MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Sunday, January 24, 2010

LADIES DAY OUT!

Jumaat yang lepas mak ajak aku meround ke Jalan Tar. Weeehoo! Kami p naik teksi jek. Senang dan jimat. Sebelum bertolak tu, misi dalam hati nak survey-survey barang-barang kawen. Maklumlah sejak-sejak dah decide date kawen ni aku tak berpeluang lagi nak p tengok-tengok barang secara live. Asik survey melalui internet jek. Bosan jugak. Tapi misi kami yang konon-konon nak survey jek alih-alih.....hmmm..Bacalah seterusnya. Hehehe.

Pemandangan Jalan Tar di hari Jumaat..tak berapa sibuk kalo nak banding dengan suasana di hari raya.hehehe

Dan dibawah ni adalah antara beberapa benda yang sempat kami soping:


1. Baju family

Owh sudah menjadi trend famili aku untuk pakai baju sedondon warna bila mana ada wedding. Rasanya kebanyakan bride to be yang lain pun amalkan konsep yang sama kan? Barulah nampak santek dalam gambar. Memandangkan theme wedding aku putih dan merah, dan busana sang pengantin berwarna putih, maka semua ahli keluarga digalakkan memakai pakaian berwarna merah. Kalau tak dapat merah, pink pun ok, grey, silver, dan putih pun okey jugak. Ahh..yang penting pakai baju. Jangan pakai roti kirai macam dalam citer P.Ramlee tu dah la ye. Hehehe..

Dan ni adalah kain pasang untuk buat baju mama, cik yah, mak yang, dan ina. Mak punya takde lagi. Beliau mau cari kain yang lebih da boom da vouge. Mak pengantin la katakan..huhu. Err tukang bayar sudah tentu la mak. Aku cuma ada 10 hengget je dalam purse kala itu. Huhuhu.



kain dari Jakel. Ingat Jakel, ingat kain.hehe


2. Baju flower girl

Huhu. Baju flower girl ni punya kisah yang tersendiri. Aku memang dah aim lama dah nak cari baju untuk flower girl kat First Lady jek sebab baju kat sana murah dan cantik. Maka, aku dan mak pun singgah la butik First Lady kat Jalan TAR tu. Niat hati nak survey dulu. Nanti dah dekat-dekat tarikh baru beli.

Tapi la la tu jugak mak berkenan baju ni.
.
.
.


Cantik. Harga pun murah. Bawah RM70 sepasang. Owh flower girl aku ada 6 orang. Maka kenalah beli 6 pasang. Elok pulak stok baju ni tinggal 6 pasang je lagi. Cuma malangnya size takde. Flower girl aku semua pun badan solid molid persis model kain basahan..baju masing-masing saiz S. Tapi yang dok tergantung kat rak tu sumer saiz gedabak. L, XL, XXL...huh. Saiz aku tu!


Setelah 2,3 kali ulang kali masuk kedai tu, mak decide nak beli jugak baju tu. Besar pun besar la. Nanti hantar la kat Kong The Great Tailor untuk proses alteration.

Maka beli la jugak baju tu. Terbang la lagi duit mak dalam RM420 untuk 6 pasang baju tu jek. Miss flower girls..say thank you to mak okey!


3. Pomander Ball

Ingat tak lagi aku pernah wat entri khas konon kata aku nak DIY pomander ball untuk wedding nanti. Dan sila lah ketahui bahawasanya proses men DIY bola bunga tersebut sedang terbengkalai hanya sebab aku susah sangat nak jumpa polisterin bola kat pekan Tg. Malim. So dah alang-alang bejalan ni aku beli la bola polisterin tu seketul dua. So nanti boleh la aku test buat dua biji pomander ball dulu. Kalo jadi nanti baru proceed dengan bola-bola seterusnya.


bola polisterin berlainan saiz dan dawai lembut


4. Cadar Pengantin

Hohoho. Citer cadar ni lagi best. Kami masuk Butik Alinas yang terletak betul-betul depan Sogo. Wah kedainya memang ada class. Baju-baju dalam kedai tu pun santek-santek. Plus harga pun kena santek jugak la.

Misi ke kedai tu nak survey cadar. Survey je ok. Wah! Koleksi cadarnya memang menawan. Dan aku minat cadar ini.
.
.
.


Owh tatau nape aku amik angle ni. Tapi see, santek kan cadar tu? 100% cotton.

Memang kenan sangat cadar tu. Tapi bila tengok harga telan air liur jugak la aku ni. Harganya RM895!! Gila ko nak perabis dekat 1k untuk cadar jek? Silap-silap nanti bedroom set lagi murah dari cadar.

Tapi aku memang suka design tu. Memenuhi la kriteria cadar aku. Kaler putih bersih, takde ropol-ropol extra ceria, dan paling penting bukan kain satin kilat-kilat tu. Mak pun berkenan. Beliau siap tawar-menawar lagi dengan tokey kedai tu. Final price dia bleh bagi..RM600.

Mak tengok aku macam suka je cadar tu, maka beliau pun suruh la aku check kain cadar tu ada kotor ke x, zip dia sangkut ke tak...*wah, mak memang nak beli ke?*

Yup, mak kata kalau Yong suka mak beli la. Gila kau? Cadar RM600? Cadar je pulak tu. Kalau sekali kelambu ke pelmet ke takpela jugak. Tiba-tiba mak rasa macam tak perlu beli lagi lah. Aku tau bukan sebab mak takde duit, tapi mak kata terlalu awal. Ada 4 bulan lagi sayang oi. Bedroom set pun tak beli lagi. Tambah lagi kami memang langsung tak pernah survey cadar lagi sebelum ni. Jadi tak berapa tau sangat berapa standard price for cadar. Takut bila dah beli nanti jumpa cadar lagi santek and lagi murah. Sape yang nangis?? Aku jugakkk...

So cancel la beli biarpun staff tu dah siap bungkus dah untuk kitorang. Jahat tak kami?? hehehe..


Hmm..setakat ni, tu je la yang sempat kami beli hari Jumaat aritu. Best jugak la dapat jalan-jalan dengan mak. Keluar masuk kedai, duduk bangun sebab sakit kaki, ulang alik kedai yang sama..Hmmm betul-betul ladies day out.

Thanks mak sebab bawak Yong jenjalan and belikan segala keperluan kawen. Owh lupa, mak belanja KFC jugak. Sedapp! *nak diet konon*

Sekian laporan tertunda hari ini.hehe

5 comments:

  1. best giler mak belanja!perghh...shalin teruja baca yang cikgu yong bersoping sakan.cikgu shalin plak bz ngan BIG.hahaha..

    ReplyDelete
  2. Shalin - my mom mmg best..tp apapun kna berpada pada jgk berbelanja.huhu..Wah, nampaknya ni komen live dr zaaba ke?hehehe..truskan ber BIG!

    ReplyDelete
  3. bestnye mak belanje..
    ayu kena kuarkan duit sndirik..huhuhu..

    tp cadar tu mmg lawo..
    ayu pun nk cr yg ala2 camtu..heheheh..

    ReplyDelete
  4. Yanie - mmg besh..hehehe

    Ayu - lawa kan cadar camtu? Tapi bape standard price for cadar sebenarnya? Kat Alinas tu bleh kata cadar harga dalam rm600 ke ats..jenoohhh nak byr.huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...