MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, November 15, 2011

Sudah Engaged Ke Belum?

Esok baby genap 37 minggu.

Lusa ada check up kat klinik macam biasa. Aku tak sabar sebenarnya nak pegi check up kali ni sebab nak tahu kepala baby dah engaged ke belum.

Orang kata kalau kepala baby dah engaged, kita tak akan rasa senak-senak pada bahagian dada lagi dah, sesak nafas pun tak takde. Perut pulak akan lebih terasa berat bahagian bawah, and akan rasa ngilu-ngilu bahagian ari-ari. Efek paling kesian adalah kena berjalan kengkang kengkang sebab terasa macam ada "benda" je kat celah kangkang. Hehe.

So far aku rasa kepala baby belum engaged lagi kot. Aku masih lagi terasa sesak nafas kadang-kadang terutama time baring. Seksa. Dah macam ada asma pulak rasanya. Tapi yang pastinya kekerapan aku membuang air tak kiralah besar ke kecik ke adalah sangat tinggi. Dalam sehari mesti tak kurang 20 kali aku shi shi. Po po pulak koman-koman mesti dua kali sehari. Fuh..memang mantap sistem perkumuhan badan aku sekarang.


Kalau nak cakap pasal kaki sembab, tak payah cakap la. Setiap masa kaki aku bengkak je sekarang. Berat badan pun dah nak cecah 96kg, mahu tak bengkak kaki menahan beban berat ya amat ni. Jadi aku redha je la berjalan dengan kaki dah serupa gajah ni. Mama pulak refuse nak tolong urutkan kaki aku, katanya tak payah urut..biarkan je. Orang mengandung memang la kaki akan bengkak. Huhu..sedih...kalaulah incik suami ada di sisi sekarang mesti beliau setia nak urutkan kaki aku. sob sob sob..


Perkembangan Aidi??


Sangat maju.


Semalam sepanjang hari Baby Aidi bergerak serupa tak reti penat. Aku pulak jadi panik. Sampai jam dah kul 12.30 malam pun tak reti-reti nak rehat budak kecik ni. Asiklah nak memusing musing, menendang-nendang. Bila aku tegur, dia balas balik dengan satu tumbukan comel di perut. Oooo...pandai ye kamu anak? Siaplah kamu, dah lahir nanti mama cubit pipi kamu sampai kamu nanges. Muahaha!!


So far ada kurang lebih 3 minggu lagi nak sampai ke due date. Tapi instict aku kata baby Aidi akan keluar lihat dunia 2 minggu lagi. Wallahualam.

Apapun aku harap biarlah incik suami selamat sampai KL dulu baru aku bersalin. Barang baby pun masih ada lagi beberapa benda yang belum setel. Beg nak bawak ke hospital pun tak lengkap lagi.


Paling aku konpius sekarang adalah tentang maternity pad.


Elok kita pakai pas yang betul-betul khas untuk maternity atau boleh je pakai pad yang biasa dipakai masa period?


Any tips??

10 comments:

  1. pn yong, i dh engaged.. rs lebih selesa.. dada lapang.. cume lebih kerap ke toilet.. sistem perkumuhan i pun lancar so far la...kaki mmg x bengkak2.. org ckp kalau dh bengkak, bile surut je nk bersalin.. tp x tau la kesahihahnyer.. hurmhh gut luck sis.. last check up.. baby dh 3kg.. phewww somangat anak den..

    ReplyDelete
  2. beli brand pureeen. kena pakai maternity pad dulu sebab permukaan lembut dan tebal dari pad biasa. lepas dah darah kurang baru pakai pad biasa

    ReplyDelete
  3. budak office sy ckp pakai je pad biasa tapi beli yang overnight panjang gile, dia kata lagi selesa, ada wing, serapan lagi best cam myvi..hehe. maternity pad dia cakap tak best sangat, macam sanita yang dlu2 tu, itu dia katalah, sy pun belum nak beranak lagi, so memang takde survey pun lagi. gudluck mase push mengepush nanti eh :) hopefully semua selamat

    ReplyDelete
  4. Farhanna..kalau kaki bengkak pastu surut je tanda nak bersalin dah ek? Oooo baru tau.hehe. Rasanya kamu dah tak lama dah tu..ntah2 next week tak? Apapun selamat ya!

    Honey...baru tau pureen ada keluarkan maternity pad. Huhu..nak carilah brand tu. Beli sikit dulu, kalau selesa baru beli lg kan? Betul jgk awal2 kena pakai pad yang lembut permukaannya sebab nak jaga kesan jahit tu kan?

    Apapun thanks sharing!

    ReplyDelete
  5. Erin..saya pun asalnya plan nak beli pad kotex overnight yang paling panjang ada di psaran jek. Tapi maybe beli jugaklah 1 pek pad maternity..just in case pad biasa menyakitkan terutama awal2 pantang.


    Nak beli berapa banyak pad pun tak tahu ni..jenuh nak kira.huhu

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. hi chegu.=) sy dh beli brand pureen, klu x nk bnyk, beli yg 10kpng je..RM7.++..sbb sye pn rs nk beli pad biase gk...sofy pun ok..tebal & pnjg..

    ReplyDelete
  8. hai..,pakai pad biasa jerk..beli yg overnight.. dl ayu mula2 pakai yg maternity,leceh coz ade tali kena ikat..n die x serap darah sgt..so kadang2 melimpah..better gune yg pad biasa tp beli yg overnight..n lg satu,kena rajin2 salin..hehhehe..

    ReplyDelete
  9. saye pernah bace..n mak saye pon pernah cakap..pakai maternity pad tu tak yah banyak beli..kalau ikut mak saye..tak nak die pakai..sebab awal2 jer banyak atau waktu lepas bertungku..lepas 2 minggu pakai biase nyer nyer..sbb maternity nyer besar..mak saye kate melecet.. huhu..
    neway..tak sabar saye nak rase pergerakan baby saye nih..:)

    ReplyDelete
  10. Based on my experience dl,pad maternity ni pki kejap je..mmg kene kerap tukar pki maternity pad ni cz die xla menyerap sg mcm pad biase...klu awl2 tu nifas mmg byk giler,kdg smpi melimpah...selesa lg rs bile pki pad biase...tp sediakan la 1pad maternity tu...jz nk pki dlm seminggu kot...lps tu blhla pki pad biase...huhu nway gudluck ye wan!hopefully semuayer selamat...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...