MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, October 8, 2013

Aidi Demam, Mama Demam, Abah Jadi Misi.



Minggu lepas minggu yang mencabar.

Awal-awal minggu ku sangkakan itu adalah minggu sorga. Sebab??

Budak-budak dah mula PMR start hari Rabu. So semua kelas form 3 aku kira lupus. Heh.

Budak-budak form 4 pun tengah exam akhir tahun. So kelas moral form 4 aku pun lupus jugak.

Heaven!!

Yang aku kena masuk ngajar tinggal kelas BM dengan KH form 1 je. Tak banyak. Senyum.

Sekali hari Rabu tu lah jugak Aidi jatuh demam.





Ohmai!!

Badan panas sampai muntah-muntah.

Aku mula takla panik sangat. Kita bagi ubat klinik la macam biasa. Lagipun dalam 3 minggu lepas Aidi baru demam, so ubat ada lagi. Baru lagi. So makan je lah.

Hari Khamis...

Macam takde perubahan. Kejap panas..kejap okey. Tambah pulak batuk selsema lagi. Tang batuk selsema aku yakin sangat dia berjangkit dari aku. Sebabnya aku ni dah nak masuk 2 minggu tak baik baik lagi batuk selsema. Kesian Aidi.

Selalunya..Aidi ni kalau demam, dia makan ubat 2 3 kali pun dah boleh kebah dah. Sekejap je. Tapi tak tau kenapa kali ni tak baik-baik.

Masuk hari Jumaat....

Ini hari paling DEMM!!

Aku pun sama demam!!

Gila!!

Badan aku menggigil sejuk macam hapa. Dalam sejuk, tapi luar panas. Siap sakit bahagian dalam telinga. Ohoii!! Kalau sakit telinga ni memang apa pun tak boleh. Macam sakit gigi tu. Satu keje pun takleh jalan. Aku start sakit telinga masa tido malamnya. Hazab gila nak tunggu pagi klinik bukak. Kenapalah Labuan ni takde klinik 24 jam. Kalau ada..pukul 3 pagi tu jugak aku suruh laki aku balik keje bawak aku pegi klinik.

Pagi Jumaat tu, pukul 8 pagi aku dah meroyan nak p klinik. Siap google klinik bukak jam berapa. Kalau bukak pukul 8, pukul 8 lah aku nak terpacak kat klinik dah. Tak tahan hoi!

Alang-alang dah sampai klinik tu, kita check up Aidi sekali. Dah budak tu pun demam tak kebah-kebah. Siang malam aku balut badan dia dengan kain basah. Tak jalan jugak.

Aidi macam biasalah..kena buat neb lagi.

Tapi kali ni dia tak meraung macam dulu dah. Mungkin dia dah ready fizikal mental. Heh. Sungguh, dia tak meraung. Nanges sikit sikit je. Itu pun kejap. Good boy sangat. Atau sebenarnya dia dah lemah nak meraung. Demam kataya. Huhu.

Dan alang-alang dah sampai klinik tu jugak, aku buat scan 4D sekali lagi. Heh.

Sempaaatttt je kan ko jah.

Kata demam lah, menggigil lah, sakit telinga lah. Bab nak scan anak laju jek. Ahaks!!

32 minggu dah ni hoi. Kalau tak scan sekarang, bila lagi?? Kang lewat lewat kang tak nampak apa dah.

So Jumaat tu memang terlangkup hidup kami anak beranak. Aku mentido sepanjang hari. Aidi pun. Incik suami jadi nurse jaga kami dua beranak.






Hari Sabtu, Alhamdulillah demam aku kebah. Telinga pun tak sakit dah. Tapi serius telinga aku pekak sebelah sekarang. Sungguh, memang sebelah telinga takleh dengar. Bergantung pada sebelah je ni. Risau ohh!! Nak kena jumpa doc lagi gayanya ni.

Aidi pulak camne??

By Sabtu tu pun...Aidi tak kebah kebah jugak.

Kalau kira-kira dari hari Rabu sampai Sabtu, dah 4 hari Aidi demam. Tak baik-baik. Aku dah panik.

Ramai suggest bawak ke hospital. Tapi incik suami pulak on duty Sabtu tu. Aku nak bawak sendiri?? Hampunlah. Aku pun baru nak kebah demam. Takpelah, Ahad je lah kita pegi klinik. Kita pantau dulu.

Sekaliiii..petang Sabtu tu badan Aidi panas gila tiba-tiba.

Ohoii!!

Laju laju call sang suami suruh balik segera. Jom ke spital kita bang!!




Dalam kepala aku ni..jangalah Aidi kena tahan wad. Janganlah kena tahan.

Alhamdulillah...tak sampai kena warded.

Doktor suruh tukar ubat.

Stop bagi ubat klinik tu sebab ubat tu tak cukup dos katanya. Budak berat gaya Aidi patut makan ubat 7ml instead of 2.5ml macam yang klinik suggest. Aku konpius kejap. 

Pastu doktor pesan lagi, stop bagi ubat batuk and selsema untuk budak bawah 2 tahun. Not good..not good katanya. Ibu mengandung pun sama. Heh, aku terkena jugak.

Baiklah..baiklah. Aku ikut cakap doktor spital pulak kali ni.

Doktor spital just bekalkan dua ubat je.

Ubat demam...dengan antibiotik.

Aidi makan dua-dua..plus minum madu.

Alhamdulillah......syukur sangat.

Sekali makan ubat je terus kebah demam dia.

Legaaa sangat aku.

Hari Ahad...aku bagi lagi makan ubat ikut waktu. Aidi makin sehat.

Badan tak panas dah.

Cuma batuk masih ada. Kena continue bagi madu lagi ni. 

So far sekarang condition Aidi getting better.

Dia dah mula ada selera makan, selera susu, selera main dan paling dia berselera adalah mengamuk!!

Hoiiii...keje nak mengamuk ajenya.

Mungkin dah banyak hari lemau je...bercakap pun alalalalatok. Sekali dah sehat, dia nak cover balik setiap benda yang dia tak dapat buat masa demam dulu.

Lantak kamu la Aidi.

Janji kamu sehat, mama senang hati dah.










2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...