MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, October 1, 2014

Entri Resepi. Risiko kelaparan sila tanggung sendiri


Hai!

Lama tak bersiaran, kot ada yang ingat aku dah pencen berbelog pulak. Uhuk uhuk. Aku memacam benda nak story kat belog cabuk ni, tapi asiklah malas nak bukak laptop. Nak hapdet dari fon memanjang typo, maklumlah jari gemuk. Huhu.

Eh korang, today iols dah tepek resepi buleh dok? Ritu cuti sekolah seminggu roh masak datang la pulak, hari hari keje nak memasak je aku ni ha sampai ada yang ingat aku ni bawak budak lagi ke? Kui kui kui..bawak budak memang bawak lah, tapi bukan dalam perut la ye, luar perut. Tu dua budak aku kepit bawak tiak tiap hari. Kehkehkeh.

So iols tak mandung ye, cuma terlebih rajin je. Maklumlah...tengah cubaan nak jadi isteri mitali.Ekekeke.


Antara menu yang aku cuba masa cuti sekolah ritu.


1)YONG TAU FU




Pergh!! Ini adalah ohsem! Dapat buat kuah yong tau fu memang terus rasa macam bijak masak serupa chef. Nak nak nama aku pun Yongnana, so tarak guna nama Yongnana kalau tak pandai buat yongtaufu. Gitttuuuu.

So ini resepi kuah yong fu.

1. Cairkan gula kabung seketul dalam air setengah periuk saiz sederhana.
2. Sementara tunggu gula cair, blend cili kering 6 ke 7 tangkai dengan cili padi dalam 6 ke 7 biji. Cili kering tu rebus dan goreng tanpa minyak dulu sebelum blend.
3. Pastu masukkan cili blend tadi dalam periuk berisi air gula kabung tadi.
4. Masukkan petis otak udang 1 bekas.
5. Bubuh air bancuhan tepung jagung sikit untuk pekatkan kuah. Perasakan dengan garam. 
6. Siap lah kuah. Benda-benda makanan dalam yong tau fu tu sukati la korang nak bubuh apa. Aku wajib ada telur puyuh baru selera bertambah. Haha. Celur je bahan-bahan then potong potong kekecik. Ala...macam pakcik pasar malam buat tu. 


Memang wajib cuba ni kuah yong tau fu ni. Sedap habaq hang! Dah la senang je nak buat. Setengah jam siap. Try lah.


Okey makanan kedua aku try buat masa cuti adalah..

Cempedak Goreng.


Haa haa..nak kata hek eleh la tu.

Aku ni memang idok la pernah goreng cempedak. Tapi sebab ritu masa cuti tengah musim cempedak, merata orang jual cempedak. Mana tahan hoi! Bentak bentak kaki suruh tok laki belikan cempedak sebiji dua bini nak goreng katanya.

Ni resepi bater cempedak goreng aku.

Bahan:

1. tepung gandum dan tepung beras dengan nisbah 1:2
2. serbuk kunyit 1 sudu kecik
3. minyak panas 3 ke 4 sudu besar
4. garam sikit

Bancuh semua bahan di atas. Jangan pekat sangat jangan cair sangat. Pepandailah ye. Hasilnya memang cempedak kekal rangup walaupun dah sejuk. Sedap!





Ohmenn!!

Resepi ketiga aku nak tepek ni memang sudah menjadi lauk kegemaran aku sekarang. Seminggu 2 3 kali aku masak lauk ni. Sedap hoi! Korang mesti dah terer dah, aku je baru nak belajo.


Ayam Masak Lemak Cili Padi.





Gambo memang tak presentable sangatlah sebab gambo ni masa 1st time aku try buat. Tapi memang sedap. Makan dengan nasik panas boh pulak kicap atas nasik lawan pulak dengan telur masin,, perggh perghh perghhh!!! Lapo terus aku.

Meh la aku tepek resepi sini.

1. Tumbuk cili padi (20 ke 25 biji) dengan kunyit hidup 1 inci
2. Masukkan ayam, serai (dititik) dan bahan tumbuk tadi dalam kuali/periuk. Hidupkan api, biarkan sampai ayam mengecut sikit. Boleh bubuh air sikit bagi ayam cepat kecut.
3. Masukkan santan dari kelapa 1 biji.
4. Boh la asam keping yang kecik sekeping. Campak la jugak daun kunyit yang di koyak-koyak.
5. Perasakan dengan garam.

Masak guna santan ni selalu kacau la kuahnya. Takut santan tu naik kepala dia nati tak cantik pulak. Aku sebelum ni tak berapa berani masak guna santan ni. Tapi ni bila dah pandai, macam kacang je aku rasa. Ewaaahh. Aku suka lauk ni. Aku suka versi aku masak ni. Boleh bertambah aku makan nasik.


Benornya ada lagi tiga resepi nak turunkan ilmu ni.

Pau sambal bilis



Apam balik



Karipap

Esok esok la ye. Cikgu nak kena masuk kelas la pulak ni. Dah time kata orang. Huhu.

Nanti cik Kiah datang bagi resepi lagi yek.

Tata!!

Jaga diri!

Lebiu!

Wednesday, September 3, 2014

Apa cer Adelea iols?


Lama takde cerita pasal Adelea kan? Kalau Aidi dulu kemain mama tiap bulan hapdet milestone. Sebulan dah pandai apa, 2 bulan pandai apa, 3 bulan apa pulak sampailah ke setahun umur gigih aku hapdet. Sampai turn Adelea, aduhai..nan hado. Esok esok Adelea dah besar dah pandai baca blog mama, janganlah anakanda berkecik hati ye. Bukan mama tak sayang, mama tak cukup masa nak berbelog tiap hari nak. Uhuk uhuk.

Cayo la cakap omak kau ni. Hahaha.

Eh Adelea dah big girl tau. Dia dah nak 10 bulan dah. seminggu lagi 10 bulan la dia. Kejap je rasa. Apa pandai dah budak ni??

Dah pandai merangkak. Laju hoi dia merangkak. Zup zap zup masuk bawah meja. Sap sap soi masuk dalam bakul toys. Pheww!

Pandai dah pegang botol susu sendiri. Dah 2 3 bulan jugak dah dia pandai pegang botol sendiri ni. So senang keje mama.

Dah mula pandai memanjat. Asal ada tempat boleh berpaut, memang dia memanjat lah. Port paling feveret untuk memanjat adalah badan gajah mama ni.

Mulut boleh tahan membebel. Kadang dalam kete dia menyanyi layan perasaan. Kemain anak dara tu.

Pandai nak main dah. Pantang nampak abangnya main, keje nak joinnn je. Kalau abangnya tido memang bahagialah dia main sorang sorang.



mama skodeng balik pintu. Hehehe.



Abang tido merasalah kamu main gitar ye, kalau idok..tengok je lah. huhu

Dari segi makan minum, Adelea masih lagi kuat nyusu. Tapi kekuatan dia memang takleh lawan kekuatan nyusu Aidi lah. Anak lelaki memang kuat nyusu kan. Adelea sekarang minum average 6oz sekali minum. Kalau datang haus dia, 9 oz pun dia balun je sekali harung. Makan pun boleh tahan. Untuk anak ni aku bagi jugak Carelac tu. Tak kisahlah orang nak cakap apa pun. As long as aku tak bagi racun sudah lah. Seminggu 2 3 kali aku masak jugak bubur untuk Adelea. Dia tak memilih makanan and so far semua makanan serasi dengan dia. Telur je aku tak try bagi lagi. Tunggu setahun nanti baru try bagi telur.

Adelea ni badan memang tak berapa nak berisi. Tapi dia tinggi. Kira kurus langsing gitu mengikut mak ndak dia (adik perempuan asben). Kalau ikut gen aku memang gemuk pendek la ko nak. Huhu.

Disebabkan Adelea dah makin tinggi, banyak dress dress dia dah senteng. Dress raya baru ni pun ada yang senteng dah. Aduhaiii..cepatnya beso ko nak.

Ni antara dress yg dah senteng. Baju baju pun banyak dah kena masuk kotak sebab dah kecik. Kali ni aku takde plan nak buat preloved sebab aku nal sedekah baju baju adelea ni pada sorang cikgu sekolah baru bersalinkan baby girl 29 ogos ritu. 



Lain kali la aku buat preloved lelong baju adelea yek.

Heeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...