MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Wednesday, December 15, 2010

KERETA MURAH UNTUK DIBELI



Aku memang makan hati betul tinggal kat Labuan ni. Tiap saat tiap detik asik makan dalam jek. Mana taknya...aku toleh je kanan...


Zzzupppp!

Vios lalu..


Toleh kiri pulak..

Perghhh Honda City kot...

Telan air liur.

Paling tak boleh blah bila depan mata dengan kacak bergayanya.....Civic pulak berdesup.

Woo wooo wooo!

Ini memang menimbulkan kejelesan melampau. Memang syurga bagi penggemar kereta kalau tinggal di Labuan ni. Orang yang duduk kat rumah kayu sikit lagi nak roboh pun sudah ada kereta. Kereta tak nak canggih pulak. Paling tidak bukan kancil la yang berada di laman rumah.

Aku? Bila pulak nak ada kereta ni??

Adoi..itulah yang merunsingkan ni. Aku bukan takmau beli...nak beli.Dah ada kat showroom dah pun. Tinggal nak bawak keluar jek.

Bila?

Heh. Tentiba rasa nak nyanyi lagu Mila..bila cinta? Mila..Bila cinta? Lalala....*lempangg!*

Okey serius sekarang.

Aku nekad Insyaallah by tahun depan *bape hari je pun nak tahun depan dah.hehe* aku nak rembat sebijik kereta kat Labuan ni. Plat number idaman..LE 1881. Perghh!

Aku pun dah mula survey-survey dah. Kalau ikutkan nak jek aku booking kereta ini sekarang.


sumber: honda.com.my

Walaweii...Civic kot. Memang bernafsu sungguh aku. Civic kaler putih. Huishh..tak boleh tahan. Harga pun takdelah mahal mana...*ceaaa bajet kaya*, dalam 90k. Bulan-bulan adalah dalam RM900. Rasa macam okey jugak ni. EPW pun ada dalam RM930..Lepas la bayar duit kete. Hahah.


Pengsan!!

Kalau aku amik Civic ni nampaknya memang aku laki bini kena berumahtangga dalam kereta je la. Tak payah sewa rumah. Kau gila nak abiskan dekat RM1000 duit gaji untuk kereta jek? Oh tidak!


So..nexttttt.

sumber: honda.com.my

Jazz.

Jazz ni kalau lalu depan mata aku memang terteleng-teleng kepala aku dibuatnya. Terpegun kot. AKu suka design Jazz ni. Comel. Pastu aku pun mulalah berangan, siap buat kira-kira lagi berapa aku nak kena bayar kalau aku amik Jazz ni. Huh.

Tapi satu hari tu aku ada curi-curi hendap interior Jazz siapa ntah, adeh...sempitlah wei. Aku risau vontot aku ni sendiri pun tak muat nak duduk kat seat tu. Haha. Tipu gila. Tapi betullah, bagi aku Jazz ni agak sempit sikit. Sedikit tak berbaloi dengan bayar RM700+ sebulan tu. Jadi reject. Heh.


Seterusnya..

sumber: honda.com.my

Honda City.

Hmm..City ni amat affordable. Design pun boleh tahan menawan, harga pun memang da boom la kat sini. Jimat minyak lagi. Terus buat aku letak Honda City antara the final two pilihan aku. Hehe.

Murah tau City kat sini..dalam RM58k camtu. Bulanan RM618. Aku dah kira dah. Memang okeylah untuk minah kedekut macam aku ni.haha.


Ada satu lagi kereta yang jadi the final two aku.

Ini.

sumber: google images

Vios memang paling murahlah dalam banyak-banyak kereta aku mention tadi. Kalau agak-agak duit tak bape nak ada..tapi nak jugak pakai kereta luar, hmm Vios la saranan aku. Bulan-bulan dalam RM500++ jek. Sampai kadang aku rasa orang kat Labuan macam tak pandang dah Vios..kira dah macam kereta cikai-cikai je kat sini. Wahhh mulut kau pedas ye Yongnana...hehe hampun CEO Toyota.

Tapi bagi aku Vios ni cantik. Murah lagi. Jadi sebab tu aku letak Vios ni sebagai final two aku.


Antara City dan Vios..


Manakah yang akan jadi pilihan kalbu??


Jeng jeng jeng....






Tentiba nanti aku pakai kereta ini jek.



Tak salah kan?? =)

10 comments:

  1. Haha xde salah pon kak nak beli Viva.. Tapi kelakar. Beria dgr dr mula last2 lain dihati..
    *dengar ke, bukan baca..hehe


    apezs follow back..;)

    ReplyDelete
  2. hahaha...aku pun merancang nk beli keta gak tahun dpn..

    tapi pending jap sbb nk settle jual keta kelisa aku dulu...

    aku pun xtau nk pilih keta apa..nak yg hebat2 tp bulan2 pun "hebat" gak la..huhu..

    so, sama-sama la kita supriseee...ahaks!

    ReplyDelete
  3. sy pesan pada adik sy yg juga baru posting suh cari kenderaan yg dia mampu bayar.. so tak salah utk starting ni pakai kete kecik2 je...

    ReplyDelete
  4. nampaak mcm Honda fans nih. mmg kereta honda cantik design die. jazz mmg sempit. utk family or future mom+dad yg ada ank kecik sgt la tak sesuai. utk org muda mcm sayer sesuai.hahaha

    ReplyDelete
  5. Memang selalu nampak kete Labuan bersiar2 kat sini, tak de yang cikai2 ah. Paling2, Vios tu yang lalu. Heheh.

    Kalau saya, hajat nak pilih Vios tapi bila pikir, lebih baik bulan2 bayar duit rumah yang dibeli, lebih baik beli kete yang simple dan biasa2 je. hehehe. Tak pe, dah pencen, boleh gak merasa kete Vios, tah2 lebih dari Vios. Oh...wooottt...wotttttttttt =)

    ReplyDelete
  6. viva pun ok.. kereta jugak kan.. yg penting boleh bergerak. hehehe.. murah & menjimatkan. :)

    ReplyDelete
  7. Salam
    kalau aku tahu kak, aku dok kt sabah nun, murah sket rege keter..hahaha:D

    Siyes honda segitu jer hage..omai...
    Aku nyesal beli keta aku skang..(*kuat makan minyak n xpadan dgn badan aku yg halus..eceyh..) -serius ni xtpu...dua hari dah RM 30..mapuih!!
    pastu rse..erm, nyesal aku xbeli VIVA dlu..ke MYVI ke...nk jimat kn...nk beli umah lagi...nak invest lagi..itu, ini..herm..camam-camam la...
    apepun kak, ikut kamu la..tu satu kepuasan bg sesiapa yg nk beli keta.jgn terbeban diesok hari sudah..(contoh: Aku le tu..:(

    K kak..aku follow blog akk kt page ni..http://daishipan.blogspot.com/
    ni page fasal pesyen2..kalo akk suke la nk jenguk2..http://persona-segalanya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Sy sgt jeles ng org2 yg dok Labuan.... Kete murah xhengat~ kengkwn yg keje kt Labuan pkai kete best2... huhu....

    tp papepon, u've to remember that getting a car doesn't mean that your commitment is on the monthly installment, it also come with the 'package' such as petrol & maintainance.... that is my 2cents of opinion from me and may b bcoz of that, i da keje 2thn lebey pon xbeli kete lg.... nek tren je g keje =)

    ReplyDelete
  9. Apesz...berangan itu kan free..nak membeli kereta kena bayar.Jadi kita maik yg free je la dulu..huhu


    Ninie,kete ko mesti tak agak punya nanti..aku tau dah.

    Cik Fiza..stuju! Kecik pun hebat what..macam cabai burung.apakah??hehe

    Zai..cepatlah kamu beli Jazz..pastu bagi review skit..sangat adore dgn design dia.huhu..

    Azlina..nak tunggu pencen takut time tu dah takde kederat nak bawak kete dah..abis pass kat anak2 je nnt..anak-anak??? soo berangan!hehe

    F.i.z.a...pandangan yang bagus untuk mematahkan tanduk2 syaitonnn..good!-)

    Persona...kamu pakai persona ke? ohh persona mmg kuat makan minyak..xpela..pasang NGV la nanti..xpun guna diesel jek..*adakah cadangan yang bagus..hampunnnn*

    yayahafiza..dulu masa saya keje kat KL pun saya naik tern je pegi keje. Tak kuasa nak sakitkan kaki tangan naik kete redah jem..Ten la best..laju, boleh usha mamat hensem lg.hahaha..tapi itu dulu la...kikiki

    ReplyDelete
  10. yong:: kamu ni kan kalau bercerita memang slalu wat aku tergelak2 tau.cerita penuh konsentrasi dan bersungguh2 cam nmpk depan mata jek.huhuhuh...

    viva pon apa salahnya, asalkan poket tak bocor bila tiba ujung bulan...tul x? dah beli cepat tunjuk LE 1881 yer.hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...