MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, July 30, 2015

"Kan bini ada, biarlah dia buat". kata mak mentoa.


Aku malas nak ulas pasal isu kabinet kabinet yang hangat sekarang. Kak mah beli kabinet la, kak jah tuko kabinet ke, cik kiah rombak susunatur kabinet dapo dia bagai. Malas rasa nak ulas, plus aku pun bukan reti sangat benda benda folitik ni. Tapi iols nak ulas isu kat bawah ni.



Viral kata ko status Encik Faizal Azmi ni.

" kan bini ada, suruh aje bini ko buat"

Aku dah baca versi full.

Memang betul, ada berlaku kes kes orang tua kita pandang sinis bila sang suami sama sama turun jamban cebok bontot anak.

Wakdolahhhh mereka nak sinis?? 

Time sedap proses anak, sama sama nak sedap. Sama sama nak sampai ke tepian katanyaa.

Time mengandung, suami sedap lebih sebab yang lelah usung perut 9 bulan pun isteri. Yang putus putus urat meneran pun bini jugak. Yang susah payah kena pantang makan pantang itu ini semata nak make sure badan kembali tiptop untuk suami pun bini jugak kena harung.

Ate, takkan sampai part mengurus anak, bini kena redah sorang? Suami buat apa?

Suami keje, cari nafkah.

Eh bini bini zaman sekarang pun ramai je yang keje. Sama sama balik keje lewat, sama sama penat, sama sama tong tong duit gaji bayar perbelanjaan rumahtangga. Kalau pun isteri tu surirumah pun, ingat tak penat ke keje jadi surirumah? Cer try seminggu jadi surirumah, mengah ko tau!

Untung siapa dapat suami pangai macam Encik Faizal yang viral tu (sambil libas shawl). Dia paham tugas suami. Paham lelah isteri. Takde dosanya isteri kalau minta tolong suami urus rumah and anak anak. Takde dayus suami kalau bantu isteri buat kerja kerja rumah.

Aku sendiri, sebagai isteri bekerja, anak dua, suami tentera, takde jugak sampai hati aku nak serah bulat bulat keje rumah pada suami. Penat penat dengan sekolah pun, aku cuba sedaya upaya setelkan hal rumah. Memasak, mengemas, membasuh melipat, urus anak anak etc. 

Untungnya aku dapat suami ringan tulang. Tak kekok cebok anak anak, tukar pampers, bancuh susu. Sekali sekala tolong sediakan dinner bila tengok aku letih sangat. Atau paling tidak ofer makan luar. Rajin sesekali vakum rumah, cuci sawang, basuh kain baju. 

Walaupun kat kampung dia sendiri pun, dia tetap buat semua tu.

Dan syukurlah, mentua aku tak pernah berbunyi kalau anak lelaki dia tolong isteri.

Depa bising kalau anak lelaki depa tak nolong lagi ada lah.

Huntongg kak yong kan. Heh.

Kepada lelaki lelaki di luar sana, yang dah kawen, yang bakal kawen, even yang belum kawen pun..please, bantu isteri. Jangan malas sangat sampai  nasik lauk dah hidanh depan muka, pinggan makan sendiri pun tak larat nak angkat masuk sink. Ada tu spender pun bersepah sepah atas lantai tak reti kutip.

Aidi pun dah pandai masukkan baju kotor sendiri dalam bakul. Paham dah dia lepas makan pinggan kena hantar ke sink.

Isy malulah!

Monday, July 27, 2015

Terima report card Aidi. Nebes iols!

Dah setahun Aidi ke tadika. Aku start hantar Aidi tadika masa umur dia 2 tahun 6 bulan and sekarang Aidi dah 3 tahun 7 bulan dah pun. By December nanti cukuplah dia 4 tahun.

Setahun Aidi sekolah, apa perkembangan?

Tujuan utama aku hantar Aidi school adalah nak bagi dia bergaul, berkawan, and improve communication skill dia. Aidi jenis lambat cakap. Sekarang pun ayat dia masih pendek pendek and pelat. Tapi banyak improvement banding setahun lepas. Alhamdulillah. Itu yang aku nak.

Bonus, banyak kemahiran lain Aidi blajar setahun ni. Baru baru ni Aidi ada exam pertengahan tahun. Ahaaaa jangan buat main zaman la, budak 3 tahun lebih dah kena duduk exam. Nebes mak tau. Aku memang takde letak apa apa target pun untuk Aidi. He just 3y plus, kejam rasa kalau nak letak high expectation sangat.

Selesai exam, ticer pulangkan kertas kertas exam Aidi and report card.

Guess what??!!




Ehhh boleh tahan result ko nak. Not bad.

Aku belek kertas exam dia, eh ter bangga pulak aku dengan bujang ni. Banyak soalan yang aku tak sangka dia boleh jawab sampaikan aku konpius betul ke dia jawab sendiri, ke ticer bagi jawapan? Tapi kalau ticer bagi jawapan dah tentu 100% markah semua subjek ye dop? So aku buat kesimpulan, ticer cuma bacakan arahan since aidi belum pandai baca, tapi jawapan pepandai ko la anak jawab sendiri.

Well, mama vangga nak. Kembang vontot mama ha.

Walaupun tak semua score A, siap ada gred C, still okey what? Ko nak expect apa untuk budak yang belum pun cecah 4y? Tulisan dapat C, aku senyum sepanjang hari. Itu menunjukkan Aidi dah boleh menulis walauponnnnn. Haha.

Hujung tahun nanti mesti ada exam lagi. Aku tak expect banyak. Tahun ni masih masa untuk main. By next year, yes aku target aidi boleh membaca sikit sikit next year.

Good luck aidi!

Friday, July 24, 2015

Kids Pyjamas Murah di Yongnana Shoppe

Hai!

Sementara tengah rajin ni, aku nak iklan sikit. Ekceli, aku baru mula berjinak jinak dengan bisnes online kekecilan. Alaa...saja isi masa terluang. Wahh macamkan banyak nau masa aku kan, update blog takde masa pulek. Haha

Kalau korang sudi, silalah follow ig shop aku.


Instagram : @yongnana_shoppe

Macam macam ada.

Dari cadar patchwork, baju kids cecantik, handbag handbag cun, dress dress, jubah jubah, tudung shawl bagai eh banyaklah. Tapi kalau aku upload je kena cecepat order kalau berkenan, ramai yang frust bila stok cepat habis. Sobs sobs.

Harga pun memurah je. Ala, meniaga side side income je. Takyanlah markup rege byk sangat ye dop? Siap diskaun lagi iols bagi kat customers tersayang. Gitewwww!

So yang latest sekarang, iols baru up baju pyjama budak. Pyjama upin ipin untuk kids size 2y sampai 7y.


Pyjama kids
RM23 sepasang (tak masuk pos)
Size 2y 3y 4y 5y 6y 7y











Design Robocar Poli




Design Mickey and Minnie





Cecantik kan?

Mehler soping kat Yongnana Shoppe.

Follow instagram @yongnana_shoppe
Like page facebook Yongnana Shoppe
Whatsapp/ telegram/ sms. 012 8144012

ada baaanyak lagi produk kat sana.

Moh kiter!


Hari hari hari raya

Ehem. Testing testing (sambil ketuk mic)

Rindunya nak menaip sini. Itulah kadang aku konpius. Ada masa rasa macam nak stop bela blog dah. Tapi kekadang rasa rindu pulak. Bukan takde benda nak cerita, ada baaaaanyak cerita nak cerita setiap hari. Tapi taktau lah kenapa penyakit M aku untuk menaip tu tebal sangat. Aku syak kewujudan whatsapp, telegram, instagram bagai tu yang buat aku takdak masa nak jengah blog dah. Yes, memang salah depa, sila marah mereka. Iols tak salah. Haha

Eh uols,

Lupa pulak. Selamat hari raya!!

Dah taip karangan 1 perenggan baru ingat nak ucap selamat hari raya. Haha. Aku nak mintak maaf bebanyak andai ada salah silap. Rasa memang banyak salah ni. Ampunkan iols ye uols. Mana komen komen tak berbalas tu, ampunkan iols. Memang pangai aku ni terejal sikit tak rajin nak balas komen. Tapi aku suka baca komen korang satu satu, rasa terhibur hati.

Mana yang selalu tertunggu tunggu new entri tu (hade ke?), maaflah ye atas kemalasan aku nan satu ni. Slalu sgt sblm tido berazam, okey esok nak tulis blog, janji, mesti. Sekali bila esok tiba, malas pun sama tiba jua. Begitulah setiap hari. Uhuk uhuk.

Disebabkan lama tak update blog, skil menulis pun hilang dah. Maka saya akhiri entri ini dengan gambar gambar raya yang tak semenggah ni.

Terimalah


Ini adalah normal jika anda mempunyai anak berumur 3 ke 4 tahun. Wajib ada gambo gegor gini.


Anak anak entah mana hala. Makpak posing sekeping walauponnn gajah nau badan aku. Habis hilang badan laki iols.

Selpi pulok. Rajin pulak incik suami layan selpi reraya ni



Suka gambo ni walaupon gambo bontot saja. Haha



Petang 1 syawal, Adelea tuko uniform dah. Acara makan rumput di rumah moyang bukit gantang.



Haaaaa...ini baru elok sikit rupa bergambonya. 3rd Syawal di rumah pusaka tinggalan arwah tok dan pah iols. Very the memori tau rumah ni

Oleh yang demikian, tamatlah entri hari ni.

Harap esok ada entri lagi. 

Ahaks!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...