MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, March 18, 2010

HAPDET PANJANG

Pejam celik pejam celik dah hari Khamis. Ini secara ototmatiknya bermakna cuti sekolah semakin nak abis. Masa untuk berhula-hula berjimba bersama keluarga makin sikit. Sungguh tak mengujakan.

Tapi yang bestnya sepanjang cuti sekolah ni aku dah berjaya menyetelkan banyak perkara penting tentang hal nikah kawen aku. Berbaloi-baloi rasanya bercuti sekolah selama seminggu ni. Kurang-kurang lepas ni aku tak risau sangat dah tentang persiapan kawen sebab semuanya hampir selesai. Hampir ke situ bak kata tagline belog ni. Hehehehe..

Apa benda yang dah setel tu? Habaq mai sat. =)

1. Kursus kawen...akhirnya...*sila baca entri berikutnya kat bawah*

2. HIV Test.
Sebelum pegi buat ujian HIV ni aku dah buat survey dulu dah. Dah macam nak buat esaimen siap kena wat homework bagai dulu. Survey lokasi, masa untuk HIV Test, kna buat appointment ke tidak, borang kena amik kat PAID ke tak, nak kena bawak salinan kursus kawen ke,macam-macamlah aku survey sampaikan kalau "bendera jepun" berkibar boleh buat HIV Test ke tidak pun aku tanya skali. Hahaha..

Tak cukup dengan tu, aku siap dpt tips dari kawan-kawan fesbuk supaya bawak majalah atau apa-apa bahan bacaan untuk elakkan rasa boring masa menunggu turn. Maka aku dengan gigih dan jayanya telah membeli senaskhah paper Metro, majalah Mastika, dan URTV. Tengok, betapa terujanya aku nak buat HIV test?? Huhuhu..

Malangnya aku tak sempat nak baca satu mukasurat pun suratkhabar dan majalah-majalah yang aku borong tu.

Sebab??

HIV Test aku berjalan dengan sangat pantas dan pintas. Sampai aku pun terkejut. Memang efisyen btol la Klinik Ampang tu. Bayangkan aku sampai Klinik dalam kul 2.30, belum pukul 3 aku punya test dah setel. Punyalah tak percaya sampai dua tiga kali aku tanya kat petugas tu btol ke dah setel ni? Dah boleh balik ke? Hehehe..jakun sungguh aku.

Yang penting dah setel dan resultnya tentulah NEGATIF. Saya bersih tau bang...Auww.

3. Borang nikah dah amik.
Aku pegi amik borang kat Pejabat Agama Daerah Gombak kat Keramat. Punyalah sesat-larat mencari pejabat agama tu. Berpusing pusing dan ber u-turn u-turn ntah bape kali baru la jumpa. Haih!

Malangnya aku diberitahu kawasan rumah aku tak termasuk dlm PAID Keramat tapi PAID Kajang! Hadui! Camne boleh tersasar sampai ke Kajang ni?? Ntahlah..orang pejabat agama tu kata kalau kawasan Ampang Jaya diorang cover dari Jalan 1-4 jek sedangkan umah aku Jalan 14. So dah kena ke Kajang. Tapi xpe, nanti aku suruh abah call PPN Masjid dulu, mana tau beliau sudi menikahkan aku..tak perlu la aku ke Kajang bagai untuk uruskan hal menikah ni. Jauh tu Kajang!

4. Kad kawen tempah dah oii..
Kad kawen ni memang menjadi isu sikit. Pendapat aku dan ibunda tercinta tak berapa nak selari. Aku lebih suka kalau kad kawen tak terlalu membazir atau dalam erti kata lain murah la. Tapi kad-kad yang mak suka semua pun atas dari lingkungan bajet yang aku buat. Huhu..Tapi sebabkan mak yang menjadi Bank Utama, maka aku mengikut je la.

Sebelum ni dah pernah survey kad kat Ampang Point, dan mak mulanya bersetuju dengan kad ini.


Aku suka jugak kad ni. Cuma harganya la buat aku pikir banyak kali skit. Mungkin bagi korang 90 sen tu tak mahal, tapi bagi aku 90 sen untuk sekeping kad tu boleh tahan jugak harganya. Tapi mak dah suka..apa salahnya skali skala ikut pilihan hati dia pulak kan.

Tapi bila pegi sekali lagi, mak bekenan dengan kad lain pulak. Owh gambar lupa nak snap. Takpela kita bikin surprise. Harganya sama macam kad kat atas ni jugak. Cuma bentuk, design, warna semua totally different. Tak kisahlah, asalkan mak setuju dan suka, maka otomatik aku juga jadi suka sebab aku tau pilihan mak adalah yang terbaik.

Okey, setel sudah hal kad kawen. Mungkin 3 minggu lagi akan siap. Tunggu ya..=)

5. Baju sanding aku dah siap!!!!


WEehOoOoOo!!!

Baju sanding aku yang Pak Andam aku tempah kat Dios aritu dah siap. Tentunya aku teruja nak p tengok dan mencuba. Maka berkobar-kobarlah kami satu famili ke Dios kat Puchong malam tadi. Huhuhu..neves nak tengok baju sendiri.

Tapi korang tau apa jadi semalam????

Time staff Dios keluarkan baju aku pun aku dah buat muka pelik. Bukan sebab baju tak cantik, cantikkkk...penuh manik semua. Tapi masalahnya saiz baju tu. Nampak macam kecik, macam bukan baju aku. Owh runsing dah ni.

Takpe takpe..aku pun optimis p try dulu baju. Mula-mula pakai kain, owh ini memang kain aku. Muat. Pinggang tak ketat, punggung pun ok, cuma labuh memang amat labuh la...kata baju kawen, mestilah leret-leret kan? Huhu..

Lepas pakai kain, aku pakai korset plak. Adik aku* Nini * tolong pakaikan. Hadeh, tak bleh nak zip kau! Apakah??? Owh aku makin gemuk ke? Owh tak mungkin..aku tak rasa ukuran bdan aku makin besar secara mendadak. Owh dah gusar dalam jiwa dah time ni.

Tapi xpe xpe..mak kata try pakai je la baju pulak even korset just bleh kancing je..takleh nak zip. huhu..Bila pakai baju...memang sah! Ini bukan baju aku. Gila lengan sendat, baju pendek gila, dan buat sekian kalinya tak boleh zip! Hahahaha..

Gila! Aku makin gemuk ke? Puas aku tanya mak, tanya Nini..aku makin gemuk ke? Diorang kata takdelah. Sama je macam dulu. Memang saiz baju ni bukan saiz aku. Tengok pun tau.

Nak tengok?

Ha tengoklah kecik tak keciknya baju aku ni.


Owh tak seperais dah..huhu


Kecik kan? Baju ni memang bukan saiz aku, tapi saiz mak aku. Sebab apa? Sebab mak aku pun try fitting sama baju tu sebab dia pun tak puas hati. So, nak buktikan baju tu memang kecik, dia pun try. Owh memang ngam ngam ho di badan mak. Pastu mula aku terpikir, aritu masa amik ukuran badan, diorang amik ukuran badan mak ke badan aku??Huhuhu..

Tapi kitorang lucky jugak la sebab kakitangan Dios sangat-sangat baik hati. Adik tu tenang je bila kitorang huru hara dalam kedai gara-gara bakal pengantin tak muat pakai baju. Siap dia boleh janji akan alter balik baju dan juga design ikut apa yang kami mahu.

Owh lupa, design baju pun macam tersasar sikit dari apa yang kami bayangkan. Baju tu asalnya nak dibuat kebaya ala-ala penguin macam dalam gambar ni.




Tapi hasilnya lain. Dah macam baju kurung moden edisi pendek sampai bawah perut. owh sungguh aku tamau baju yang terlalu pendek. Aku mahu design baju macam dalam gambar kat atas ni.

Aku harap, pihak Dios baik hati untuk alter baju aku. Tolonglah wahai si tukang jahit, kasihanilah aku pengantin montel ni. Kalau badan aku solid ala-ala model, memang takde aku meroyan bila baju tak jadi sebab aku boleh rembat je mana-mana baju lain yang aku suka. Badan solid, sarung apa pun lawa. Sarung guni pun tetap nampak cun. Tapi aku si montel ni???? Pakai baju pengantin pun silap-silap nampak macam pakai sarung nangka. Hahahaha..

6. Deposit semua dah bayar.
Aku ni memang cepat pelupa. Baru aku tersedar ada beberapa vendor yang masih belum aku bayar deposit. Antaranya:

- Merisik Gallery, untuk gubahan hantaran belah lelaki, sireh junjung, dan 2 dulang hantaran dari pihak aku. Baki 7 dulang lagi adalah FREE!! hehehe...Terima kasih MG sebab adiahkan 7 dulang gubahan hantaran untuk saya. =)

- Kugeeku.com. Aku tempah tetris glass dan box cumil dari kugeeku ni untuk diberikan pada tetamu VIP. Kalau nak beli kat kugeeku ni boleh je beli secara on9, tapi sebab mak prefer pegi kedai tengok, pegang-pegang, belek-belek, sembang-sembang dengan owner kedai dulu makanya kami pun ke studio kugeeku terletak kat Wangsa Maju. Layanan tip top buatkan mak terus setuju dan bayar depo untuk tetris glass dan box cumil itu. Thanks mak!


So sekarang aku rasa lega sikit. Cuti yang berbaki beberapa hari lagi ni aku akan gunakan untuk kemas bilik aku yang bersepah larat macam hapa ntah. Lepas ni boleh continue cat rumah dan bilik, so dalam bulan April mak akan belikan set bilik tidur baru untuk pengantin baru. Ngeh ngeh ngeh..

Owh tolong juga ingatkan aku untuk pegi hantar baju nikah incik tunang kat tailor. Aku rasa nak pegi hantar kat Den Wahab kat Wisma Yakin tu je la. Nak tunggu Incik Tunang balik ntah bila, makanya aku hantar sendiri dan mintak tailor jahit baju saiz L standard. Siap!

Lagi nak buat apa ek cuti ni? Owh aku ada benda best nak share dengan u all tentang honeymoon. Tapi nantilah..dalam next entri okey? Dah panjang meleret dah aku taip ni, kang muntah pelangi plak korang baca. Huhuhu..

Daaa..

8 comments:

  1. wahhh bestnya...dah hampir ke situ hehehe baju sanding kain awak beli sendiri yer?

    ReplyDelete
  2. Fara, baju sanding tu kain Dios yang punya..actually baju ni saya sewa je dari Pak Andam..cuma menjadi orang pertama yang pakai jek.huhu

    ReplyDelete
  3. o yeke..thanks...mesti cntik kamu nnti!

    ReplyDelete
  4. Cantiknya baju kamu!!!! tak kira, dah tak surprise pun takpe tapi nk puji gak! cantik! :D

    ReplyDelete
  5. Xora, cantik ke? Thanks! harap2 lps alter menjadi lebih cantik.hehehe

    ReplyDelete
  6. yong,membe aku yg nikah same tarikh ngn ko tema dier same gak ngn ko,,,putih merah n baju sanding dier pun sepatutnye cm ko gak,,,,merah only manik n munger saje,,,tp ptg td kami pg tgok kt butik, mak andam tu da slh wat....baju luar dier sume kaler merah,n veil dier pun merah gak,,,,,huuuu~~~~~

    ReplyDelete
  7. Uit Norly, kes member ko kira lg haru la..salah wat semua. Agaknya org tema putih merah ni mmg penuh dugaan tang baju agaknya..hahaha..xpela..doakan baju aku menjadi la 5 Jun nnt.huhu

    ReplyDelete
  8. ye lor...pas2 mak andam tu ckp lain lak...cian member aku,,,da la rambu2 pd bj tu xcntik,aku rs dier amek bj lame kot,pas2 tmbh2 sket manik sbb aku tgok kain pun kotor je,,,pd hal membe aku byr tuk bj br,,,adeihhhhh..mmg dugaan lar,,,,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...