MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, October 1, 2013

Ragam Mengandung Dulu dan Sekarang


Melepasi minggu ke 31. Nak masuk minggu ke 32. Lebih kurang 8 bulan usia baby A.

Alhamdulillah. Masih diberi kekuatan.

Mengandung kali ni memang ada perbezaan sikit dengan mengandungkan Aidi dulu. Tapi tak semualah berbeza. Ada benda yang sama, ada yang lain.

1) Morning Sickness

Masa ngandungkan Aidi, aku langsung takde morning sickness. Setakat rasa mual mual sikit tu adalah. Tapi tak sampai muntah. Memang steady je. Dah masuk minggu ke 30 baru aku merasa muntah-muntah 2 kali. Asal makan megi je mesti nak termuntah hujung-hujung ngandung tu. Serupa jugak kali ni. Langsung takde morning sickness masa awal kehamilan. Dalam minggu ni baru tekak ni mengada sikit. Silap teknik gosok gigi je, mesti rasa nak terkeluar isi perut. Mak aku kata...dulu masa dia ngandungkan aku pun dia cenggini jugak. Anak mak sangat aku ni kheennn. Haha


2) Selera makan.

Ini memang sama jugak. Asal ngandung je selera makan pun mengandung sama. Berganda-ganda. Masa Aidi dulu memang membuak buak aku makan. Siap pakej malas masak. Asik nak makan kedai je. Nak maka fast food je. Tapi total berat yang naik masa ngandungkan Aidi tak sampai pun 10 kg. Anak kali ni pun selera jugak. Tapi boleh control untuk tak selalu hadap fast food or makanan kedai. Aku lebih suka masak. Masalahnyaaaa....so far total berat dah naik sebanyak 8kg. Belum bersalin lagi ni. Ohoii!!


3) Mood

Mood berbeza. Masa Aidi dulu aku memang banyak merempan. Asik ke laut je mood. Yang jadi mangsa, incik suami lah. Gamaknya sebab tu Aidi pun sama suka merempan guling guling atas lantai. Hewhewhew.

Kali ni aku boleh kawal mood. Sensitip tu tipulah kalau takde. Tapi under control. Mood aku lebih ceria kali ni. Maybe sebab ada Aidi penghibur hati. Hehe.


4) Mood Suri rumah.

Ohoii!! Time Aidi dulu aku memang pemalas nombor 1. Nak nak bab masak. Malas hoi! Sebulan puasa, boleh kira berapa kali je aku pegang kuali. Yang lain...sila beli. I is malas.

Time adik ni, eh terajin pulak masuk dapur. Macam macam aku nak masak.

Nasik ayam
Laksa
Mihun sup
Soto
Kek coklat
Cheesekut

Dah aku lupa apa lagi yang aku masak sebab banyak sangat. Hahaha. Sekarang pun kalau boleh tiap hari aku nak masak. Kataaa rege minyak dah naik. Marilah kita berjimat. Alah..masak 1 lauk sehari pun laki iols dah okey. Sardin pun dia senyum sampai telinga jaaahhh.

Sebab tu awal-awal dulu ramai teka aku pregnant baby girl. Insyaallah..betullah tu. =)



4) Kulit

Akulah wanita mengandung paling hodoh gamaknya masa mengandungkan Aidi dulu. Kulit dahlah memang hitam, kusam pulak tu. Siap jerawat penuh satu muka. Nak nak tang dahi. Ya Rabbi...aku pun sedih tengok muka sendiri. Sampai pakai Mary Kay ko tau nak bagi muka elok, tapi gitu jugak. Hormon kata orang. Lepas bersalin, mak belikan satu set cleanser Safi Rania Gold Che Ta tu..barulah elok sikit muka. Dulu jerawat bukan takat kat muka je tau..siap naik ke belakang badan lagi. Euuuwww!!

Sekarang....senyum sikit lah aku sebab kulit muka tak teruk sangat macam dulu. Hitam tu tetap hitamlah. Takleh nak buat apa. Itu memang azali. Bahahahah. Tapi jerawat macam segan seganlah nak naik. Ada tu ada lah sikit, but tak teruk macam dulu. Jerawat kat badan pun takde kali ni. Legaaa.. Tapi kali ni tengkuk aku adalah legam. Ishh geli!


5) Kesihatan.

Dulu..rasanya aku lebih steady. Jarang demam, jarang sakit. Habis kuat pun aku sakit pinggang je.

Sekarang...hurmmm selalu jugak demam. Ni pun tengah selsema batuk ni. Paling seksa..sekarang ni aku tengah menahan sakit bahagian bawah perut. Ada yang kata normal, biasalah..baby dah turun bawah memang aka sakit bawah perut. Tapiiiiii....doktor kata baby aku melintang. Dah tu kenapa sakitnya lahaiiii tak tertahan. Nak duduk sakit, nak bangun dari duduk lagilah Ya Allah sakitnya. Kadang aku kena amik masa 2 3 minit berdiri statik untuk legakan rasa sakit tu then baru mula berjalan. Tido pun sakit, nak beralih kedudukan masa tido pun sakit.

Sekarang ni janganlah aku pandai pandai nak baring-baring atas toto. Atas lantai apatah lagi. Memang hazab. Nak baring kalu, sila masuk bilik landing atas tilam 5 inci. Baru legaa.

Kalau korang tengok gaya aku berjalan sekarang memang dah macam penguin. Macam orang tunggu hari pun iye jugak. Padahal 8 bulan pun belum. Hoi.


6) Hubungan suami isteri.

Haa... yang ni dua dua kali pun sama je. Puasa uolss!! Husband kata kita tunggu lepas pantang lah. Kekekekeke. Gamaknya dia pun tak selera tengok aku boyot boyot gini. Dah lah sekarang ni tengah sakit bawah perut pulak. Memang KIV sampai bulan Januari tahun depan la gamaknya. Tunggu ye bang...kite hantar masuk 'workshop' dulu badan ni. Repair mana yang patut sebelum abang 'drive'. Bahahahaha!!


Penutup entri...marilah menatap gambo perempuan mengandung 8 bulan ini.


8 comments:

  1. semoga selamat semuanya yonggg, aku masa pregnantkan aish dulu kemain ceria, gembira sesaje, hopefully masa adik nanti, double ceria la aku ni ye..hehe

    ReplyDelete
  2. eh..cam sekejap je rasa da 8 bulan ye. moga dipermudahkan bersalin nanti.

    ReplyDelete
  3. Ko nmpak berseri lebih sikit sejak pegnan 2nd ni.. :)

    ReplyDelete
  4. memang dah nampak gaya ngandung girl tu yong..yeahh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...