MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, December 6, 2013

bersalin normal vs bersalin czer


Beranak normal vs beranak czer.

Mana lagi sakit?

Ohoii...

Memula sekali, aku heran dan pelik kenapa ada manusia manusia yang seakan memandang sinis pada ibu yang beranak czer. Lagi kejam bila ada yang sanggup jatuh hukum kata beranak czer tak dapat pahala beranak sama macam beranak normal.

Rasa macam nak maki sebakul je.

Macam dia pulak Tuhan yang tahu segala.

Aku ngaku..hampir semua wanita mengandung kalau boleh nak bersalin normal. Termasuk aku. Kalau bersalin normal, luka senang jaga. Kalau kena gaya..seminggu bersalin badan dah sehat.

Beza dengan beranak czer yang orang kata susah nak jaga. Nak nak luka operation tu. Silap haribulan, luka terbukak ke bernanah ke..hazabbb ko nak ngadap spital lagi sekali.


Selaku mak yang dah rasa dua dua cara. Normal dah rasa, czer dah rasa..so aku nak share la pengalaman. Heh.

Masa Aidi aku beranak normal. Aidi overdue 5 hari, then kena induce dua kali baru ada contraction. Contraction induce memang 'terbaekk' wa cakap sama lu. Haha. Dulu kalau org tanya induce sakit tak, aku takleh nak jawab sebab aku ada sekali je pengalaman bersalin masa tu. So tak boleh nak compare. Jadi bila dah merasa contraction yang datang semulajadi, bkn sebab induce, maka bolehlah aku rumuskan bahawa memang ye contraction lps induce memang berganda. Tentiba rasa hebat sebab mampu tahan sakit itu. Haha. Part nak meneran, bagi aku takdelah sakit mana. Macam selalu aku cakap, aku dapat sakit macam nak berak. So aku tak rasa nak berak tu terlalu sakit. Sakit..tapi.masih boleh handle. Lepas bersalin pun jahitan aku cepat sembuh. Dalam 2 minggu gitu benang dah tanggal. 30 hari aku dah merambu ke ampang point makan kfc. Ko mampoo?? Haha


Beranak czer pulak...pun takdelah teruk mana. Cuma yang buat keadaan kelam kabut sikit sebab aku dah turun tanda..memula turun darah, lepas 8 jam,pecah ketuban. Dengan darah tingginya, So emergency czer la jawabnya.


Proses belah perut tu tak sakit langsung aku rasa. Ada bius kan? So memang tak sakit. Tau tau dah setel semua. Lepas habis bius pun aku tak rasa sakit terlampau. Boleh lagi bangun duduk bangun duduk. Pakai stokin pun sendiri. Hehe.


Alhamdulillah luka aku cpt baik, tak bernanah, tak terbukak, dan tak berapa sakit.

Hari ni 26 hari berpantang, percaya tak aku kata aku tak rasa sakit langsung dah kat bahagian luka tu. Tapi luka dalam aku tak tau lah. Harap harap ok.


Cuma bila czer ni aku tak dapat nak bertungku nak berbengkung nak berurut bagai masa awal awal berpantang. Tapi sebab ni dah lebih 3 minggu berpantang dah, aku rasa dah boleh pikir dah nak panggil tukang urut ke apa. Sengal jugak badan badan ni walau dah tak sakit.


Pendek kata..beranak cara mana pun, ada baik buruknya. Ada sakit nikmatnya. Janganlah sesuka hati nak jatuh hukum macam macam.


Ko ingat tak sakit ke kalau rabak tang bawah ko tu sampai kena jahit ke lubang bontot??


Pastu ingat best sangat ke serah perut untuk dibelah?? Dah macam kena siang hidup hidup.


Suami...kalau tak reti nak hargai pengorbanan isteri masing masing ku tak tau lah. Orang lelaki ni kadang, baru ulang alik jamban sebab cirit birit pun dah pucat lesi muka. Heh.



Sorang ikut pintu..sorang lagi ikut tingkap. Dua dua chenta mati mama

14 comments:

  1. xpela.. yang penting selamat kann..

    ReplyDelete
  2. owhh comelnye bdk berdua tu..
    haah mne2 pn ade pro n con kn kn yong..kite mmg le klu bleh mengharapkn beranak normal je.tp sape kite nk lawan ketentuan Allah??
    org yg ckp bersalin czer ni xde pahala,adalah org yg cetek akal.mmg patut klu dpt maki berbakul2 pong..huhu

    ReplyDelete
  3. org yg kutuk czer tu mst die blum merasa czer lg..mne tau nt die kne czer gak..mse tu baru diam kot..huhu

    ReplyDelete
  4. saya x pernah merasa bersalin normal..2x czer..tak perlah nak buat mcm mana...x ada rezeki bersalin normal

    ReplyDelete
  5. abg long tongkat dagu!xmenahan comel betol!hehe!
    setiap pengalaman berbezakan yong. so kita berserah jelah sepenuhnya kat Dia

    ReplyDelete
  6. Wan, wan ambil shaklee kan...wan rasa shaklee tu ada membantu sedikit sebanyak nak baikkan luka tak? kalau ya, memang berhajat nak ambil shaklee jugak untuk next next next (yang tak tau bila)...nak kumpul real testimoni.

    ReplyDelete
  7. Ayu both czer. Alhamdulillah both takder masalah dan cepat baik. Tkpee, rezeki masing-masing. Asalkan anak dan mak sihat dan selamat, mana2 pun ok :)

    ReplyDelete
  8. sama la kita..beranak 1st kne induce...ya ampun...sakiitttttt!!!....

    beranak 2nd, czer....sakit jugak lps belah...tp sakit tu boleh dikawal...contoh,nak bngn, nk duduk, buat slow2 la bila rasa sakit kan...ok je...

    tp sakit induce tu, ko buat la mcm mn pong, mmg x berkurang langsung sakit tu..sakit sakit sakit sampailah beranak....gerun weh bila ingt...

    ReplyDelete
  9. salam kenal...
    yang penting selmat kan,,,
    http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2013/12/maintenance-kehidupan-sekarang.html
    terima kasih ... nanti add kite yer ..kita dah add awak;0

    ReplyDelete
  10. salam..saya dah 2 kali pengalaman caeser n skrg ni tunggu masa lagi 4 hari kena caeser lagi utk baby ke-3...alhamdulillah sebelum ni xda masalah dlm jaga bekas operate...n kali ni mmg berserah je..hehe
    nak adakan satu crita pengalaman sendiri dek tkena sindiran maut cousin husband sbb dia kata dia branak senang mcm mnalah saya smpi kena oprate2 bagai..time tu mmg Allah je tau perasaan saya lg2 time saya tgah kalut n takut nak dibedah..lastly,minggu lepas org yg 'terlebih sudah' tu sendiri kena caeser sbb baby's problem apa ntah..time g melawat dia,dia mcm2 malu2 nk tgur saya..huhu...selamat ber'pantang' ye sis...

    ReplyDelete
  11. pengalaman kena sindir maut dgn cousin husband 3 tahun lalu time tgah takut giler nak kna czer sbb xda jln..katanya dia senang sgt branak,napelah saya susah pulak..lastly,minggu lepas dia sendiri yang merasa kena czer sbb apa ntah xnak amek tau lak..huhu..tapi melawat jugak dan dia pulak yg segan silu nak tegur kita...sbb dah ter'mkn'kan...xpe,,saya maafkan....huhuhu

    ReplyDelete
  12. org yg kutuk tu rasa bagus sgt diri tu kot.. Allah tak tulis pn kena bersalin normal baru dpt phala.. cuma yg tertulis adalah ibu yang melahirkan.. xkisahlah kuar tang mana,, :)

    pssst : ieza dtg dr geng gojes..

    ReplyDelete
  13. salam...
    terima kasih untuk perkongsian pengalaman puan ni...

    ReplyDelete
  14. yang sulong czer juga, tapi masa potong perut tu terasa sakit ditoreh tau walaupun dr dah bius.

    lain org lain pengalaman kan ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...