MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, June 17, 2010

EPISOD 9: OP DAN OV AKU

Hai dear!


Hahaha. Aku muncul lagi. Harap takde la yang mula meluat dengan belog ni. Aku rasa sementara aku masih free memanjang ni ada baiknya aku bagi makan entri kenyang-kenyang. Sebabnya..macam yang aku pernah gitau sebelum ni, Jumaat ni (18hb Jun) Incik Suami akan pulang sekali lagi ke Semenanjung. Hooreyyy!! Dan kami akan terus pulang ke kampung incik suami di Manong Perak untuk beberapa hari sebelum kami terbang ke Langkawi pada 22hb nanti dan hanya akan pulang pada 25 Jun.

Makna kata...

Jeng jeng jeng...

Tahun ni aku sambut besday aku di Langkawi!! Weehoooo! *besday aku 24 Jun ye.haha*

Kegembiraan berganda bila aku sambut besday berdua bersama incik suami. *suka*

Nanti sebaik pulang dari Langkawi aku akan hapdet segala mak nenek cerita kategori U untuk kamu-kamu semua hokey? Haha.

Tapi kali ni aku mau cerita sikit tentang OP (Official Photogapher) dan OV (Official Videographer) aku masa majlis kawen aku aritu.

Mau baca ke tak ni?

Kalau mau baca sila skrol ke bawah. Kalau agak-agak dah mula bosan, sila tekan butang "x" kat bahagian atas belah kanan sekali nun. Hehe.


OP: Dinyraof Fotography



Aku mula-mula jumpa OP ni kat sini...http://dinyraof.fotopages.com

Dan aku mula belek-belek, telek-telek gambar yang ada dalam fotopages tu.

Not bad.

Err sebenarnya sebelum kawen dulu aku ada sedikit percanggahan pendapat untuk hire fotografer. Ada kelompok-kelompok dalam famili aku yang tak bape setuju aku hire OP mahal-mahal. Membazir katanya.



Tapi hati aku berkeras mahukan OP. Tak kira!

Jadi sebagai jalan tengah, aku kena pandai pilih OP. Aku kena pandai cari OP yang harganya tak terlalu mahal tapi menawarkan hasil keja yang memuaskan.

Dan aku pilih OP ini.

sila klik sini untuk lihat pakej-pakej yang ditawakarkan. *skrol ke bawah sikit..pakej ada kat bahagian bawah*

Maka aku pun beranikan diri contact En. Suhaimi dan mula bertanya itu ini tentang harga pakej segala. Dan Abg Suhaimi ni memang la tak pernah failed sekalipun dalam menjawab semua sms, call, mahupun emel aku. Haruslah kan..nak jaga client. Hehehe.

Dan muktamad aku pilih dia as my OP.

Beberapa hari sebelum nikah, aku, mak, dan incik tunang sempat berjumpa dengan Abg Suhaimi untuk tengok album-album yang dia hasilkan, discuss sikit sebanyak tentang cara dia bekerja segala. Dan aku puas hati.

Cuma satu jek, aku diberitahu yang OP aku masa majlis nanti bukan Abg Suhaimi sendiri tapi Abg Razak. Abg Suhaimi terpaksa cover majlis lain kat Kelantan kalo tak silap. Hmm..itu je la yang aku regret sebab aku tak diberitahu awal. Kalau aku tahu awal OP in charge masa wedding aku orang lain, memang aku nak jumpa dengan OP tu jugak. Aku nak tengok orangnya, nak tengok cara komunikasi dia, cara dia nak briefing aku semua tapi dah lambat. Kami cuma sempat sembang dalam fon je sehari sebelum nikah.


Tapi overall, aku suka cara Abg Razak bekerja. Beliau tahu apa yang patot dibuat. Tapi aku ada la jugak bagitau yang aku mahu gambar-gambar sekian-sekian dicapture, aku mahu banyak gambar candid bagai. Dan dia paham apa yang aku nak.


Abg Razak smp terpaksa tunjuk demo aksi posing gara-gara pengantin pompuan yang "kayu"

Abg Razak pun sangat punctual. Kalau sesi make up mula kul 3,30, kul 3 beliau dah terpacak depan umah dah. Harusnya memang begitula. OP yang baik mesti selalu tepati masa. Datang awal xpe, lambat jangan. Huhu.

Buat masa ni aku takde lagi gambar-gambar dari OP. Owh lupa nak bgtau, Abg Razak cuma snap pictures je masa majlis. Segala mak nenek proses editing semua Abg Suhaimi yang akan buat.



Abg Razak meluat agaknya tengok aksi konon romantik psgn baru kawen ni.haha




Jadi aku memang tak sabar nak tunggu hasil keje beliau.
.
.
.
.
.
.

whuarghhhh!!! makan budakk!!



Hmmm terasa lambatnya nak tunggu sebulan lagi. Hehehe.


OV: Wandet Entertainment.

Wandet Entertainment ni sebenarnya adalah kampeni abah aku. Huhu. Jadi aku risau jugak nak buat review kat sini, takut ter bias. Haha.



Tapi takpe, aku cuma review tanpa dibayangi oleh perasaan berat sebelah ke apa okey.

Okey mula.

Wandet Ent merupakan satu kampeni videografi yang semakin membizi sekarang ni. Owh aku bukan nak mempromosi ye, tapi memang hakikat. Mana taknya, aku sendiri pun dah susah nak jumpa abah sendiri sekarang ni sebab beliau asik ada job je manjang. Huhu.

Hasil keje Wandet Ent pun aku tengok semakin bagus. Semakin berkualiti. Sebenarnya Wandet Ent ni dah ditubuhkan lama dah..dari zaman aku sekolah lagi. Dari zaman mereka beroperasi dari rumah sampai lah sekarang dah ada studio sendiri kat Taman Cempaka, Ampang.

Wandet Ent ada 5 team untuk amik video client dalam satu-satu masa. Makna kata dalam sehari diorang boleh cover 5 events dalam masa yang sama. Dan masa majlis aku aritu, bos Wandet Ent hantar 1 team untuk aku. Dari pemerhatian aku, team Wandet Ent memang bekerja keras. Mereka akan rakam semua memori indah dalam majlis aku. Kalau boleh taknak tertinggal satu pun. Memang aku kagum.


Aku chenta sama kamu wahai mamat yang pakai baju putih..........................................dalam skrin kamera.haha

Cuma.........
.
.
.
.
.
Satu je aku nyesal sangat. Aku tolak pelawaan mereka untuk temubual pengantin masa majlis aritu.

Adehhh!!

Nyesal! Nyesal! Nyesal!

Napelah aku pegi tolak sedangkan itulah antaa elemen menarik nak bagi sesuatu video tu lebih terbabom yada yada. Kan? Hmmm ni semua gara-gara pengantin dah penat sangat. Sampai nak di interview pun dah tak mau dah. Hahaha.

Aku nyesal sungguh tentang itu.

Owh lupa, kalau ada antara kamu-kamu yang berminat nak survey-survey tentang Wandet Ent ni boleh la singgah lawat-lawat belog mereka di sini:

Wandet Entertainment

klik la. =)

Kat situ ada dinyatakan sekali pakej videografi semua. Hmmm..setahu aku harga masih boleh dirunding mengikut bajet kita. So no need to worry.

Kalau nak terus call pun boleh. Ini numbernya..

o17-2345873 (Wan Det)

Kalau nak add kat fesbuk pun boleh jugak..klik link kat bawah ni:

Wandet Entertainment at Facebook

Cubalah!

Kerana majlis mu begitu berharga....*haha ada tagline siap*




Nota kaki: Dear, mulai esok entri semua dah di schedule okey. Aku dah siap-siap bekal kan kamu-kamu dengan cerita kawen aku sepanjang aku balik kg dan ke Langkawi nanti. Dari hari jumaat sampailah hari apa ek...x sure lg. Aku belum mula menulis entri bekalan lagi. Jangan lupa singgah okey! =)


6 comments:

  1. selamat berhoneymoon yer n happy birthday in advance =)

    ReplyDelete
  2. yeah i cant wait..encik wandet insya-allah himself akan turun padang the my majlis bulan 11 ni..wah~~

    ReplyDelete
  3. hai there...
    mrszetty here...dear i pon amek wandet mse wed aritu...xtau plak de related dgn u....hehe...anyway congratz...i've been silent readers of ur blog n others nearly 1 year dah hehe....congratz again...

    regards
    mrszetty zukhair...

    ReplyDelete
  4. Farah - wahhh org 1st wish besday ni..tenkiu dear!

    Kay Kamal - i know u..my abah ada gtau awak ada dtg studio dia aritu..gud luck for ur wedding ya!

    Anony a.k.a Mrs Zetty - owh dekat setahun dah awk baca belog ternakan ni? Wah..juta liun tenkiu..btw camne dgn servis wandet?? Kalau ada komen jgn malu nk drop by...yongnana1881@yahoo.com.

    Saya pasti akan sampaikan kat my abah. Hehehe..Thanks again!

    ReplyDelete
  5. sy pn hired wandet utk majlis sy nnti..yeay!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...