MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, September 3, 2014

Apa cer Adelea iols?


Lama takde cerita pasal Adelea kan? Kalau Aidi dulu kemain mama tiap bulan hapdet milestone. Sebulan dah pandai apa, 2 bulan pandai apa, 3 bulan apa pulak sampailah ke setahun umur gigih aku hapdet. Sampai turn Adelea, aduhai..nan hado. Esok esok Adelea dah besar dah pandai baca blog mama, janganlah anakanda berkecik hati ye. Bukan mama tak sayang, mama tak cukup masa nak berbelog tiap hari nak. Uhuk uhuk.

Cayo la cakap omak kau ni. Hahaha.

Eh Adelea dah big girl tau. Dia dah nak 10 bulan dah. seminggu lagi 10 bulan la dia. Kejap je rasa. Apa pandai dah budak ni??

Dah pandai merangkak. Laju hoi dia merangkak. Zup zap zup masuk bawah meja. Sap sap soi masuk dalam bakul toys. Pheww!

Pandai dah pegang botol susu sendiri. Dah 2 3 bulan jugak dah dia pandai pegang botol sendiri ni. So senang keje mama.

Dah mula pandai memanjat. Asal ada tempat boleh berpaut, memang dia memanjat lah. Port paling feveret untuk memanjat adalah badan gajah mama ni.

Mulut boleh tahan membebel. Kadang dalam kete dia menyanyi layan perasaan. Kemain anak dara tu.

Pandai nak main dah. Pantang nampak abangnya main, keje nak joinnn je. Kalau abangnya tido memang bahagialah dia main sorang sorang.



mama skodeng balik pintu. Hehehe.



Abang tido merasalah kamu main gitar ye, kalau idok..tengok je lah. huhu

Dari segi makan minum, Adelea masih lagi kuat nyusu. Tapi kekuatan dia memang takleh lawan kekuatan nyusu Aidi lah. Anak lelaki memang kuat nyusu kan. Adelea sekarang minum average 6oz sekali minum. Kalau datang haus dia, 9 oz pun dia balun je sekali harung. Makan pun boleh tahan. Untuk anak ni aku bagi jugak Carelac tu. Tak kisahlah orang nak cakap apa pun. As long as aku tak bagi racun sudah lah. Seminggu 2 3 kali aku masak jugak bubur untuk Adelea. Dia tak memilih makanan and so far semua makanan serasi dengan dia. Telur je aku tak try bagi lagi. Tunggu setahun nanti baru try bagi telur.

Adelea ni badan memang tak berapa nak berisi. Tapi dia tinggi. Kira kurus langsing gitu mengikut mak ndak dia (adik perempuan asben). Kalau ikut gen aku memang gemuk pendek la ko nak. Huhu.

Disebabkan Adelea dah makin tinggi, banyak dress dress dia dah senteng. Dress raya baru ni pun ada yang senteng dah. Aduhaiii..cepatnya beso ko nak.

Ni antara dress yg dah senteng. Baju baju pun banyak dah kena masuk kotak sebab dah kecik. Kali ni aku takde plan nak buat preloved sebab aku nal sedekah baju baju adelea ni pada sorang cikgu sekolah baru bersalinkan baby girl 29 ogos ritu. 



Lain kali la aku buat preloved lelong baju adelea yek.

Heeeee

Tuesday, September 2, 2014

Rahsia Tomyam Sedap Macam Kat Kedai


Sejak sejak jadi bini orang ni macam jadi hobi pulak belek resepi. Ewaah gaya cakap macam baru semalam aku kawen kan, padahal anak dah duo! Hahaha. Aku ada join grup grup masak kat fesbuk nun. Grup Resepi Ringkas la, grup Musykil Resepi la, menarik betul nama grup. So aku join. Bolehlah jugak baiki skill memasak yang tak berapa nak hebat ni. Uhuk uhuk uhuk.

Okey rini aku share 1 petua yang aku dapat dari grup Musykil Resepi.

Petua masak tomyam maveles ala ala restoran punya style!!

Aku ni bukan apa, kalau buat tomyam mesti rasa tak sama macam kedai. Kalau tak sama tu membawa kepada rasa lebih sedap tak pe jugak, ini rasa lagi huduh. Huh. So skrg aku dah dapat rahsia masak tomyam ala kedai. Mau resepi?? 

Nah sila printscreen.

RESEPI TOMYAM ALA KEDAI

Bahan:

1. Binatang yang disukai (ayam, daging, udang, sotong etc)
2. Pes tomyam made in thai (jangan pakai kiub)
3. Sayuran (carrot, bunga kobis, jagung muda, kobis etc)
4. tomato 1 biji
5. daun limau purut 3 4 helai
6. limau kasturi ambil airnya
7. bawang besar sebiji potong bulat
8. bawang putih 3 ulas diketuk
9. lengkuas seinci diketuk
10. Cili padi ikut suka banyak mana
11. serai 1 batang dititik
12. susu pekat manis 1 sudu
13. garam perasa
14. air untuk kuah

Nah kau, berderet bahan. Tapi percayalah, bahan je banyak tapi tak susah nak sediakan. Nanti dah siap bahan ko campak campak je siap tomyam ko. Gituuu. Okey meh tengok cara membuatnya.

1. Masukkan ayam, udang, sotong, daging apa saja lah binatang yang disukai. Masuk sekali bawang besar, bawag putih, cili padi, daun limau, serai, air. Biarkan sampai mendidih.





2. Bila air mendidih, Masukkan sayuran. Pas masuk sayur, masukkan pes tomyam. Aku suggest korang pakailah pes tomyam yang made in thailand punya. Lagi banyak tulisan siam lagi bagus. Hahaha. Tapi pastikan halal ye. Aku pernah buat tomyam pakai kiub, tak bape kick lah. So pakai pes. Aku pakai pes yang ni. Masukkan 3 sudu besor. Ikutlah air korang banyak mana. Lagi banyak pes lagi kaw!




Ini pes tomyam yang famous dikalangan peniaga peniaga restoran. Aku cari, jumpa tapi beso benor tin nya tahap boleh bukak restoran. Haha.

3. Okey ini langkah secret nak bagi tomyam sedap. Bubuh susu pekat 1 sudu. Iye, benor ni aku kabo, bubuh susu pekat sikit therefore tomyam ko akan mabeles gitu. Bubuh susu cair pun boleh. Jangan banyaklah ye, 1 sudu cukup. Bagi rasa lelemak sikit gitu. Kang banyak sangat kang jadi susu tomyam puleeekkk.




4. Perahlah limau kasturi tu sikit bagi masam masam. Pastu perasakan dengan garam. Siap!!



rupa memang tak semenggah tapi taste is there kata omputeh.

TIPS MAMA: Mama aku pesan, kalau nak guna udang, better masukkan udang tu last last sikit untuk elakkan udang kecut and keras. Kalau ada daun ketumbar, bolehlah tabur daun ketumbar untuk hasil yang lebih meletop!

Sekianlah segmen dapur Kak Yong hari ni. Silalah masak tomyam mabeles lawankan dengan sotong goreng tepung dan telur dadar. Perrrghhhh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...