MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, April 1, 2014

Bye bye geng gojes. =(

Hari ni nak buat entri meluah perasaan. Ingat, ini luahan peribadi aku. Jangan cuba cuba nak kaitkan dengan mak abah aku ke, famili or kawan kawan aku. Takde kena mengena. Ingat. I watch u! Haha

Aku ni kan, jarang sangat nak wujud rasa tak suka kat orang. Benci apatah lagi. Memang payah. Aku lebih pada konsep lantak ko lah kat situ. Haha.

Tapi sejak akhir akhir ni, aku macam tak boleh tahan. Tak boleh hadam dah kata budak sekarang.

Yang betul kau
Orang lain salah.

Yang suci kau.
Orang lain hina.

Yang ada Allah,kau.
Orang lain takde.

Yang positif, kau.
Orang lain negatif.

Yang sayang semua mahkluk kat muka bumi ni, kau jugak.
Orang lain pembenci

Kalau sekali dua dia tunjuk lagak gitu aku tahan lagi. Ini makin lama makin menjengkelkan. Aku tak tau ada orang lain yang berperasaan macam aku ke tak. Mungkin jugak cuma aku je yang gini. Mental gamaknya aku. Jadi lebih baik aku yang undur diri dari aku terus terusan dosa memaki dalam hati.

Cuma aku nak cakap satu lah.

Kita ni manusia, memang dituntut untuk mrnjadi baik. Tapi kalau terlalu menunjuk baik, terlalu berlagak ceria, terlalu banyak sangat kata kata bajet positif depan orang, lama lama orang pun meluat.


Cuba sekali sekala kita jadi humble. Mohon maaf dengan ikhlas, mengaku kesilapan diri, tak rugi apa pun. Mungkin memang betul kita ada buat salah yang kita sendiri tak sedar. Mungkin selama ni kita yang jadi punca segala drama swasta yang berlaku, tapi kita tak perasan. Yelah, kita ni manusia selalunya niat memang baik. Konon nak jadi pendamai lah apa lah. Tapi hujung hujung kau yang jadi pencetus ummah. Acaner??

Oh satu lagi..


Tak payahlah sikit sikit

Sayangggggg kalian sayanggg kalian. Berlapang dada lah, Allah ada...Allah ada.


Tiap hari disogok ayat gini memang migrain aku.


Sekian luahan hari ni.

Wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

36 comments:

  1. Yong,
    wa mintak maaf salah silap.

    Honestly wa x tau apa punca sebab musabab semua ni sebab wa jarang sangat masuk group. online pun pakai phone je..kat opis fb block.

    Mintak maaf ye yong kalau ade buat salah secara sedar/tidak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa..ko ok je bg aku wa. Eh tp aku pun nk mintak maaf jgk kat ko wa. Yelah kdg kita x sedar kan. Tau kita je tak suka org.org tak suka kita ada kita kesah?? Haha.

      Wa up gambo bento comel comel lg ye wa. =)

      Delete
    2. ok yong, bila bukak balik group guna line curik kat opis ni (gigih sangat) rasa nye mcm aku tau dah ape maksud sajakmu..

      Dan aku setuju.. :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Mental la ko yonggggg. Hahahahaha. Rmai yg perasan kot yong. Bolayan sudahhhh - aku dyll yg cantekssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha dyll yg canteks. Dah kenapa jd cik anon ni? Haha.

      Sekali ni je aku meluah.esok esok dh xde dah.esok.entri lain.haha

      Delete
    2. Aku kan dh x active blogging. Malas nak signin. Kuikuikui. Kdg2 kena luah jgk. Klu x nt lg mental.

      Delete
  4. Haaaa....knp ni? Nak minta maaf jugak.. Mna tau ada yg terlepas ckp tanpa sedar... Huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama la kita bermaafan. Tp ini bkn utk u izzan. =)

      Delete
  5. Tak pernah tengok yong macam ni...
    (ye memang kenal yong bukan macam ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kenal aku syim..mmg aku bkn gini orgnya.tp ni la namanya dah xleh hadam.huhu

      Delete
  6. ayat last tu lawak!aku dah rasa mcm dlm al-kuliyah dah yong...jaga2...kang ada entry pembalasan pulak!allah ada, allah ada...org blok pun kecoh sedunia..tak hagak!relax la...blok je pun..bukan nak putus silaturahim..bukan antar surat rasmi ckp xnak kawan..aku harap sgt2 dia sdr..aku blok bukan sebab benci dgn dia..tp aku blok sbb aku dah xleh hadap ayat wanita kaabah dia tu..ayat dia yg terlebih suci, terlebih syg kawan2..kita ni je pembenci..loya aku hari2..plastik sgt kalo tgk slalu sgt over..sory la kalo yg leh terima..tp aku ni bukan jenis pengipas..nak komen kipas2..sory..aku ni ha dia kata ckp pedas..ckp kena bunga2 cam dia..ntah apa2...ingt aku pun nak plastik cam dia ke hapa?tgkla..lps tbuka hati aku unblok la blk..skg ni wat tambah dosa aku je maki2 dia kalo status ayat sayanggggggg kaliannnnnnnnnnnnnn,diala teraniaya...dia xtau dia lah punca segala..dr nk isu pendamai...mula dr post isu n entry tulah..semua hancurrrrrrrrrrrrrrrrrr..kpd yg terasa, aku blok sbb aku nak elak dr maki2 ko tetiap ari, dari aku ngata ko tiap masa..cara tu je yang terbaik untuk aku elak segala benda ni..takut terkenan...bukan ape..tu je..ha 1 lg..kalo satu ari terserempak..nak tgk air muka aku ke?relax je la..senyum je..xpun aku buat xtahu je..air muka jenis apa ko nak tgk?mcm tikus takut tgk kucing ke?watpe nak takut?aku xde hutang apa2 pun dgn ko...jd stiap kali komen tu, jgn rs ko suci sgt..jgn rs org yg blok unfren ko tu rugi sbb xfren dgn ko..ko kena fikir positif dan berlapang dada mcm ayat ko slalu2 tu.. satu lg...hashtag ko tu cantik sgt kan.org xnk gado2..ko suka nk bakar2..pastu bila dh org lain hangin..ko mulalahhh blagak suci...kalau ko rs ko perfect sgt xnk cermin diri...cerminlah diri untuk sekali skala...kdg2 kita ada buat slh gak..mesti ada tersilap skit kalo xbyk...mesti ada..sbb kalo xde, xkn dh 2-3 org blok ko kan.. **blok bukan xnk kawan, tp blok sbb xleh hadap ayat bajet gudgud ko! peace.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok sekian entri selit dari ros anis. Hahaha.

      Bertenang anis..ko bawak bdk tu.

      Delete
  7. hidup cikgu bm! i love u la yong :p
    tak salah pun if kita nak luahkan apa yang kita rasakan. muhasabah diri gitu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko memahami ctmah monopod..alisha aku amik.jd menantu k.hahaha

      Delete
  8. hehehehheehheheeh je mampu...apapun yong bior la mulut gampang...janji tak hipo bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboii kakmi.aku reply ngeh ngeh ngeh ngeh je la mampu.haha

      Delete
  9. ok..lepas bace entri selitan ros anis tu, ku dah dapat agak sape..keh3..
    btw, nak mintak maap gak ler yong kot ade kate2ku yang mengguris prasaan..berlapang dada lah~ ehh!

    ReplyDelete
  10. akhirnyer.. ada yg punya rasa yg sama..

    yong.. dari ayat2 kau.. aku npk teguran kau ikhlas.

    ada ustaz kata..
    sesekali kalau tak dapat tampar muka.. perlu juga ditampar hati untuk mengingatkan.

    well said yong.. kipidap!

    ReplyDelete
  11. ayat migrain tu memang lawak.haha..sabar2.. :)

    ReplyDelete
  12. biar la tak kenal rapat pon nak minta maap jugak kat yong. dari ujung rambut hingga ujung kaki... ampun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak..sama la sy pun.walau x rapat dgn akak, nk mintak maaf jgk kak. Jgn benci sy tau. Huhu

      Delete
  13. Ok now aku faham kenapa yong..
    btw aku suka ayat ustaz yana tu!!hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayat ustaz yana mmg makan dalam.silap hb aku pun kena tampo hati.huhu

      Delete
  14. Hai Yong,
    Saya google2 nak tau siapa pernah tempah baju kat dios and terkeluar la blog awak. Walaupun dah bertahun entry pasal baju kahwin tapi nk tanya jugak. Ok tak tempah baju kt dios? Design dia ikut tak macam yang kita nak? Really appreciate your testimoni sebab saya plan nk tempah baju kt dios utk wedding saya nanti tp before tu nak tau dulu comment org yang dh pernah tempah kt situ. :) Thanks a lot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..baju tu sy tempah kat dios sbb mak andam sy mmg anta tempah bj dia kat situ.bkn sy yg request.tp baju tu mmg ok..ikut apa yg saya nak.harga baju xtau sbb sy sewa je dr mak andam tu

      Delete
  15. Yong..

    Seriously za mmg selalu tertinggal keretapi. Tgk tajuk buat za terus nak baca sbb za makin prsn mcm makin byk prob dlm group. Masalahnya, za cuba hadam siapa org tu, tp xdpt hadam. Mungkinkah za? Ohmai, aku bukan manusia super suci. Pe pun, klu ada slh silap, maaf ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai za!!

      Hehe bukan za lah. Apapun sama sama mintak maaf la ye kalau ada terguris hati. Tp yg penting bkn za. =)

      Delete
  16. I loike!! I loike!! I loike!! Tu je komen aku..
    Sekian.. :-P

    ReplyDelete
  17. Hi yong..walaupun tak kenal/tahu org yg dimaksudkan tapi ayda pn ade kenal jugak org yg cenggitu,asyik dia je yg sok suci...euwwww nyampah tau...ngeeee :D

    ReplyDelete
  18. Thorrrrrrbaikkkk...alamak terlebih urup...cikgu bm jangan marah kite yerk...heee....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...