MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, January 14, 2012

Aqiqah Aidi

Aidi akan dikendurikan.

Hooyeahhh!!

Huhu.


Insyaallah 3 Mac depan aku akan adakan kenduri aqiqah dan cukur jambul plus berendoi untuk Aidi. Teruja hokey nak kendurikan anak. Dua tahun lepas membizi merancang untuk kendurikan diri sendiri. Sekarang turn anak pulak. Mengimbas kenangan betul.


Zaman sekarang ni nak buat kenduri aqiqah pun bukan boleh nak cap cap coi je planningnya. Koman-koman sebulan sebelum majlis dah kena memikir itu ini. Ini aku ni 2 bulan sebelum majlis dah bizi emel quotation kat bagai-bagai vendor segala.


Mana nak cari katerer.

Mana nak cari vendor buai.

Mana nak cari kanopi bla bla bla.

Mana nak cari kambing. Eh kambing la sebenarnya kena duduk kat list paling atas sebab kambing paling penting untuk aqiqah. Huhu.

Pastu nak perah otak nak pikir doorgift lagi.

Eh tak abis pening lagi, mana nak cari baju bersesuaian untuk Aidi gayakan pada hari kenduri tu lagi. Baju mama dah kira setel sebab baru je amik baju kurung baru kat tailor baru-baru ni. Hehe..mama punya baju jugak yang setel dulu. Biasalaaahhh!

Boleh tahan pening jugak nak kendurikan anak ni. Nasib baik mak aku banyak tolong. Kalau harap aku sorang...ke lautlah jawabnya.


So sekarang ni alhamdulillah dah setel dah bab-bab nak confirmkan order dengan vendor. Legaa mama nak oii!


Katerer:

Bab mencari katerer ni aku hantar quotation kat 3 vendor jugaklah. Sudahnya aku pilih 1 je. Eh memanglah kena pilih satu je, takkan nak pilih sampai 2 kan? Muakakaka!

Katerer yang aku pilih adalah Tanjung Rimau Agro Farm *tanjungrimauagrofarm.blogspot.com*. Wahhh nama kemain berimau lagi kan. Grrrrrrr garangnyerrr. Haha.

Aku pilih katerer ni sebab harga yang ditawarkan paling berbaloi. Maklumlah orang bajet tak banyak, kena pilih katerer yang harga pun tak banyak jugaklah. Huhu.

Tapi okeylah..dalam pakej tu aku dapat:

- 1 ekor kambing biri-biri masak BBQ. Siap live grill and servis lagi kat rumah. Pastu ada free garlic bread and mushroom soup dengan segala mak nenek sos cili mayonis semua.



- Nasik putih + 2 jenis lauk + 1 jenis sayur + tembikai/oren + air kordial

- 2 buah kanopi pyramid + scallop + kerusi meja + meja buffet + alas meja + kipas etc

- peralatan katering

- pelayan 2 orang.

Total harga pakej adalah RM2600. Oh ye, makanan semua adalah untuk 100 orang. Cukuplah 100 orang, kenduri aqiqah je pun. Esok aku buat kenduri kawen Aidi aku panggil 2000 orang. Huhu.


Buaian:

Vendor buaian ni kami amik balik vendor buai masa kenduri cukur jambul anak buah aku si Shaqil tahun lepas. Saja amik orang yang sama sebab dah tahu servisnya macam mana.


Masa kenduri cukur jambul Shaqil


Nama vendor adalah Wafri Collections *wafricollections.blogspot.com*

Ada macam-macam jenis buai kat Wafri ni. Nak buai jenis english style, jenis melayu style, india style, cina style eh tipu dah la tu kan. Haha.

Harga pun bagi aku berbaloi dengan apa yang kitaa dapat.

Sekarang ni lagilah tengah promosi kaw kaw punya. Pakej buai untuk Aidi baru RM350 je. Kalau bukan time promosi harganya RM500. Ohh jimat banyak tu. RM150 yang belen tu boleh ku buat beli baju baru untuk Aidi. Hehe.

Nak bagi tengok real picture of buai Aidi pun aku takde gambar lagi. Kita kasi tunjuk gambar ala-ala buai Aidi je la ye. Eh kasi tunjuk sipi-sipi je la. Bikin surprise. Heh





Doorgift:

Haa...tinggal doorgift je yang betul-betul belum confirm nak bagi apa. Selalu kenduri aqiqah orang bagi doorgift apa ek?

Aku dengan mak cadang nak bagi Surah Yassin dengan bunga pahar je. Pastu kat bahagian dalam kulit Yassin tu aku nak tampal lah sikit nama, tarikh, nama event semua buat kenangan. Itu boleh buat sendiri je pakai word, pastu print, pastu gam tampal. Jimat.

Tapi kalau agak-agak aku dah kaya nanti aku upah orang je la buat. Haha.


Aku berkenan kat satu vendor ni. Make A Wish Babies *makeawishbabies.wordpress.com*.

Diorang ada maik upah buatkan cover Yassin. Kat cover tu boleh letak gambar baby, nama, date event segala. Upah RM1.80 sekeping. Tapi surah Yassin tu harga lainlah kot.

Contoh gambar adalah macam ni.





Unik kan?

Tapi nampak macam kurang sopan pulak aku rasa letak gambar manusia kat muka depan surah Yassin. Ke takpe? Aku konpius. Kalau tanya orang tua-tua ni mesti mereka tidak akan bersetuju dengan idea begini. Hoh.

Takpelah..doorgift tu nanti-nanti boleh pikir. Yang tu uruskan sendiri je la. Habis semua benda kau nak hire orang buat amboiiii bukan main kaya lagi kau kan? Huhu.



Fotografer:

Mula-mula ada terpikir nak hire fotografer jugak. Ha kan dah kata aku ni kaya. Kah kah kah. Tapi bila sedar diri misekin terus delete hasrat hati itu laju-laju. Gambar nanti aku mintak tolonglah sepupu sepapat yang hebat-hebat menembak gambar tu. Kata masing-masing ada DSLR. Aku je yang belum mampu mampu nak beli DSLR sebijik. Sijil UPSR ye aku ada. Boleh pakai tak? Hahaha!


Itu je la perkembangan perancangan majlis aqiqah Aidi setakat ni. So far alhamdulillah planning berjalan dengan baik. Incik suami nampak macam takde sangat watak dia dalam perancangan ni sebab beliau memang tak reti pun. Beliau tahu angguk setuju jek. Kau nak order kambing golek ke kambing tak golek ke ada dia kesah? Haha.

Harap-harap incik suami dapat pulang ke semenanjung masa kenduri aqiqah Aidi nanti. Apalah makna aqiqah anak kalau si bapa jauh di Labuan.

Uhuk uhuk uhuk..

Friday, January 13, 2012

Letak Tajuk " AIDI" Je Lah.

Eh eh..ada sorang reader nampak aku kat Klinik Ampang la semalam. Eh tentiba rasa malu pulak. Haha. Kenapa tak datang tegur..boleh aku bagi sign otograp sekeping dua. Ceaaa!! Bajet artis. Huhu.

Ya, semalam memang aku berbondong-bondong dengan mak and mama bawak Aidi pi Klinik Ampang untuk cucuk sebulan. Cucuk Hepatitis B kalau tak silap aku. Aku pun kena check up jugak, kena amik berat badan, amik HB, and urine test. Boleh tahan lama jugaklah kami anak beranak berteleku kat klinik tu. Sampai Klinik dekat jam 11, kul 1 lebih baru balik. Pheww!


Camne Aidi masa kena cucuk??

Ha ini lawak.

Tapi sebelum tu aku nak ucap tahniah la kat anak sendiri sebab sangat behave kat Klinik. Eh taklah behave sangat, ada minit-minit dia ek ek ek la jugak. Biasalah Baby. Tapi banyaknya Aidi men tido je kat pangku aku, sampai naik lenguh-lenguh tangan pangku Aidi.

Eh Aidi dah 4 kilo tau berat dia. Kira okla tu sebab Aidi lahir pun berat dia 2.68 kg je. Sebulan berat boleh sampai 4 kilo kira pencapaian membanggakan jugak lah tu. Ni sekarang pampers size newborn pun dah nak ketat. Kadang berbekas kat peha dia sebab pampers dah ketat. Padahal pampers newborn tu ada 100 keping lagi ni. Nak beli pampers size besar sikit tapi pampers yang selambak ni nak lanting kat siapa lah pulak. Jadi takpelah..pakailah dulu. Takdelah ketat sangat pun cuma dah tak longgar macam dendulu. Hehe.






Ha..nak citer time Aidi kena cucuk. Lawak pulak aku rasa. Sebelum masuk bilik cucuk tu Aidi baru lepas menyusu, jadi dia dah mula mamai-mamai gitulah. Dalam bilik cucuk tu dia terjaga bila aku hold kaki and tangan dia kuat-kuat. Nurse suruh pegang ketat-ketat sebab taknak baby bergerak masa kena cucuk. Nanti bahaya..buatnya jarum patah ke apa ke tak ke naya. Jadi bila dah kena pegang kuat-kuat gitu, makin meronta lah Aidi. Tau je la budak tu tulang dia camne kuatnya, sampai nurse pun terkejut tengok dia masik boleh gerakkan kaki even dah hold punya kuat. Aku ni mata dah pandang ke lain je, tak berani nak tengok peha anak kena cucuk. Ngeri rasanya. Tau-tau je nurse kata dah selesai. Aidi memang menjerit lah time tu sampai mama kat luar pun boleh dengar suara Aidi.

Ok takpe..biasalah tu baby menangis menjerit bial kena cucuk. Yang aku hairankan ni..elok je aku bangun nak keluar dari bilik cucuk tu, aku tenung muka Aidi..

eh eh..dah tido??


Iyeee....Aidi terus ketiduran 5 saat lepas kena cucuk. Tido lena pulak tu.


Hairaannnnnnyaaa.


Nurse tu bagi ubat tido ke apa? Huhu.


Lepas dah selesai hal kat Klinik, kami tak terus balik. Abis ke mana??


Ampang Point!!

Miahaha!!



*off to Ampang Point..tapi saya nak tido dulu lah.*



Bajet-bajet tempoh berpantang aku 30 hari je la kan. Genap sebulan moh kita berjimba jimba. Haha.

Letak Aidi dalam stroller dia. Diam je dia kat situ. Kitorang pun berjalan lah. Niat nak mencari hadiah buat anak buah aku si Shaqil, besday dia setahun 16 Januari ni. Jadi kenalah bawak Aidi sekali sebab nak suruh Aidi pilihkan sendiri hadiah apa nak bagi kat cousin beliau tu. Haha.


Malangya...


Baru jalan beberapa langkah, peluh pun tak sempat nak muncul. Berlaku insiden mem panikkan.

Aidi berak!!

Eh kalau berak biasa biasa tu aku takdelah heran sangat. Normal la tu anak berak kan. Tapi ini berak yang sampai taikknya keluar habis kena alas stroller, habis kena baju, kena stokin.

Huahuahuahua!! Panik panik panik!!

Laju-laju tolak stroller cari lif sebab toilet ladies kat tingkat atas. Aidi pun dah kuak kuak kuak dah tak selesa badan berlemuih denga kotoran degil. Nasib baiklah aku ada bawak baju, pampers, barut, wet tissue, changing mat apa semua. Cuma stokin je lupa. Tak pasal-pasal Aidi dapat hadiah stokin baru dah pah beliau di hari jadi bulanan beliau. Sajaaa la tu nak berak segala, padahal nak stokin baru. Huhu.

Sudahnya apa hadiah pun tak sempat beli. Aidi meragam je nak susu lah nak tido la nak dodoi la.

Last-last kitorang transit kejap kat KFC bagi Aidi susu and bagi dia tenang dulu. Pastu sempatlah aku pun pekena KFC sekali kaaaaann. Kata dah pantang 30 hari. Apa ada hal makan KFC. Muahaha!!


Pastu balik rumah terus demam.


Serius, aku demam semalam. Badan rasa sejuk panas sejuk panas jek.

Breast pulak dah bengkak sebab lama dah lebih 6 jam tak pam susu. Balik rumah terus pan susu laju-laju pastu pakai sweater, pakai stokin, amik selimut, selubung sampai tengkuk pastu tido. Bangun tido barulah lega sikit. Alhamdulillah.


Mak kata aku ni kena bentan la ni.


Bentan??


Apakah bentan??


Ingat budak baru lepas sunat je selalu kena bentan.


Orang berpantang pun ada eh?

Wednesday, January 11, 2012

Happy One Month Old Aidi Rizqy!!

Esok Aidi dah 1 bulan.

Yeay!!

Alhamdulillah..syukur pada Allah.

Bila Aidi dah sebulan, makna kata tinggal 13 hari lg nak abiskan berpantang. Tapi kalau ikutkan badan aku sekarang Alhamdulillah..aku rasa dah sehat. Benang jahitan pun dah lama tertanggal dah since masa nurse datang melawat masa berpantang hari ke 12 hari tu lagi. Nurse kata benang dah takde, cuma ada sikit-sikit je kat bahagian punggung.

Badan pun dah kuat. Aku okey je kalau kena berdiri lama dodoikan Aidi. Eh tapi kenkadang lenguh jugak kaki. Haha.

Apa perkembangan Aidi sekarang??

Oh budak bulat tu dah pandai tengok TV. Aku perasan masa hari semalam. Aidi bangun jam 4 pagi nak susu. Jadi sambil nak bagi dia minum susu tu aku bukaklah TV. Apa cerita sangatlah yang ada time pukul 4 5 pagi tu kan, jadi aku hentam je bukak mana-mana channel. Tentiba keluar cerita tajuk apa ntah tapi ada Zizan Raja Lawak dalam tu. Aidi sebelum aku bukak TV tu memang dia kuak kuak kuak sikit, maklumlah, mama masih mamai baru bangun tido, jadi lembap sikit nak sediakan susu sampai melalak anak. Haha. Tapi bila TV switch on je terus diam dia. Mata tak lepas tengok TV. Sampai aku dah sumbat botol pun mata dia tak kalih-kalih dari TV. Uiii aiii..dalam hari lagi dah pandai menonton peti telebisyeennnnn.


Eh ada lagi perangai Aidi yang kiut tau. Dia suka senyum time tengah nak cari cari tiun nak tido tu. Kadang aku rasa dia bukan senyum kat aku pun,tak tahulah dia senyum untuk siapa. Adalah tu "siapa siapa" yang agah dia. Yang penting Aidi comel sangat bila tersenyum. Dengan lesung pipit kiri kanan dia tu..Uiii nak ku cubit-cubitan senggol-senggolan jek. Pastu kadang tu Aidi siap tergelak hik hik hik lagi. Gelakkan apa?? Mata terpejam nak tido tapi boleh tergelak bahak-bahak. Tak paham mama.


Sekarang ni aku dah setel dah masalah Aidi kuat nyusu tu. Since ramai yang bagi pendapat kat entri sebelum ni which is aku nak ucapkan banyak-banyak lah terima kasih. So sekaran ni kalau Aidi nak susu je aku bagi. Tapi aku akan make sure betul-betullah yang dia memang nakkan susu. Kalau nanges sebab lain, takyahlah sumbat susu pulak kan. Pastu kuantiti susu pun aku dah tingkatkan. Dulu bagi 2 oz sekali minum. Mana cukup kau budak nak masuk sebulan minum 2 oz. Aku tengok kat kotak susu Anmum tu tulis baby umur 3 - 4 minggu minum 3 oz sekali minum. Kalau 1 bulan - 2 bulan minum 4 oz. Ceh, patotlah Aidi asik ternganga nganga mulutnya macam burung tak cukup makan. Rupanya mama silap percaturan. Heh.


Aidi sangat suka tido meniarap.Aku start bagi dia tido meniarap masa umur dia nak masuk 3 minggu camtu. Kalau dia tido niarap, boleh lena membawak ke 4 5 jam tau. Lena amat. Pastu ajaibnya lagi dia mampu je nak kalihkan sendiri kepala dia paling ke kiri ke ke kanan ke ikut mana dia selesa. Memang sah, tulang Aidi ni kuat. Tengkok dia pun 70% stabil dah sekarang. Alhamdulillah.



Aidi dah nak sama panjang dengan Lamaze worm dia. Worm tu panjangnya 60 cm. Adakah Aidi pun dah cecah 60 cm?? Esok kita akan tahu. Hehe



Aidi sekarang dah boleh tido lama sikit waktu malam. Eh bukan lama sikit, tapi boleh kata lama banyak. Paling sikit dia akan tido 4 jam sebelum terjaga nak susu, then sambung tido lagi sampai ke pagi. Ada satu hari tu aku tidokan Aidi dalam kul 1.30 pagi, bajet-bajet Aidi akan terjaga nak susu dalam pukul 4 5 pagi. Pastu aku pun tido la sekali. Sedar-sedar je dah pukul 7.30 pagi!! Cepat-cepat intai Aidi dalam playpen dia takut-takut anak jadi apa ntah sebab mama terlajak tido sampai ke pagi. Sekali tengok elok je comel Aidi lena lagi. Tak menguit langsung. Lena. Dekat pukul 9 pagi baru dia terjaga sebab itu adalah time dia mandi. So cer kira berapa jam dia tido??

6 jam direct.

Pheww!! Heaven!!


Memang sampai sekarang dia tido agak lama waktu malam. Tapi nak mentidurkan Aidi adalah sangar bercinta. Payaaahhhh!!


Kadang dah sumbat 6 7 oz susu pun belum tentu dia nak lena.


Heh.

Monday, January 9, 2012

Aidi + Susu = Mama Fening. Tolonggggg!!!!

Aku ada satu kemusykilan la sekarang ni.

Aidi ni ha...apa kuat nau beliau menyusu sekarang? Lepas dah habis sebotol (2 - 3 oz), mintak lagi sebotol. Selang berapa minit, nak sebotol lagi.

Boleh kata celik mata je kuak kuak nak susu.

Nak bermain pun nak kena sulam dengan susu.

Pastu nak tido pun wajibulghunnah lah sumbat susu lagi.

Aduhaiiiiii...

Konpius mama jadinya.


Ni aku nak tanya kat mommy mommy yang hebat berpengalaman banyak ni, apa normal ke baby dalam hari cenggitu?

Pastu aku nak tanya lagi..apa boleh ke kita keep on bagi bagi bagi susu banyak-banyak kat baby dalam selang masa yang singkat. Contohnya dalam tempoh sejam baby minum susu lebih dari 4 oz. It is okey?

Sumpah aku keliru.

Cuma aku selalu dengar cakap-cakap yang kata susu ibu boleh je nak bagi banyak mana pun, kalau susu formula lain la sikit. Tapi aku risaulah jugak..asik bagi bagi bagi je kang termuntah susu pulak anak tu. Tapi aku tak pernah lupa nak burpp *sendawa* kan Aidi tiap kali lepas dia habis minum satu-satu botol. Fobia kot dengar banyak sangat kes baby tersedak susu sekarang ni.

Aku sebenarnya takdelah asik anak nanges aku nak sumbat susu je manjang. Aku sedar jugak baby menangis tak semestinya dia lapar. Mungkin pampernya berisi ke, perutnya tak selesa ke, kena geget semut ke, terkejut bunyi bising ke apa ke kan..aku sedar jugak tu. Sebab tu selalunya aku cuma cepat-cepat bago Aidi susu bila dia bangun tido and nak tido je. Antara-antara waktu tu selalunya aku cuba stop kan nanges dia guna alternatif lain.

Kadang aku dodoi-dodoi je dia boleh senyap.

Kalau tak jalan jugak, aku check la pampers and perut dia.

Tak jalan jugak..aku ajak dia main timang-timang. Suka betul Aidi kena timang sambil mama dia nyanyi lagu one little two little three little indian. Heh.

Kalau dia dia mengobak *nanges* jugak..aku cuba masukkan hujung jari aku dalam mulut dia. Kalau dah dia hisap jari aki serupa anak burung dapat makan tu maknanya memang kelaparan sangat la tu. Terpaksa lah aku sumbat susu jugak walaupun baru kejap tadi dia minum susu dah.

So back to kemusykilan aku tadi..

Adakah sesuatu yang normal dan okey kalau aku bagi Aidi minum susu badan bergelen-gelen dalam tempoh masa yang singkat??

Ada sesiapa boleh bantu?

Thursday, January 5, 2012

Aidi Dulu Dan Sekarang

Aiii lah!

Rasa tak sabarnya nak menghabiskan rejim berpantang ni. Wahh kemain rejim lagi kan? Padahal takdelah berpantang sangat pun. Prosperity burger pun aku bedal je jah oii. Haha!

Nak cerita pengalaman berpantang kena tunggu habis tempoh pantang dulu la kan? Hari ni dah masuk hari ke 25. Ada 19 hari lagi nak menyampai ke hari 44. Ohh lama jugak tu. Tapi takpelah, macam aku cakap tadi..aku ni takdelah pantang ketat-ketat sangat pun. Malam nanti aku call je Mc Delivery order properity burger 1 set besarrr punya. Miahaha!


Sebenarnya aku nak kasi tunjuk gambar anak hensem aku yang sorang tu selepas 25 hari menjenguk dunia.

Berbezaaaa sangat rupa dia banding dengan time dia lahir dulu.


Ini adalah gambar beberapa minit selepas Aidi dilahirkan.





Badan halus jek. Kata 2.68 kg sajork. Mama dia je yang berat terlebih melebih membawak ke 97 kg masa mengandung. Muahaha!

Pipi macam nak tak nak je isi duduk situ.

Badan ringan ya amat sampai aku rasa macam nak melayang-layang Aidi bila aku dukung. *tipu*

Rambut tak lebat sangat..tapi masih ada jugaklah rambutnya di kepala. Ni turun aku la ni lahir-lahir rambut tak berapa nak lebat.


Itu cerita masa Aidi baru baru lahir dulu. DUlu tak dulu sangat lah..25 hari lepas. Heh.

Sekarang..






Tu diaaa...

Aidi kah ini?

Haha!

Hasil penangan susu mama sebanyak kurang lebih 28 - 30 oz sehari, maka berkembanglah Aidi seperti di atas.



Pipi dia...semakin membelon. Kira sekarang kalau letak muka aku dengan muka Aidi sebelah-sebelah aku takdelah malu sangat sebab pipi tembun sebab sekarang dah ada geng. Hehe.

Badan dah makin berat. Masa Aidi umur 12 hari, ada nurse dari KK datang rumah buat lawatan..dia timbang Aidi masa tu berat dah cecah 3 kilo. Itu berat 12 hari. Sekarang dah 25 hari, tak tahulah berapa berat Aidi. Tunggu Khamis depan nak pegi KK buat untuk check up sebulan. Entah-entah dah 4 kilo tak? Ke lebih? Huhu..


Kalau dulu rasa macam dukung kertas je Aidi ni *metafora tak boleh blah*, sekarang ni rasa macam kendong beg beras. Lengan kiri aku ni sampai dah kebas 24 jam. Kalau kena cubit pun takde rasa apa dah. Serupa kena bius. Huhu.


Rambut??

Ini paling Maharaja Lawak Mega. Belum pun buat majlis cukur jambul..rambut Aidi dah hilang entah ke mana. Makin hari makin takde rambut dia. Aku suspek gugur tapi biasanya baby selalunya gugur rambut bahagian belakang kepala, orang panggil gugur bantal..tapi Aidi ni hilang rambut kat bahagian atas kepala. Nak bagi nama apa entahlah. So sekarang rambut Aidi kat atas kepala dah tarak. Mama kata dah macam kepala Ridzuan Hashim pelakon tu. Sikit lagi boleh jadi kepala Harith Iskandar...Halussssss.


Sekarang ni setiap hari bangun pagi mesti teruja sebab nak tengok apa lagi perkembangan Aidi untuk hari-hari baru.

Makin tembam ke?

Makin kuat meragam ke?

Makin banyak akal ke?

Makin mengada ke?

Ohh pendek kata setiap hari penuh dengan teka teki.

Pendek kata lagi..

Seronoklah jadi mama!!



Si tembam..si botak..Lena di bahu mama.

Wednesday, January 4, 2012

18 SX - Hot Stuff!!

Tada!!!!





Miahaha!!

Suka nau hati aku nak tepek gambar bolen *bogel* Aidi kat blog. Esok-esok budak ni dah besar panjang mahu mengamuk dia tengok gambar ni. Itu pun kalau blogspot wujud lagi lah. Haha.

Takpelah..Aidi capai umur 7 tahun nanti aku delete lah gambar ni. Sementara stok masih ada ni, tataplah dulu puas-puas gambar bogel hot masa kini ni.


Muahaha!! *gelak syaitonnn*
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...