MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, June 14, 2014

Tips sotong goreng tepung


Aku ada satu makanan feveret.

Memang gila gila feveret. Pantang nampak,mesti berselera je aku nak makan.

Sotong goreng tepung

Siapa berkongsi kefeveretan makanan ini dengan aku angkat kening??? Haha

Sedap sangat hoi sotong yang disaluti tepung ni. Tapi kalau dapat hok yang tak sedap takleh buat apa lah kan. Huhu.




Dulu, aku pun tak berapa pandai goreng sotong.

Meletop letop lah
Sotong melekat lekat lah.
Tepung tertanggal lah
Tak ranguplah.

Macam macamlah masalah. Pendek kata tak sama macam kat kedai punya. Tapi kadang ada restoran nama je sotong goreng tepung,sekali yang datang cekodok sotong! Huh! Lagi sedeh kalau tentiba ko semangat makan cekodok sotong yang besor itu,sekali gigit gigit sotongnya besor taik idung jek! Eh apadaa taik idung. Haha!

So aku pun gigihlah menuntut ilmu macam mana nak buat sotong goreng tepung yang maveles. Pastu gigihlah try and error sampailah aku rasa aku dah boleh tepuk bahu sendiri sebab berjaya buat sotong goreng tepung mabeles. Ceaaa cakap nak lebat aje! Haha

Okey ni aku perturunlan tips buat sotong goreng tepung mabeles.


TIP 1:
Tos kan sotong dalam peti ais instead of tos pada suhu bilik. Bila tos dalam fridge,sotong cepat kering. So takdelah adegan letop meletop siap kena pakai perisai bagai kat dapur.

TIP 2:
Bubuh tepung serbaguna dalam satu bekas bertutup. Lepas celup sotong dalam telur, masukkan sotong dalam bekas tu. Kendian tutup dan goncang goncang goncang sampai tepung salut seluruh sotong.

TIP 3:
Goreng minyak banyak dan sekali harung je. Sotong kan keluarkan air,bila goreng 2 3 round,minyak dah bercampur dengan air.itu yg buat tepung tak melekat pada sotong. So goreng 1 round je okey.

TIP 4:
Lepas goreng,tak payah tos sotong atas kertas tisu atau suratkhabar ke apa. Letak je atas pinggan atau tos guna penapis. Ini untuk menjamin sotong kekal rangup.

Sekian tips dapur kak kiah.

Selamat bersenduk!

3 comments:

  1. baru tahu ni..
    tq kak kiah! hhahaha

    ReplyDelete
  2. sotong gorg ni fevret kwn sy. mmg dia sngt2 suka mkn stg grg :)

    ReplyDelete
  3. wal hal la selama ni azie buat xmenjadi.. ok nk kena balik cuba ni... tp yong.. i lebiu lah...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...