MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, April 18, 2013

2nd pregnancy: 7 minggu



Hai.

Kabare??

Ewaaahhhh..nak berjawa pulak arini kan. Haha.

Hari ni kan, kalau ikutkan kandungan aku genap 7 minggu. Alahaiiii...rasa macam lamanya nak sampai ke 40 minggu tu. Tapi kau tengok je nanti, pejam celik pejam celik dah kena tahan wad dah aku. Hehe.

Alhamdulillah, so far aku memang takde apa-apa alahan. Muntah pun tak, loya pun jarang sangat. Nafsu makan masih bermaharajalela seperti biasa. Cuma ada masa-masanya, aku macam tak lalu nak makan certain benda. Contoh...kenkadang aku takde nafsu nak makan nasik. Dengar perkataan nasik pun boleh buat tekak aku kembang. Tapi semalam selera je aku makan nasik lauk tomyam. Haha. Kenkadang pulak tekak aku meronta-ronta nak makan asam. Bila dan beli asam, makannya 2 3 biji je. Yang lain jadi pameran je dalam peti ais. Haha. Itulah peel orang ngandung. Macam-macam. Abang....sila bersabar okey. Awak jugak punya angkara ni. Haha.

Cadangnya esok nak pergi scan baby. Kalau semuanya okey, Isnin depan aku nak bukak buku pink dah. Dah 7 minggu ni sebijik asid folik ke vitamin ke iron tablet apa semua takde masuk lagi dalam badan. Harap pada aku minum susu Dutch Lady sekotak sehari je la. Siang-siang kat sekolah aku minum soya sehari setin. Kali ni, aku rasa malas nak beli susu materna dah. Bukan sebab tak sedap ke apa. Cuma aku rasa lama-lama nanti aku jadi malas nak bancuh susu. Hehe. Jadi kita beli susu kotak je lah. Beli terus 30-40 kotak untuk stok sebulan. Senang...srott srooot srooot srooottt..licin sekotak aku minum. Huhu.


Ni aku dengar cerita harga emas turun eh?? Eh tentiba masuk cerita emas pulak. Maklumlaaahhhhh Mak jemah kan? Haha.


Aku terbaca kat fesbuk ada yang kata kat semenanjung emas jatuh sampai RM130/ Gram. Phewww!!!


Mulalah aku berbelah bagi ni...


Nak beli rantai tangan seutas ke......


Nak beli Galaxy Note II kaler pink.???


Mana satu eh??


Okbai!

12 comments:

  1. ciknaa mmg setia dgn susu HL tuh.. tuang je dlm gelas, sejuk je masuk tekak.. :)

    ReplyDelete
  2. waras.....hehe....eh aidi bakal dapat adik? tahniah..aah memang harga emas turun....:))

    ReplyDelete
  3. a'ahh..kalau pregnan lagi sekali lps ni, dah takmo beli dah susu mengandung bagai tu..bazirrrr je..minum HL lagi sedap..kan ciknaa..hihi..

    ReplyDelete
  4. pregnant yg second ni husband yg lebih2 mengidam..bini nye xde ape pun...hehe..aah..same la saye..pregnant kedua ni malas nk minum susu materna..sbb malas nk bancuh...minum susu dutch lady je...hehehe..

    ReplyDelete
  5. memang excited nak menghitung hari2 usia kandungan kita ni... kalau nak suruh minta pendapat, MQ akan prefer beli gelang je.. ;)

    ReplyDelete
  6. Yong, xmo minum soya byk2 sgt tau, takut bb kulit sensitif nanti, my sister masa pregnant, bergelen2 minum soya, anak dia kulit sgt sensitif, kena gigit nyamuk je habis berbekas hitam, lama pulak tu nak hilang. masa pregnantkan Aish rin minum soya sekali seminggu je, takut kulit dia sensitif mcm anak buah, alhamdulillah kulit aish ok, pakailah sabun or bedak or lotion apa pun ok je, xde prob lgsung, tapi tu pandangan sendiri je, xtaulah kot org lain ok minum soya bebyk, rin pun mls nk bancuh susu, geli tekak nk minum, dlu minum fresh milk je hari2. yong just nk share je, klu dulu masa aidi yong ok minum soya hari2, kira oklah..huhu..pjg pulak bebelan aku. bye

    ReplyDelete
  7. ermm..betul ckp hamba yg di atas nie..jgn byk sgt minum air soya melainkan soya dr shaklee tu..ada kwn nie minum air soya anak dia ezema smpai berbau..sian bby dia..yong...minum HL..dlm HL tu ada asid folic :)

    ReplyDelete
  8. Beli emas!! Haha.. Tepon jap lagi makin lama makin turun, pastu banyak pesyen lain lak muncul.


    Pasal soya tu, taktahu la.. ramai cakap baby memang putih, tapi nanti kulit sensitif. Huhu.. Takde pengalaman. Masa mengandung dulu pun tak suka soya, anak pun lahir gelap (hahaha yang gelap ni mungkin ikut gen makpak nya.. takde kena mengena dgn soya.. lol) & alhamdulilah kulit tak sensitif..


    ReplyDelete
  9. beli due2 la...hehehehe..lagi nafsu telebih tu..hahaha...dulu ryn pregie x boleh minum soya..coz hb rendah...seb bek la kulit anak tu samar2 putih nye..hihihi

    ReplyDelete
  10. Yup.too much soya bt kulit bby senstif.. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...