MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, December 6, 2013

bersalin normal vs bersalin czer


Beranak normal vs beranak czer.

Mana lagi sakit?

Ohoii...

Memula sekali, aku heran dan pelik kenapa ada manusia manusia yang seakan memandang sinis pada ibu yang beranak czer. Lagi kejam bila ada yang sanggup jatuh hukum kata beranak czer tak dapat pahala beranak sama macam beranak normal.

Rasa macam nak maki sebakul je.

Macam dia pulak Tuhan yang tahu segala.

Aku ngaku..hampir semua wanita mengandung kalau boleh nak bersalin normal. Termasuk aku. Kalau bersalin normal, luka senang jaga. Kalau kena gaya..seminggu bersalin badan dah sehat.

Beza dengan beranak czer yang orang kata susah nak jaga. Nak nak luka operation tu. Silap haribulan, luka terbukak ke bernanah ke..hazabbb ko nak ngadap spital lagi sekali.


Selaku mak yang dah rasa dua dua cara. Normal dah rasa, czer dah rasa..so aku nak share la pengalaman. Heh.

Masa Aidi aku beranak normal. Aidi overdue 5 hari, then kena induce dua kali baru ada contraction. Contraction induce memang 'terbaekk' wa cakap sama lu. Haha. Dulu kalau org tanya induce sakit tak, aku takleh nak jawab sebab aku ada sekali je pengalaman bersalin masa tu. So tak boleh nak compare. Jadi bila dah merasa contraction yang datang semulajadi, bkn sebab induce, maka bolehlah aku rumuskan bahawa memang ye contraction lps induce memang berganda. Tentiba rasa hebat sebab mampu tahan sakit itu. Haha. Part nak meneran, bagi aku takdelah sakit mana. Macam selalu aku cakap, aku dapat sakit macam nak berak. So aku tak rasa nak berak tu terlalu sakit. Sakit..tapi.masih boleh handle. Lepas bersalin pun jahitan aku cepat sembuh. Dalam 2 minggu gitu benang dah tanggal. 30 hari aku dah merambu ke ampang point makan kfc. Ko mampoo?? Haha


Beranak czer pulak...pun takdelah teruk mana. Cuma yang buat keadaan kelam kabut sikit sebab aku dah turun tanda..memula turun darah, lepas 8 jam,pecah ketuban. Dengan darah tingginya, So emergency czer la jawabnya.


Proses belah perut tu tak sakit langsung aku rasa. Ada bius kan? So memang tak sakit. Tau tau dah setel semua. Lepas habis bius pun aku tak rasa sakit terlampau. Boleh lagi bangun duduk bangun duduk. Pakai stokin pun sendiri. Hehe.


Alhamdulillah luka aku cpt baik, tak bernanah, tak terbukak, dan tak berapa sakit.

Hari ni 26 hari berpantang, percaya tak aku kata aku tak rasa sakit langsung dah kat bahagian luka tu. Tapi luka dalam aku tak tau lah. Harap harap ok.


Cuma bila czer ni aku tak dapat nak bertungku nak berbengkung nak berurut bagai masa awal awal berpantang. Tapi sebab ni dah lebih 3 minggu berpantang dah, aku rasa dah boleh pikir dah nak panggil tukang urut ke apa. Sengal jugak badan badan ni walau dah tak sakit.


Pendek kata..beranak cara mana pun, ada baik buruknya. Ada sakit nikmatnya. Janganlah sesuka hati nak jatuh hukum macam macam.


Ko ingat tak sakit ke kalau rabak tang bawah ko tu sampai kena jahit ke lubang bontot??


Pastu ingat best sangat ke serah perut untuk dibelah?? Dah macam kena siang hidup hidup.


Suami...kalau tak reti nak hargai pengorbanan isteri masing masing ku tak tau lah. Orang lelaki ni kadang, baru ulang alik jamban sebab cirit birit pun dah pucat lesi muka. Heh.



Sorang ikut pintu..sorang lagi ikut tingkap. Dua dua chenta mati mama

Thursday, December 5, 2013

manisnya berpantang sendiri


Ramai yang tanya..

"Ko pantang sendiri je ke yong kali ni?"

Iyo.

Kali ni den pantang sendiri sendiri je. Laki den jago.huhu.

Kalau masa pantangkan Aidi dulu aku pantang kat Ampang, ada mama jaga. Nak nak seminggu pertama tu memang macam princess la aku. Mak ada, mama ada, mak mentua pun ada, incik suami pun ada..memang feeling puteri la aku sampai spender pun mak mentua basuh n sidaikan. Nasib dia tak tolong pakaikan je. Kalau tak mau menangis puteri puteri raja seluruh dunia tengok aku. Bahahaha.

Itu cerita dua tahun lepas la yek.

Kali ni punya pantang, pandai pandailah ko laki bini ye.

Tapi best ohh pantang sendiri, laki jaga. Takde orang tua pun takpe, lagi best sebenarnya sebab bebas sikit. Dengan tok laki sendiri bolehlah nak fefeeling mengada kan, nak makan itu minum ini suruh buat itu mintak tolong ini. Best!


Setakat dah nak masuk sebulan berpantang ni..semuanya berjalan lancar.


Bab mandikan Adelea, memang keje aku. Mandikan, pakaikan baju, tukar pampers memang aku lah punya job sebab incik suami gayat lagi katanya. Tapi tiap kali aku buat semua tu dia akan setia duduk kat sebelah aku. Belajar katanyaaa. Nanti dah pandai, dia boleh take over.


Bab basuh baju, sidai baju memang serah ke dia. Tapi melipat baju memang aku lah amik. Tak sanggup aku nengok kain baju lipat serupa bungkus belacan. Haha.

Ngemas rumah pun aku takyah risau. Laki aku ada. Tiap hari dia akan vakum satu rumah. Kadang sehari dua kali dia vakum dan ngelap habuk. So setel di situ.


Tang masak memasak, memang keje incik suami. Tapi kadang aku masak jugak. Alah...takat masak sap sap soi takde apa lah. Aku alhamdulillah dah kuat dah. Kadang laki aku malas masak, dia beli bungkus je jah. Aku pun sebat je lerr. Prosperity beger pun aku dah tibai. Eh semalam iols melantak pizza hawaian chicken lagi. Kerlasss tak menu pantang mak jemah?? Hahaha. Matiklah kalau mak mak tau.

Bab susukan adelea, jaga adelea, berjaga malam, memang kami kerjasama. Ada shift kekdahnya nak nak tengah malam. Aku tido dulu dalam pukul 11 malam gitu, dia jaga anak. Aku bangun kul 3 4 pagi nak ngepam susu, dia pulaklah tido. Aku pulak masuk shift keje sampai pagi. Gituuu.. so takdelah letih sangat. Adelea pun jenis behave. Dia nangis nak susu je. Dapat susu, kenyang..dia tido lah balik. Nama dia nak nanges nanges tanpa sebab, or nak berjaga sepanjang malam memang so far aku tak nampak lagi. Tido pun boleh je dia lena sorang sorang dalam playpen dia. Tak payah berdodoi berpangku berdukung sangat. Senang jaga budak ni.

Jadi kesimpulannya aku suka cara gini.

Berpantang sendiri.

Berempat je...pandai pandailah urus anak dan diri sendiri.

Aku suka.






Wednesday, December 4, 2013

NICU yang memori


Bersawang hoi blog aku.

Macam bizi nau berpantang kali ni.haha.

Alhamdulillah...Adelea dah discaj dah dari nicu 26 november lepas. Kiranya dah seminggu jugaklah. Lega sangat bila berat Adelea cecah 1.75kg dan doktor bagi balik. Aku memang tak berapa nak selesa berumahtangga kat nicu tu. Walaupun bilik ada aircond 24 jam, aku disediakan katil sebelah incubator Adelea untuk aku baring rehat tido, ada toilet yang 24 jam bersih dan kering, ada makan hospital sediakan, ada misi misi yang cantik manis yang sentiasa sedia membantu aku...tapi rumah sendiri tetap nombor satu.


Apapun, pengalaman jaga Adelea dalam nicu memang satu pengalaman berharga untuk aku. Tak semua orang dapat experience cenggini.

Minggu pertama Adelea lahir, aku memang tak dapat nak jaga dia 24 jam sebab aku pun masih dalam wad lagi. Seminggu aku kena tahan. Hazabbbb...tangan aku kiri kanan kena cucuk jarum tiap hari. Sampai sekarang masih ada kesan jarum tu. Kalau satu je takpe jugak, ini belambak. Hoi!

Lepas aku dah discaj baru aku boleh jaga Adela 24 jam. Kira aku boleh rooming dengan baby la kat nicu tu. Tapi idokler aku bebetul 24 jam kat situ. Kejap kejap aku balik la rumah untuk mandi, makan, rehat kejap. Ada hari hari aku tak tido hospital. Letih badan jugak hoi kalau harI hari tido spital.



Tapi mujurlah Adelea tak banyak ragam.

Dia memang senang sangat nak jaga. Keje dia tido je manjang. Bila lapar, barulah dia kuak kuak bangun mintak susu.

Gaya tido dia pulak ya hampunnnnn...rasa macam tengok diri sendiri tido. Sebijik aku! Hahaha. Nak tergelak aku. Kemain dalam incubator pun tido berposing. Kehkehkeh.





Dalam 2 3 hari sebelum discaj tu, Adelea dah tak payah duduk dalam incubator dah. Syukur sangat.

Doktor kata progres Adelea sangat baik. Berat dia naik dengan baik. Dan cepat. Selalu baby amik masa lebih kurang sebulan nak cukupkan berat. Tapi Adelea amik masa 2 minggu je. Aku lega sangat. 

Aku rasa macam nak tepuk bahu sendiri sebab susu badan aku menyumbang 95% kepada kenaikan berat Adelea. Heh.

Okla itu je. 

Haha

Aku ekceli blur..dah lama tak karang entri. So habis macam ni je lah ek.

Daa!!

Thursday, November 14, 2013

Happy breastfeeding to me!!


Hai!!

Iols masih kat spital. Doktor kata sila bertabah duduk spital sampai hari Sabtu. Baiklah.


So sabtu baru boleh discaj.

Adelea??

Dia masih dalam nicu.

Adelea bergantung pada berat badan dia. Cukup 1.8kg baru dia boleh discaj. So maknanya lepas ni aku kena ulang alik ke spital jugak untuk tengok adelea and susukan dia.

Cakap pasal susu.

Yeayy!! Aku dah start breastfeed adelea.

Aku ada try directfeeding. Macam bisalah..memang agak susah sebabkan problem inverted nipple aku ni. Tapi aku usaha jugak. Adelea pun nampaknya berusaha untuk try latch on. Walaupun ada kala dia ngamuk jugak marahkan puting terlepas, tapi dia mencuba sedaya upaya.


Alternatif lain...aku pam. Setiap 4 jam aku pam.

Mula mula pam..dapat 2ml je. Huhu.

Takmolah sedih sedih sebab dah tau itu adalah normal. Ko bajet 1st time pam terus boleh dapat sebotol penuh ke apa? Memang tak la.haha.

Kejap tadi aku pam...alhamdulillah.dah boleh dapat 1.5 oz. Rasanya adelea sekali minum pun dalam 20ml je. Itu dah boleh buat dia kenyang tido lena untuk 3 jam. Nurse pun memang jenis bg susu 3 jam sekali. So oklah. Kalau dapat directfeed, aku bagi direct. Tapi anak aku tu kalau dah kenyang minum susu pam, aku datang nak bagi directfeed pun dia tak layan. Baik dia tido katanya. Haha.


 Tapi so far memang adelea belum kenal botol susu. Susu yang aku pam pam tu nurse bagi samada guna shringe atau guna cawan je. No bottle.


Target aku untuk adelea adalah nak breastfeed dia selama yang boleh.

Aku tak kata nak fully or exclusive breastfeed dia sebab aku tau keadaan diri aku macam mana. So aku takmau terLalu obses. Cukup kalau aku dapat bagi adelea susu badan aku selama yang boleh walaupun hujung2 nanti terpaksa campur fm.


Tapi buat masa skrg, misi aku adalah untuk gain berat adelea ke 1.8kg secepat yg boleh.


Hari ni ada sesi timbang berat adelea.

Aku harap ada pertambahan positif walaupun cuma beberapa gram.


Tak sabar nak bawak adelea balik rumah..and be a one happy famili at home.

=)

Tuesday, November 12, 2013

kisah bersalinkan Adelea Sofea


Bosan hoi duduk spital lama lama ni. Doktor kata aku kena stay hospital 5 hari lagi. Nak kena habiskan makan ubat. Pheww!! 5 hari hoi!

Kejap tadi, nurse dah off kan urine tiub aku. So bolehlah aku berjalan jalan tengok adelea kat wad baby kejap lagi.hoorayy!!

Sambil tu..nak start buka cerita dah lah. Tengoklah takat mana aku mampu taip ni. Ni pun taip pakai note je ni. Memang banyak typo la entri kali ni. Hewhewhew.


Ok nak mula cerita beranak ni.

10 november 2013.

6.30 pagi.

Aku bangun tido. Ahad katanya kan. So bangun lambat sikit lah. Incik suami keje. So bangun tengok dia siap siap pegi keje. Pukul 6.50 pg mcm tu laki ku zasss pegi keje. Aku?? Sambung golek golek atas tilam. Aidi pulak masih berdengkur kat bilik dia. So jgn diganggu. Biar dia tido situ.


Aku pun golek golek atas tilam layan internet. Fesbuk la apa la kan. Tengah sedap sedap fesbuking tentiba.....


"Eh..aku terkencing ke ni??"


Rasa mcm ada benda keluar. Dalam kepala dh terbayang air ketuban pecah je.


Terus bangun dari tilam dan terlihat pemandangan ini.






Ya allah..darah!!

Banyak kot. Siap menitik nitik atas lantai lagi.

Okey jangan panik..jangan panik. Call incik suami dulu. Suruh dia balik cepat walaupun dia baru je pegi keje beberapa minit lepas.

Lepas call asben, aku call mak. Mak suruh cpt pegi hospital. Okey baikkk. Padahal aku ni mandi pun tak lagi ni.haha.

Lepas call mak, aku call maklong aidi..bagitau nak tumpangkan aidi kat umah dia kejap.

Lepas tu..baru aku zass p mandi. Tengah mandi tu boleh lg aku borak borak dgn adelea...feeling seronok lah anak nak keluar dah.hehe.


Beg spital aku mmg belum berkemas. Jadi aku sap sap soi je lah masuk apa yg sempat dalam beg. Beg adelea mujur dh siap. So sauk je masuk kereta.

Hantar aidi dulu..sedih pulak time ni. Pastu terus p emergency.


Terus kena warded.


Merasalah pakai baju fink. Hehe









Masa ni doktor dah kata tekanan darah aku agak tinggi. So memang kena pantau. Kencing pun agak kotor. Mcm mcm lah agaknya.

Baby pulak masih melintang sampai.doktor pun susah nak scan. Dah lah dia melintang, pastu melengkung pulak mcm bola. Tambah pulak perut aku tebal..memang susah nak scan baby.

By 2.00 petang gitu...doktor kata aku akan jumpa doktor pakar dalam petang petang sikit. Tengok doktot pakar kata apa. Tapi diorang suggest aku pilih untuk pusingkan baby and try bersalin normal.

Yang aku pulak..dah takde rasa nak try pusing2 dah.

Dengan dah turun tandanya.
Dengan bp aku tinggi.
Dengan perut aku tebal.
Kencing kotor lagi.

Paling buat aku rasa aku tak leh nak tunggu untuk pusing baby dah adalah...

Contraction dah mula datang.

Yup. Aku dah mula rasa contraction.


Mild contraction.


Sebab apa aku kata mild?? Sebab masa ni aku boleh lagi berfesbuk siap wasap geng kedok kedok lagi. Kat spital pun sorang sorang. Laki aku dah balik tido. Boleh?? Haha.


Mula aku tak perasan itu contraction..pastu makin lama..aku rasa mcm dtg dlm sela masa. So dgn pantas aku donlod apps contraction timer kat playstore.


Selepas beberapa minit...ini hasilnya.



contraction selama lebih kurang 40 saat dalam masa lebih kurang 6 minit.

Pheww!!

Boleh tahan.

Tapi tak sakit sangat. Bukan tahap sakit rasa nak penerajang nurse tu. Haha. Aku relax je situ main fesbuk.


Tentiba....



Ah sudah...

Ada benda keluar lagi.


Kali ni aku suspek darah la keluar. Banyak..aku pakai pad siap siap pun meleleh jgk. Aku terus turun katil panggil nurse. Nurse suruh terus masuk bilik scan. Diorang nak buat ve.


Dengan berdarah darah ni nak buat ve. Alahaiiii...malunya aku rasa.


Doktor kata aku dh pecah ketuban tadi tu. Cuma tak pecah habis. 


So kalau kata dah pecah ketuban...memang kena emergency czer la jawabnya since baby masih melintang dan dan dan yang paling worst sekali...tekanan drh aku tinggi bapak gila tinggi.


Time tu berkali kali check bp smua lebih 150. Ada yg sampai 180!!


Gila.


Nurse smua dh kelam kabut buat persiapan utk operation.


Aku??


Gila tak panik. Panik jugak. Tapi aku cuba sedaya upaya tenangkan diri. Kalau aku lagi panik..tekanan drh lagi naik. So aku dok baca la apa2 ayat yang aku ingat. Dok ulanglah doa rabbi yassir wala tu asir tu berkali kali.


Pastu aku baru tingat laki aku xtau lagi hal ni. Haha.


Kelam kabut suruh nurse amik telefon aku..nak call laki katanya. Laki aku tido gamaknya kat rumah tu. Hehe.


Part nk siap2 utk operation ni memang drama. Kelam kabut semua. Yang aku ni contraction keep on dtg. Oh ya..buat ve td doc kata bukaan dah 5cm kau!! Mild mild contraction rupanya dah 5 cm.


Bila contraction keep on dtg mmg payah nak bertenang. Sampai satu tahap aku rasa mcm nak meneran. Tapi mestilah tak boleh sebab baby melintang.  Kang kaki keluar dulu kang..naya.


Ngam ngam sebelum masuk operation theater, laki aku sampai. Sempat sebut "abang..." je. Tak sempat nak mintak maaf ke apa ke..aku dah kena tolak masuk dah. Tapi aku dengar laki aku mintak izin nak teman aku masuk sama. Memang tak dapek lah bangggg.hehehe.


Masuk OT, sejuk hoii!!


Contraction masih dtg.

Tapi mujur nurse and doktor2 smua layan aku dgn baik.diorang bg semangat. Takde sorang pun yg marah2 atau jerkah2 aku mengadu sakit. Doktor kata... sabar puan..sabar.sikit je lagi.



Sebelum nak operate tu biasalah..kena sign mcm2 kan. Surat itu surat ini. And doktor sempat briefing risiko risiko yg maybe aku kena hadap lps operation ni.


Tang risiko ni yg aku lemah. Antara yg aku ingat..


Maybe aku kena dptkan bekalan drh lain jika berlaku byk pendarahan pada aku nnt. So kemungkinan utk aku kena hiv, talasemia, bla bla bla tu ada.


Maybe aku kena masuk icu lepas operation sebab tekanan drh terlalu tinggi.


Risiko doktor terpotong bhgn abdomen lain iti ada.


Paling buat aku terus ucap "allahuakbar" adalah bila doktor kata...ada kemungkinan baby boleh meninggal semasa dilahirkan.


Terus aku down


Aku memang berserah sepenuhnya pada allah masa ni. Aku tawakal sehabis habisnya
 Aku serah semuanya pada Dia.


Masa doktor nak cucuk ubat bius tu la 2 3 kali contraction dtg. Menangis aku peluk bantal. Siap aku pegang tgn nurse lelaki tu. Lelaki pun lelaki la..aku tgh sakit.huhu.


Dah kena bius..aku mula lalok. Ngantok. Aku rasa perut aku kena godek godek. Tapi tak sakit.


Aku tetido sekejap sekejap.


Tentiba aku dgr doktor jerit kata "baby fully out!!"

Aku tak paham dan tak mampu nak faham
 Aku nak tido je yang aku tau.


Pastu aku tersedar lagi. Aku tanya doktor..baby saya dah keluar ke?


Doktor ckp dah..pernafasan baby lemah skit tadi so diorang dh bawak pegi wad.


Takpelah...tak dpt tgk anak lagi pun xpelah. Janji aku tau dia selamat dah. Pastu aku tetido lagi sampailah siap proses jahit tampal sulam bagai kat perut aku ni. 


Aku sempat tanya doktor..aku kena transfer darah ke??


Doktor kata tak. Everything is ok.


Aku tanya lagi..Sy kena masuk icu ke??


Doktor jawab tak..cuma aku kena kuarantin duduk kat labour room utk pantauan rapi.



Syukur alhamdulillah.


Keluar2 OT...asben masih setia tunggu situ dgn beg pink bunga bunga adelea. Comel sangat dia. Hehe.


Rupanya asben pun tak tengok baby lagi..so.nurse bawak asben pegi tengok baby
 Aku terus kena pegi labour room..berehat.


Aku keje tido je 2 hari ni.


Maybe sebab badan aku dimasukkan.ubat 24 jam..so memang mengantuk saja.


24 jam lepas bersalin..mmg doktor pantau bacaan tekanan darah aku. Alhamdulillah skrg dah normal.


Ubat pun dah stop dh masuk guna drip tu
 Tinggal ubat makan je.


Luka operate pun ok. Lepas ubat bius habis smlm..aku takde pulak rasa sakit tang perut. Elok je aku baring. Cuma bila aku berdiri terasa jgklah ngilu tu..tp still boleh berjalan berdiri duduk sendiri.


Alhamdulillah allah bg aku kekuatan.


Aku sorang2 je kat spital ni. Nurse je la teman aku. Asben dtg waktu melawat je
 Itu pun tak lama. Yelah..mana nak jaga aidi lagi kan?


Tapi its ok.


Aku rasa aku boleh uruskan diri aku kat sini.


Esok aku nak pindah dari labour room ni masuk wad. Aku request 1st class punya wad.


Kemaiinnnnnn ko kan!


Haha.


Eh dah habis dh cerita bersalin aku. Thanks lah siapa yg sudi baca. =)




Monday, November 11, 2013

Baby A in the.house!



Ehem.

Nak mempersembahkan sesuatu ni.

Ehem lagi.

Heh.


Daku dah selamat melahirkan seorang puteri comel.

Terkejut tak? Terkejut tak? Hehe.


Sekelip mata je. Aku pun rasa macam mimpi. Tapu nantilah ku ceritakan kronologinya dalam entri lain.

Entri ni..

Tatap dulu la satu satunya.gambo baby yang aku ada buat masa ni.





Adelea Sofea binti Syaiful Amry
Lahir pada 10.11.13
Berat 1.55 kg



Alhamdulillah..

Cerita penuh next entri okey.

Saturday, November 9, 2013

Birthday Aidi is Coming Soon *sambiltengokwallet*


Besday Aidi dah tak lama dah.

Hari ni dah 9 November, ada lebih kurang 33 hari je lagi nak ke 12 Disember 2013. Besday anak bujang aku yang ke 2 tahun.

Ohh cepatnya masa berlalu.

Tapi rasanya 12 Disember ni takde sebarang sambutan besday. Almaklumlah..mama tengah sibuk bertungku berbengkung nak oiii. Tapi apapun aku tetap nak buat jugak sambutan besday Aidi. Lambat pun lambat lah, tapi nak buat jugak. Insyaallah buat bulan Januari nanti, sekali dengan aqiqah baby A. Insyaallah.


Kalau tahun lepas, dalam tarikh tarikh gini rasanya aku tengah kalut buat persiapan 1st besday Aidi. Kemain budak tu ada 3 sambutan besday tahun lepas.

1st celebration buat awal sebulan dari tarikh sepatutnya. Takdelah grand pun tapi aku puas hati.


Aidi's 1st birthday

Tahun ni takde dah lah nak buat berkali-kali. Al kopak al koyak poket mama abah nak oiii. Kita buat sekali je nanti kat KL. 

Dalam kepala ni plan nak buat tema BOLA.






Semua gambar ihsan google.

Kak Mimy pernah buat besday party Fayel theme football ni dulu. Macam best je...macam seronok jek. Jadi aku nak tiru idea Kak Mi. Hahaha. Kak Mi jangan marah naaa. Lagipun Aidi suka nau dengan ball. Pantang nampak ball, manjang suruh mama beli. Huh.

Jadi tengoklah nanti menjadi ke tak party theme football ni.

Udah ler nanti nak buat sekali dengan aqiqah si adik...kang ada jugak baby A pun naik buai pakai jersi bola kang.

Haru!!


Oh ya..

Aidi dah siap pilih hadiah besday dia dah.





Saya menang moto katanya. Terimak Kasih Pawaruk!!


Friday, November 8, 2013

Pejam Celik Dah Nak 37 Minggu


Lama hoi tak hapdet blog. Bizi sangat ke jaahhh oiii!! Haha.

Bizi memang bizi. Lagi dekat nak cuti sekolah, lagi banyak keje. Takyah lah list down apa keje cikgu-cikgu hujung tahun ni. Buat darah tinggi je.

Aku dah nak masuk 37 minggu ngandung dah ni. Hok olohh..kejap je rasa.

Tapi serius mengandung kali ni memang berbeza sangat dengan pengalaman ngandung Aidi dulu. Kali ni punya experience memang mencabar sikit, mujur ada kedua, kalau ini anak 1st..menggelupur aku.

So far...

Baby A masih belum turun ke bawah. Masih dalam keadaan melintang. Kepalanya belah kanan perut aku, kaki dia kat bawah perut. Padanlah aku selalu senak bawah perut sampai sakit sakit miss V..kena tendangan baby kekdahnya. Huh.

Jumaat depan, 15hb aku ada appointment dengan pakar O&G kat Hospital Labuan ni. Tengoklah macam mana..kalau doktor kata boleh try pusingkan baby, kita try pusing baby. Kalau agak-agak bahaya..aku akan go for czer je. Bagi aku, tak kisahlah beranak cara mana pun. Yang penting aku dan baby selamat. Insyaallah.

Eh, beg baby yang nak bawak pegi spital dah siap tau. Ewaaahhh..teruja kau kan? Haha.




Masa nak siapkan beg baby ni aku memang blur jugak. Jenuh jugaklah google checklist barang baby yang nak bawak pegi hospital. Macam-macam keluar. Last-last aku ubah sana sini sikit ikut pengalaman masa Aidi dulu.

Biasa kalau beranak normal, memang tak lama pun kat hospital. Silap silap tak sempat bermalam pun. Kalau kena czer ha yang tu aku tak tau. Maybe lama sikit. Tapi takpelah, Labuan ni kecik je..kalau ada barang yang tak cukup, boleh je incik suami lari balik umah amik.

Cuma beg aku je belum packing lagi. Ada lagi beberapa benda yang belum beli. So malas nak kemas beg dulu.

Kain batik pun ada 2 lai je ni.

Semalam keluar pegi bandar konon nak cari kain batik. Tapi tak jadi beli.

Kejadah apa kain batik bongok bongok pun cecah 15 hengget selai??

Pfftt!!

Esok nak pegi cari lagi. Beli kat pasar filipin je la murah. Dapat yang 8 hengget selai jadilah..bukan nak buat baju raya pun.

Okla daaa!!

Tuesday, October 29, 2013

Rasa Nak Buang Toys Aidi Ni.


Anak teruna aku sorang tu sekarang....haihhhh!! Banyak nau akal dia.

Sekarang ni memang dah mula nampak dah perangai merampus dia tu. Kalau kita marah dia sikit je, terus merempan. Siap pakej meniarap atas lantai. Dia jarang nak berguling guling. Biasaya terus tertiarap jek sambil buat muka.

Kadang tu pandai dah buat aksi marah sambil peluk tubuh. Mana belajar entah.

Selalunya kalau dia marah gitu aku tengok je dari jauh. Kadang aku gelakkan je dia balik ejek perangai dia. Nanti dia sama ketawa balik. Kehkehkeh. Berlakon je lebih budak tu.

Paling aku tak tahan sekarang ni, dia suka sepahkan toys. Kalau dia marah, memang dia akan baling je apa yang ada depan mata dia, Kalau toys, toys la jadi mangsa. Kalau remote yang dia nampak dulu, maka remote la melayang. Nasib baik dia tak daya nak baling mama dia ni ha. Kalau tak, terbang jugak aku gamaknya. Hahaha.

Uuuu aiiii.

Dia baling baling je toys dia ikut suka.

Kadang ada yang hinggap kat kaki aku.

Kadang hinggap kat kepala aku.

Ha lepas tu merasalah kau sedebik lepuk hinggap kat tangan kau ye nak. Biasa tu!

Semalam, aku dengan incik suami ada bual-bual. Kami rasa, next week kami nak kemaskini lah toys Aidi. Macam dah banyak sangat.

Mana yang rasa dia tak mau main dah tu aku nak simpan. Nak simpan kat mana tu aku pun tak boleh nak pikir lagi. Almaklumlah, rumah takde stor. Tapi nak simpan jugak.

Tinggalkan mana yang dia suka main je.

Bukan apa...

Satu nak kurangkan kesepahan rumah.

Lagipun new baby is coming soon. Risau jugak aku kang habis kepala adik kena baling baling dek kereta kereta mainan si abang.

Korang tengoklah..

Kalau setiap hari cenggini punya tongkang pecah bilik budak ni kerjakan, tak pengsan ke aku nak kemas??

Tuesday, October 22, 2013

Resepi Donut Bola Bola


Roh buat kuih dah mai daaahhh..dia mai daaah. Haha.

Ini semua Mommycha punya pasal. Minah tu kalau masak apa pun mesti akan jadi fenomena. Kelmarin dia buat donut, dah habis berduyun tiba geng geng gojes meroyan nak buat donut jugak termasuklah aku.

Donut hoi!!

Mana aku pernah buat. Nak buat donut yang aku kena guna yis, masalahnyaaaa......yis pun aku tak kenal macam mana rupa. Kena google ko tau? Bahahah.

Pastu bila sampai kedai, cari yis yang sebijik macam gambo google tu tak jumpa pulak. Jumpa yang brand apa entah, siap tulisan kat kotak bahasa Perancis. Hapah aku tak paham. Yang aku paham dia tulis "yeast" je. So aku assume itulah yis. Sauk je jah masuk troli.

Balik sekolah, mandi-mandi..bukak tv dua-dua biji bagi Aidi tengok, longgok toys banyak-banyak bagi Aidi leka..aku bersilat kat dapur.

Nak mendonut katanyaaa...

Nak resepi??

Nah salin.


RESEPI DONUT BALL

Bahan-bahan:

6 sudu besar gula.
3 sudu besar susu pekat manis
1 paket yis / 11g yis
2 sudu besar marjerin
1 biji telur
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
Gula aising untuk golekkan donut.


Cara buat:

1. Bancuh gula + susu pekat guna air suam. Kacau sampai gula hancur.

2. Kendian masukkan 1 paket yis dalam bancuhan tadi. Kacau lagi bagi sebati. Biarkan 10 minit. Nanti air bancuhan tu akan jadi berbuih-buih. Kau biarkan je.

3. Sementera nak tunggu 10 minit tu, kita cairkan mentega. Aku cairkan atas api kecik. Kendian pukul telur sebiji, then campurkan mentega dengan telur bersama-sama. Kacau sebati.

4. Amik satu bekas agak besar, masukkan tepung gandum. Kendian, masukkan bancuhan air gula + susu pekat + yis dan juga bancuhan mentega + telur dalam tepung. Kacau sebati sampai jadi macam doh lembik.

5. Biarkan adunan doh selama lebih kurang 45 minit. Lebih masa tak pe. Tak de hal. Lagi lama kau biarkan adunan, lagi kembang gebu adunan tu.

6. Lepas cukup 45 minit, bolehlah kita bulat-bulatkan doh. Oh ye, doh ni memang lembik sikit, so kalau nak buat bentuk donut cincin tu memang susah sikit. Paling senang, kita bulat-bulatkan je. Sebab tu tajuk resepi adalah donut ball. Heh.

7. Pastikan kita sapu tepung kat tapak tangan untuk elakkan adunan doh melekat kat tapak tangan.

8. Eloknya bulat-bulatkan kecik-kecik je, sebab nanti bila goreng..donut akan mengembang. Dah donut ball aku jad besor bola tennis dah aku rasa. Hahaha.

9. Lepas dah bulat-bulatkan, gorenglah apa lagi. Goreng api sederhana. Dah kuning cantik, angkat. Boleh golek-golekkan dalam gula aising. aku lupa beli gula icing, so aku blend je gula pasir. Sama jugak hasilnya.


Tadaa!!! Inilah donut ball aku.




Huduh la sikit..almaklumlah..pertama kali. Uhuk uhuk. Tapi serius donut ni lembut gebu je. Incik suami pun puji. Tanjat boboy gamaknya dia balik-balik keje tengok bini buat donut. Haha.



Disebabkan aku ni kretip lebih..matiklah puji diri sendirik. Haha.

Maka aku telah memvariasikan kegunaan doh donut dengan membuat sosej donut.

Doh yang sama...aku uli panjang-panjang macam nak buat ular guna playdoh tu, pastu aku lilit-lilit kat sosej. Oh ya, sosej sila rebus dulu ye untuk elakkan kejadian sosej mentah bila dimakan.


Lepas tu goreng macam biasa.




Sedap ohh!!

Ini lagi sedap dari donut ball. Nak nak kalau ko lelehkan sos cili ke mayonis ke atas dia. Pheww!! Feeling bakeri ko tau??

Jadi sekian sahajalah resepi kita untuk hari ni.

Terima kasihlah pada Mommycha sebab bagi inspirasi. Bukan takat donut ball ko je aku buat semalam Mommycha, daging lekat-lekat pun aku hauk sekali. Sedap hoi!! 3 pinggan aku bertambah nasik. Bahahahah!!







Thursday, October 17, 2013

Nama Manja Aidi


Anak mengkeme ada nama manja tak?

Maknanya nama lain selain nama dalam surat beranak depa.

Ada?

Nama Aidi..memanglah Aidi Rizqy. Tapi aku dengan incik suami ada nama manja lain untuk Aidi.



Inilah ABUBU abah.


Dan

Ini jugaklah KEDIDI mama.

Heh.

Okbai!

Wednesday, October 16, 2013

Hapdet Bilik Anak Anak


Selamat Hari Raya Aidiladha!!

Kemain lambat lagi aku nak wish kan? Haha. Biasalah, raya di perantauan ni takde best mana. Serupa tak raya je. Jadi malaslah nak up entri raya. Takde cerita pun.

Baik up entri persiapan baby. Muntoh lah mengkeme baca. Haha.

Okey, dengan ini nak umumkan persiapan baby A dah complete. Errr...boleh kata 97% complete lah. Lagi 3% tu tinggallah kat aku kot kot nanti tershopping lagi, takdelah rasa bersalah sangat sebab ada 3% lagi tak cukup. Bahahaha!!

So keseluruhannya aku kira-kira balik, kami laki bini habis dalam RM2 500 kot untuk beli barang-barang baby A ni. Mungkin jugak lebih sebab kira pakai jari je ni. Heh.

Memandangkan next gaji adalah pada 25 November dan aku punya EDD adalah pada 1 December, rasanya memang ini last la shopping. Ada kemungkinan jugak aku akan bersalin sebelum gaji November keluar. So be ready je lah jaaahhh.

Last weekend, aku telah bertungkus dan berlumus mem make over bilik anak-anak. Waaahhh, sekarang no more bilik Aidi, bilik anak-anak katanyaaa. Haha. Nasiblah Aidi, share bilik dengan adik molek-molek yek.

Aku cadangnya nak lepak dalam bilik anak-anak je masa pantang nanti. Kira nak tido ke nak mengepam ke nak tengok tv ke apa ke dalam bilik ni je lah, senang. Bilik ni pun memang ada TV, ada astro. So aku boleh lenjan sampai lebam. Malam-malam pun sama, aku akan tido dengan baby A dalam bilik ni. Aidi sila tido dengan abah dalam bilik sebelah. Yelah, tak sampai hati nak suruh Aidi tido sorang-sorang dalam bilik dia ni pastu aku, incik suami, dengan baby A sedap sedap berkubang tiga beranak. Sian Aidi nanti. So biarlah Aidi dengan abah, mama dengan adik. Adil gituuu.

Jadi last weekend, aku telah 'menghalau' incik suami dengan Aidi keluar rumah buat sementara waktu. Aku nak mengemas sorang-sorang. Kang ada dua beranak tu kang buat keje aku jadi lagi lambat. Jadi silalah keluar pergi mana-mana untuk tempoh sejam dua.

Tertonggeng tonggeng aku sorang-sorang.

Alihkan itu
Alihkan ini
Vakum itu vakum ini
Pasang playpen
Pasang langsir 

Sorang-sorang aku buat hoi.

Mengah.

Tapi puas hati.

Dan hasilnya..


Tada!!!





Takdelah berubah mana pun.

Dan takdelah cantik mana pun. Bilik kecik. Ko pusing pusing macam tu jugak rupa dia. Yang penting ruang nampak lebih luas.

Aku saja beli langsir baru sebab langsir lama tu dah buruk nau. Setahun tak tukar kata ko!! Kebetulan kat Parkson ada jual langsir kartun kartun dengan harga RM47. Aku rembat je jah. Walaupun tingkap bilik Aidi ni takde railing, ada aku kesah?? Aku pasang je cangkuk langsir tu pastu sangkut je kat wayar tingkap. Siap!!

Haha.


Aidi pun nampaknya suka benau bilik baru dia ni.

Takde pun dia heran kan katil adik dia tu. Dia tengok je dari jauh. Tak usik pun. Bagus. Esok ada adik dalam tu jangan kau usik usik pulak.




Aku ni teringin nau nak pasang wall shelf kat bilik anak-anak ni. Boleh letak frame gambar ke, display toys ke apa. Tapi sini mana ada IKEA. Yang aku tau IKEA je banyak jual wall shelf murah-murah. Kat Labuan ni aku tak tau mana ada jual.

Nak mencari??

Alahaiiii malasnya.

Oklah..itu je. Bai!





Wednesday, October 9, 2013

Abah kata NO to Jajan.


Korang nak tahu tak, abah Aidi kan dia saaaangat menjaga makan minum anak dia tu.

Itu tak boleh

Ini tak boleh

Apapuntakboleh!

Haha.

Tapi ada baiknya jugak. Sebab apa, aku tengok Aidi jadi tak hadap dengan makanan bukan-bukan. Nak nak jajan.

Bertuahlah kalau nak tengok Aidi makan keropok super ring ke, cikedis ke apa. Memang tak dapatlah. Abahnya tak bagi. Aku pun tak berapa bagi. So Aidi hadap lah kerepek pisang kegemaran mama. Paling kuat pun aku gorengkan keropok kering ala-ala keropok moni ke apa tu untuk dia. Yang itu je abahnya bagi.

Kalau cekelat??

Cekelat ni ada jenis-jenis yang abahnya allowed.

Cadbury boleh. Tapi tak boleh makan sepapan terus sekali hadap. Setakat 3 4 kali cubit masuk mulut, its okey. Pastu sila simpan. Tapi kalau cekelat-cekelat doposen yang biasa kita kita beli kat kedai kedai runcit tu memang abahnya tak bagi. Aku pun tak pernah beli. Huhuhu. Walaupun orang kata Labuan ni syurga coklat, tapi kami sefamili idokler jenis beli coklat selambak lambak. Sebulan sekali nak jumpa cadbury sepapan dalam freeze pun payah. Apa lagi cekelat mahai mahai yang lain. Memang takdelah. Bila nak balik KL kang baru hegeh-hegeh nak borong coklat buat buah tangan. Alah, orang Labuan memang takde heran der cekelat cekelat ni. Hahaha.

Aiskrim??

Ini paling aku heran.

Kat rumah tu yang hantu aiskrim biasanya aku le tu. Itu pun jarang makan. Kalau incik suami ada beli, adalah. Nama aku nak beli sendiri memang takdelah. Tak tau kenapa. Baik aku beli telur ayam dengan megi dari beli aiskrim. Gituuu.

So, Aidi pun macam tak berapa berkenalan sangat dengan aiskrim.

Kalau aku makan aiskrim magnum, budak kecik tu laju je menempek kat aku. Nak menggoda lettew. Tapi bila aku sua aiskrim tu ke dia, dia larik!

Motip nak larik dari aiskrim??

Hahaha.

Maybe dia takut sejuk aiskrim tu atau dia memang tak reti cara nak makan aiskrim. Bila aku cubit skit kulit coklat luar magnum tu sumbat ke mulut dia, dia makan jek. Tapi bila sua aiskrim sebatang tu suruh dia jilat sendiri, dia larik.

Hahahaha..tak paham tak paham.

Aku tak tau sampai bila kami laki bini akan kawal Aidi dari makan jajan jajan gini. Lagipun benda baik, biarlah kita teruskan.

Habis tu apa je snek makanan Aidi kat rumah??

Biskut.

Biskut je yang abahnya macam izinkan lebih. Itu pun biskut kosong. Takleh banyak-banyak cream ke apa. Contoh, biskut marie.

Sian nau anak aku..makan biskut marie je kau nak. Haha.

Kokocrunch pun boleh jugak. Itu feveret dia.

Kismis pulak dia tak berapa suka.

Paling senang, ko bagi je dia pisang. Memang dia hadap sampai licin. Haha.


Tapi tapi tapi.....


Aidi dah mula kenal KFC and MCD.

Matiklah!!

Kalau dia nampak plastik bungkusan KFC or MCD...kemain "WAAAHHHH" lagi mulut dia.

Sekali sekala boleh lah nak.

Mama takmau Aidi jadi gemuk montel macam mama ni ha. Biarlah badan sedang-sedang je. Janji sehat. Abah kamu tu kadang bagus jugak. Kalau harap mama kamu ni ha...entah hapa hapa je yang mama sumbat. Nasib baik ada abah.

Sampai ke air minum pun kena kawal.

Ribena ada je dalam peti ais. Tapi tak pernah nak bancuh untuk Aidi.

Kau togok je lah susu dengan air masak tu je nak.

Togok bergelen-gelen. Heh.



Tuesday, October 8, 2013

2nd Pregnancy: Persiapan Sambut Orang Baru


Persiapan menyambut orang baru.

Dah setel ke??

Heh.

Kalau ikutkan..selagi tak bersalin, selagi tu persiapan kira tak setel. Selagi boleh soping kata ko!!

Haha.

So far...70% dah setel lah.

Part baju bajan, kelengkapan diri anak tu kira selesai lah. Dapat gaji bulan lepas aku terus keluar soping sorang-sorang beli baju anak.

Suami tinggal..Aidi lagilah kena tinggal. Biar aku sorang je senang nak membeli.

Aku aim baju-baju yang murah-murah je. Yang harga semua sepasang bawah RM20. Yang atas RM20 aku tak amik. Haha.

Atas dasar cheapskate itu, aku telah berjaya membeli....


10 pasang baju tidur
5 pasang baju siang
5 set mitten and booties
3 topi
1 sandal Aidi
1 toys Aidi

Total kerosakan poket = RM300

Aku bahagia!!

Haha.

Daripada yang dulu tu aku habis lebih RM80 hanya untuk 3 pasang baju. Memang terasa sangat.

So hal baju memang selesai. Sekarang ni kalau nak beli baju pun takdelah sampai memborong dah. Sekali keluar, rembat selai. Keluar lagi rembat selai lagi. Gituuuu.

Sudahnya aku kira-kira baju baby A kemain lagi. Lebih 40 pasang dah. Untunglaaa anak.


sebahagian. Realitinya sekarang dah bertambah lagi. Heh

Khamis ni gaji lagi hoi.

Heh.

Tapi gaji kali ni peruntukan lebih untuk barang-barang aku pulak. Asik anak je....mana aci ye tak?

Ini kali punya gaji, aku nak setelkan...

1) Bayar set berpantang Shaklee aku = RM330
2) Bayar Set Belai dari Trubellai = RM140
3) Beli tilam playpen = RM70
4) Bedding set = RM100
5) Kelambu baby (yang style payung tu sudahlah) = RM30
6) Beli langsir baru bilik anak-anak = RM50
7) Kain batik ( aku ada 2 helai je kain batik sekarang ni) = RM50
8) Sarung tungku herba ( Lupa aku jumpa kat mana. Heh) = RM20
9) Pampers newborn = RM30
10) Wet tisu = RM15
11) Kotex = RM20
12) Stokin = RM30

Bakal kerosakan poket = RM825


Aku rasa akan jadi lebih.

Muahahahah!!


Aidi Demam, Mama Demam, Abah Jadi Misi.



Minggu lepas minggu yang mencabar.

Awal-awal minggu ku sangkakan itu adalah minggu sorga. Sebab??

Budak-budak dah mula PMR start hari Rabu. So semua kelas form 3 aku kira lupus. Heh.

Budak-budak form 4 pun tengah exam akhir tahun. So kelas moral form 4 aku pun lupus jugak.

Heaven!!

Yang aku kena masuk ngajar tinggal kelas BM dengan KH form 1 je. Tak banyak. Senyum.

Sekali hari Rabu tu lah jugak Aidi jatuh demam.





Ohmai!!

Badan panas sampai muntah-muntah.

Aku mula takla panik sangat. Kita bagi ubat klinik la macam biasa. Lagipun dalam 3 minggu lepas Aidi baru demam, so ubat ada lagi. Baru lagi. So makan je lah.

Hari Khamis...

Macam takde perubahan. Kejap panas..kejap okey. Tambah pulak batuk selsema lagi. Tang batuk selsema aku yakin sangat dia berjangkit dari aku. Sebabnya aku ni dah nak masuk 2 minggu tak baik baik lagi batuk selsema. Kesian Aidi.

Selalunya..Aidi ni kalau demam, dia makan ubat 2 3 kali pun dah boleh kebah dah. Sekejap je. Tapi tak tau kenapa kali ni tak baik-baik.

Masuk hari Jumaat....

Ini hari paling DEMM!!

Aku pun sama demam!!

Gila!!

Badan aku menggigil sejuk macam hapa. Dalam sejuk, tapi luar panas. Siap sakit bahagian dalam telinga. Ohoii!! Kalau sakit telinga ni memang apa pun tak boleh. Macam sakit gigi tu. Satu keje pun takleh jalan. Aku start sakit telinga masa tido malamnya. Hazab gila nak tunggu pagi klinik bukak. Kenapalah Labuan ni takde klinik 24 jam. Kalau ada..pukul 3 pagi tu jugak aku suruh laki aku balik keje bawak aku pegi klinik.

Pagi Jumaat tu, pukul 8 pagi aku dah meroyan nak p klinik. Siap google klinik bukak jam berapa. Kalau bukak pukul 8, pukul 8 lah aku nak terpacak kat klinik dah. Tak tahan hoi!

Alang-alang dah sampai klinik tu, kita check up Aidi sekali. Dah budak tu pun demam tak kebah-kebah. Siang malam aku balut badan dia dengan kain basah. Tak jalan jugak.

Aidi macam biasalah..kena buat neb lagi.

Tapi kali ni dia tak meraung macam dulu dah. Mungkin dia dah ready fizikal mental. Heh. Sungguh, dia tak meraung. Nanges sikit sikit je. Itu pun kejap. Good boy sangat. Atau sebenarnya dia dah lemah nak meraung. Demam kataya. Huhu.

Dan alang-alang dah sampai klinik tu jugak, aku buat scan 4D sekali lagi. Heh.

Sempaaatttt je kan ko jah.

Kata demam lah, menggigil lah, sakit telinga lah. Bab nak scan anak laju jek. Ahaks!!

32 minggu dah ni hoi. Kalau tak scan sekarang, bila lagi?? Kang lewat lewat kang tak nampak apa dah.

So Jumaat tu memang terlangkup hidup kami anak beranak. Aku mentido sepanjang hari. Aidi pun. Incik suami jadi nurse jaga kami dua beranak.






Hari Sabtu, Alhamdulillah demam aku kebah. Telinga pun tak sakit dah. Tapi serius telinga aku pekak sebelah sekarang. Sungguh, memang sebelah telinga takleh dengar. Bergantung pada sebelah je ni. Risau ohh!! Nak kena jumpa doc lagi gayanya ni.

Aidi pulak camne??

By Sabtu tu pun...Aidi tak kebah kebah jugak.

Kalau kira-kira dari hari Rabu sampai Sabtu, dah 4 hari Aidi demam. Tak baik-baik. Aku dah panik.

Ramai suggest bawak ke hospital. Tapi incik suami pulak on duty Sabtu tu. Aku nak bawak sendiri?? Hampunlah. Aku pun baru nak kebah demam. Takpelah, Ahad je lah kita pegi klinik. Kita pantau dulu.

Sekaliiii..petang Sabtu tu badan Aidi panas gila tiba-tiba.

Ohoii!!

Laju laju call sang suami suruh balik segera. Jom ke spital kita bang!!




Dalam kepala aku ni..jangalah Aidi kena tahan wad. Janganlah kena tahan.

Alhamdulillah...tak sampai kena warded.

Doktor suruh tukar ubat.

Stop bagi ubat klinik tu sebab ubat tu tak cukup dos katanya. Budak berat gaya Aidi patut makan ubat 7ml instead of 2.5ml macam yang klinik suggest. Aku konpius kejap. 

Pastu doktor pesan lagi, stop bagi ubat batuk and selsema untuk budak bawah 2 tahun. Not good..not good katanya. Ibu mengandung pun sama. Heh, aku terkena jugak.

Baiklah..baiklah. Aku ikut cakap doktor spital pulak kali ni.

Doktor spital just bekalkan dua ubat je.

Ubat demam...dengan antibiotik.

Aidi makan dua-dua..plus minum madu.

Alhamdulillah......syukur sangat.

Sekali makan ubat je terus kebah demam dia.

Legaaa sangat aku.

Hari Ahad...aku bagi lagi makan ubat ikut waktu. Aidi makin sehat.

Badan tak panas dah.

Cuma batuk masih ada. Kena continue bagi madu lagi ni. 

So far sekarang condition Aidi getting better.

Dia dah mula ada selera makan, selera susu, selera main dan paling dia berselera adalah mengamuk!!

Hoiiii...keje nak mengamuk ajenya.

Mungkin dah banyak hari lemau je...bercakap pun alalalalatok. Sekali dah sehat, dia nak cover balik setiap benda yang dia tak dapat buat masa demam dulu.

Lantak kamu la Aidi.

Janji kamu sehat, mama senang hati dah.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...