MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, January 27, 2010

LAYOUT KHEMAH *DRAFT*

Petang tadi aku gatai tangan nak draw layout kedudukan khemah dan isi perutnya untuk wedding aku nanti. Sebenarnya layout khemah ni idea dari ibunda terchenta. Agak tak sama dengan idea aku, tapi takpelah..idea mak pun bernas jugak.

Ini draft layout khemah seperti yang mak cadangkan.

Sila klik gambar untuk paparan lebih da boom yada yada


Err tak tahu lah kamu paham ke tidak duduk letak segala benda tu. Aku ni memang bukan orang IT. Tak berapa reti nak lukis-lukis guna komputer ni. Ini pun separuh pengsan aku nak convert layout ni dari word ke image supaya boleh aku upload ke blog peliharaan ni. Huhu..

Dulu aku pernah kata aku mahukan red carpet panjang berjela dihamparkan sepanjang-panjang 8 bijik khemah ni. Maka dapatlah aku jalan lenggang lenggang kangkung goreng belacan bersama incik suami. Huhu. Tapi disebabkan jalan depan umah aku tu tak berapa nak lebar, maka idea red carpet berjela tu terpaksa diubahsuai. Berikut adalah penerangan tentang duduk letak khemah aku ni:

1. Rombongan pengantin lelaki akan datang dari arah kiri khemah pelamin. Nampak tak ada red carpet and pintu gerbang kat situ? Ha, dari situlah pengantin lelaki dan kaum kerabat beliau akan datang. Aku pulak akan menunggu tersipu-sipu di pintu gerbang tersebut. Gamaknya la. Hehehe..


2. Sebelum ni aku suggest nak letak meja pengantin makan beradap kat tepi khemah. Tapi mak kata lebih elok letak meja makan beradap mengadap semua tetamu. Jadi semua tetamu termasuklah yang berada nun di khemah paling hujung pun boleh tengok muka pengantin setiap masa. Fair kan? Hehehe..

Owh, kedudukan seperti ini juga menjimatkan penggunaan back drop. So boleh call caterer kata nak cancel back drop untuk meja makan beradap. Jimat duit seyh.


3. Khemah untuk tetamu masih mengikut perancangan asal. Menggunakan meja bulat. Cuma mungkin mak akan mintak Katerer gantikan bayaran yang kami bayar untuk backdrop meja makan pengantin dan red carpet berjela-jela tu dengan sebijik lagi khemah.

Err dalam pict tu cuma ada 5 je khemah tetamu. Patutnya ada 6. Tapi x muat nak tmbh sebijik lg. In realiti Insyaallah ada 6 biji khemah untuk tetamu duduk makan minum.


4. Ha, kat atas tu kan kata nak mintak khemah tambahan kan? So kat sini la aku akan letakkan guest book aku. Khemah ni jugak aku plan nak tempatkan PA system untuk memudahkan penggunaan mikrofon semasa majlis. Maklumlah majlis aku nanti ada sesi pengantin menyanyi *wink*, dan ada official emcee, ada bacaan doa, jadi penggunaan mic tu sangat-sangat diperlukan. Kalau letak PA system dalam porch rumah, takut wayar mic tak sampai. Tapi kalau mereka ada mic wireless, okeylah. Makanya khemah ni boleh dikatakan menjadi khemah serbaguna. Check point utk cenderahati pun akan diletakkan di sini. Jadi senanglah cik cik flower girls yang cantik manis untuk topup doorgift yang telah kosong dalam bakul tanpa perlu ulang alik berlari-lari kuar masuk umah macam wedding adik aku dulu. Huh penat.


Kalau tengok dari layout tu, nampak ada dua main entrance kan? Tapi sebenarnya entrance yang depan tu untuk pengantin dan kuncu-kuncunya jek. Para tetamu yang dihormati lagi budiman aku harap sangat sangat dapat masuk melalui entrance satu lagi. Senang mak abah semua nak alu-alukan tetamu datang dan pulang. Cuma aku tatau camne nak control keadaan tu.

Camne ek nak bagitau tetamu yang mereka sangat-sangat dialu-alukan untuk masuk ikut pintu yang dikhaskan. Ada pintu gerbang dan sedikit red carpet jugak. Hehehe..

Wajar ke aku taruk palang tol kat pintu masuk rombongan pengantin tu??* erk*

Kalau ada antara kamu yang mahu usulkan idea-idea penambahbaikan, owh amat-amat dialukan..soooo tenkiu.=)

5 comments:

  1. pelamin wat kat luar umah ke..?
    samela cam ayu..
    tp kawasan umah ayu cam 4 segi sama..
    pening gak nk aturkan meja kusi khemah tu..

    ReplyDelete
  2. Ayu - a'ah..pelamin wat kat luar. Kat dalam cuma ada pelamin utk nikah jek. Tu la, kalo ruang sempit susah kan? Time gini rasa nak je wat wedding kat padang..Ha amik ko luas seluasnya.hehe

    ReplyDelete
  3. hi...wannorfadzlina....
    jika sudi nk mtk tlg u emel i skrip emcee...
    utk rujukan i....
    sbb i ni mmg la x kreatif nk susun2 ayat bagai....
    thnx a lot dear....
    yoorinna@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Anony - okies..nnt saya emel kan okey! Check it out!=)

    ReplyDelete
  5. nak jgk skrip emcee...bole?
    i pn x reti nak krg2 ayat neh..
    sfy808@yahoo.com.
    Tenkiu!;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...