MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Sunday, November 29, 2009

TUKANG GAMBAR AKU MANA PAH???

Satu masa dulu, bakal-bakal pengantin tak kesah pun ada fotografer ke takde untuk wedding diorang. Tak pernah terpikir pun akan kepentingan tukang amik gambar ni. Semuanya masih lagi pakai konsep asal boleh jek. Snap je la gambar guna kamera-kamera yang ada. Langsung tak ada bajet untuk upah fotografer. Sangat jimat.


Yeke jimat?

Jimat tu memang jimat. Tapi bukan secara bijak. Bagi aku gambar adalah benda kedua penting selepas akad nikah dalam sesuatu majlis perkahwinan.

*Mak ai melampaunya statement! Tulis takde pikir-pikir dah ke Cik Yongnana?*

Aku dah abis pikir dah. Dan jawapan aku tetap sama. Gambar perkahwinan adalah sangat penting. Kehadiran jurugambar amatlah diperlukan.

Kenapa?

Satu je jawapan aku.

Cuba kamu-kamu pikir, dalam banyak-banyak benda yang kamu beli@sewa@pinjam@apapunlah untuk wedding kamu-kamu itu, contohnya..

#baju pengantin merelip relip lip lap lip lap anak mami.
#pelamin anganmu yang sikit lagi dah macam taman bunga negara.
#make up santek tebal ala-ala tembok besar china.
#hadiah pintu yang glamer and gojes. dalam taman perumahan kamu belum ada lagi yang bagi hadiah pintu sebegitu rupa. Unik bangat deh!
#Nasik minyak/nasik pelangi/nasik ujan panas/nasik ujan lebat dan segala bagai jenis nasik dan lauk pauk sedap hingga menjilat bibir.
#Dan macam-macam lagi la..sila rujuk senarai semak masing-masing ye.

Soalan aku..

Dalam banyak-banyak benda yang kamu-kamu list down kan tu, apa benda yang akan bertahan paling tidak pun sebulan lepas majlis?

Majoritinya takde kan?

Yang akan bertahan biasanya cuma ada TIGA jek.

*suami/isteri kamu-kamu. Insyaallah panjang umur*
*Cincin@tanda perkahwinan. Itu pun kalau tak digolok gadai.huh*
*GAMBAR PERKAHWINAN*

Sila perhatikan yang ketiga tu.

Yup. Wedding album adalah benda yang akan kekal sepanjang hayat kamu. Cuma wedding album sahaja yang boleh menceritakan kembali betapa indahnya perkahwinan kamu satu masa dulu. Betapa bahagianya memberitahu anak dan cucu keindahan perkahwinan kamu. Masih berpeluang duduk berdua, berpegangan tangan, walaupun uban sudah memutih di kepala dan mengimbau kembali betapa hensem/cun nya kamu-kamu ketika hari perkahwinan kamu dulu. Album yang seakan bisu itu sebenarnya mampu bercerita lebih petah daripada si penglipurlara terhebat. Percayalah.

Mungkin juga album bisu itu boleh menjadi penyelamat kepada perkahwinan kamu. Siapa tahu, ada satu masa 'tsunami' melanda bahtera perkahwinan kamu, cuba kamu renung kembali 'si bisu' itu. Pasti hati akan tercuit. Mungkin rajuk akan pulih. Insyaallah gelombang tsunami akan bertukar setenang air tasik.

Siapa sangka album bisu itu punya kuasa magis sehebat itu.

Jadi jangan pinggirkan si tukang gambar dalam senarai penting majlis kamu. Jangan terlalu kedekut untuk laburkan sedikit duit untuk sesuatu yang boleh kita kenang sepanjang hayat. Pilihlah jurugambar yang mampu memberikan hasil yang bagus tetapi menawarkan harga yang berpatutan. Untuk aku, aku ada tiga jurugambar pilihan kalbu. Harga yang ditawarkan masih dikira berbaloi dengan hasil yang diberi.

Satu
www.adaniaklasik.com


Dua
http://blog.faisalrahim.com


Tiga
http://www.dinyraof.fotopages.com


Ingat.

Yang bagus tidak semestinya mahal dan yang mahal itu tidak semestinya bagus.


Daa!





2 comments:

  1. yes saya sokong! yang mahal tak semestinya bagus! moga2 kamu dpt fotografer idaman ye?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...