MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, September 2, 2014

Rahsia Tomyam Sedap Macam Kat Kedai


Sejak sejak jadi bini orang ni macam jadi hobi pulak belek resepi. Ewaah gaya cakap macam baru semalam aku kawen kan, padahal anak dah duo! Hahaha. Aku ada join grup grup masak kat fesbuk nun. Grup Resepi Ringkas la, grup Musykil Resepi la, menarik betul nama grup. So aku join. Bolehlah jugak baiki skill memasak yang tak berapa nak hebat ni. Uhuk uhuk uhuk.

Okey rini aku share 1 petua yang aku dapat dari grup Musykil Resepi.

Petua masak tomyam maveles ala ala restoran punya style!!

Aku ni bukan apa, kalau buat tomyam mesti rasa tak sama macam kedai. Kalau tak sama tu membawa kepada rasa lebih sedap tak pe jugak, ini rasa lagi huduh. Huh. So skrg aku dah dapat rahsia masak tomyam ala kedai. Mau resepi?? 

Nah sila printscreen.

RESEPI TOMYAM ALA KEDAI

Bahan:

1. Binatang yang disukai (ayam, daging, udang, sotong etc)
2. Pes tomyam made in thai (jangan pakai kiub)
3. Sayuran (carrot, bunga kobis, jagung muda, kobis etc)
4. tomato 1 biji
5. daun limau purut 3 4 helai
6. limau kasturi ambil airnya
7. bawang besar sebiji potong bulat
8. bawang putih 3 ulas diketuk
9. lengkuas seinci diketuk
10. Cili padi ikut suka banyak mana
11. serai 1 batang dititik
12. susu pekat manis 1 sudu
13. garam perasa
14. air untuk kuah

Nah kau, berderet bahan. Tapi percayalah, bahan je banyak tapi tak susah nak sediakan. Nanti dah siap bahan ko campak campak je siap tomyam ko. Gituuu. Okey meh tengok cara membuatnya.

1. Masukkan ayam, udang, sotong, daging apa saja lah binatang yang disukai. Masuk sekali bawang besar, bawag putih, cili padi, daun limau, serai, air. Biarkan sampai mendidih.





2. Bila air mendidih, Masukkan sayuran. Pas masuk sayur, masukkan pes tomyam. Aku suggest korang pakailah pes tomyam yang made in thailand punya. Lagi banyak tulisan siam lagi bagus. Hahaha. Tapi pastikan halal ye. Aku pernah buat tomyam pakai kiub, tak bape kick lah. So pakai pes. Aku pakai pes yang ni. Masukkan 3 sudu besor. Ikutlah air korang banyak mana. Lagi banyak pes lagi kaw!




Ini pes tomyam yang famous dikalangan peniaga peniaga restoran. Aku cari, jumpa tapi beso benor tin nya tahap boleh bukak restoran. Haha.

3. Okey ini langkah secret nak bagi tomyam sedap. Bubuh susu pekat 1 sudu. Iye, benor ni aku kabo, bubuh susu pekat sikit therefore tomyam ko akan mabeles gitu. Bubuh susu cair pun boleh. Jangan banyaklah ye, 1 sudu cukup. Bagi rasa lelemak sikit gitu. Kang banyak sangat kang jadi susu tomyam puleeekkk.




4. Perahlah limau kasturi tu sikit bagi masam masam. Pastu perasakan dengan garam. Siap!!



rupa memang tak semenggah tapi taste is there kata omputeh.

TIPS MAMA: Mama aku pesan, kalau nak guna udang, better masukkan udang tu last last sikit untuk elakkan udang kecut and keras. Kalau ada daun ketumbar, bolehlah tabur daun ketumbar untuk hasil yang lebih meletop!

Sekianlah segmen dapur Kak Yong hari ni. Silalah masak tomyam mabeles lawankan dengan sotong goreng tepung dan telur dadar. Perrrghhhh!!!

Wednesday, August 27, 2014

Lama tak hapdet.



Hai peeps!

Rindu titew 200 persent keww? Hahaha lepang mau?

Aku ni ntah la apa yang bizi sangat ni. Memanjang tak sempat bukak belog. Belog sendiri tak sempat bukak, belog orang apatah lagi. Hukhukhuk.

Ritu lepas raya, adik perempuan aku kawen. So selaku kakak pengantin dah tentulah aku bizi jahhhh! pui! Hahaha. Bizi la sikit-sikit. Menyibuk sana menyibuk sini. Niat hati nak buat entri pasal wedding adik, tapi sebab rasa macam dah basi je so takyah lah eh. Pengantin pun dah balik honeymoon dah. So memang tak payahlah. Aku tepek gambo tiga pat keping dah la ye. *kongajo sangat kakak gini ye dok?.muahahaha*



Berinai


Pelamin nikah. By whom? errr sorry aku tak sempat tanya.



Hemoihhh khemah ko dik, kerlasss. Tema ku petik bintang katanyaaaa



Mak mentua iols yuhuuu. Untunglaa ada mak mentua sanggup turun kolumpo dari Perak. Sayang mak muahhss!



Pengantin. Ku cilok gambo OP. Kredit to www.lookitlove.com

Majlis resepsi. Kredit to www.lookitlove.com



Yuhuuuu geng kedok in the house! Thanks datang laling!

Famili! Siapa boleh teka apa nama budak yang buat aksi paling rare bila bergambo kat tengah tengah alam tu? Bahahaha.

Okey dah. Tu je gambo yangt dapat upload.

So setel dah wedding adik perempuan kesayangan aku. Pasni tunggu majlis Aqiqah anak diorang la pulak ye tak? Kehkehkeh.

Masalahnya laki tu ha bizi body terlampau. Selang 2 hari sibuk la tanya Nini dah ada isi ke belum, dah ada isi ke belum. Hamboiii bang, kalah mak joyah kampung sebelah nyeboknya ye.


Ok dah habis dah entri.

Daaa!

*sangat anti klimaks.heh*




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...