MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, October 18, 2010

KARANGAN ANAK MURID AKU *menitik air mata aku baca*




Semasa cuti sekolah kami sekeluarga telah bercuti di Kuala Lumpur. Terdapat di Kuala Lumpur itu kami sekeluarga menaiki elrti dan kami menaiki menara kembar. Menara itu terlalu tinggi dan saya takut menigu ke bawah. Setelah keesokan pula kami pun pergi lagi melawat ke Zoo Melaka. Banyak haiwan seperti gajah, burung, ular, buaya, orang hutan, harimau, tenggiling, dan sebagainya. Habis sahaja melawat Zoo Melaka, kami pun ke bandar Melaka. Kami ternampak banyak beja-beja yang lalu-lalu di depan kami. Kami pun sekeluarga naik lah beja itu dan kami kena bawa putar-putar oleh orang yang membawa beja itu. Baru itu kami pulang semula ke Kuala Lumpur. Dan esoknya kami pergi Genting Hailend. Kami tidur di hotel Genting Haileng satu malam dan esoknya kami pun bermain permainan yang ada di sana seperti lori koster, kereta hantu, keretapi ulat gongok, dan sebagainya. Keesokan harinya kami pun balik ke Kuala Lumpur balik dan kami pun mengemas barang-barang untuk persediaan pulang ke Kota Kinabalu. Dan keesokan harinya pun kami semua pergi ke KLCC untuk membeli tiket pertebangan untuk balik ke Kota Kinabalu dan sampai situ sahaja lah percutian yang saya boleh ceritakan ini.


*******************************************************


Ha amik kau!

Di atas adalah salah satu karangan anak murid aku untuk exam akhir tahun yang bermula hari ni.

Karangan budak tingkatan 1.


Berguling-guling tali pusat aku membacanya. Geli mat mat mat rasanya. Haha.


Untuk yang konpius-konpius sebab ada beberapa perkataan yang macam tak pernah wujud dalam kamus dewan bahasa pun boleh muncul dalam karangan di atas, meh sini aku bagi sikit petunjuk.


elrti = LRT

menigu = menengok

Beja-beja = beca-beca

Hailend/ Haileng = Highland


lori koster = roller coaster

gongok = gonggok

pertebangan = penerbangan


Haih!

Ini baru satu karangan aku sempat baca. Tak dapat nak dibayangkan aku kena semak 32 helai karangan kejap lagi. Huhu.


Tiba-tiba aku teringat perbualan aku dengan Ketua Panitia Bahasa Melayu Jumaat lepas.



" Wan, tahun depan Wan mengajar BM lagi boleh kan? "

8 comments:

  1. cabaran yg berat utk cikgu wan.. xpe.. sy dlu masa jd GSTT ada murid tak tahu membaca.. sy mmg sedih sgt masa tu.. lepas bape lama sy cuba approach bg dorg semangat nk blaja.. alhamdulillah dh naik form 2 better la mereka ni...

    ReplyDelete
  2. ahahahhaha banyak jek perkataan baru hihi =P

    ReplyDelete
  3. lori koster???hahahaaaa, kelakar dan comel!

    ReplyDelete
  4. hahaha..mmg geli tali perut..tapi nak perbetul..mencabar tuh..maklumlah..dah ting 1 kan..

    budak2 zaman skang..eja suka hati jer..ikut sebutan mulut..dalam buku kena la bahasa buku..kalau kita kat blog mmg rojak..huhu..

    selamat berjaya cikgu..

    ReplyDelete
  5. Ahaha. Tingu...menigu tu memang bahasa pasar Sabahan. Mula2 tak paham, sekarang dah arif sangat dah. Sume2 tu ada dalam kamus Sabahan je. Dalam Kamus Dewan Bahasa, memang takkan dijumpai langsung lah :p

    ReplyDelete
  6. tingkatan 1 tulis gitu gaya lagi ke?
    hhhmmm
    memang menitik lah air mata

    ReplyDelete
  7. Huhuhu...tula pasalnya..lawak. Tapi gelak gelak jugak, otak ni dok ligat jugak pikir camne lah nak solve problem bebudak ni..Idea nak menulis tu ada, tapi skil nak olah cerita tu belum lagi..

    Chaiyok la cikgu!! Pasti boleh punya. *sedapkan ati je ni.huhu*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...