MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, August 6, 2014

Raya hoi hoi hoi!


Fuh, dah masuk 9 Syawal dah. Tapi aku baru nak up cerita raya.

Oohhh raya tahun ni adalah superb! Supersaiya punya seronok. Tak tau kenapa. Sebab raya kampung aku dulu kot. Kehkehkeh. Tapi raya umah mentua pun best jugak. Sama je.

Aku terbang dari Labuan hari Ahad sehari sebelum raya. Memang lambat tapi bak kata omputeh better than never. Ceaaa!

Sampai KLIA2 aku terpegun kejap. Tapi tak payahlah la citer panjang lebau tentang KLIA2 tu, koserr pulak aku nak buat cerita raya 18 episod. Entri kat klia je 2 episod dah. Kohkohkoh.

Touch down klia2 dalam jam 1 petang. Naik teksi pegi umah mak kat usj subang nak amik kereta. Mak and famili semua dah selamat sampai kampung dah. Aku anak beranak je tetinggal. Lepas mandi mandi rehat rehat buat apa yang patut, dalam kul 4 petang kitorang chalo balik Kuala Kangsar.


Muka happy nak balik kampong


Paling best, jalan lengang oii!!


Padahal sehari sebelum tu penuh wall kat fesbuk orang dok hapdet jalan jem sana sini. Rezeki kami la balik jalan lengang. Kl - kuala kangsar 3 jam dengan kelajuan tak berapa nak laju. Yang penting sempat berbuka puasa kat kampung.

Malam raya mcm biasalah acara tradisi, ronda pekan kuale. Time gini barang semua kasi lelong je. Aku pergi bertiga je dengan asben n aidi. Adelea tinggal lah. Lagipun dia good girl, duduk dengan siapa pun okey je.

Jalan jalan jalan sekali terjumpa donald duck ni. Terus suruh aidi bergambo.

Mujur dia tak takut. Over tau donald ni siap request 3 kali take. Haha

Beli apa je pun malam raya tu. Aku beli tudung selai, aidi beli tikar evamatik upin ipin rm10, beli tilam toto nak buat tido. Balik umah dah kul 2 pagi. Terus pengsan. Esok nak raya hoi! Tido!


Pagi raya...

Subuh syawal asben request nak balik umah mak dia kejap. Nak sembahyang raya kat sana. Oh lupa,umah mentua aku kat kuala kangsar jugak. Kat manong. Dekat je 15 minit sampai. So aku pun okey je la bagi tok laki nak balik semayang raya kat kampung dia. Dengan syarat lepas solat terus balik sini. 

Anak anak aku uruskan la sorang sorang. Siapkan anak dara dulu pastu baru siapkan yang bujang.

Aktiviti pagi raya..

Berkumpul kat rumah Pak Nyah. (Ayah tira miss u). Berkumpul makan makan, bergambo gambo,bersalam salaman, dan berduit duitan..hahaha.

Nah gambo 2 3 keping.



Semua kata aidi sebijik abah dia. Okeylah..hasil projek usahasama katakaaaan.haha


Aidi dengan pah. Ohoiii mudanya mak aku ni. I is jeles!



Gambo famili. Macam biasalah..takde pernahnye gambo jadi cantik. Tunggu la 3 4 tahun lagi kot baru boleh dapat gambo lawa.


Lepas bergambo gambo salam salam semua, konvoi la kami ramai ramai pegi serbu rumah orang. Aku kira kira ada dalam 8 buah rumah kitorang pergi raya 1st tu. Sempat jugak bawak famili 1881 aku beraya ke umah mentua. Terus meriah umah mentua iols. Huhu


Adelea dengan tokwan (abah mentua)


Tengok gambo ni pun boleh nampak meriahnya. Ni baru sebahagian. Yang lain lain mana ntah,kutip manggis gamaknya. Haha

Malamnya berkumpul umah pak sedara pulak..memang keje makaaannnn je sampai lebam. Esok raya kedua nak makan lagi. Haha


Raya kedua..

Raya kedua program serbu rumah orang lagi..aduhaiii!!

Ini kali berjalan area taiping sampai ke alor pongsu pulak. Aku dah kira, ada 7 buah umah aku serbu raya kedua ni. Kemainnnn!

Pergi rumah sorang mak sedara ni kat alor pongsu, ada bendang belakang rumah. Apa lagi....photoshoot la!

Yang belakang belakang tu tak menahan..ada jugak yang jatuh dalam bendang kang.



Ini time asben dah fedup dengan aidi asiklah buat perangai bila bergambo..rasa nak dihumban je dalam bendang tu.


Dapat la sekeping gambo famili yang molek sikit walauponnnn boleh nampak perangai rempan aidi tu.

Raya kedua malam aku dah gerak balik umah mentua dah. Tido sana pulak sebab semua adik beradik asben tengah berkumpul sana. Macam tak best pulak kitorang je takde. So moh la kita balik manong pulak.


Raya ketiga...

Berjalan lagi.

Sakan betul raya kali ni. Berjalaaaannn je keje.

Ini kali menghala ke utara.


Raya hoi hoi hoi

1st pit stop, rumah Mak Yang aku kat bukit tambun.

Adehlah kenapa gambo kelabu ni entahlah.

2nd pit stop, rumah tok wan aku kat alor setar. Lama sangat dah tak balik alor setar tengok tok wan. So tahun ni balik la kejap. Lagipun abah pun ada sana.

Ralat pulak tak tido sana. Bukan tak nak bermalam, tapi tu la, aku kan dah balik umah mentua so macam tak sedap pulak rasa kalau tak balik umah malam tu. So terpaksalah mintak ampun maaf kat famili belah kedah tak dapat nak berlama lama. Asben janji dengan tokwan dia akan balik tido umah tokwan cuti sekolah disember nanti. Dia yang janji..bukan aku tau. Kita wait n see je nanti. Hehe.

So tamatlah beraya dengan famili aku. Masa untuk beraya dengan famili mentua pulak.

Raya ke empat.

Beraya ke rumah mak pak sedara asben pulak.

Pegi rumah Mak Yang incik suami. Pun ada bendang jugak belakang rumah. Terus aku amik gambo poster filem..hahaha


Aidi tu orang suruh pandang kamera taknak,lantak kan gambo jadi poster.

Pastu laki aku ni entahlah ngidam ke apa. Dia nak makan ayam belanda pulaaaakkkk.

Ni gara gara dia tau pak lang dia ada bela ayam belanda. Terus dia mintak nak beli sekor..suruh pak lang sembelih siap.

Aduhaiii la abang.


Budak tak pernah tengok ayam memang gitulah panjang je tengkuk dia.



Dia nak makan, so dia sendiri la pegi kejar tangkap ayam mana yang dia nak. Eh tak sangka pulak laki den berbakat dalam acara menangkap ayam. Hehe

Aku dah bisik bisik kat laki, abang yang nak makan sangat ayam ni so nanti abang cariklah bulu ayam ni sendiri. Aku memang tak reti. Haha.

Memang ye dia uruskan sendiri bab mencelur mencarik bulu ayam semua tu. Ayam tu abah masak lauk kari. Sedap jugak ayam belanda ni. Mcm ayam biasa jugak cuma kenyal sikit and banyak tulang dari isi. Aku dahlah spesis suka makan ayam isi je. So ayam belanda not my favourite. Heh.


Pastu raya raya seterusnya dah takde gambo. Ada je pegi beraya lagi. Tapi dah malas amik gambo. Ikutkan nak beraya lagi pun dah letih. Dari raya pertama sampai ke empat asik berjalan je mau tak letih badan? Letih sampai rasa nak pegi spa urut badan. Haha.


Raya ke 6 aku dah balik ampang.

Balik balik ampang, masuk bilik terus ternampak benda ni.



Holoh holoh teddy bear.

Boipren bagi ni.

Sayang gila sama ini teddy.

Mama kata..kamu bawak la balik labuan.


Adehlah...seksa pulak rasa nak hangkut binatang beso beso ni naik flight.


Daaa!!

Tuesday, July 22, 2014

Report sudah dibuat...habislah kau!


Rentetan isu seller online penipu dalam entri lepas (KLIK UNTUK BACA) , maka terpaksalah aku sekeluarga mencari semula baju melayu untuk Aidi dan abahnya.

Untuk incik suami takde masalah sangat sebab memang dah pernah nampak ada baju melayu johor kaler royal blue jual kat Parkson. 50% lagi ada diskaun. Sebelum ni pejam mata je lah tengok baju tu sebab pikirkan dah order dengan si penipu tu kan. Huh. Mujur masih ada size lagi. Tinggal ngam ngam je sepasang lagi size incik suami. Rezeki dia la tu.

So setel cik abang punya.

Meround pulak ujana kewangan tu cari baju melayu Aidi. 

Ada tu ada. Jumpa. Tapi bukan baju johor macam abahnya lah. Tinggal baju cekak musang je. Aku malas nak pikir panjang, size ada, kaler ada, so aku rembat je. Tak koser dah nak mencari baju johor pulak untuk Aidi.




Jumpa sampin sekali. Sampi sebenarnya dah beli. Tapi jumpa pulak sampin yang ala ala abahnya punya. Rege pun RM15 je, so aku rembatlah jugak. Sepasang baju Aidi siap sampin baru RM60. Murah lagi dari beli dengan penipu tu. Baju abahnya pun murah. RM75 je after 50% less. Berbaloi. Daripada beli dengan penipu, terbang duit aku RM180, barang pun tak dapat. Pfftt!!


So setel baju melayu cap abah dan anak.

Aku ni dari Jumaat ritu dok tunggu la duit refund aku dari penipu tu kan. Jumaat tunggu, takde. Sabtu takde, Ahad Isnin pun takde. So arini dah selasa. 5 hari dah aku tunggu duit aku tak nampak bayang. Aku sms tak reply. Pm kat fesbuk pun tak berjawab. Makanya...


E aduan ke KPDNKK la jawabnya.




Terima kasih banyak buat Piya (atasrakcollection) sebab gigih dapatkan nombor ic dan alamat penuh si penipu ni. Terharu pulak aku dengan dak Piya ni. Terima kasih la ye Piya. Ni akak dah report dah ni. Kita wait and see.

Duit aku tu, aku memang tak halalkan ko makan dunia akhirat.


So aku akhiri entri hari ni dengan ucapan puasa tinggal 5 hari je lagi.

Horayyy!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...