MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, July 15, 2013

Bajet Raya vs Bajet Beli Barang Baby


Ni dah dekat dekat nak raya ni, memang banyak pakai duit kan? Nak nak bajet tang baju raya. Ohoiii..beribu boleh jadi. So far baju raya Aidi boleh kata selesai.

Baju melayu selesai.

Baju kasual pun done.

Kasut raya yang buat aku pening nak cari pun dah jumpa.

So kira setel lah part Aidi.

Yang belum setel ni banyaknya part incik suami. Sian beliau, apa pun tak beli lagi. Takpelah bang..abang kan dapat kenaikan gred tertunggak bulan ni. Ahaks!

Tu belum masuk part lain tu. Mana nak order kuih raya, duit raya, bahan mentah nak masak. Dapat pulak bini banyak cenongeh macam aku ni ha..nak langsir baru lah, alas meja baru, balang koi baru. Mengada!


Aku dah kira-kira..adalah perlu lagi rm1.5k untuk raya ni.

Ni kategori tak balik kampung beraya ni. Kalau balik semenanjung tak taulah berapa pulak nak kena stand by. Huhu.

Itu raya.

Tak habis situ je. Lepas raya hoiii...nak pakai duit pulak nak buat persiapan Baby A.

By the time lepas raya nanti aku dah cecah 28 minggu mengandung. Dah masuk 7 bulan kata orang. Masa 26 minggu nanti aku kena pegi scan. Masa ni insyaallah boleh nampak gender dah kalau baby tak kepit. Kalau tak nampak jugak, by 28 minggu nanti aku nak pegi buat scan 3d/4d pulak. Insyaallah.

So kalau gender dah cofirm, bolehlah membeli belah barang baby dengan senang hati. =)

Aku dah buat bajet..draftly bajet je lah dulu. Terkejut aku bila tengok bajet untuk barang baby mencecah RMM2.5K!!

Homaiiii!!

Apa benda je lah yang sampai 2 ribu setengah tu??

Bila aku telek telek balik....logiklah jugak.

Playpen je koman-koman dah RM300.

Tilam lagi, paling tidak RM150.

Bedding set lagi, RM 150.

Set bersalin untuk aku je dah RM350.

Kain batik aku pun ada 2 helai je kat rumah ni...naaaakkk kena beli lagi. Dah berapa dah?

Baju baby lagi??

Tang baju bajan ni yang aku rasa selalu terbabas bajet. Elok kata nak beli 15 pasang baju je kang mau terlajak jadi 30 pasang. Kau bukan tak tau aku ni ha camne. Hahaha.


Aku kena review balik la bajet.

And nak kena kumbar balik baju-baju lama Aidi. Baju Aidi yang kekecik semua aku dah sedekah kat orang. Yang tinggal pun banyaknya size 6-12. Kalau baby A ni boy jugak..maybe banyak boleh jimat.


Tapi kalau dia girl???


Mama dah terbayang fink fink...dress dress..headband...bunga bunga...lalalalalala.

5 comments:

  1. Agaga..rabak duit nak raya ni..seb baik laki bini kjakan..kalau mila ni ishh xtau la..

    ReplyDelete
  2. hahaha...same la kite lepas raye pikir bajet untuk 2nd baby lak...ni pun x buat bajet lagi....kalau dapat baby boy xpe gak...boleh recycle balik baju abg dy...topup sikit2 je..kalau girl??aiyoooo....byk kene beli lah..hehehe...ain pn xtau lagi gender..harap lepas raye baby x malu2 la tunjuk..:)

    ReplyDelete
  3. Klu bby boy jimat.. Guna aidi punya bj je

    ReplyDelete
  4. Hamboihh yong..beraya sakan la abg Aidi nt..untung baby A belum lahir lg mamanya dh ready mcm2 kn..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...