MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, November 19, 2015

Sila Jangan Beli Produk Ni Kalau...



Aku ni, lama dah dok merengek kat husben mengadu kulit muka macam hapa je sekarang. Makin kusamnya, makin berminyaknya. Kadang bersiap-siap nak pegi sekolah, baru masuk kete, enjin pun tak start lagi muka aku dah berminyak-minyak dah. Habis mekap iols. Baru 15 minit mekap, cayor mekap iols! Mana taknya, mendukung si Adel 11kg, beg 2 biji kat bahu, Aidi lagi nak dipimpin tangan sementara nak sampai ke kereta, berpeluh! Fuh Fuh! Sampai sekolah terus feeling bad mood sebab muka dah serupa tak mekap.Sobs


Sedih sangat dengan kulit muka sendiri. Bilalah nak jadi cantik macam sinderella ni? Kehkehkeh...verangan ko kan dayang senandung.


Unfortunately, Ha meh sini nak sambung citer.

Aku terbekenalan dengan 1 produk ni tau.

BB Cream Seqy Beauty.



Kalau BB cream tu memang banyak jual kat pasaran. Aku pun pernah beli and try 1 jenis BB Cream ni, tapi efek dia so so je. Tak berapa nak ummph sangat. Kulit aku masih berminyak lagi.


Semalam, BB cream Seqy Beauty ni sampai. Uiii tak sabaq ceq nak try. Baca testimoni semua kata baguih dok ada. Tak caya korang boleh baca sendiri kat SINI . Tengok testimoni semua macam wow wow wow je kan, terus tak sabar nak test kat muka sendiri.

So pagi ni terus iols pakai.

Botol kiut miut comel. Kurus kurus langsing langsing, terus feeling nak langsing macam botol BB cream tu. Kehkehkeh.

Tekstur ringan. Lebih ringan dari foundation.

Apply kat muka, langsung tak melekit. Kat tangan tak lekit, kat muka apatah lagi. Kualiti sama mcm pakai foundation cuma BB cream Seqy Beauty ni ada kelebihan ekstra lagi.

Sebabkan ni 1st try pakai and kulit muka aku sebelum ni pun memang hazabedah, so belum ada keyakinan nak pergi keje pakai BB cream Seqy Beauty semata. Hakak tepek jugak bedak dap dap gitu je dik non, takyah tetebal sangat sebab BB cream Seqy Beauty dah ada. Calit eyeliner sikit, merah merah pipi sikit, lipstik sikit, terus iols jadi macam retis uols! Kahkahkah!







lawa tak hakak nak pergi sekolah? Ahaaa


Walaupun pepagi hari dah berpeluh-peluh dah rupa pokok krismas anak dan beg beg kiri kanan, tapi muka tak berminyak. Saya suka! Saya Suka!


Aku tak sabar nak pakai lagi BB cream Seqy Beauty ni esok dan esok dan esok sampai habis sebotol. Tazabar hokey sebab katanya BB Cream Seqy Beauty ni boleh buat macam-macam.

Hilangkan bintik-bintik hitam kat muka
Hilangkan pigmentasi kulit. Selalu jadi hitam tompok-tompok kat hidung tu.
Melindungi kulit dari sinaran UV. Boleh jadikan sun block jugak.
Mengelakkan wajah berminyak sepanjang hari.
Boleh jadi foundation. So boleh say bye bye to your old foundation. Gituuuu.

Banyak lagi kelebihan BB Cream Seqy Beauty ni. Korang boleh klik SINI untuk baca.


Kepada sesiapa yang nak berkenalan lebih lanjut dengan produk produk Seqy Beauty ni, boleh ke link ni 



or boleh terjah instagram Seqy Beauty


Paling best uols boleh beli produk Seqy Beauty through their website tau. Senang baq ang. Klik klik klik masuk bakul, bayar, Takyah sesusah nak pm pm bagai. Klik link di bawah ni.




Jangan lupa tau try BB Cream Seqy Beauty. Sama sama kita pakai, sama sama kita cantik. Ceaaaa!!

Tapi kalau uols tamau kulit cantik, nak kulit kusam berminyak, sila jangan beli. Kihkihkih

Nanti lepas seminggu aku bagi testimoni lagi.

Manalah tau kot boleh jadi macam nowadenish. Auuwww!


Tuesday, November 17, 2015

Teruja Tengok Report Card Aidi


Baru-baru ni, teacher Aidi pulangkan semua buku kerja, kertas exam, dengan report card Aidi. Hampir terlupa nak tengok bila balik rumah. Dah malam, anak-anak dah tido baru aku teringat nak tengok.

Mula tengok kertas exam Aidi dulu. Tersengih sengih je aku. Biasalah exam, jarang orang dapat fullmark. Ada la salah sini sana tu biasalah. Nama pun budak 4 tahun ye dop. Tapi overall aku impress jugak sebab boleh jawab dengan baik kebanyakan soalan.

Tengok buku-buku latihan,  makin diselak makin ada improvement. Alhamdulillah. Kalau hari yang Aidi absent, teacher akan noted absent kat mukasurat belajar pada hari tu. So aku boleh tau la kenapa sekian sekian page ni kosong, ooo Aidi absent rupanya.

Last baru tengok report card.



Tersenyum senyum sorang.

Dalam hati tak putus putus ucap syukur Alhamdulillah. Aidi dah capai melebihi apa yang aku ecpect dia akan capai.

Last year, aku hantar Aidi sekolah niat utama aku cuma nak bagi Aidi bergaul berkawan so kemahiran komunikasi dia akan lebih baik. Aidi lambat bercakap. Masuk sekolah umur 2y 6m tu dia memang tak bercakap sangat. So aku memang set target by end 2015, Aidi aku harap dapat improve communication skills dia besides dapatlah kenal alphabet, kenal nombor, kenal huruf hijaiyah dengan baik. Memang itu je target aku pada awal masukkan Aidi ke sekolah.

Tapi alhamdulillah syukur, Aidi capai jauh dari apa yang aku jangka. Aku tanak compare dengan pencapaian anak orang lain, aku cuma compare Aidi dengan target yang aku set je.

Markah exam Aidi pun aku tak tekankan sangat. He is just 4 years old. Aku taknak stress kan diri sendiri tengok markah exam anak. Tak perlu la nak tanya why why why Aidi tak dapat 100% untuk semua paper. Why why why???!!! Hahahaha!

Tapi aku suka tengok bahagian Qualitative tu.

Ability to recognised alphabet, rocognised number, ability to read, ablity to spell simple word etc ha yang tu aku suka tengok. And aku sangattttt impress!

Aidi boleh membaca sikit-sikit dah rupanya. Aku tak tauuuuuu. wuwuwuwu. Aidi tak pernah tunjuk dia membaca kat rumah. Maybe sebab kat rumah takde buku yang dia guna di sekolah. Kat sekolah Aidi belajar membaca BM guna buku Bacalah Anakku. Sekarang Aidi dah masuk buku 4 kata teacher. English pulak Aidi guna buku Peter and Jane. Sekarang Aidi buku 1.



Aku seronok sangat tengok perkembagan Aidi.

Dah besar anak sulung aku ni rupanya. Rasa macam baru je lagi beranakkan Aidi. Tau tau dah boleh sunat dah ni ha. Ekekeke.

Tahun depan, Aidi masuk 5y. Aku akan buat extra reading class kat rumah. Mengaji pun kena mula secara konsisten dah tahun depan. Sekarang Aidi boleh hafal 2 3 surah-surah lazim. Next year nak ajar dia mengaji bebetul. Takmo la pandai hal duniawi je, agama kena mantop jugak. Insyaallah.

Target aku untuk Aidi tahun depan, by end 2016 aku doakan Aidi boleh membaca walau tak berapa lancar, dan boleh mengira simple mathematic. Cukup. Kalau Aidi dapat capai lebih, aku bersyukur sangat.


Doakan anak anak kita semua berjaya dunia akhirat. Terang hati derang untuk terima ilmu yang diajar. Aminnn



Sebab result bagus, mama blanja makan pizza!

Monday, November 16, 2015

Konsert Akhir Tahun Aidi




Hujung-hujung tahun ni mesti ramai anak-anak ada konsert and graduation day tadika. Pastu kita mak mak la orang paling excited gitu. Teruja gila. Hahah.

Aidi ada konsert and graduation day 8 November ritu. Lama dah berlalu tapi biasalah lambat update belog. Hihi.

Ini kali kedua Aidi join konsert akhir tahun tadika dia. Last year dah pernah jugak sekali, yang langsung dia tamau bagi kerjasama. Nak mama dia bertebeng sebelah. Sudahnya dengan aku sekali kena naik pentas. Pfft!

Tapi this year nampak Aidi matured sikit dah. Hari-hari praktis persembahan dia kat rumah. Siap persembahan orang lain pun dia praktis sekali. Kemain bujang sorang ni. 

Walaupun hari hari gigih praktis, tapi aku tetap debor debor tunggu hari kejadian. Aidi ni bukan boleh jangka sangat. Buatnya dia ulang balik perangai bertebeng tahun lepas tu, naya!


So aku plan hari konsert tu aku nak datang awal. Incik suami kerja, so tak dapat join. Adelea aku tinggalkan kat pengasuh. Elok macam tu lah, kang mana nak kejar Adel, mana nak tengok Aidi. Kang pitam aku di sana. So Adel tinggal. Pergi berdua je dengan Aidi.

Majlis start pukul 8 pagi, kul 7.30 pagi kami terpacak dah kat dewan. Guess what?? Aidi student kedua sampai!!

Punyalah semangat kami. Ahaks!


Tiga peserta pertama yang sampai. Besfren Aidi dedua ni.

Awal awal tu mood Aidi swing swing jugak. Memalu jugak dia walaupun orang tak ramai lagi. Melekat ajelah dia dengan mama ni ha.


Tamau berpisah. Macam kena gam.

Bila orang makin ramai masuk dewan, Aidi mula cuak dah. Muka ketat takbleh blah. Ticer buat annoucement mintak semua students duduk setempat sebab majlis nak mula dah. Haaaaa...masa ni la paling cabaran. Aidi tamau lepaskan mama dia. Dia nak kita ni duduk sebelah dia jugak kat tempat budak-budak tu. Acaner?? Kena la duduk melangut situ kejap. Agak-agak Aidi ralit berborak dengan kawan dia, cecepat aku lari keluar dewan. Ekekekeke.

Dari jauh nampak Aidi cari aku, tapi dia tak nangis so okeylah. Cuma tengkuk je panjang macam zirafah mencari mama hilang. Hihi. Bila ticer panggil semua students naik pentas untuk nyanyi lagu Negaraku bagai bagai tu, barulah aku masuk dewan duduk.


Dia baru perasan mama dia kat bawah, kemain sengih.

Aidi join persembahan Red Class (class 3y 4y). Persembahan medley lagu bahasa Melayu. Lagu anak ayam, lagu suka hati, lagu apa ntah satu lagi tu tajuknya, lagu kanak-kanak la kiranya. menari menari gitu, nyanyi nyanyi ramai-ramai. gitu je la persembahan 3y 4y punya kelas.

Macam biasalah, mesti ada yang menangis atas pentas tu. Yang keras kejung dari awal sampai habis persembahan pun ada, kelako tengok gelagat budak-budak. Aidi alhamdulillah mau dia menari menyanyi kali ni. Seronok aku.

Lupa la nak amik gambo persembahan kelas kelas lain. Best tau persembahan anak-anak Tadika Muhibbah ni. Berbakat betul. Paling best tengok si cilik comel ni menari tarian tradisional. Olololo ikutnya korang. Harap next year Aidi terpilih menari tarian tradisional pulak. Ewaahhh!! Mama akan latih kamu kat rumah sampai pandai. Ceaaaa!!



Penyampaian hadiah untuk semua students



Tahniah Aidi!

Walaupun just 4 years old, belum pun cecah 4y lagi sebenarnya ni tapi Aidi matang sebelum usia Aidi. Mama bangga dengan Aidi.

Next year, Aidi naik kelas 5y. Lebih mencabar. Aku target by end of 2016, Aidi boleh membaca (walaupun merangkak), boleh hafal surah surah and doa dengan lebih baik, and boleh buat simple mathematic. 

Next entry aku share report card Aidi untuk tahun 2015 ni.

Stay tuned!

Tuesday, November 3, 2015

ADEL, My Princess.


Adelea dah nak masuk 2 tahun tak lama lagi.

Sekejap je rasa. Besar dah anak dara iols. Siapa sangka si kenit Adelea, lahir dengan berat 1.55 kg sekarang dah anak dara dah. Comel cantik lemah lembut. ceaaaaaa lobi anak nampak! 




Tapi aku ada sikit masalah dengan perkembangan Adel ni.
Dia berjalan normal. Umur 1 tahun 2 bulan. Oklah tu kan. Takla cepat but taklah lambat sangat.
Tapi sampai sekarang kemahiran komunikasi dia sangat lemah. Lambat cakap.


Mula aku tak la risau sangat sebab Aidi pun lambat cakap jugak. Masuk umur 3 tahun baru dia banyak vocab sikit. Adel ni tak berapa hari lagi nak 2 tahun, tapi dia tak boleh panggil mama or abah pun lagi. Dia mumbling ajo.



Mulut dia bising, tapi mumbling. Kalau ada pun dia menyebut, semua words yang takde maksud. Bahasa jerman katanya.


So i is risau.

Mulalah otak ni nak pikir bebukan.

Autisme kah??

Dulu..Aidi pun aku pikir perkara yang sama. Tapi ramai yang nafikan, and now alhamdulillah Aidi berkembang dengan baik. Boleh bercakap walaupun ayat tak bape cantik sangat. Tapi bolehlah. Aidi December nanti masuk 4y.

Ni Adel pulak. Aku perhati Adel memang lagi lambat banding Aidi. Adakah sebab dia lahir full term tapi tak cukup berat tu mempengaruhi (37w, 1.55kg) ?? 

Aku susah hati pikir.
Tapi incik suami cool wat lek wat pis je. Dia yakin sangat Adelea takde apa-apa. Plus dalam seminggu dua ni Adel boleh sebut dua perkataan, "SEDAP" (sambil buat sign thumb up) dengan "CANTIK".  Dalam banyak banyak word, "sedap" jugak yang jadi 1st word dia. wuwuwuwu.




Cane eh?

Perlu bawa jumpa speech therapist tak?
Ke just wait and see?
Ke cane?

Next year, by June 2016 Insyaallah aku akan hantar Adel masuk kindergaten sama dengan Aidi. Harap-harap communication skills dia boleh improve bila dia bersekolah and blajar berkawan.

Monday, November 2, 2015

Resepi Playdoh Homemade.



Hai uols!

Budak budak sekolah cuti hari ni sempena SPM, jadi cikgu ada free la sikit, moh le hapdet belog. Padahal keje berlambak ni, takpelah amik 15 minit kejap je update sikit. Penting ni nak update, kang esok-esok aku nak buat lagi, senang..iols google je belog sendirik. Kehkehkeh.


Nak buat Yong oiii??


Ni ha Kiah....iols buat homemade playdoh ha.





Benda ni lama dah viral, aku je lambat buat. Takpelah, aku bukan jenis nak in trend sangat. Lambat lambat pun takpe.

Bagus ni buat sendiri playdoh. Lebih selamat gitu untuk anak-anak sebab bahan-bahan dia semua bahan boleh makan. Jap nak kasi resepi.


RESEPI PLAYDOH HOMEMADE

Bahan:

Tepung gandum 2 cawan
Garam setengah cawan
Cream tartar 2 sudu besar (kalau takde pun takpe)
Minyak sayuran 1 sudu (Aku pakai minyak jagung. Minyak masak pun okey je)
Air panas setengah cawan
Pewarna (ikut warna apa suka)

Caranya:

1. Campur semua bahan (kecuali pewarna), uli sampai jadi doh lembut. Air panas tu masukkan sikit-sikit. Uli sampai tak melekat kat jari. Kalau melekit lagi, tambah tepung lagi.

2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian ikut bilangan warna yang kita nak buat.

3. Titiskan pewarna pada satu bahagian doh, uli lagi sampai warna sebati.


Ha gitulah cara buatnya. Senang jo eh. Tapi berpeluh jugaklah nak menguli tu. Fuh fuh fuh. Bila dah siap tu rasa macam waaaaa...tokey playdoh pun tarak buleh carik makan gini. Hakhakhak.


Aidi teruja.

Aku biar dia main ikut suka dia. Dia buat resaksa, pastu suruh aku buatkan ultraman. Peh peh peh ulraman macam mana nak buat guna platisin ni?? Ah gasaklah buat cane pun, janji ada tanduk dua, mata kuning. Jadilah ultraman tu. Eh nape macam setan pulak aku rasa tu? Wakakakak!!



Mainlah ye nak.. silakan silakan.

Adelea tak layan sangat benda ni. Dia belum paham kot. Aidi je layan.

Eh, lupa nak bagitau, playdoh homemade ni tahan lama tau, boleh tahan sampai 6 bulan kalau korang simpan dalam peti ais. Jadi lepas anak main, masukkan dalam tupperware then simpan dalam peti ais.

Playdoh aku ni elok elok aku buat 6 kaler, sekarang semua jadi 1 kaler je. Habis semua Aidi campurkan.


Nangess!!

Tuesday, September 1, 2015

10 Tips potty train anak


Legaaaaa....fuh lega sungguh dah dapat potty train Aidi Rizqy nan seorang tu. Tau je lah, Aidi tu dah beso, December nanti genap lah 4 tahun umurnya. Kira 4 tahun dah la ni kan, badan pun beso macamkan dah derjah 1. Tapi dok la pakai pampers lagi. Pegi tadika pun pakai pampers. wuwuwuwu.

So tak boleh tidak, cuti merdeka 3 hari baru ni aku guna untuk buat potty training intensif untuk Aidi.

Actually before ni Aidi dah mula dah potty train (PT), tapi on off la kekdahnya. Selalunya weekend je la boleh buat pun. Itu pun kalau tak keluar memana. Kalau keluar, memang berpampers la dia. So cuti merdeka ni aku nekad takmo keluar pegi memana.Gasaklah sakit hati sakit mata tengok kengkawan up gambo holiday bagai kat fesbuk, iols nak duduk umah memotty train si Aidi.

Guess what??

Berjaya!!!!

In just 3 days, Aidi boleh dikatakan lulus potty train. Alhamdulillah. Tak sesia mama kena kuarantin kat rumah.


So aku nak share tips and petua potty train anak kat sini. Esok esok nak potty train Adelea, senang, ku rujuk balik entri ni. Heh. Petua petua ni pun aku dapat dari kawan-kawan, dari pembacaan, pastu amik la mana yang sesuai dengan environment and peel anak memasing.


TIPS POTTY TRAIN ANAK:

#TIPS 1

Kenal pasti tanda-tanda anak dah ready untuk PT atau tidak. Antara tanda-tanda anak dah ready PT:

- tidak kerap buang air waktu siang (pampers tak berapa berat)
- anak boleh paham arahan 
- anak boleh bagi signal yang dia nak buang air.

Ada tanda-tanda ni, okey boleh proceed.


#TIPS 2

Beritahu anak seminggu awal yang dia akan menjalani PT tak lama lagi. Beritahu jugak kenapa dia kena diaper free dah. Keep on ulang ulang remind dia. So dia akan alert and taklah terkejut beruk masa hari kejadian.

#TIPS 3

Beberapa hari sebelum PT, ajak anak beli seluar dalam dia. Anak biasa akan pilih seluar dalam dengan gambo kartun kegemaran dia. Belikan aje dalam 10 lai. Beli sekali short pant untuk pakai basahan masa PT nanti. Ingat, kita akan mengalami pants running out nanti. Haha

#TIPS 4

Pilih waktu cuti atau long weekend untuk PT anak. Pendapat aku at least 3 hari direct kena PT anak utk elak anak konpius. Cari masa yang sesuai kalau kita ibu bekerja. Kalau surirumah memang takde masalah. Kalau pengasuh willing nak potty train anak kita pun bgs jgk. Tapi bagi aku, 1st 3 days tu biarlah kita train sendiri.


#TIPS 4

Bagi rewards.
Sogoklah sikit dengan apa apa rewards kalau anak berjaya buang air kat toilet. Macam aku, aku buat reward sheet macam kat bawah ni. Tampal kat pintu toilet.



Day 1
Berjaya buang air di toilet, dapat satu star. Tak berjaya kalu, dapat smiley masam. Wuwuwu. Aidi happy tiap kali berjaya, sbb dapat star. Ku cakap kat dia, kalau dapat banyaakkkk star, mama belikan aiskrim and choclate. Alah, aiskrim mangkuk RM1.50 tu je. Cekelet pulak kitkat yang RM1.20 satu tu. Happy dah dia tu.


Day 3.

#TIPS 5

Gulung karpet cantik uols! Janganlah berani berani biarkan karpet mewah korang terbentang indah masa PT anak. Buat mengundang extra letih je nanti. Aku simpan karpet patchwork aku, bentang tikar evamatik je. Senang anak terkencing, lap aje. Setel. Sofa pulak mujur la bukan jenis fabrik, so senang sikit. Sape umah sofa fabrik, jaga jaga...extra careful. Hehe




#TIPS 6

Selalu tanya anak nak kencing tak, nak berak tak. Biarlah setiap 15 minit sekali ko tanya pun. Gasak.

Tapi ikut pengalaman, kalau takat tanya je memang semedang jawapan derang "tak nak, kencing takde". Ha itu ayat aidi. Kencing takde katanya. So kalau dalam 1 jam pun kencing takde jugak, ku angkut je ke toilet. Siram kaki dia, bukak paip air, tak lama lagi memancut la tu. Kehkeh.

#TIPS 7

Tegas. Mesti tegas. Untuk hari pertama maybe bolehlah berlembut kalau dia terkucil. Masuk day 2 memang aku tegas. Kalau terkucil, mama tutup tv. No kartun. Tegas, ikut apa yg kita cakap. Tapi bila dia berjaya kencing kat toilet, pujilah dia, soraklah sama sama, bagi high 5 ke apa janji dia happy.


#TIPS 8

Perhati trend anak buang air. Tiap kali anak berjaya ke tak berjaya ke, kita mesti tengok jam. Tengok time pukul berapa dia kencing, berapa minit sekali. Bila tau trend, lebih senang kita nak remind. Ada anak sejam sekali, anak yang setengah jam sekali, ada yang dah 2 3 jam pun tak buang air jugak. Lain anak lain peelnya. Ibu lebih memahami. Gitewww.

#TIPS 9

Kuarantin kat rumah. Tiga hari pertama memang aku tak berani bawak aidi keluar. Ngeri rasa kalau dia terlepas kat soping mall ke mana. Wuwuwuw.

Tapi ritu ada sekali aidi ikut abahnya ke supermarket tanpa pampers. And berjaya! Sebelum ke kedai make sure kencing dulu la. Pastu jangan lama sgt, mesti less than 1 hour.


#TIPS 10

Mama jangan give up. Bak kata ayahanda Rani Kulop, kipidap dongibab!

Memang kita akan letih sikit, nak mengelap, membasuh kain baju yang terkena kencing berak semua, tapi tahan je lah. Sekejap je semua ni. Biasa 3 ke 7 hari pertama je renyah sikit. Lepas lepas tu ramai kata okey dah. Jimat duit pampers uols.


Cuti sekolah raya haji nanti aku nak latih PT malam pulak sebab tengok aidi pun tak byk kencing malam dah. Bangun pagi pampers tak berat. Kadang kering langsung tak kencing. So aku rasa aidi dah ready untuk PT malam dah. Tunggu bebetul pandai time siang then boleh proceed yang malam pulak. Dalam proses beli alas tilam waterproof macam kat bawah ni.



Sape ada bajet lebih, bolehlah beli cadar waterproof. Aku jakun baru tau ada jual waterproof bedsheet. Jumpa kat facebook: Aula Shield.


Harap harap before Oktober ni Aidi boleh fully diapers free. Kawan kawan lain dah free diapers dah, ko jugak yang lambat aidi.



Monday, August 17, 2015

Tips Handle Anak dan Gajet


Hari ni aku terpanggil nak share pendapat aku tentang tajuk kat atas nun.

Gadget vs childhood

Ketara sangat kan, kanak kanak zaman sekarang zaman kanak kanak mereka tak seriang childhood kita dulu. Dulu kita seronok main memacam permainan, konda kondi la, rounders (dulu sebut rondes), layang layang, main kad tepuk tepuk,main patung kertas, baling selipar/tin, eh banyaklah lagi. Habis 1 entri kalau sebut semua.

Bebudak zaman sekarang main apa??

1. Tab
2. Phone mama
3. Phone abah
4. Tab
5. Phone mama
6. Phone abah

Ulang ulang itu je lah.

Ini secara general je lah, pemerhatian aku sendiri. Anak aku sendiri tak terkecuali.

Adelea setakat umur 1y 9m ni, dia belum lagi menunjukkan minat terhadap gajet. Passion dia hanya pada upin ipin dan susu.😂😂

Tapi Aidi...jangan cakaplah. Pantang dibagi chance, memang tak lepas.

Aku ngaku, aku memang ada allowed aidi bukak youtube guna phone aku, dia nak tengok ultraman, tak pun upin, tak pun pocoyo. Kadang aku perasan dia bukak lagu lagu kanak kanak ke apa. Tapi youtube je la, games memang a big no kecuali games bentuk education macam puzzle, alphabet quiz gitu. Memang ada aku bagi, TAPI UNDER CONTROL.

Aku punya konsep, jangan sekat sangat anak dari explore teknologi. Ini memang zaman diorang, zaman teknologi. Aku kena dedahkan. Rasa macam tak patut pulak kalau kita sengaja biar anak ketinggalan. Kita pun tau teknologi ada banyak kebaikannya jugak kan. So let them explore tapi tapi tapi wajib dalam kawalan aku and asben.

Macam mana kata UNDER CONTROL tu?


1. Jangan belikan tab/phone peribadi untuk anak

Bukan sebab kedekut atau tak mampu (walau kadang ada rasa jugak.haha), tapi untuk elakkan anak rasa "its my tab, saya boleh buat apa saya suka". Memang satu masa dulu masa duit tengah berlebih dalam bank, nyaris nyaris aku nak beli samsung kids tab untuk aidi. Nasib masih boleh pikir panjang lagi, so akhirnya tak jadi. Aidi kalau gian sangat nak tengok ultraman kat telefon, nah guna fon mama. Aku belum terbuka hati nak belikan aidi fon. Kalaupum dia naik darjah 1 nanti maybe aku belikan cokia 33sekupang je kot. Haha

2. Pastikan anak tak tahu password 

Walaupun password ni macam kacang je anak anak kita dapat carik, tapi selagi boleh usahalah agar anak anak tak dapat unlock phone. Maybe boleh ubah password 2 minggu sekali ke. Cara aku adalah, time nak unlock memang aku tak bagi aidi tengok. So tiap kali dia nak unlock phone, dia akan cari mama dia jugak. Kalau mama baik hati unlocked phone, dapatlah layan youtube kejap. Kalau mama tengah not im good mood, buhbye!







3.  Bagi Time Bateri Dah Kong

Ha ni pun trick bagus. Aku selalu amalkan. Kalau anak nak main phone, tunggu bateri tinggal 20% ke bawah. Lagi sikit lagi bagus. Jadi dia takkan main phone lama. Bateri habis, maka wassalamu la ye nak. Sila pulangkan balik.



4. Jangan Ajar Anak Cas Bateri.

Kalau anak anak kecik ni memang aku tak bagi diorang main dengan plug. Bahaya dah tentu kan. So idok le aku nak ajar aidi macam mana cas bateri phone. Dia paham phone kena cas tapi dia takkan berani cas sendiri semang dah lali dengan pesanan mama. Bahaya. So dari awal elakkan suruh anak tolong cas telefon. Once dia pandai cas telefon, bateri habis pun takde hal derr. Oh ye, powerbank pun jangan bagi. Haru!

5. Off data connection.

Aku suka cara ni. Aidi merempan nak tgk ultraman dia, n aku not in mood nak bagi dia main, memang aku off data je. Kalau tak memang habislah data mama. Sebulan 8g pun tak cukup. Huh

6. Tegas

Ini paling penting. Sila tegas tegas tegas. Tegas tak sama dengan garang. Dalam tegas ada lembutnya. Kalau tak benarkan anak main phone, tegaskan kata tak boleh. Jangan dilayan sangat peel nak mengadap tab sampai tak ingat masa mandi, masa makan, masa tido semua. And jangan lupa gantikan dengan aktiviti lain yang dia suka. Insyaallah tak lama rempannya tu.




Memang anak anak umur 2 ke 6 tahun ni banyak ragamnya. Nak kita je dengar cakap dia kam. Cakap mama taknak dengar, heyy ku cubit jugak kang. Haha

Apapun yang anak kita buat, sila pantau. Jangan biar dia leka sorang sorang ngadap tan dia. Silap silap entah apa video dia tengok kang kita x sedar.

Nak didik anak zaman sekarang memang bukan senang. Nak dikurung disekat semua pun macam tak boleh jugak, nak dilepas semua lagilah tak boleh.

Jomlah kita buat macam main layang layang.

Lepas lepas tarik.Lepas lepas tarik.
Jangan dibiar terlalu tinggi di awan, takut takut terputus tali.


Notakaki: gambar aidi tengah main tab or phone takde pulak dalam simpanan. So tepek gambo dia main permainan lain yanh lebih berfaedah.hehe

Monday, August 10, 2015

Walaupun rumah pprt, ada hakak kesah?

Semalam, sebelum mentido sempat la ber pillow talk kejap dengan hubby. Ewaaahhh hubby tetiba kan. Haha. Mata tak bape nak ngantok lagi, tapi have to sleep sebab esok nak koje. So nak bagi ngantok, bawak bawak la borak.

Tajuknya adalah 'Dah 5 tahun kita duduk rumah ni kan.'

Gitewww sekali kami terobek.

Sesiapa yang memang folo blog cabuk aku ni dari dulu memang tau la syurga kecil kami ni cane rupa. Tarap pprt je dik non. Tapi inilah syurga kami.

5 tahun dulu, masuk rumah ni deposit pun pinjam duit mak. Betapa takde duitnya kami nak bayo depo ribu riban tu. Rumah tak kosong 100%, ada kerusi sofa style kusyen tu, ada meja lipat, ada tilam single usang. Tv takde apatah lagi astro. Memang yilek. And kami masuk just bawak 2 beg luggage je. Laki aku siap spender pun ada 3 lai je masa tu. Adoiilah bang!

Esoknya pinjam moto kawan asben (dah arwah dah kawan tu, al fatihah), naik moto pegi beli barang barang asas sikit. Kete memang takde lagi, moto pun takde. Laki aku selama bujang kat labuan tu pegi keje bonceng moto kawan je. Jadi naiklah moto jinjit beg beg plastik barang barang. Sampai tengah jalan, hujaaaaannnnnnn. Kuyuplah kami laki bini sementara nak sampai rumah. Heyyy suwitttt angat!

Lepas 2 bulan, iols dapat gaji dah,tertunggak lagi. Macam jakun sangat dapat gaji tertunggak 2 bulan tu. Tak pernah dapat duit banyak gitu. Maka terusss bayo balik duit pinjam kat mak ritu, anto duit ke famili, pastu gedik pegi hunting perabot untuk rumah.

Kami beli sofa, meja makan, kabinet dapur, bedroom set, kabinet tv. Amik pun yang paling murah. Miskin kan time tu. Uhuk uhuk. Katil tu dah jahamam, roboh kau! Sofa pun dah tukau lain sebab dah koyak rabak, kerusi meja makan pun dah jahanam sebijik. Ni lemari dapur pun macam dah kiok dah. Drawer takleh tutup la apa la, tapi sayang pulak nak beli baru. Sentimental value katanya.

Sekarang alhamdulillah, selepas hampir 5 tahun, rezki makin bertambah. Rumah dah lengkap walau tak mewah, kereta ada walau bank punya lagi, moto ada walau cuma ex5, anak ada dua walau katil sampai roboh bahahahah,bahagia masih kekal bahagia. Alhamdulillah alhamdulillah.

Kadang terpikir jugak nak pindah rumah lain yang lebih selesa, tapi sayang pulak kat rumah kenit ni.

Our 1st house hidup sama sama.
Banyak memori kami dalam rumah ni.

Tak dapat bayangkan bila nanti satu hari kami berpindah balik semenanjung.


Uwaaaaa mesti sedih!

Okey gambo rumah takde. Malas nak carik. Haha

Monday, August 3, 2015

Cadar Patchwork 6 pcs Murah!

Aku memang ada satu tabiat iaitu GILA CADAR

Siapa ada habit macam aku ni? Pepelik je kan nak gilakan cadar. Orang lain berlumba lumba gilakan henbeg la kasut la bagai, aku gilakan cadar. Lantok kamu Yong!

Sesejak cadar patchwork glamer ni, aku jatuh cinta suda sama itu barang. Ohhhh ilebiu! Kalau banyak duit, mau tiap bulan aku beli cadar baru. Malangnya duit tak banyak, maka aku ada 3 set cadar patchwork saja plus 1 set aidi punya.

Antara koleksi iols.

Paling latest iols beli.

Songket design...Paling feveret

Aidi's favourite

Satu lagi design takde pulak gambonya. Dah terdelete  dalam gallery fon. Tapi sekarang memang aku ulang ulang pakai 3 cadar patchwork ni je. Tak laku dah cadar lain. Jadi tukun je dalam lemari.


Why aku suka benor benda ni?

1. Senang kemas katil. Tarik tarik sikit. Siap!
2. Senang cuci, cepat kering.
3. Material best. Menyejukkan bila panas, menghangatkan bila sejuk. Giteew.
4. Senang simpan. Tak bulky bila lipat mcm set comforter yang biasa2 tu.
5. Design cun oh!

So disebabkan aku dah jatuh gila dengan cadar patchwork ni, maka aku amik keputusan untuk aku sendiri niaga cadar ni. Dapat beli rege rendah sikit, untung untung ada customer, dapat jugak side income. Hihihi.


Yang latest sekarang, tengah trend cadar patchwork 6 pcs. 
1 cadar labuh (patchwork)
4 sarung bantal (patchwork)
1 sarung bantal peluk (bukan patchwork)

Sebelum ni 3 pcs saja. Now ada 6 pcs ko! Berbaloi.

Design pun makin cun melecun. Meh aku tepek sikit kasi jamu mata korang.






Huwaaaa cantiknyaaaa!!

Ini baru sikit. Ada banyak lagi kat igshop iols @yongnana_shoppe. Kat katalog supplier lagi banyaaakkkk, tak larat nak upload semua. Huhu.

Tazabarrr tunggu gaji.

Iols nak rembat 1 set. Pastu fefeeling princess tido cadar cantik.

Jom jom follow @yongnana_shoppe kat instagram.






Thursday, July 30, 2015

"Kan bini ada, biarlah dia buat". kata mak mentoa.


Aku malas nak ulas pasal isu kabinet kabinet yang hangat sekarang. Kak mah beli kabinet la, kak jah tuko kabinet ke, cik kiah rombak susunatur kabinet dapo dia bagai. Malas rasa nak ulas, plus aku pun bukan reti sangat benda benda folitik ni. Tapi iols nak ulas isu kat bawah ni.



Viral kata ko status Encik Faizal Azmi ni.

" kan bini ada, suruh aje bini ko buat"

Aku dah baca versi full.

Memang betul, ada berlaku kes kes orang tua kita pandang sinis bila sang suami sama sama turun jamban cebok bontot anak.

Wakdolahhhh mereka nak sinis?? 

Time sedap proses anak, sama sama nak sedap. Sama sama nak sampai ke tepian katanyaa.

Time mengandung, suami sedap lebih sebab yang lelah usung perut 9 bulan pun isteri. Yang putus putus urat meneran pun bini jugak. Yang susah payah kena pantang makan pantang itu ini semata nak make sure badan kembali tiptop untuk suami pun bini jugak kena harung.

Ate, takkan sampai part mengurus anak, bini kena redah sorang? Suami buat apa?

Suami keje, cari nafkah.

Eh bini bini zaman sekarang pun ramai je yang keje. Sama sama balik keje lewat, sama sama penat, sama sama tong tong duit gaji bayar perbelanjaan rumahtangga. Kalau pun isteri tu surirumah pun, ingat tak penat ke keje jadi surirumah? Cer try seminggu jadi surirumah, mengah ko tau!

Untung siapa dapat suami pangai macam Encik Faizal yang viral tu (sambil libas shawl). Dia paham tugas suami. Paham lelah isteri. Takde dosanya isteri kalau minta tolong suami urus rumah and anak anak. Takde dayus suami kalau bantu isteri buat kerja kerja rumah.

Aku sendiri, sebagai isteri bekerja, anak dua, suami tentera, takde jugak sampai hati aku nak serah bulat bulat keje rumah pada suami. Penat penat dengan sekolah pun, aku cuba sedaya upaya setelkan hal rumah. Memasak, mengemas, membasuh melipat, urus anak anak etc. 

Untungnya aku dapat suami ringan tulang. Tak kekok cebok anak anak, tukar pampers, bancuh susu. Sekali sekala tolong sediakan dinner bila tengok aku letih sangat. Atau paling tidak ofer makan luar. Rajin sesekali vakum rumah, cuci sawang, basuh kain baju. 

Walaupun kat kampung dia sendiri pun, dia tetap buat semua tu.

Dan syukurlah, mentua aku tak pernah berbunyi kalau anak lelaki dia tolong isteri.

Depa bising kalau anak lelaki depa tak nolong lagi ada lah.

Huntongg kak yong kan. Heh.

Kepada lelaki lelaki di luar sana, yang dah kawen, yang bakal kawen, even yang belum kawen pun..please, bantu isteri. Jangan malas sangat sampai  nasik lauk dah hidanh depan muka, pinggan makan sendiri pun tak larat nak angkat masuk sink. Ada tu spender pun bersepah sepah atas lantai tak reti kutip.

Aidi pun dah pandai masukkan baju kotor sendiri dalam bakul. Paham dah dia lepas makan pinggan kena hantar ke sink.

Isy malulah!

Monday, July 27, 2015

Terima report card Aidi. Nebes iols!

Dah setahun Aidi ke tadika. Aku start hantar Aidi tadika masa umur dia 2 tahun 6 bulan and sekarang Aidi dah 3 tahun 7 bulan dah pun. By December nanti cukuplah dia 4 tahun.

Setahun Aidi sekolah, apa perkembangan?

Tujuan utama aku hantar Aidi school adalah nak bagi dia bergaul, berkawan, and improve communication skill dia. Aidi jenis lambat cakap. Sekarang pun ayat dia masih pendek pendek and pelat. Tapi banyak improvement banding setahun lepas. Alhamdulillah. Itu yang aku nak.

Bonus, banyak kemahiran lain Aidi blajar setahun ni. Baru baru ni Aidi ada exam pertengahan tahun. Ahaaaa jangan buat main zaman la, budak 3 tahun lebih dah kena duduk exam. Nebes mak tau. Aku memang takde letak apa apa target pun untuk Aidi. He just 3y plus, kejam rasa kalau nak letak high expectation sangat.

Selesai exam, ticer pulangkan kertas kertas exam Aidi and report card.

Guess what??!!




Ehhh boleh tahan result ko nak. Not bad.

Aku belek kertas exam dia, eh ter bangga pulak aku dengan bujang ni. Banyak soalan yang aku tak sangka dia boleh jawab sampaikan aku konpius betul ke dia jawab sendiri, ke ticer bagi jawapan? Tapi kalau ticer bagi jawapan dah tentu 100% markah semua subjek ye dop? So aku buat kesimpulan, ticer cuma bacakan arahan since aidi belum pandai baca, tapi jawapan pepandai ko la anak jawab sendiri.

Well, mama vangga nak. Kembang vontot mama ha.

Walaupun tak semua score A, siap ada gred C, still okey what? Ko nak expect apa untuk budak yang belum pun cecah 4y? Tulisan dapat C, aku senyum sepanjang hari. Itu menunjukkan Aidi dah boleh menulis walauponnnnn. Haha.

Hujung tahun nanti mesti ada exam lagi. Aku tak expect banyak. Tahun ni masih masa untuk main. By next year, yes aku target aidi boleh membaca sikit sikit next year.

Good luck aidi!

Friday, July 24, 2015

Kids Pyjamas Murah di Yongnana Shoppe

Hai!

Sementara tengah rajin ni, aku nak iklan sikit. Ekceli, aku baru mula berjinak jinak dengan bisnes online kekecilan. Alaa...saja isi masa terluang. Wahh macamkan banyak nau masa aku kan, update blog takde masa pulek. Haha

Kalau korang sudi, silalah follow ig shop aku.


Instagram : @yongnana_shoppe

Macam macam ada.

Dari cadar patchwork, baju kids cecantik, handbag handbag cun, dress dress, jubah jubah, tudung shawl bagai eh banyaklah. Tapi kalau aku upload je kena cecepat order kalau berkenan, ramai yang frust bila stok cepat habis. Sobs sobs.

Harga pun memurah je. Ala, meniaga side side income je. Takyanlah markup rege byk sangat ye dop? Siap diskaun lagi iols bagi kat customers tersayang. Gitewwww!

So yang latest sekarang, iols baru up baju pyjama budak. Pyjama upin ipin untuk kids size 2y sampai 7y.


Pyjama kids
RM23 sepasang (tak masuk pos)
Size 2y 3y 4y 5y 6y 7y











Design Robocar Poli




Design Mickey and Minnie





Cecantik kan?

Mehler soping kat Yongnana Shoppe.

Follow instagram @yongnana_shoppe
Like page facebook Yongnana Shoppe
Whatsapp/ telegram/ sms. 012 8144012

ada baaanyak lagi produk kat sana.

Moh kiter!


Hari hari hari raya

Ehem. Testing testing (sambil ketuk mic)

Rindunya nak menaip sini. Itulah kadang aku konpius. Ada masa rasa macam nak stop bela blog dah. Tapi kekadang rasa rindu pulak. Bukan takde benda nak cerita, ada baaaaanyak cerita nak cerita setiap hari. Tapi taktau lah kenapa penyakit M aku untuk menaip tu tebal sangat. Aku syak kewujudan whatsapp, telegram, instagram bagai tu yang buat aku takdak masa nak jengah blog dah. Yes, memang salah depa, sila marah mereka. Iols tak salah. Haha

Eh uols,

Lupa pulak. Selamat hari raya!!

Dah taip karangan 1 perenggan baru ingat nak ucap selamat hari raya. Haha. Aku nak mintak maaf bebanyak andai ada salah silap. Rasa memang banyak salah ni. Ampunkan iols ye uols. Mana komen komen tak berbalas tu, ampunkan iols. Memang pangai aku ni terejal sikit tak rajin nak balas komen. Tapi aku suka baca komen korang satu satu, rasa terhibur hati.

Mana yang selalu tertunggu tunggu new entri tu (hade ke?), maaflah ye atas kemalasan aku nan satu ni. Slalu sgt sblm tido berazam, okey esok nak tulis blog, janji, mesti. Sekali bila esok tiba, malas pun sama tiba jua. Begitulah setiap hari. Uhuk uhuk.

Disebabkan lama tak update blog, skil menulis pun hilang dah. Maka saya akhiri entri ini dengan gambar gambar raya yang tak semenggah ni.

Terimalah


Ini adalah normal jika anda mempunyai anak berumur 3 ke 4 tahun. Wajib ada gambo gegor gini.


Anak anak entah mana hala. Makpak posing sekeping walauponnn gajah nau badan aku. Habis hilang badan laki iols.

Selpi pulok. Rajin pulak incik suami layan selpi reraya ni



Suka gambo ni walaupon gambo bontot saja. Haha



Petang 1 syawal, Adelea tuko uniform dah. Acara makan rumput di rumah moyang bukit gantang.



Haaaaa...ini baru elok sikit rupa bergambonya. 3rd Syawal di rumah pusaka tinggalan arwah tok dan pah iols. Very the memori tau rumah ni

Oleh yang demikian, tamatlah entri hari ni.

Harap esok ada entri lagi. 

Ahaks!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...