? Boleh, kalau suami mampu. Kalau suami pun ngam ngam soi je gaji dia untuk rumahtangga, acaner??

Ada orang pulak, memang suami tak mampu. Err maybe belum stabil sepenuhnya dari segi kewangan. Yelah, 5 tahun pertama kawen memang banyak pakai duit. Time tu lah anak-anak baru nak besar, time tulah  baru nak beli kereta, beli rumah segala. Dan biasanya orang yang dalam tempoh 5 tahun kawen ni, dia kerja pun tak sampai 10 tahun lagi. Kerjaya pun tak stabil lagi. Senang cakap, gaji masih ciput.

Okeylah, maybe ada yang kata..

."gaji sikit pun takde masalah, kereta pakai je lah kancil, rumah duduk je lah PPRT, makan nasi lauk telur dengan sardin cukuplah, anak-anak tak perlu dibelikan toys, no more holiday, no more famili entertaiment. Mesti cukup."


Insyaallah boleh cukup.


Tapi mesti ke semua famili amalkan gaya hidup macam ni? Kita ni manusia, sama ke keperluan dan kehendak masing-masing? Ibarat kata macam, kalau semua nak makan sardin je, siapa nak makan ayam?? Kalau semua wanita mesti jadi suri rumah, siapa nak jadi cikgu wanita kat sekolah? Haaa gituuuu. Dunia kita masing-masing tak sama. Mana yang bertuah tu, bersyukurlah.


Lagipun, bukan semua anak-anak yang kedua-dua ibu bapanya bekerja, kelakuannya tak senonoh, belajar tak pandai, meyusahkan orang yada yada.

Dan tak semua jugak anak-anak yang ibunya suri rumah mampu berjaya dalam kehidupan.

Bukan itu soalnya.

Yang pastinya, semua ibu dalam dunia ni mahukan yang terbaik untuk anak mereka. Yang terbaik dari sisi kaca mata mereka sendiri. Bukan kaca mata orang lain.


Bagi aku, ini bukan salah ibu keluar bekerja ke atau ibu jadi suri rumah ke apa.

Isunya sekarang, kenapa pengasuh taska tu berperangai biadap macam tu?? Itu masalahnya. So cari jalan selesai masalah. Bukan pusing u turn ke jalan lain dengan suruh semua wanita tak perlu keluar bekerja.

Lama-lama aku rasa isu ni dah macam isu menteri ayam tempoh hari.

Ayam naik harga, jadi kita jangan makan ayam. Makan ikan. Kalau ikan naik harga, jangan makan ikan, makan sayur bla bla bla.


Sekarang ni pulak...


Anak kena dera kat taska, so jangan hantar anak ke taska. Berhenti kerja, jaga sendiri.


Yang si bersalah kat sana nun tepuk tangan je gembira sebab kesalahan dia asalnya dah diturunkan ke bahu orang lain.


Thursday, August 22, 2013

2nd Pregnancy: 25 Minggu

Okey habis dah lah cerita raya. Banyak-banyak episod pun buat korang muntah je nak baca. Macamlah aku sorang je beraya ye dak?? Haha.

Bila habis raya maknanya aku kena mula pikir persiapan Baby A pulak. Aku dah mengandung nak masuk 26 minggu dah ni.

Ohoiii kejap je dah 26 minggu. Rasa macam baru lagi aku up entri mengandung 18 minggu. Pheww!!

Sekarang ni pun aku memang dah tak boleh pakai baju kurung dah pegi sekolah. Sempit tang pinggang, tang punggung..semua nak ketat. Ada beberapa pasang baju kurung je yang masih boleh pakai. Yang lain-lain kita pakai uniform la ye. Baru feeling mengandung tu kuat sikit. Heh.

Sebelum balik raya hari tu, aku ada pergi scan baby A. Konon-konon nak cuba nasib lah kot kot boleh nampak gender, bolehlah shopping sikit-sikit kat KL nun.

Tapi........................H.A.M.P.A

Doktor kata dia tak nampak.

Aku tak tau baby tutup ke, kepit ke atau memang doktor tu tak reti tengok ke apa. Bahahahah. Tapi doktor tu ada buat dialog gini.


"Puan, saya tak berani nak confirm lah puan. Nanti saya cakap girl, tiba-tiba keluar boy pulak nanti susah jugak."

Okey baiklah doktor.

Tunggu Isnin depan kita pegi scan kat Klinik Kesihatan pulak.

Harap-harap nampaklah. Tak syok oh shopping tak tau gender baby.



Adik, sila jangan noti noti dalam perut mama tau

Tuesday, August 20, 2013

Cerita Raya: Best Raya Photo Katanyaaaaa

Tengah happy happy berphotoshoot masa raya ketiga hari tu, tentiba adik pompuan aku si Nini tu buat dialog gini.

" Yong, yong..nanti kita amik gambar macam ni tau?" *sambil tunjuk satu gambo kat henfon*

Gambo lama.

Gambo kami sepupu sepupu dulu-dulu.

Ni bukan dulu-dulu takat 4 5 tahun punya dulu. Ni gambo paling cikai aku rasa 18 tahun dulu punya gambar. Aku dalam gambar tu kemain comot lagi kekdahnya.

Rupanya budak-budak ni dah pakat nak amik gambar " Dulu dan Sekarang". Maknanya kita tiru sebiji sebijik gambar lama tu. Orangnya sama, posisi yang sama, kalau nak lagi best, kau buatlah memek muka yang sama.

Aku dah teruja.

Jom jom hoi!

Kita bergambo jom.

Eksaited!

Nak susun posisi pun dah makan setengah jam.

Itu belum masuk part ketawa berdekah-dekah lagi. Ko gelakkan posisi kawan tu, kawan tu gelakkan posisi kau. Fotografer nak snap gambo pun payah. Haih!!

Alih-alih.....inilah hasilnya.





Kehkehkeh!!

Dari jauh aku nampak gigi aku je dulu. Bahahahah!!

Aku tak ingat gambar "Sebelum" tu kat mana. Adik aku kata kat Langkawi. Entahlah. Umur aku time ni berapa pun aku tak ingat. Maybe dalam 10 tahun. Ya, badan aku memang mak mak dari dulu lagi. Haha. Kau bayang jelah si Tira Miss U yang mencangkung kat tengah-tengah tu sebaya aku tu. Tapi tengoklah beza body kami macam mana. Gajah okey iols!

Kalau tengok dalam gambar ni macam tak cukup sorang. Bukan macam, tapi memang tak cukup sorang sebab yang sorang tu dah takde lagi di dunia ni. Meninggal dalam kemalangan 8 tahun lepas. Al Fatihah.


Lepas dah snap gambo ni, aku haruslah terus upload masuk stegram kheeennn! Lepas tu ada member member komen suruh masuk pertandingan #BestRayaPhoto anjuran stegram Pak Nil. Berialah aku terus buat hashtag gambo ni masuk pertandingan. Cuba nasib kata ko, padahal dah ada 1500 gambar dah masuk pertandingan tu. Pheww!!

Esoknya, dah gian nak bergambar "Dulu dan Sekarang" lagi. Rupanya budak-budak ni dah standby berkeping keping gambar lama dalam fon diorang semata-mata nak bergambar gini.

Ini kali nak amik gambar raya yang betul betul raya. Maknanya gambar yang dulu pun gambar masa raya, yang sekarang pun raya.

Niat hati nak shoot kat lokasi yang sama. Kat Kampung Lalang. Kat atas titi rumah arwah moyang aku. Tapi dah ke laut tak pergi pergi jugak Kg Lalang tu, maka kita snap je lah kat mana mana lokasi yang lebih kurang.

Macam biasa...posisi harus sama.

Orang mesti sama. *tapi sebenarnya orang ada yang cilok cilok sikit.haha*

Paling penting kali ni nak buat memek muka pun sama.

Hoi! Payah hoi nak berlakon watak 20 tahun dulu. Berapa puluh kata take gambar ni aku pun tak tau. Asal nak shoot je mesti nak ketawa. Ini belum ada dialog ni, kalau ada dialog aku tak tahu apa jadi. Bahahaha.

Yang penting hasilnya....




Haaaaa....sama tak? Sama tak?

Sila fokus kat orang belakang sekali. Hahaha.

Tira Miss U *berdiri depan aku* tu yang paling menghayati watak. Sama senyumnya. Hehe.

Gambar yang ni pun kami hantar masuk contest Pak Nil jugak. Tapi takde rezeki la nak terpilih. Maklumlah, banyak nau gambar bertanding.

Yang aku dengar, gambar yang menang contest Pak Nil tu pun tema dia ala ala gini jugak...gambar " Dulu dan Sekarang" jugak.


Mana lagi ada contest photo raya??

Meh sini aku nak masuk bertanding.

Ewaaahhhh!!

Cerita Raya: Berphotoshoot la Kite!



Selesai epidod raya kedua yang boring duduk rumah saja. Huh. Tapi siang je lah boring, malamnya lepas maghrib aku anak beranak dah bertolak balik side aku pulak kat Padang Rengas. Masih dalam Daerah Kuala Kangsar jugak. Dekat. Lagu raya pusing 4 kali, sampailah kampung aku pulak. Heh.

Malam raya kedua ni famili belah mak aku buat BBQ. Ohh heaven oh raya raya dapat ber BBQ. Buat kat rumah cousin kesayangan aku si Tira Miss U tu. Cantik oh rumah famili dia. Laki aku yang jarang jarang dapat balik kampung lagilah terpegun dengan kecantikan dan keselesaan rumah Pak Nyah aku tu.

Sambil BBQ, sambil main mercun. Tapi aku memang tak la berani nak main mercun. Tengok dari jauh je. Kalau ada bunga api cap kucing tu maybe aku teruja. Haha.

Esoknya raya ketiga lagi best. Ewaaahhh kau! Mementang dah balik side sendiri, tiap hari best kaaaannn. Hahaha.

Raya ketiga ni pagi-pagi kami sefamili dah pakat nak buat sesi bergambar. Lama dah tak bergambar sefamili besar macam dulu-dulu. So tumpang tahun ni semua ada, termasuk laki den, maka eloklah kita berphotoshoot. Selalunya laki aku lah yang selalu takde masa raya yang buat sesi bergambar selalu tak cukup korum. Haih!!




Bertiga. Tahun depan merasalah aku pulak kendong sorang lagi. =)



Inilah Famili 1881. Famili besar belah mak. HA PENING sangat!



Ini famili kiteww. Apalah dompok sangat aku dalam gambo ni?



Ini kazen kazen kitewww. Comel kan kami semua?? Pffttt!

Sepanjang sesi bergambar ni Aidi memang tak duduk diam. Mementang rumah Tok Nyah dia ni luas, laman besar tergedang, asiklah dia ke sana ke mari mengukur tanah.

Budak Aidi ni bukan reti takut. Opahnya panggil dia ni komando. Haha. Yelah, takde apa yang dia takut. Berani sesajo. Eloklah tu jadi komando.

Ate dah tak reti duduk diam, nah abahnya dukung cenggini.



Suka pulak tu kena kendong gini.

Letih hoi nak jaga Aidi bila balik kampung.

Ada je projek dia nak buat.

Ni antara gambo yang Pak Din aku sempat snap.

Mata menjeling menjeling, kat tangan ada kertas mercun. Tekalah apa adegan seterusnya dia buat.

Memang mencabar perut jugaklah nak layan Aidi raya kali ni.

Kalau dah dia ngengg ngengg sangat, kau bagi je budak ni naik motor. Duduk dalam raga je tu pun takpe, tak payah start enjin.

Senyum sampai telinga dia nanti.


Monday, August 19, 2013

Cerita Raya: 1 Syawal di rumah mentua


Cerita 1 Syawal.

Seingat aku, ini kali kedua aku beraya 1 Syawal kat rumah mentua. 1st time dulu masa baru-baru kawen, tahun 2010. Tahun 2011, incik suami kena kerja masa hari raya, so beliau tak balik raya. Aku balik sorang-sorang bawak Aidi dalam perut, raya dengan famili sendiri. Tahun 2013, kami balik beraya..tapi lewat. Kuih raya dah separuh balang baru kami sampai semenanjung. Wuwuwuwu.

So tahun ni memang raya best sikit lah sebab balik awal seminggu. Merasalah malam raya di kampung.

Tapi yang nak frustnya..lepas je berbuka puasa yang terakhir tu, mak mentua aku terus kedaung tido.

Lorhhh....dah mak ni kenapa malam malam raya ni tido awal pulak ni?

Bila nak kemas rumah ni mak??

Hahahhaa....menantu eksaited kata ko!!

Aku pun sabar je lah tunggu mak bangun. Mak letih tu, siang tadi masak macam macam. Aku nak kemas rumah sorang-sorang aku tak reti nak mula dari mana. Kang silap kemas kang naya je. Haha.

Lepas dah siap siap kemas rumah, masukkan kuih raya dalam balang la apa, aku amik turn iron baju. Berpasang pasang nak iron hoi, lenguh mak buyong.

Aidi time ni memang dah lena di bawah ketiak tokwan dia dah. Senang sikit keje aku kalau budak ni dah tido.




Pagi raya...

Macam biasalah. 

Mandi sunat Aidilfitri apa semua, siap cantik-cantik. Aidi pun ku mandikan aje pagi pagi buta tu. Sejuk memang sejuk. Air kampung oiii..sampai ke tulang sejuknya.

Budak kecik ni orang paling awal bersiap cantik.



Sibuklah dia nak ngukur jalan. Tayang baju raya kasut raya segala.

Beraya rumah tok kat sebelah dulu. Makan makan sampai tersandar. Lepas tu baru sedar belum salam salam raya lagi suami, dengan abah mak adik adik semua. Kehkehkeh. Dah kenyang baru nak ingat salam raya.


Lepas tu kami berjalan lah. Beraya ke rumah opah incik suami pulak kat Bukit Gantang.



pandang sini mak..pandang sini.


Aku nak tergelak dengan mak abah aku ni

Tahun ni baju raya depa, kakak ipar aku belikan. Kakak tak dapat balik raya tahun ni, jadi dia kirim baju raya je lah dengan kuih kuih sikit. Kakak belikan mak dress ala ala jubah kaler merah mak ngah tu. Kemaaaainnnn. Tapi mak aku ni punyalah susah hati dok pikir nak pakai ke tak nak pakai ke tak.

Bila aku tanya kenapa mak tak nak pakai baju tu? Kan cantik?

Sambil kerut kerut dahi dia kata dia takut nampak macam cili berjalan je raya esok. Bahahahah!!

Cili berjalan katanyaaa..

Pastu siap nak bukak jahitan manik-manik kat bawah dada baju tu. Aku cakap kat mak, kalau mak bukak manik-manik ni lagilah mak nampak macam cili berjalan sebab baju kosong je merah semata. Kehkehkehkeh.

Akhirnya...setelah dipujuk pujuk, mak pakailah jugak baju cili berjalan tu. Hihihi.

Eh, cantik apa? Ramai tegur mak nampak macam mak datin. Merah aumm  aummm gitu. Hehe.

Abah pun satu hal lagi.

Selalu raya abah pakai baju melayu dengan kain pelikat je. Dia tak suka pakai one set dengan seluar. Entahnya kenapa. Tapi kakak belikan baju one set. Sampin je takde.

So aku pun bodek bodek lah abah mesti nampak hensem lebih kalau pakai one set siap sampin. Tu yang aku belikan sampin tu. Memang hensem abah pagi raya tu. Hehehe.

Tak percaya...nak tengok mak abah kite. =)



phewwwiiittttt...sedondon kata ko!!


Budak Aidi ni macam biasalah dia. Balik raya kali ni memang dia rasa macam burung lepas sangkar.

Bebas berlari katanyaa.

Aku nak makan kuih raya pun tak senang hati. Mata ni kejap kejap jeling Aidi. Kejap kejap aku bangun cari Aidi. Bukan apa...hati risau ko tau.

Manalah tau budak tu pegi kecah kecah rumah orang ke.

Dia pecahkan balang kuih orang ke.

Dia naik turun tangga ke.

Memang tak senang duduk.

Yang abahnya pulak, mementang balik side dia...dia buat bolayan je kat anak. Sedap je dia mentekedarah kuih raya sorang sorang. Mak buyong ni jugak nak kena ke hulu hilir jaga anak.

Siap abang...balik side kite nanti kite balas dendam. Hahahaha.



Aidi jumpa buku kat rumah Opah Chik dia. Barulah dia diam di situ.

Pendek kata, raya pertama ni aku kerja berjalan raya je lah. Adalah 4 5 bijik rumah je aku pergi tapi letihnya macam hapa.

Raya kedua esoknya, dah langsung tak boleh ke mana-mana. Tetamu pulak datang rumah tak putus putus.

Plan aku nak balik Alor Setar jenguk tok and tokwan pun terbengkalai. 

Aku menangis kot raya kedua tu sebab tak dapat balik Kedah. Sampai incik suami pun panik. Dan dan tu jugak dia ajak balik Kedah.

Takyahlah bang..dah pukul 2 petang baru nak gerak balik Kedah. Sorilah..dah terlambat.

Iols merajuk!!





Selamat Hari Raya!!





Saturday, August 17, 2013

Cerita Raya: Pulang ke Umah Mentua Menunggu Hari Raya


Cerita raya lagi. Masaklah korang baca. Haha.

Hari Sabtu 3 Ogos kami anak beranak bertolak balik kampung incik suami kat Manong, Perak. Manong ni kira dalam Daerah Kuala Kangsar jugak. Kebetulan kampung aku belah mak pun kat Kuala Kangsar, so terasa macam balik kampung sendiri jugak. Takde lah drama drama airmata ke bagai. Dah 3 tahun kawen pun nak drama airmata segala memang sajalah kan?


on the way. Aidi belum masuk highway lagi dia dah lena dah.

Kami bertolak dari Ampang dalam pukul 7.30 pagi. Saja nak gerak awal sikit sebab takut jalan jem. Maklumlah dah Sabtu, mesti ramai orang dah start balik kampung.

Boleh tahan laju jugak laki aku drive sebab pukul 10.30 macam tu kami dah sampai dah. Pheww!! Lega jalan tak jem.



Beria suruh suami slow sebab bini nak snap gambo. Nasiblah dapat bini ada blog. Haha.

Sampai sampai umah mentua tengok mak tengah ready nak buat kuih loyang.

Tau kuih loyang??

Alah yang bentuk macam bunga tu pastu rangup rangup macam keropok. Sedap hoi!!




Aku asal lepas bukak puasa je mesti aku tibai makan kuih loyang mak ni sampai beliau kena buat sekali lagi lah. Dah apa nak buat, menantu sorang ni kuat makan. Haha.


Aku stay agak lama kat umah mentua ni. Dari 3 Ogos sampailah membawak ke raya kedua 9 Ogos. Dekat seminggu jugaklah kan?

Aktviti takde apalah sangat. Nak main fesbuk memang tak dapat lah. Line telefon pun lembs kat sini apatah lagi line internet.




Jadi keje aku hari hari duduk rumah je lah. 2 hari nak raya kami sefamili pergi bandar Kuala Kangsar, last kopek punya shopping kata orang.

Sempat lah beli Aidi songkok. Murah rm10 je. Aidi kepala boleh tahan, pakai size 19 3/4. Fuh!

Songkok abahnya pun sempat beli. Itu pun payah nak cari size. Dia pakai size 23. Orang banyak jual sampai size 22 3/4 je. Payah haih dua dua beranak ni kepala bola. Haha.

Belikan abah mentua selai kain pelikat elok sikit nak pakai buat sampin. Menantu ni ha yang pilih tauuuu. Abah kemain suka sampai dia basuh tangan pelikat dia tu. Pastu nak angkat dari ampaian pun kemain cover dengan kain lain takut kena hujan. Haha comel abah.

Untuk mak ku belikan blouse selai. Menantu ni jugak pilihkan. Murah hoi blouse, rm28 jek.



Alih alih aku jugak tak beli apa apa. Niat nak beli baju kelawar. Murah aku jumpa. Selai RM8. Beli dua helai RM 12. Mana nak cari kat Labuan ni. Elok dah nak beli, sekali baru perasan laki aku hilang. Sekelip mata hilang dari pandangan mata. Dahlah dia dengan Aidi. Berderau darah aku.

Lagi tambah marah aku bila aku call call tak berjawab. Pekak benau ke apa ni sampai 20 kali misscall pun tak dengar?? Rupanya dia tak bawak telefon. Perghhh!!

Nasib baik lah jumpa jugak laki den. Kalau taakkk...ke balai polis la jawabnya aku malam tu. Tragedi sangat.




Sehari sebelum raya, hari memasak kata orang, memang aku dah tak ke mana mana. Bizi hoi sepanjang hari. Sudahlah aku satu-satunya menantu yang ada tahun ni. Jadi kau buyong ke tak buyong ke sila kerah tenaga.

Tapi aku dah cakap awal awal kat mak, yang tahun ni aku tak mau tolong mak buat ketupat dah.

Eh bukan tak mau. Tapi tak berani dah.

tahun 2010 dulu...aku beria tolong mak buat ketupat palas tu, alih alih banyak gila ketupat mak tak jadi. Masuk air!!

Sumpah aku tobat nak buat ketupat dah.

Fobia!

Cerita Raya: Balik Kolumpo Hoi!


Tinggal esok je hoi cuti raya. Pastu dah kena naik sekolah dah. Wuwuwu.

Apapun cuti raya tahun ni best sangat. Rasa berbaloi lah sebab dapat balik lama. Incik suami pun ada sekali. So memang seronok beronok ronok lah kekdahnya. Sebabka terlalu seronok maka sekeping entri raya pun aku tak up lagi. Bahahahah!

Kami anak beranak terbang balik ke KL 31 Julai hari tu. Kemain awal kan? Lebih kurang seminggu sebelum raya. Sakaaannn!

Terbang naik MAS. Dapat pulak flight best siap ada tv kat setiap seat. Heaven ohh!! Aku layan hindustan sepanjang jalan. Aidi pulak tido sepanjang jalan. Legaaaa. Haha.


baju bajan Aidi. Macam biasalah, memang tak habis pakai. Haha



byeeee....Aidi nak balik kampong.


Elok 3 4 minit sebelum nak mendarat, pilot announce dah masuk waktu berbuka. Kami laki bini sempat minum air kotak Dutch Lady Aidi je. Sekotak cenonet tu share la berdua. Romantik habis. Hahaha. Makanan flight ada, tapi bungkuslah. Dah nak mendarat dah kan, kuasa pulak aku nak bukak bekas nasik bagai bagai tu. Kita makan kat bawah je lah nanti.


Budak tak puasa ni jugak yang melantak dulu.

Dah siap claim baggage apa semua, kami pun cari tempat makan. Aku ni dengan KLIA memang tak familiar sangat. Kalau LCCT aku terer la sikit. So kami singgah je lah makan mana kedai yang jumpa dulu kat KLIA tu.

Order....

Nasi lemak ayam rendang *ayam balance balance je dia bagi*

Nasi goreng ayam rendang *pun ayam balance balance*

Teh o ais limau

Mineral water


Cer ko teka berapa regenya??

48 hengget hoii!!

Pengsan!!

Gila makan kat KLIA ni. Tapi takpelah, beli benda makan tak elok nak merungut sangat. Wuwuwuw.

Kami stay kat KL dulu untuk 2 3 hari sebelum bertolak balik kampung suami. Dah alang-alang kat KL ni aku pun apa lagi, lepas gianlah.

Ngajak suami ke Jusco AU2. Beli susu Aidi, pampers Aidi, bawak mama beli kasut raya, baju raya, dan macam biasalah..tak sah kalau tak rembat selai dua baju raya Aidi lagi. Kehkehkeh.



sampai terlena anak dalam troli teman mama abah soping.


Malamnya Aidi tido awal la pulak. 

Jeng jeng jeng...

Inilah masanya untuk berdating datinga dengan incik suami. Muehehehe.

Lama hoi tak dating berdua. Sementara Aidi tido tu jomlah kita bang, berdating.

Mula-mula merambu ke Ampang Point. Bukan dalam Ampang Point pun, kat luarnya. Ada macam bazar raya. Tapi takde apa yang menarik. Bosan.

Pastu lepas ngidam nak makan roti nan cheese kat Restoran Pelita. Malangnya tak sedap. Cheese sikit. Mati selera.




Tengok jam, baru pukul 10 malam. "Bang, kita pegi uptown Danau Kota nak tak?"

Ewaahhh..ko tengok mak buyong tak reti penat. Hahaha. Maka ke uptown lah kita. Jalan ke sana memang aku tak reti. Maka pakai waze je lah senang. Selamat sampai tanpa menempuh jem yang teruk.

Berjalan lah mak buyong terkedek kedek celah celah orang ramai. Tak tau nak cari apa pun sebenarnya. Saja gatal nak cuci mata. Alih alih tercuci poket sama. Hahaha.

Macam biasalah, balik balik beli barang Aidi.

Sandal sepasang. *dah tertinggal kat kampung suami*

Capal sepasang *tapi Aidi tak reti pakai sebab takde tali belakang*

Kemeja Guess rm35 selai.

Baju siang brand GAP dua pasang RM40.

Cik abang sempat rembat selai T Shirt Adidas Original katanyaaa. Tak taulah aku betul ke tak original. Layankan aje lah.

Aku jugak takde beli apa-apa. Hujung hujung aku sempat beli cempedak goreng je 2 hengget. Hahaha.



yang kiri dan tengah tu diborong di uptown.


Pukul 2 pagi baru kami sampai rumah Ampang. Kemain kan merambu laki bini sampai 2 pagi. Alah, bukan selalu.

Lepas tu esoknya aku meroyan sakit pinggang. Mula mula sakit pinggang je, lepas tu lama lama merebak ke sakit perut pulak. Memulas mulas perut aku macam nak berak, tapi tak mau mau jugak beraknya. Punya tak senang duduk aku dah sebijik macam orang nak beranak. Sakit hoi!!

Suami sapu minyak angin kat belakang badan..lega sikit sampai tertido aku sekejap. Bangun tido sakit datang balik. Hohoiii!! Memang macam sakit contraction. Last last incik suami seret aku pergi klinik. Sebelum tu dia suruh aku berbuka dulu. Tak yah ngaada ngada nak puasa pulak dah sakit sakit tu kan. So burn lagi lah puasa aku.

Pergi klinik, doktor kata maybe aku silap makan. Yelah, macam macam aku tibai semalamnya. Mau tak sakit perut. Lepas makan ubat, tido..Alhamdulillah lega.

Aku dah susah hati dah time tu. Yelah, esoknya kami dah nak gerak balik Perak. Kalau sakit aku tak baik baik, rosaklah program. Kalau balik umah mentua dalam keadaan sakit pun tak syiok jugak kan? Nak raya hoi...nak lah badan sihat walafiat.

Okla..next entry kita cerita pengalaman beraya rumah mentua pulak eh eh??

Daaa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...