MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, November 28, 2011

10 Hari Lagi....

Hari ni dah 28 November 2011. Makna kata tinggal ngam-ngam 10 hari lagi sebelum sampai ke due date untuk melahirkan si comel dalam perut ni.

Perasaan??

Berdebar adalah pasti. Tak sabar pun ye jugak. Tapi aku seboleh-bolehnya nak elakkan dari memikirkan kemungkinan-kemungkinan yang buruk-buruk yang boleh berlaku. Kalau boleh nak bayangkan yang indah-indah sajork.

Kondisi badan sekarang?

Masih tiada apa-apa tanda untuk melahirkan. Tiada bleeding, tiada spot blood, tiada leaking, tiada contraction.

Boleh kata aku sekarang ni tengah menunggu sakit datang jek.

Cuma secara fizikal aku perasan yang bengkak-bengkak pada kaki dah mula hilang. Kalau 3 minggu kebelakangan ni kaki aku memang serupa kaki gajah..bengkak sokmo..tapi sekarang tidak lagi. Kau berdiri la berapa lama pun..berjalan la berapa round pun..yang aku perasan kaki aku maintain kurus di situ. Muahaha! Orang kata kalau bengkak kaki dah surut itu maknanya tak lama dah la tu baby nak keluar.


Pergerakan baby pun dah mula slow sejak 4 hari kebelakangan ni. Tapi masih lebih dari 10 gerakan starting 9 pagi sampai 9 malam. Cumanya kalau dulu dalam jam 12 tengah hari tu dah boleh cukup 10 gerakan dah..paling-paling lewat pun jam 2 petang. Tapi sekarang paling awal nak cukup 10 gerakan adalah jam 2 hingga 3 petang. Sampai kadang aku sendiri naik risau. Bila dah risau gitu mulalah aku tepuk-tepuk bontot baby dengan harapan baby akan mengeliat geli. Haha..


Oh ye..hari ni incik suami akan sampai ke KL. Kalau sebelum ni dok pukul canang kata beliau akan pulang on 25th..tapi biasalah bila ada aral melintang...Yang penting beliau dapat pulang. Rindu bangat pada sang suami. Aku tahu beliau pun rindu aku sebab sekarang ni asik mintak nak ber 3G aje. Rindu lettew!


Tinggal sepuluh hari lagi.


Mungkin jugak tak sampai 10 hari.


Mungkin jugak akan lebih sepuluh hari.


Apapun..aku cuba hapdet perkembangan diri hari-hari terakhir sebelum baby Aidi lahir ke dunia ni.


Ohh lah anak.


Rindu bangat pada kamu anak oiii..

Saturday, November 26, 2011

Alkisah Membeli Breastpump Set

Yeay!!

Breastpump set sudah dibeli. Lambat sikit la beli sebab nak kena tunggu gaji dulu. Muahaha!!

Last Thursday *cewahhhh speaking kau!*, mak amik mc sebab nak teman aku pergi rutin check up kat klinik. Selalunya aku pergi dengan mama je, tapi kali ni mak nak temankan sekali. Sejak-sejak aku mengandung ni mak tak pernah temankan aku sekali pun pergi check up. Jadi mungkin mak teringin la kot nak temankan. Wahhh..bertuah badan orang berebut nak teman aku check up. Dulu kat Labuan aku pergi sorang-sorang jek. Huhu.

Jadi lepas dah selesai check up aku ngajak mak terjah kedai Fabulous Mom kat Ukay Boulevard. Opposite dengan Zoo Negara kat Hulu Kelang nun. Aku ni Zoo Negara tu aku tau la..tapi nak mencari kedai Fabulous Mom tu memang blur la jugak. Siap bawak map, bawak nombor fon kedai, bawak alamat segala. Takut sesat kononnya sekali memang sesat jugak akhirnya. Huhu.

Nasib baik sampai jugak.

Kedai adalah di tingkat 1. Jenuh mak buyong nak panjat tangga. Dah separuh panjat baru perasan rupanya ada lif kat bawah. Muahaha padan muka!


Sampai-sampai je aku takde tengok-tengok benda lain dah. Terus ke hajat yang satu nak mencari breastpump set.


Aku memang dah lama aim nak beli breastpump jenama Spectra.

Mula-mula dulu aim nak beli Spectra 3, pastu tentiba dapat tahu ada keluar model baru Spectra Dew 300 dengan Spectra Dew 350, jadi target terus bertukar servis. Gituuuu.




kredit to fabulousmom.com





Nampak macam comel kan pump Spectra Dew 300 ni? Kadang tengok dah serupa Cik B jek. Ahaks!

Harga pakej adalah RM498 ++.

Aku punya bajet memang ngam-ngam RM500 je untuk beli breastpump ni. Almaklumlah..misekin..huhu. Nak tukar amik Spectra Dew 350 pun aku tak mau dah sebab Spectra Dew 350 harga pakejnya dah over RM500. Sampai gitu sekali kekangan bajet aku. Huhu.


Jadi bila dah set nak amik Spectra Dew 300 ni aku pun suruh la SA tu bukak kotak pump ni. Aku nak tengok la real-real depan mata camne rupa benda alah ni kan. Takkan nak terus hangkut bawak balik je pulak kan?


SA tu pun gigih la melayan aku. Dia kata Spectra Dew 300 ni tinggal 1 unit je lagi. Ohhh no no no..aku mesti kena rembat jugak ni. Kalau tak jenuh nak mencari menapak ke kedai lain pulak.


Elok je SA tu keluarkan pump dari kotaknya....




Aku tercengang..



Mak pun buat muka terkejut jugak..



Mak datok nenek!!! BESARNYAAAAAA!!!!!


Oh sungguh aku tak terbayang pump tu sebesar itu. Aku dok tengok-tengok dalam gambar nampak macam pump tu alahai comelnya..keciknya..senanglah nak usung ke sana ke mari nanti.


Sekali tu dia...Nala punya besar!!


Besar mana eh?


Boleh kata sebesar bola bowling yang dibelah dua.


Ha betullah tu...bagai bola bowling dibelah dua. Gituuuuu!


Tapi sebabkan bajet aku memang ada banyak itu je, bola boling ke bola sepak ke..yang termampu nak beli itu je la pun. Jadi sila redha. Huhu.


Tapi......


Jangan lupa nama baby dalam perut adalah Rizqy. Jadi kat mana-mana pun melimpahlah rezeki kamu anak oii. Alhamdulillah.


Mak tentiba tanya kat SA tu.."dalam banyak-banyak breastpump ni sebenarnya mana yang paling bagus?"


SA tu jawab..."yang paling bagus sebenarnya brand Madela."


Yep..aku pun ngaku sama. Memang paling bagus orang kata brand Madela. Nak nak kalau dapat Madela Freestyle. Perghhh!! Beruntung! Tapi harganya adalah hampir mencecah RM2000 ye kawan-kawan. Jadi silalah aku jangan berangan.


Sekali SA tu tunjuk model Madela Swing.



kredit to fabulousmom.com


Harga pakej RM799.

Dalam hati aku....hurmmm best jugak kalau dapat Medela Swing ni. Boleh guna elektrik, bateri pun boleh. Paling penting saiznya 30 kali ganda lebih kecik dari Spectra Dew 300 tadi tu. Medela Swing ni aku gengam dalam tapak tangan pun boleh jah oii.


Tapi mana pulaklah aku nak cekau RM300 lagi. Ada tu adalah RM300 tu. Tapi nak menyambut baby lahir ni kan nak kena jugak spare duit sikit-sikit. Kita tak tahu baby lahir nanti apa pulak nak jadi. Kot anak sakit ke apa ke..mana lah kita nak tahu kan?


Tentiba mak tanya aku..

" Yong bajet berapa beli breastpump ni?"

Aku jawablah RM500 jek. Sob sob sob..


Sekalii mak jawab....


" Takpelah..mak tambah lah sikit duit. Kita amik yang ni *Medela Swing*"


Senyum la aku sampai ke telinga.


Hehehe.


So finally berjaya jugak aku dapatkan breastpump. Dapat pulak yang lebih baik dari apa yang di aim sebelum ni. Syukur alhamdulillah..rezeki kamu la Aidi Rizqy o

Nursing bra pun sempat je aku rembat. Yang diberu percuma dalam harga pakej sehelai jek, sebabkan nursing bra pun tengah offer 20% hingga 50% sale, jadi aku up lagi 3 helai nursing bra. So koleksi nursing bra sekarang ada 4 helai. Jadilah untuk permulaan. Kalau tak cukup nanti dalam pantang boleh suruh husband ke mak belikan lagi.

Mudah-mudahan Allah kurniakan rezeki susu badan mencurah-curah untuk baby lepas baby lahir nanti.


Semoga sentiasa murah rezeki kamu anakku..


Aminn.












Notakaki: Korang bolehlah terjah website fabulousmom.com untuk tengok pricelist and produk-produk lain. Fabulous Mom tengah Sale sekarang ni. Ayuh Terjah!!

Wednesday, November 23, 2011

14 Hari Lagi......

Fuh! Fuh!

2 minggu lagi nak sampai ke due date.

Berkecamuk je rasa hati memikirkan saat melahirkan.

Tambah risau bila semalam aku mengalami simptom muntah-muntah sebanyak TIGA KALI!!

Makan breakfast...muntah. Habis keluar balik segala air milo, nasik lemak semua.

Petang sikit..makan soto. Makan pun sikit je sebab takut muntah lagi. Sekali...memang muntah pun. Bertabur la nasik-nasik impit semua tu.

Badan dah mula longlai. Abis satu makanan pun tak dapat dihadam hari ni. Hati mula risaukan baby kat dalam. Kelaparan lah anak aku hari ni nampaknya. Kesian sangat.

Mak pesan, cuba makan nasik panas-panas. Makan dengan telur goreng pun takpe. Jangan makan benda-benda merapu, yang banyak rempah, yang pedas apa semua dulu.

Baiklah..malamnya, gigih jugak masak nasik and goreng telur. Harap kali ni okeylah. Bolehlah dihadam makanan tu untuk sampai pada baby kesayangan kat dalam perut ni.


Makan dalam jam 9 malam.

Masuk jam 10..steady lagi. Tapi tekak dah mula mual-mual.

Jam 11...masih boleh tahan walaupun sakit kepala dah mula masuk dalam pakej.

Jam 12..aku dah tak boleh blah..sembang cong ceng cong ceng sekejap dengan incik suami, terus nak masuk tido. Itu pun kemain menyeksa nak lelap.

Sekaliiii....

Jam 1 pagi aku terjaga.

Badan memang lemah.

Terasa ada angin tolak-tolak dalam dada,

Tekak mula meloya.

Dan akhirnya..

Memang aku muntah jugak buat kali ketiga. Bila tengok sisa-sisa muntah sendiri sedih sangat sebab tahu sepanjang hari memang apa pun tak masuk dalam perut.

Kesiannya pada baby Aidi..

Hari ni aku dah jadi fobia nak makan. Takur muntah lagi. Sakit ooii muntah-muntah.

Yang terkini...sakit baru yang masuk dalam pakej adalah ketidakselessaan perut.

Anak aku kat dalam asiklah terlompat-lompat. Kelaparan ke apa aku pun tak tahu. Puas la memujuk supaya duduk diam-diam sikit..hurmmm.

Kadang aku rasa perut memulas-mulas macam nak buang air besar.


Kalau nasib baik, memang itu tanda aku nak membuang. Kalau nasib tak baik, berteleku lah engkau kat dalam jamban tu tanpa sebarang hasil. Haha.


Tentiba aku terpikir..


Aku dah nak bersalin ke?


Tapi belum ada pape tanda-tanda lagi. Bleeding takde, stain blood pun takde, leaking pun tidak, contraction pun tak rasa lagi.


Sebenarnya aku pun tak pasti sakit contraction tu camne rasanya.


Help! Help!

Saturday, November 19, 2011

Mama & Baby Stuff Dah Complete. Im Ready!!

Minggu ni ada maternity and baby expo kat Mid Valley kan?

Ada siapa-siapa yang berpeluang pergi tak?

Aku....hurmmm..awalnya memang ada niat nak pergi, siap bawak balik majalah Pa & Ma keluaran November sebab dalam tu ada banyak kupon-kupon diskaun yang boleh diguna kat expo tu. Semaaangattt.

Tapi bila pikir-pikir balik, takpelah..tak jadilah nak pergi. Jauh satu hal, susah nak parking satu hal, ramai orang lagi..nak sesak-sesak himpit-himpit dengan perut dah mengkedepan gini..tak pelah. Takut nanti ada pulak baby yang lahir dalam Mid Valley tu. Muahaha!!

Lagipun bukan ada apa yang dibeli sangat. Tinggal benda-benda cenonet-cenonet macam barut, toiletries, napkin, pampers, pengetip kuku, penyedut hingus dan adalah benda kecik-kecik yang lain. Kuasa pulak nak harung lautan umat manusia kat Mid Valley tu kendian bawak balik sebiji pengetip kuku anak sajork. Hoh.


Baik aku terjah Ampang Point jek. Kat situ pun ada kedai Anakku dengan Mom's Care. Tak payah masuk dua-dua kedai pun takpe, dalam kedai Anakku pun dah setel beli semua barang baby.


Tapi tentiba rasa nak terjah Tesco Ampang pulak sebab nak cari drawer plastik yang tingkat-tingkat tu. Aku rasa susun barang baby dalam drawer lagi organised banding susun dalam bakul patsegi tu. Kalau dalam drawer, baju anak nak berterabur pun lantakkan..takde orang nampak. Huhu.

Jumpa pulak drawer tingkat-tingkat yang murah. RM30 sajork untuk drawer 5 tingkat. Murah kan?


Bila dah balik rumah...tak sempat mandi apa semua aku semangat nak jitu nak susun barang-barang anak dalam drawer. Beg untuk bawak ke hospital pun hapdet jugak bagi complete.

Penat.

Tapi puas hati bila tengok pemandangan gini.




Semuanya dah aku susun cantik-cantik dalam drawer.

Pampers Aidi pun aku dah keluarkan dari bungkusan dan susun elok-elok dalam diaper stacker yang tergantung kat dinding tu.

Oh ye..kat atas katil tu adalah tilam Aidi. Tilam yang aku tempah kat kedaiminikelantan.blogspot.com. Dah selamat sampai dah tadi. Esok aku nak basuh sarung tilam tu bagi bersih sikit. Maklumlah nak jadi tempat beradu anak..kebersihan harus dipelihara. Hehe. Tilam untuk playpen belum siap lagi. Tuan kedai janji nak siapkan dalam bulan ni. Takpe..ada masa lagi untuk tunggu tilam siap. Yang penting dah ada satu set tilam dah. Takdelah anak tido bertilam berbantalkan lengan pulak nanti kan? Huhu.

Beg nak bawah pergi hospital aku letak kat tepi drawer tu. Satu beg untuk aku, satu begpack untuk Aidi. Tentiba rasa macam banyak pulak beg nak bawak ke hospital. Takut nurse marah pulak nanti bawak barang banyak-banyak. Sebenarnya mana ada banyak pun..tapi entahlah, beg nak penuh jek..ke aku yang tak reti lipat and susun kain baju dalam beg?? Heh.


So...setakat ni semuanya dah complete.


Jumaat depan incik suami balik KL..aku nak ajak beliau jalan-jalan lagi sebab tentiba teringat yang nursing bra belum beli lagi.


Heh..alasan.

Friday, November 18, 2011

Kena Refer Ke Hospital....Nee Nooo Neee Nooo..

Semalam pergi check up kat klinik macam biasa. Kali ni ada appointment doktor. Jadi hazab sikitlah nak menunggu turn. Kalau minggu lepas setengah jam je dah setel semua. Semalam dua jam baru selesai semua urusan. Lotih den!!

Paling kesian adalah mama. Kesian mama asik kenalah meneman mak buyong ni ke sana ke mari. Punya bosan gamaknya menunggu sampai jadi gini orang tua tu..







TERTIDO!!


Alahai siannya kat Pah Ma ye Aidi?


Check up semalam ada berita yang merisaukan sikit hati aku ni.

Doktor kata kepala baby belum engaged sepenuhnya. Maknanya kepala baby memang dah turun ke bawah tapi belum betul-betul turun habis. Masih boleh ditolak-tolak naik ke atas balik. Jadi itu adalah merisaukan. Kata doktor, sepatutnya 37 minggu gini kepala baby dah engaged dah.

Jadi bila doktor kata gitu....agak-agak mampu ke tidak aku nak senyum?

Haruslah tak. Terus buat muka risau okey. Risau keadaan anak dalam perut ni.

Terus doktor kat klinik kesihatan tulis surat suruh aku refer ke hospital Ampang untuk further check-up. Kena pergi hospital secepat mungkin. ikut hati lepas selesai urusan kat KK aku nak terus zass ke hospital je terus, tapi sebab dah tengah hari, badan pun dah letih menunggu turn dari tadi, kesian kat mama lagi dah bosan berlama-lama kat klinik..jadi takpelah, pagi esok je la pergi. Maknanya pagi ni la.


Jadi sepanjang hari semalam gigihlah aku pujuk anak dalam perut ni supaya turun ke bawah. Sebelum ni asik la dok pujuk anak supaya tunggu abahnya balik 25hb nanti barulah lahir..tak mau anak lahir sekarang. Rasa macam kesian sangat melahirkan anak tanpa suami di sisi. Huhu.


Alih-alih sekarang dok becok suruh anak turun ke bawah pulak. Aku rasa Aidi kat dalam ni pun dah konpius dengan arahan mama dia. Kejap suruh tunggu abah..kejap suruh turun bawah sekarang jugak. Hehe..kesianlah kamu anak dapat mama serupa gini. Huhu.


Jadi pagi tadi berbondong lagilah aku ke hospital Ampang pulak. Dengan siapa? Dengan mama la siapa lagi. Mama siap berbaju kurung cantik macam nak pergi beraya. Aku jugak yang lekeh..pakai baju amik ada je. Janji tak berbogel sudah. Boleh?


Doktor yang in charge aku tadi alahaaaiiii baiknya budi pekerti. Lemah lembut serupa kapas. Cantik molek pulak tu orangnya. Heh sempaaat lagi aku dok telek kecantikan doktor. Haha.

Doktor scan baby.


Pastu dia rasa-rasa kepala baby kat bahagia bawah perut. Terasa macam doktor pegang bahagian miss V sikit.

Doktor kata...yep, baby memang dah engaged, tapi tak engaged habis lagi.


Sama macam apa yang doktor kat klinik kesihatan semalam cakap.


DOktor kata lagi..tak perlu risau sangat. Baby baru 37 minggu. Ada masa lagi 3 minggu untuk baby turun.

Kalau kata aku dah terasa nak bersalin nanti, doktor akan check kedudukan kepala baby sekali lagi selain check bukaan rahim.

Kalau semua dah okey..boleh aku bersalin normal.


Tapi kalau kata kepala baby masih belum turun habis jugak lagi..mungkin doktor akan guna kaedah vakum untuk keluarkan baby.


Paling ngeri..

Kalau baby masih lagi terapung dalam perut...takde jalan lain dah la.


Baby terpaksa keluar ikut tingkap.


Hoho!!


Tapi naluri keibuan aku mengatakan kepala anak akan turun sepenuhnya beberapa hari lagi.

Aidi anak baik..anak dengar kata.

Aku tahu...Aidi akan turun ke bawah tak lama lagi.

Sekarang pun aku dah rasa kosong bahagian bawah dada. Yang penuh cuma bahagian tengah perut ke bawah.


Itu tandanya sang anak tengah slowly gelongsor turun ke bawah.



Perut semalam...macam dah turun sikit kan? eh ke aku yang perasan. Huhu





Chaiyok anak mama!! Chaiyok! Chaiyok!!

Tuesday, November 15, 2011

Sudah Engaged Ke Belum?

Esok baby genap 37 minggu.

Lusa ada check up kat klinik macam biasa. Aku tak sabar sebenarnya nak pegi check up kali ni sebab nak tahu kepala baby dah engaged ke belum.

Orang kata kalau kepala baby dah engaged, kita tak akan rasa senak-senak pada bahagian dada lagi dah, sesak nafas pun tak takde. Perut pulak akan lebih terasa berat bahagian bawah, and akan rasa ngilu-ngilu bahagian ari-ari. Efek paling kesian adalah kena berjalan kengkang kengkang sebab terasa macam ada "benda" je kat celah kangkang. Hehe.

So far aku rasa kepala baby belum engaged lagi kot. Aku masih lagi terasa sesak nafas kadang-kadang terutama time baring. Seksa. Dah macam ada asma pulak rasanya. Tapi yang pastinya kekerapan aku membuang air tak kiralah besar ke kecik ke adalah sangat tinggi. Dalam sehari mesti tak kurang 20 kali aku shi shi. Po po pulak koman-koman mesti dua kali sehari. Fuh..memang mantap sistem perkumuhan badan aku sekarang.


Kalau nak cakap pasal kaki sembab, tak payah cakap la. Setiap masa kaki aku bengkak je sekarang. Berat badan pun dah nak cecah 96kg, mahu tak bengkak kaki menahan beban berat ya amat ni. Jadi aku redha je la berjalan dengan kaki dah serupa gajah ni. Mama pulak refuse nak tolong urutkan kaki aku, katanya tak payah urut..biarkan je. Orang mengandung memang la kaki akan bengkak. Huhu..sedih...kalaulah incik suami ada di sisi sekarang mesti beliau setia nak urutkan kaki aku. sob sob sob..


Perkembangan Aidi??


Sangat maju.


Semalam sepanjang hari Baby Aidi bergerak serupa tak reti penat. Aku pulak jadi panik. Sampai jam dah kul 12.30 malam pun tak reti-reti nak rehat budak kecik ni. Asiklah nak memusing musing, menendang-nendang. Bila aku tegur, dia balas balik dengan satu tumbukan comel di perut. Oooo...pandai ye kamu anak? Siaplah kamu, dah lahir nanti mama cubit pipi kamu sampai kamu nanges. Muahaha!!


So far ada kurang lebih 3 minggu lagi nak sampai ke due date. Tapi instict aku kata baby Aidi akan keluar lihat dunia 2 minggu lagi. Wallahualam.

Apapun aku harap biarlah incik suami selamat sampai KL dulu baru aku bersalin. Barang baby pun masih ada lagi beberapa benda yang belum setel. Beg nak bawak ke hospital pun tak lengkap lagi.


Paling aku konpius sekarang adalah tentang maternity pad.


Elok kita pakai pas yang betul-betul khas untuk maternity atau boleh je pakai pad yang biasa dipakai masa period?


Any tips??

Sunday, November 13, 2011

Memboyot Pun Tetap Bizi Di hari Kenduri

Alhamdulillah..

Akhirnya selesai jugak wedding cousin kesayangan Athirah1881. Pheww! Lega. Heh macam aku pulak yang pengantinnya kemain lega lagi.

Malam nak nikah tu, pengantin offer aku tido sama beliau kat hotel. Aku pun melaju je la kan..tido hotel kan? Dengan bakal pengantin pulak tu..siapa tak nak? Spesel what? Jadi dengan perut memboyot-boyot ni aku hangkut badan pegi tido hotel. Hotel taraf bintang-bintang pulak tu..selesa bukan main sampai Aidi dalam perut pun tido melena sampai subuh. Paling tak boleh tahan, pengantin tido mimpi apa ntah sampai tengkuk aku dipeluknya time tido. Coi!!



Pasangan pengantin bersama hantaran kedua-dua belah pihak. Pssttt..kamu nampak tak mak buyong berjubah hitam kat belakang nun?? Menyibokkkkkk aje!


Majlis nikah pada 11/11/11 berjalan lancar. Kira selamat lah Athirah ni jadi isteri orang dah. Majlis besarnya buat esok hari kat Taman Tasik Manjalara, Kepong. Hamboiii kemain garden wedding lagi kau. Tak pernah ada famili buat wedding kat garden lagi, inilah perintisnya. Lepas tu pakcik makcik sedara mara semua menitis-nitits peluh nak set up lokasi wedding. Ist time katakan...kelam kelibut masing-masing. Tapi muka tetap ceria. Terutama aku. Hoho.



Kata aku tukang jaga guestbook table, jadi haruslah aku orang pertama conteng guestbook tu. First page kau ucapan aku. Kerlasss!! Haha


Mula bertugas...mula bertugas. Lepas majlis pengantin komen kata aku jalankan tugas dengan cemerlang sebab hampir nak habis muka surat dalam guestbook tu. Promosi harus baaikk punya. Eh, abaikan je la pemandangan yang banyak tak senonoh dari senonoh kat belakang tu ye. Punggung siapalah yang tertonggek elok kat situ. Muahaha!





Tengok mak buyong ni, orang bergambar pandang kamera sini, kau pandang ke sana apa hal pulak ntah lah. Yang penting semua sedara mara..baju harus ikut tema majlis. Meriah uolss!!




Eh cup cup!!

Asik gambar aku je aku tepek kan? Kalau cun takpe jugak. Mana ke gambar pengantinnya??

Hehe.

Ada..ada..

Ni pengantin baru sampai ni.


Pakaian ala-ala western gitu. Yolah..garden wedding kan? Kang nak bertanjak bersamping bercucuk sanggul bagai macam kurang kena pulak. Jadi pengantin pilih pakai pakaian western gitu. Cun!!




Bersanding time. Pelamin pun sweet cuma background pelamin and kerusi dah sama kaler dengan attire pengantin. Nasib baik pengantin cun, jadi kerusi dan background adalah diabaikan. Haha!





Potong kek..ketiga-tiga tingkat kek masih elok ada kat rumah aku. Elok pengantin bawaklah kek tu pegi sekolah, boleh jugak cikgu-cikgi dan anak murid beliau sama-sama merasa. Letak kat rumah Ampang ni..hmmm..mahu sampai pengantin mengandung pun kek tu ada lagi sini. Haha!




Majlis habis memang ngam-ngam elok je. Dalam kul 4 tu tetamu dah mula beransur kurang. Katerer pun dah mula lipat-lipat meja tapi aku tetap amik pinggan cedok nasik cedok lauk nak makan lagi buat kali kedua.

Haha!!

Ini pertama kali aku makan nasik kenduri sampai dua kali.

Ate membawak budak katakan..lapau je manjang. Heh.


Habis majlis sempat lah pulak kitorang yang bertugas sepanjang majlis ni pulak menggedik bergambar.

Muka letih, badan penat..tapi senyum tetap maintain sampai telinga. Heh.






Bersama adik perempuan kesayangan. Kain baju kami sama..Mak beli pakej..buy 1 set, get 1 set for free. Haha!!



Kesimpulannya majlis perkahwinan Athirah & Eddie berjalan lancar dan meriah walaupun pagi sampai tengah hari tu hujan turun melebat tak hengat.

Pengantin siap call aku suruh bawak lesung batu pergi tapak majlis.

Bila ditanya nak buat apa lesung batu??

Katanya nak rebus...nak bagi hujan berhenti!


Pernah dengar tak petua tu?



Aku??


Tak pernah.


Heh.

Thursday, November 10, 2011

Belum Bersalin lagi Okey.

Baa cak!!

Lama jugak menyepi belog ni kan?

Tuan belog dah bersalin kewww??

Haha.

Belum..belum bersalin lagi. Cuma sekarang ni keadaan sedikit membizi. Biasalah..mak buyong mana tak bizi kan?

So far alhamdulillah hari ni dah genap 36 minggu mengandungkan si comel dalam perut ni. Tadi pergi rutin check-up kat Klinik Kesihatan Ampang. Tempat baru, nurse baru, doktor baru, muka mommy-mommy preggy yang baru, semuanya barulah. Sedikit janggal tapi its okey. Yang bagusnya servis di KK Ampang adalah tip top. Aku sampai klinik jam 12 tengah hari *bapak lambat*, tup tup jam 12.30 hari aku dah ada dalam teksi nak balik rumah dah. Perghh!! Memang efisyen. Kalau kat Labuan ni mau makan 2 3 jam pun tak selesai menunggu giliran lagi. Huh.

Semalam sempat la aku curik-curik masa untuk basuh kain baju baby kejap. Nak membasuhnya takdelah hal sangat sebab mesin yang tolong basuhkan..tapi tang nak menyidai baju tu..uiiiii...nampak je macam sikit baju anak, tapi kemain ber jam aku duduk bawah terik matahri tu menyidainya. Kenit-kenit baju anak..alahaiii. Tapi sebab ini 1st time basuh kain baju anak sendiri, lantak pi lah matahari terpacak tegak atas kepala pun..mama sanggup nak oiii.




Banyak jugak baju bajan si kecik ni rupanya. Sampai tak cukup penyidai.



Ni yang tak cukup tempat untuk disidai. Terpaksa tunggu turn dalam bakul. Huhu


Sebenarnya sekarang ni aku tak boleh nak pikir hal anak sangat. Bukan apa, esok dan lusa ada majlis besar dalam famili. Sepupu aku si Athirah *pegi ke athirah1881.blogspot.com untuk ke belog beliau. Tentiba aku takleh nak link belog orang kat blogspot ni. Hampeh sungguh*. Athirah ni kira antara sepupu kamceng la dengan aku. Kami sebaya..beza umur pun genap-genap sebulan. Jadi memang kira kembar la. Saiz badan je lain. Haha.



Gambar pre wedding pengantin. Aku curik dari fesbuk beliau. Heheh

Jadi sebabkan esok 11/11/11 beliau nak menikah, dan 12/11/11 nak berlangsung kenduri besarnya pulak, maka kami satu keluarga 1881 adalah membizi. Biasalah ada orang nak kawen kan?

Aku risik-risik jugak kat pengantin, apa tugas aku masa majlis nanti?

Tak menahannya pengantin letak mak buyong ni tugas jaga meja guestbook. Setiap tetamu yang conteng guestbook, aku akan bagi sebijik cupcakes comel. Ohh kiut sungguh tugas aku. Jaga meja gusetbook dengan perut 30 sentimeter ke depan. Haha.


Lagi satu hal yang paling aku tak menahan adalah baju untuk aku pakai masa majlis kawen nanti.

Kau jangan ingat sarat-sarat mengandung gini aku takde maternity dress da vomm gedavass??

Adaaaa kamu tahu? Mak aku kemain baik punya tempahkan maternity dress gojes buat aku.


Tadaa!!


Terbabomm kan dress aku?

Kalau berdiri sebelah pengantin mahu over the shadow aku nanti. Agaknya sebab tu Athirah awal-awal letak aku kat meja guestbook sajork. Kau duduk lah diam-diam kat situ, jaga perut sendiri. Muahaha!!


Kalau kat belah famili mak *famili 1881*, semua orang gembira sebab bakal terima ahli keluarga baru. Aku pun tumpang hepi sebab nak dapat sorang lagi sepupu baru, tapi kat famili belah abah kat Kedah nun....


Aku baru je dapat berita yang aku kehilangan seorang sepupu.


Nurul..isteri kepada sepupu aku belah Abah baru meninggal dunia kelmarin.

Meninggal di usia muda...baru 28 tahun.

Paling aku sebak..Nurul baru je melahirkan seorang baby boy sebulan yang lepas.

Aku difahamkan Arwah Nurul disyaki mengidap masalah jantung sejurus selepas lahirkan baby dia.


Sedih..


Beberapa bulan yang lepas, bila kami dapat tahu masing-masing mengandung, kami sama-sama hepi. Sama-sama tak sabar nak timang baby.

Tapi Allah lebih sayangkan arwah.


Semoga roh arwah Nurul ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Semoga sepupu aku Am, tabah hadapai dugaan yang bukan kecil ini. Bertabahlah Am..



Kenangan bersama arwah Nurul *berdiri belah kiri* semasa majlis perkahwinan aku tahun lepas.


Al- Fatihah..

Monday, November 7, 2011

Raya Dan Makan Tak Dapat Dipisahkan

Selamat Hari Raya Aidiladha semua!!


Huhu..raya dah belated aku baur hegeh nak ucap selamat raya. Maklumlah..bizi terlampau semalam. Haha.


Tahun ni dua-dua raya aku beraya tanpa incik suami di sisi. Takpelah..pengorbanan katanya..hehe. Untung ada famili segerombolan kat KL ni, jadi raya masih lagi meriah.


Malam raya memang sumpah sebijik kerja pun aku tak buat. Potong bawang sebijik pun tidak. Kerja aku cuma jaga perut sendiri jek. Ahaks!!


Pagi raya..siap-siap, mandi-mandi, pakai baju raya. Baju raya haji adalah jubah hitam yang mak belikan di Makkah tahun lepas. Tak pernah pakai lagi, jadi boleh consider baju raya baru. Muahaha!! Pastu biasalah, sesi makan-makan..nama pun raya kan?

Makan adalah sorga semalam.

Kat rumah dah bedal lemang 5 potong, rendang ayam, daging hitam, coklat bla bla bla..

Pergi beraya umah Pak Nan kat Kg. Baru, makan lagilah sorga.

Laksa Sarawak 2 mangkuk aku tibai.

Nasik lemak 1 pinggan.

Ayam goreng berempah 4 ketul. Perghh!!

Meratah paru goreng pulak lagi.

Eh eh..Pak Nan hulur coklat pulak.

Tentiba nampak ada kek pulak atas meja dessert...bak mai sekeping katanyaa..

Haha!!


Memang best pulak makan semalam. Tambah-tambah aku ni membawak perut, kau cakap je nak makan apa..Gigih famili tolong carikan. Heh.


Paling best...aku dah selamat dapat makan aiskrim Magnum. Siapa yang ikut cerita aku tahulah macam mana gila aku dan incik suami cari aiskrim magnum kat Labuan nun. Haram takde.





Tapi turun je flight hari Jumaat hari tu, mak dah suruh aku p beli aiskrim Magnum.


Berlambak beii aiskrim tu kat sini. Mana-mana pergi adaaaaa jek.


Hari Sabtu kelmarin pun mak belikan lagi aiskrim untuk aku.


Cukuplah dah dapat makan dua kali.


Banyak-banyak sangat makan aiskrim pun tak elok jugak. Menggigil sejuk anak kat dalam ni nanti.


Tambah pulak cuaca kat KL ni dah serupa cuaca kat Genting Highland dah aku rasa.


Sejuuuukkkk memanjang.


Tidurku malamku tidak ditemani peluh lagi.


Muahaha!!

Saturday, November 5, 2011

Ada di KL Sudah....

Cer teka kat mana aku sekarang??


Cer teka cer teka...

Hehe..

Alhamdulillah jam 8 malam tadi aku dan baby Aidi dah selamat mendarat kat KLIA. Bila kapten flight umumkan "we're safely arrived at KLIA......", aku punyalah syukur alhamdulillah...lega hati Tuhan je tahu.


Baby Aidi pulak macam biasalah..kata anak aku kan, mendengar kata kekdahnya. Aku dah berhari-hari jugak dok zikir-zikir kat perut ni bagitahu kat baby yang dia akan naik flight balik KL tak lama lagi. Jadi jangan nakal-nakal dalam perut mama, duduk tido diam-diam, jangan nak mintak bukan-bukan masa dalam kapal terbang...heh, yelah..buatnya tengah elok di awan biru sang anak menjerit mintak air kelapa segelas ke apa ke..mana kau nak petik buah kelapa kat langit nun? Haha.


Dan alhamdulillah..baby behave sepanjang penerbangan. Masa nak berlepas tu tangan aku tak lepas la ampu perut, takut anak gayat kekdahnya. Mulut pulak dok kumat kamit baca selawat..punyalah seriau anak menangis kat dalam. Huhu..

Bila dah selamat kat atas nun..signal bukak seat belt pun dah keluar..kurang sikit risau aku. Naik pulak MAS yang tenty-tentu akan dihidang makan macam-macam..ohh memang heaven. Abis makan, borak-borak sakan pulak dengan mak sampai dua-dua melena tido.


Baby Aidi buat apa??


Beliau adalah tido sepanjang jalan. Tapi kadang-kadang baby dok ekk ekkk ekkk jugaklah bergerak-gerak kat dalam perut ni. Membetulkan kedudukan gamaknya. Bagus jugak gitu, kalau tido sepanjang jalan tak bergerak-gerak pun aku seriau jugak. Kang mulalah asik nak mencari heart beat baby je kang.


Jadinya sekarang aku dah selamat sampai KL. Malam ni tido kat umah mak kat Subang dulu. Esok baru balik Ampang. Lusa dah nak raya..weehoooo!!


Tapi mengenangkan incik suami peliharaan yang terpaksa ditinggalkan sekejap di Labuan tu..runtun pulak rasa hati. Sebelum ke airport tadi sempatalah aku gorengkan keropok mony satu balang buat kudapan incik suami waktu lapang sambil tengok gusti. Itu je yang larat aku sediakan. Serius sekarang badan adalah sedikit lemah. Kaki asik nak membengkak je taknak kalah. Sebijik kaki gajah dah kaki aku ni.

Tak percaya??


Tengok ni..


Wednesday, November 2, 2011

Hampir 9 Bulan

35 minggu!!

Alhamdulillah...

Minggu depan ngam ngam ho baby 9 bulan. Maknanya baby dah matang, bila-bila masa boleh sorong aku masuk labour room. Ohh neves!!

Sekarang perut memang makin besar..makin berat.

Aku kalau dah duduk atas lantai memang hazab la nak bangun. Incik suami nak tolong angkat pun mintak hampun la. Berat dah nak cecah 95 kg dah ni oii.

Tido malam pulak kalau takde bantal 6 7 bijik memang susah sikit la nak melena. Kiri kanan atas bawah mesti kena ada bantal. Kalau nak tido mengiring, mesti kena lapik bantal kecik bawah perut, baru selesa. Itu pun kadang boleh rasa baby siku-siku perut mama dia time tido. Noti ye kamu?

Paling kesian sekarang adalah incik suami. Setiap malam kena tido bawah sorang-sorang. Katil adalah milik aku dan baby je sekarang. Muahaha!

Panas weh tido berdua atas katil sekarang ni. Bukan aku je panas, incik suami pun sama mandi peluh jugak time tido. Panas tak boleh blah. Jadi konklusinya incik suami ofer diri tido alas tilam toto je kat atas lantai, aku tidolah dengan senang hati atas katil tu. Barulah selesa nak guling-guling mengiring kiri kanan.


Kesian memang kesian kat suami sendiri. Kadang rasa bersalah pulak. Beruntung jugaklah dapat husband yang memahami...buatnya dapat laki yang penting diri, mau aku yang kena tido atas toto pulak nanti. Haha.


Sekarang ni mood memang carca marba. Kat sekolah aku memang memanjang bizi. Sampai makan pun lupa. Selalu lepas kam 11 pagi baru aku mula cari makan. Kemain bizi..nak bercuti la katakan.


Balik rumah..mood mulalah sendu. Bila pikir dah nak balik KL Jumaat ni, sayu je rasa. Tambah lagi bila pikirkan incik suami. Makan ke tidak pakcik tu nanti..susah hati pikir. Ingat esok nak buat sambal bilis penuh satu tupperware buat bekal incik suami. Kalau lapar-lapar tak tahu nak masak apa bolehlah panaskan sambal bilis tu. Makan dengan nasik pun sedap, makan dengan roti pun layan jek.



Sebelah hati seronok nak balik KL. Tak sabar nak jumpa baby Aidi tak lama lagi. Sebelah hati lagi susah hati pikirkan buah hati yang kena tinggal kat Labuan ni. Hmm takpelah..25 November nanti insyaallah incik suami akan balik ke KL pulak. Beliau dapat cuti sebulan katanya.


Bila aku tanya..apa plan abang balik KL nanti??


Dia jawab..."Plan apanya?? Abang nak jaga ayang dengan baby je la dalam pantang."


Rasa nak senyum sampai dahi kalau boleh.


=)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...