MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Sunday, June 15, 2014

Dia dah kenal huruf



Oh no!

Cuti sekolah dah tamat. Esok kena start keje semula. Oh my blues!!

Esok juga Aidi akan mula melangkah ke tadika. His 1st school. So kenalah story dalam blog cabuk mamanya ni. Esok esok Aidi dah reti membaca bolehlah dia baca balik cerita sekolah pertama dia ye dok?

Eh cakap pasal membaca ni..nak story skit.

Aidi kan, dia dah boleh kenal beberapa huruf alphabet. Aku teruja gila! Bukan apa, anak bujang aku tu kan lambat bercakap. 2 tahun umur pun tak pandai cakap sangat. Sejak sejak melepasi umur 2 tahun ni baru dia nak improve vocab sikit. Jadi bila tiba tiba dia boleh kenal huruf tu aku macam...


Waaahhhh!! Oh hem ji!!

Over kan mama kau Aidi? Haha

Sorilah kalau ada yang berkata dalam hati " ek elehhhhh...itu pun nak kecoh ke??", maaflah ye. Tapi rasanya takde mak yang tak excited bila anak dia pandai something ye tak? Anak aku baru nak pandai kenal huruf,so aku seronok la sikit. Kasi chance la. Hakhakhak

Tapi dia tak kenal semua lah. Ada beberapa je yang dia betul betul kenal dan boleh sebut.

A

H

K

O

U

V

X

Z

Rasanya inilah huruf huruf yang dia kenal setakat hari ni. Huruf huruf lain dia boleh sebut je tapi tak kenal.

Tadi aku terkejut lagi bila Aidi buat cubaan MENULIS huruf huruf yang dia tau.

Aku acah acah je..

"Aidi, cer tulis X".

Dia pun tulis ye ye je gaya. Sekali ada rupa X jgk apa yang dia tulis tu.

Aku torai lagi suruh dia tulis V. Pun ada rupa V jgk walaupun buruk la tulisan dia. Huhuhu

Adalah beberapa huruf lain yang dia tengah cuba cuba blaja tulis. Aku benornya takdelah mengajar dia sangat kat umah ni. Nama je aku ni cikgu, tapi anak sendiri malas nak ajo. Hahaha. Aku ajar gitu gitu je. Aku rasa dia banyak belajar melalui phonic song.

So aku syukur sangat Aidi ada perkembangan yang sangat bagus banding 6 bulan sebelum ni (aidi dah 2 tahun 6 bulan sekarang).

So esok Aidi akan mula sekolah.

Persiapan sekolah dah ready.





Aku harap Aidi boleh biasakan diri dengan tempat baru. Aku yang neves ni camno lah anal aku esok ni hoi!

2 comments:

  1. Cuba sistem pembelajaran FONIK. Anak lebih cepat belajar membaca. Insyaallah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...