MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, July 1, 2014

Ayam Masak Merah lawan tokey namanya.


Hamboiiii entri semalam (KLIK SINI) ramai pakat tanya resepi AYAM MASAK MERAH yek?

hiuhiuhiu.

Aku bukan tak nak share resepi ayam merah, cuma aku rasa segan. Yelah, ayam masak merah je kot, rasa macam semua wanita wanita hebat di Malaysia ini mampu meghasilkannya. Ewaahh aku kan! Haha.

Oklah, atas permintaan ramai, marilah aku kongsi resepi. Cepat amik pen dan kertas.

RESEPI AYAM MASAK MERAH PENAMBAT HATI SUAMI *ceaaaa tajuk lauk!*

Bahan kisar:

1. cili kering 15 tangkai
2. bawang besar sebiji
3. bawang putih 3 ulas
4. serai sebatang
5. halia setengah inci
6. tomato sebiji

Caranya:

1. kisar semua bahan kat atas.

2. sambil kupas kupas bawang segala tu bolehlah goreng ayam macam biasa. Goreng tak perlu garing sangat pun takpe. Ayam siap goreng, angkat dan ketepikan.

3. Panaskan minyak untuk menumis. Tumis bahan kisar. Make sure cili masak betul betul.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kalau suka boleh bubuh sos cili sikit.

5. Masukkan air sikit dalam suku cawan.

6. Masukkan ayam yang dah goreng tadi. Gaul.

7. Hiaskan dengan bawang potong bulat ke kacang peas ke daun sup ke.

8. Siap!



Itu je lah cara aku masak ayam merah. Dulu aku kisar cili tak bubuh serai and tomato. Sejak dua tiga menjak ni aku saja try try test bubuh tomato and serai sekali. Itu gamaknya yang buat laki gila bayang. Bahahahah!

Jadi bolehlah try. Aku ni idok ler pandai pun masak. Mungkin tekak laki aku kata sedap gila, tekak kome kata biasa ajer. Uhuk uhuk uhuk.

Sekian la dulu resepi untuk hari ini.

Selamat memikat!! 

Err memikat perut suami. Peace!

5 comments:

  1. sempoi..ok la nak cuba kot penambat suami ku..hhaha

    ReplyDelete
  2. Senang jer tapi aku lemah sikit nak goreng ayam...isk..takpe.aku tukar jadi ciken wing sbb ciken wing senang nak goreng...nak ps sekarang jugak..

    ReplyDelete
  3. Ok.nk try.hihi.nmpk pun mmg sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...