MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, January 13, 2015

Hai Ebelibadi!! Ada reader lagi ke tak ni??


Yiuuuhuuu!!

Agagagaga, bila last aku update blog eh? Jap nak check..

20 November hoi last entry! Punyalah lama tak sentuh belog. Dashboard pun tak bukak, sekali bukak berderet comments tunggu moderate. Ampun tunku beribu ribu ampun, sembah patik harap diampun.

Aku serius cuti sekolah baru ni malas sungguh nak update blog. Banyak benda nak cerita tapi malasnya rasa nak menaip. Sesiapa friend kat fesbuk rasanya tau la perkembangan aku yang makin mengembang ni. Haha

Cuti sekolah baru ni best gilak! Aku balik semenanjung, buat birthday party Aidi Adelea kat Ampang, jenjalan kolumpo soping bagai nak gila. Kuar masuk kuar masuk Poney je aku ritu. Kemain sangat macam banyak nau duit kan. Tapi best soping Poney. Memang baju baju dia agak pricey la bagi golongan marhaen macam aku ni. Juling bijik mata tengok shirt budak rege RM100 lebih, dress baby RM150. Uiii pinau pinau mata. Sekali salesgirl kata " Kak, kalau akak rembat 5 pcs, akak dapat diskon 50% atas total price." Terus aku macam what??? 50%??? Okey sekarang jugak meh ko tolong akak cari 5 pcs baju anak anak akak. Hahaha. Jimat banyak dah tu. 3 kali masuk Poney aku bayor dalam RM200 je untuk 5 pcs baju. Tiga kali masuk maknanya terbang paling tak RM600 kat Poney sajork. Untunglaaa anak anak. Baju duduk umah pun Poney dah sekarang. Mama jugak pakai baju kelawar je duduk umah. Rege 3 lai RM25. Hahaha.


Pastu aku merambu berjalan sampai ke Padang Besar, ke Langkawi, balik kampung, attend wedding pegi Zoo bla bla bla cuti sekolah ritu. Pendek kata puas betul aku holiday ritu. Puas dapat quality holiday. Tak dapat balik raya tahun ni pun takpe, hujung tahun nanti aku balik lagi merambu holiday lagi.


Eh, Adelea dah boleh jalan tau. Jalan kedek kedek gitulah. Belum laju lagi berlari lagi. 1 st step dia masa dia genap 1 tahun 1 bulan 1 minggu ritu. Sama macam Aidi jugak. Tapi adik amik masa lebih lama nak berjalan denga yakin. Dia macam takut takut jugak nak langkah. Slow slow dia jalan, tau tau gedebuk jatuh. Sian ko dik. Gigi dia pun dah nak masuk 8 batang. Tengah naik gigi geraham pertama. Pacifier pun aku dah mula ceraikan. Sian dia meronta ronta cari puting bila nak tido. Takyahlah dik, dah beso dah takyah la puting. Kang dah elok cecantik kang jadi kak limah JO pulak. So ceraikan talak 1.


Aidi pulak berkembang dengan jayanya.

Badan mengembang. Baju takde der size 4 tahun sekarang. Size 6 tahun je aku beli. Padahal dia baru masuk 3 tahun Disember ritu.

Mulut macam Joyah pot petnya. Kadang paham kadang tak paham apa dia cakap. Ate kalau dia buat dialog gini..

"mama, nininininininini mama??"

Rasa rasa paham tak? Kehkehkeh.

Aidi masih sekolah tadika kat tempat yang sama. Eksaited dia sekolah sampai tido malam pun nak pakai baju sekolah.

Masih belum berjaya potty train Aidi sepenuhnya. Kejap nak pakai spender, kejap taknak, nak pampers jugak. Takpelah nak, pelan pelan kayuh.

Banyak cerita sebenarnya. Nak cerita semua pakat tak masuk kelas la aku nanti. Aku try, okey betul aku try ni untuk update blog at least seminggu sekali.

Orait??

Lusa dapat bonus iols nak beli tab la, senang update blog. Pakai note 2 macam leceh la. Asik typo je taip. Cait!

Thursday, November 20, 2014

Adelea's 1st birthday!!


Hola!!

Memang macam nak pencen berbelog je aku ni kan, haha. Cikgu memang gini, lagi ujung tahun lagi bizi. Ni sekolah tinggal esok je lagi, keje keje dah setel semua so moh le aku update belog.

Nak citer pasal 1st besday adelea.

Dah setahun dah si kenit aku tu 10 NOvember lepas. Kejap je rasa. So biasalah mak mak kan, 1st besday anak haruslah disambut penuh meriah. Kenangan katanyaa. So aku n asben decide celebrate besday Adelea on 8 November, awal 2 hari sebab nak kan weekend.

Ni kad jemputan. Tak jemput ramai pun. Aku cetak kad dalam 15 keping je. 


Aku saja pilih theme Sofia the first memandangkan nama penuh Adelea tu Adelea Sofea. Bajet anak aku princess Sofia la gituuu. Pastu the 1st pulak mewakili besday dia yang pertama. Kena dok tema mama pilih? Hehe

Kek tempah kat orang yang sama aku tempah besday cake Aidi dari umur 1 tahun dulu. Dari Kalthom's Cake House, Labuan.



Kek ni rainbow cake. Deco deco tu ada la aku tunjuk gambo contoh then aku mintak kakak tu deco deco lebih kurang. Dan hasilnya mabeles!! Saya suka saya suka! Kek sedap tapi manis sikit. Sikit lagi nak potong kaki. Hukhuk.

Where is the princess??


Tada!!





Onyonyo pinkcess mama.
Dress ni aku beli lama dah. Rasanya 2 bulan sebelum besday. So bila pakai dah nak sendat!! Nasib masih boleh zip. Kalau takkkk??? Adedeh..xmau bayang. Suka dress ni. Beli on9 jek. Kat labuan ni manalah nak cari dress lawo lawo. Mula aku decide nak beli dress yang ada gambo sofia tu, tapi ada yang kata mana ada princess pakao baju ada gambo dia sendiri, haaa betul jugak kan, so cancel dress Sofia and aku stick dengan yang ni. Asalkan gown kembang ala ala dress Sofia okla kan. Pastu kasi pakai crown sebiji atas kepala. Buat bergambo je tu.

Nak buat candy table tapi macam tak reti plus takde peralatan. Yang mampu ni je la. Jadiklaaahh!




Aidi memang macam out of the frame sikit hari tu. Dia keje ajak kawan kawan main sepahkan bilik dia jek. Macam tongkang pecah jadinya. Takpelah, main lah nak. Janji kamu tak kacau kaum mak kaum bapak nak makan nak gosip gosip kencang. Hahaha.





Cake cutting yang asal boleh. Masa ni tetamu dh agak ramai penuh rumah. So sebelum masing masing bizi layan tetamu meh la kita potong kek dulu. Aidi sampai sudah takmau masuk bergambo sama. So Adelea jadi anak tunggal kejap dalam gambo.


Menu makanan hari tu biasa je. Tak banyak pun sebab tetamu pun tak ramai kan. Aku hidangkan

Mihun goreng mak mentuaku
Satay sarjan matnor
Nugget dan sosej mak mentua goreng
Puding karamel hangit sikit yongnana. Heh.
Goreng pisang laki p beli
Cheesetart mabeles
Air ribena laki bancuh.

Ha tu je la makanannya..nasib baik habis semua.legaa. majlis mula jam 2 and tamat jam 6 petang. Lepas tu terus aku kemas kemas umah, susun balik sofa sofa malam tu jugak. Biarlah penat sekali harung je. Esoknya ahad aku nak terbongkang tido jek.

Doorgift untuk tetamu kecik ni aku order dari Dida Zenal. Ada coloring book, pensel kaler, mini choc,fridge magnet, n paper bag lengkap tema Sofia the 1st. Harap bebudak suka lah ye.


Maka tamatlah besday adelea edisi labuan. Insyaallah nanti balik kolumpo bln dpn nak buat besday aidi adelea edisi kolumpo pulak. Tapi tetamu limited la ye tak dapat nak jemput semua sebab bajet tak bape nak hado. Huhuhu

Next entry ku citer besday in advance aidi kat school dia pulak.

Daa!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...