MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, July 14, 2014

RESEPI PUDING KARAMEL KEGEMARAN SUAMI



Nah !




Hamboiii..kemain nah lagi kan? Haha.

Ni ha puding karamel aku buat weekend ritu. Sedap hoi! Sedap sangat. Paling best TAK PAYAH KUKUS sebab TAK GUNA TELUR. Ko bancuh bancuh pastu simpan je dalam peti ais. Siap!

Anda mahu resepi??

Ewaaahhh ber anda anda pulak kan? Kehkehkeh.

Nah resepi.

PUDING KARAMEL KEGEMARAN SUAMI *nama tak hagak!*


A) Karamel
 - 6 sudu besar gula
 - 4 sudu besar air.

Caranya: 
 Campurkan gula dan air. Masak atas api kecil sehingga keperangan dan sejukkan.

* Kalau agak agak air gula macam tak cukup, boleh je tambahkan air dan gula. Nisbah gula : air = 2 : 1.

B) Puding

- 1 paket agar agar serbuk 10g (pakai agar agar tali pun boleh. Belah 3 sebab agar-agar tali biasanya 30g)
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu kecil esen vanilla.

Caranya:

1. Campurkan semua bahan. Kacau selalu atas api kecil sehingga mendidih. Agak agak dah pekat sikit boleh tutup api.

2. Tapis dan tuang dalam loyang berisi karamel tadi. Sejukkan sekejap dan masukkan dalam peti ais. Simpan sejam pun dah boleh makan dan.


Serius sedap.

Lagi sedap banding puding karamel yang guna telur sebab yang pakai telur kadang ada rasa hanyir skit kalau tak kena gaya. Tapi yang ni memang thorrrrbaek!!

Cubalah!

7 comments:

  1. huhuhu thorrbaekk yong.
    eh tade icon good pulak.
    kikikiki :)

    ReplyDelete
  2. ala yong laki tak makan rasa mcm errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bagus la amry

    ReplyDelete
  3. NAK TRY BUAT JUGAK LAH...TQ YONG BAGI RESEPI.....(SORRY CAPSLOCK PULAK HEHEHEHEHEHHE)

    ReplyDelete
  4. thanks sharing. saya suka buat karamel tu tapi betul, x tahan bau hanyir telur tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...