MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, January 1, 2010

DIA SANG PENGAPIT TERHEBAT

Pengapit merupakan salah satu watak yang boleh dikatakan penting bagi sesebuah majlis perkahwinan. *wah ayat pembuka dah macam nak jawab exam.hehehe*

Macam pelik kalo pengantin takde pengapit. So, aku pun awal-awal lagi dah pilih pengapit aku. Orang kata pengapit haruslah seseorang yang rapat *kalau boleh paling rapat* dengan si pengantin. Contoh macam adik beradik ke, sahabat baik ke, sepupu rapat ke, sape-sape je la asalkan sang pengantin selesa dengan individu tersebut. Kalau kamu rasa anak jiran selang 10 buah rumah tu la insan yang paling memahami kamu, maka sesuai la dijadikan pengapit. Hehehe..

Pengapit aku siapa??

Ni dia pengapit aku..


Tadaa!!!



Nama beliau Yanti Ju Laidy. Tapi lidah aku lebih selesa panggil beliau Toro...Kalau digabungkan jadilah Yantietoro. *ni mst kecik-kecik berangan nk jadi bini otromen toro ni*

Toro ni antara sahabat baik aku kat UPSI. Kami memang kamceng la. Nak pegi makan sama-sama, nak pegi berjimba sama-sama, nak buat jahat pun sama-sama, kalau boleh nak masuk toilet pun bersama. Hahahaha. Pendek ceritanya aku memang selesa berkawan dengan dia.


Bulan March nanti kami akan praktikal kat sekolah yang sama. Dan aku akan menumpang rumah Toro ni selama 3 bulan. Maka aku rasa beliau adalah insan yang paling rapat dengan aku menjelang W-Day aku nanti. Toro jugaklah tempat aku mengadu segala masalah, suka-duka, nagis-ketawa aku selama 3 bulan terakhir aku bergelar Cik Yongnana. Atas alasan itulah dengan menggunakan kuasa veto aku memilih Si Toro sebagai tukang kapit aku nanti. Hehehe..


Kau stuju kan Toro? Kan? Kan? =)


So arini aku nak tinggalkan sedikit tips-tips buat sang pengapit. Buat Toro, entri kali ni aku bg makan khas untuk kau. Err juga untuk bakal-bakal pengapit yang sedang membaca. Hehehe..

1. Pengapit seelok-eloknya mempunyai saiz badan dan ketinggian yang hampir sama dengan pengantin. Dalam kes aku, Toro ni kurus *tak berapa nak kurus sgt dah skrg ni* dan tinggi skit dari aku. Tapi takpe, aku akan cuba kuruskan skit badan. Hehehe. Tiara and high heel on wedding day tentu boleh wat aku nampak lebih kurang sama tinggi dengan Toro nanti. Hehehe.

2. Pakaian pengapit haruslah selesa. Kalau boleh janganlah pakai baju yang kain meleret-leret, kain ketat sampai nak melangkah pun terkepit-kepit. Material kain juga harus diberi perhatian. Elakkan pakai satin sebab pengantin adalah individu yang banyak bergerak, berdiri, berjalan, mungkin jugak berlari. Berpeluh beb!

Satu lg, baju pengapit tak boleh over the shadow pengantin okey? Penting ni. Nanti turn kamu kawin, kamu melaram la bagai nak rak pulak. Hehehe..

3. Elakkan high heel yang terlampau. Ini penting ni. Kamu-kamu sang pengapit memang akan banyak sangat berdiri. Silap-silap tak de peluang duduk langsung. Hehehe..Jadi elakkan pakai high heel terlampau. Pilihlah kasut cantik dengan ketinggian max 1.5 inci. Buat Toro, ko dah cukup tinggi. Pakai sandal setengah inci dah la. Hehe.

4. Makan dan rehat secukupnya sebelum majlis. Aku paham pengapit kadang-kadang lebih kalut dari pengantin. Mungkin efek dari rasa teruja berlebihan. Hehehe. Apapun pengapit WAJIB isi perut sebelum majlis bermula. Biasanya sang pengantin pun akan isi perut sebelum majlis. Jadi bolehlah makan sama-sama. Bila majlis dah bermula nanti tak jamin u all dapat makan dengan kenyangnya. Silap-silap boleh wujud pasukan kompang dalam perut kamu nanti. Hehehe..

Owh ye, sila dapatkan tidur yang cukup malam sebelum majlis berlangsung. Toro, sila jangan menguap bila di pelaminan. Hehehe.


5. Belajarlah menjadi penenang yang setia Huhuhu..Pengantin perempuan biasanya akan sangat sensitif sepanjang majlis. Lagi-lagi majlis akad nikah. Emosi dah macam yoyo. Kejap ok kejap tidak. Berdebar mungkin. Jadi di sinilah peranan pengapit untuk tenangkan perasaan pengantin. Gunakanlah segala kemahiran melawak yang kamu ada untuk buat pengantin tersenyum semula. Tapi jangan pulak kamu bantai buat lawak tahap boleh jadi juara Raja Lawak pulak. Kang ada jugak pengantin yang ketawa bahak-bahak sampai guling-guling. Huh. Huduh benar.

6. Tissue girl. Ini pun penting aku rasa. Pengapit harus sentiasa bersedia dengan berpaket-paket tisu muka dalam tangan. Tisu muka okey, jangan guna tisu toilet mahupun tisu dapur. Huh. Bila nampak pengantin mula berpeluh-peluh, hulurkan tisu. Lebih afdal kalau kamu lapkan peluh tersebut. Ngeh ngeh ngeh. Andai terperasan air mata pengantin mula bergenang saat akad nikahnya, dengan pantas hulurkan tisu. Jangan leka sampai air mata pengantin dah berjurai jurai baru hegeh nak hulur tisu. Huhu.

7. Mak Andam kedua. Owh ini jawatan penting ni. Pengapit harus menjadi mak andam kedua. Sila bersedia dengan beg kecil seperti pouch comel yang berisi i.c pengantin, hand fon pengantin, bedak compact dan lipstick untuk touch up jika make up mencair, tisu, sewing kit takut-takut ada bahagian baju yang meretas atau terkoyak, jarum peniti, plaster yang sgt penting untuk kaki aku yang senang melecet, minyak angin dan mineral water. *sekadar menyebut beberapa barang yang aku rasa penting buat aku*.

8.Fotografer Terjun. Tetamu yang datang ke majlis perkahwinan sememangnya sangat teruja untuk bergambar dengan pengantin. Jadi di sinilah pengapit harus memainkan peranan sebagai fotografer terjun. Ringan-ringankanlah mulut untuk meng offer diri menjadi fotografer buat sang tetamu yang ingin bergambar dengan pengantin. Boleh kan Toro? Tapi kalau ada tetamu yang mahu bergambar dengan kau, aku dengan terujanya sudi menjadi tukang gambar kamu. hehehe..*biasalah, pengapit kan biasanya cantik lebih dari biasa. tak mustahil ada mata yang memandang penuh minat.ngeh ngeh ngeh.*

9. Peneman yang setia. Pengapit harus sentiasa berada bersama pengantin. Kalau tak sentiasa di sisi pun takpe asalkan jangan berada terlalu jauh dari pengantin. Pastikan kamu sentiasa ada jika diperlukan. Biasanya sebelum akad nikah pengantin perempuan memang nak berkepit je 24 jam dengan pengapit beliau. Tak boleh berenggang langsung. Kalau boleh nak tidur pun sama-sama. Tapi bila sang suami sudah di depan mata tak mustahil pengapit dilupakan. Hehehhe..Harap-harap pengapit tak kecik ati jika situasi camtu berlaku. Anggap je la itu semua kehendak fotografer yang mahu pengantin lelaki dan perempuan sentiasa berdua untuk dapatkan gambar yang da boom yadda yadda. Hehehe.

Apa yang penting jangan berada terlalu jauh dari pengantin. Okey?


10. Tukang kipas berjaya. Ya, ini adalah jawatan asal sang pengapit dari dulu sampai sekarang. Pengapit memang sangat terkenal dengan kemahiran beliau mengipas pengantin yang sedang kepanasan. Hehehe..

Kipas pun kna ada caranya. Jangan terlalu gelojoh dan juga jangan terlalu slow motion macam dayang-dayang dok kipas raja guna kipas bulu yang besar gedabak tu. Takde mananya rasa angin. Owh, paling penting jangan sampai pengapit kipas diri sendiri okey? Kang ada pengantin yang rampas kipas seterusnya mengipas diri mereka sendiri sambil menghalau pengapit turun dari pelaminan. Hahahha..


Owh cukuplah 10 tips yang aku huraikan bagai nak menjawab soalan final exam ni. Ini je terlintas dalam kepala aku buat masa ni.

Lupa pulak, semua tips-tips kat atas ni lebih cenderung untuk pengapit perempuan. Untuk pengapit lelaki nanti aku tulis di lain entri. Kalau ada sebarang tambahan atau pembetulan. Janga malu jangan segan untuk tinggalkan di ruang komen. Sharing is caring rite? =)


Buat Toro, thanks sebab sudi jadi pengapit aku. Nanti kita pegi cari baju and kasut santek untuk kau okey?

5 comments:

  1. hai yong, baru je jumper blog =).

    i like the part "tukang kipas berjaya".masa tunang haritu takda kipas, (mana ada orang tunang pakai kipassss? haha), tapi dahbepeluh cam apa. nampak 'misai peluh" dalam gambar. mecik tau! hehe. thanks for sharing the info!

    ReplyDelete
  2. hai nahwal! betul jgk..mana ada tukang kipas time tunang kan? cuma boleh guna tukang kipas elektronik je la..hehehe

    ReplyDelete
  3. wah..tips yang sangat berguna di masa hadapan..tapi..shalin beli kain satin utk pengapit nanti..alamak..dah tersalah material nie.huhu..yong praktikal kat mane?shalin di melaka..kan budak2 sejarah kat melaka.

    ReplyDelete
  4. shalin, saya praktikal kat seremban..SMK Seremban Jaya. Tak sabar nk praktikal ni..heheh

    ReplyDelete
  5. Thank you so much for the tips. Best friend saya baru je call suruh jadi pengapit dia bulan April ni. Blank jugak first time nak jadi ni. Thank you!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...