MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Friday, April 19, 2013

Kontroversi Minum Soya


Jumaat kan arini?

Hoyeahhh hoyeahhh!!

Jumaat selalu tidak mengecewakan. Haha.

Eh tentang entri semalam yang pasal minum soya masa pregant tu, aku maklum jugak hal soya buat kulit anak sensitif tu. Masa awal-awal ngandung Aidi dulu aku memang tak tau, aku bantai je minum soya setiap hari kono-konon nak anak kulit cerah. Haha. Dah ujung-ujung baru aku tau, tapi aku continue je minum sebab tak tau kenapa. Haha. MUJUR....mujurlah Aidi lahir-lahir kulit tak sensitif. Alhamdulillah. Plus kulit dia cerah sikitlah kalau nak banding kulit mama abah dia ni yang gelap bak malam sepi. Haha. Tu yang dulu pernah cerita ramai je orang yang bila tengok Aidi depa macam pelik kenapa kulit budak ni cerah sedangkan kulit mak pak nya??? Haha.


Bab Aidi tu alhamdulillah lah.

Bab adik baby ni memang aku tak boleh nak jangka. Lain anak lain peel nya kan? Tapi sebab soya ni kaya protein and aku pulak payah nau nak makan ikan (protein), boleh kata aku tak suka makan ikan. jadi aku teruskan je minum soya untuk dapatkan protein. Cuma kena make sure jangan sampai overdose. Aku rasa kes-kes anak kulit sensisitf ni maybe sebab ibu terlebih amik protein. Wallahualam. Aku pun tak pasti.

Ikutlah naluri masing-masing kan?

Mudah-mudahan anak-anak kita semuanya dilindungi Allah dan sehat walafiat sentiasa.



Eh satu lagi..

Petang ni kan, nak p scan adik baby.

Nanti kita tepek gambar eh?

*bukan nampak apa pun..nampak macam biji kacang je.hiuhiuhiu*



9 comments:

  1. tapi kan yong, memang betul kot. kita dulu minum soya masa awal awal. then tengah ng hujung tu adalah sikit. kulit memang sensitif. lagi umar tu putih kan, terhantuk sket dah merah. kalau gigit nyamuk ke semut ke, sampai hitam hitam. btw, umar putih bukan sebab soya, tp sebab belah ayah dia memang cina mali...belah mama jawa jeeew.
    then compared dengan kawan yg langsung tak telan soya [sebab 2nd pregnancy ada pengalaman anak sulung sensitif], memang lah jauh. anak dia tak pernah ruam panas, tak pernah merah merah.

    ReplyDelete
  2. tu lah maybe ikut ketahanan baby jugak kot, but still rin takut nk minum soya hari2 klu pregnant lagi nanti, sbb anak sedara dah jadi camtu, takut anak rin pun camtu gak nanti..huhu

    ReplyDelete
  3. tp doc ckp dulu soya bkn je bg kulit baby snsetip..soya akan pengaruh HB kita jugak..tkt naty xckp oksigen kt baby..

    ReplyDelete
  4. ayam pun protein.hehe.nak share ari tu bc research dr mercola ( sila gugel) soya yg elok dimakan hanya fermented soy atau soya yg ditapai..

    ReplyDelete
  5. i tak minum soyaaa sebab mcm tak boleh telan la huhu tp byk gak i dgr minum soya memang kulti anak sensitif nasibla anak u tak sensitif kan kulit

    ReplyDelete
  6. yeke xelok minum soya?? dulu preggy kat Afiq, tiap2 hari MESTI nk soya ngn taufu fa tu... tpi alhamdulillah Afiq lahir smpai skang ni kulit xdemasalah pun.. takot plak time 2nd bby nk minum soya..

    ReplyDelete
  7. memang ramai member minum soya kulit sensitif..majoritinye mcm tuh..tapi ikutlah kot setiap baby lain2..

    ReplyDelete
  8. Yong..sbb soya jugak mungkin menjadi punca anak aku g6pd..-ade doktor ckp biler aku tanye celah mane anak aku tetibe ade g6pd tu- wallahualam..

    ReplyDelete
  9. iols ni lah peminum soya tegar masa pregnant aisya dulu... sehari sekotak besar tu pn voley... husband pun setia je membeli...

    haaa hambik... aisya eczema teruk. teruk tau yong.tu pun i jaga makan, minum, kebersihan dia, habuk blabla now dah kurang.nasib dia breastfeed sbb dia mmg takleh LANGSUNG dairy product. kalau susu badan habis, kena lah consult dgn doc fm mana yg sesuai dgn dia

    aisya memang putih yong, gebus, mulus, kulit dia soffftttttttt je... mcm sutera..ni tak tipu.. tapi.. very the sensitip...

    boleh minum tapi kurangkan.. adik i (Dia amik sains kesihatan) kata i ni TERLEBIH protein. terlebih pun tak elok, kurang pun tak elok.

    okeh... my 2cents

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...