MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, July 18, 2013

Bonus Raya 2013. Ada ke Tiada?


Tiga empat hari ni kecoh pasal isu bonus raya.

Memula kecoh kata ada bonus raya pada 9 Ogos nanti. Berita ada kat arkib Berita Harian Online bulan April 2013. Rupanya itu berita tahun lepas. Tak paham pulak aku kenapa BH nak repost berita tu masuk arkib bulan April 2013 sedangkan itu berita bulan Julai 2012 kalau tak silap. So, ramaaaaiiii sangat yang terpedaya termasuklah aku. Cait!!

Sebabkan berita bonus 9 Ogos tu dah tersebar, maka kerajaan pulak buat kenyataan kata "Kerajaan Belum Bincang Beri Bonus Raya 2013".

Pulaaaakkkk.

Baca tajuk pun  dah rasa punah harapan nak berbonus raya tahun ni. Nak pulak kerajaan kata bulan ni dah ada kenaikan KGT untuk semua kakitangan awam. Itu dah dikira bonus katanyaaaa.

Oklah, bonus la jugak tu bila dapat KGT extra untuk setahun lagi. So kalau macam aku, KGT RM 225. Dan tiap tahun pun memang aku dapat KGT setiap bulan Julai. So dapat double la bulan ni. Jadi kalau kira-kira balik, aku dapatlah extra gaji sebanyak RM225  X 12 bulan = RM2700 untuk tempoh bekerja Jul 2013 - Jun 2014 nanti. Kira bonus la jugak tu kan. Siapa nak bagi RM2700 macam tu je walaupun bukan dapat segedebuk macam tu.

Tapi yang menjadi masalah orang ramai ni ialah persiapan nak raya. Kalau macam aku ni..insyaallah takde masalah besar sangat. Cuma tak boleh nak berjoli sakan sangat lah. Kuih raya 4 jenis cukuplah. Duit raya sorang singgit jadilah. Haha.

Mujur baju raya Aidi dah setel. Kira-kira balik dah dekat 10 pasang baju dia. Kemainnnn anak aku.

Untuk baby A, kalau betul takde bonus, mama abah kena beli barang kamu sikit-sikit lah. Bulan ni spend RM500, bulan depan RM500, bulan depan lagi RM500 sampailah semuanya setel.

Tapi kalaulaaahhhh last minit ada annoucement bonus. Syukurnyaaaaa ya Allah.


Berdoalah.

=)

22 comments:

  1. yang untungnya org felda...dh diumumkan dapat duit raya....

    ReplyDelete
  2. yong, bulan julai neh dpt 1kgt je. yg pru 13 punye. utk 1lg kgt yong bulan julai tuh bulan ogos nnt br leh wat sg20. so nanti bulan ogos dapat tunggakan lah. tp lepas raya kot tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa mcm tu pulak nida? Tp kalau backdated pun xde mslh..daku nak pakai byk duit pun lps raya.uhuk uhuk

      Delete
  3. Eh gitu ke pengiraannye yong??rasanya kgt naik 1 tangga je,xdela dibayar smpai 12 bulan punye..let say kgt setahun rm225,so gaji bulan julai akan jadi rmXX + rm225 + rm225...aida pn kenaikan julai jgk tp biasanya bulan 10 br d0t merasa..dptla arrears 3bln hehe

    P/s : in shaa Allah ade bonus setengah bulan gaji raya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksud daku..bulan julai ni mmg dpt kenaikan rm225 + rm225 je.daku tak pernah dpt backdated.mmg slalu dpt bulan 7.

      Yg jadi rm2700 tu bila kita kita extra gaji yg kita akan dpt dari julai 2013 smp jun 2014 nnt.kalau pm x umukan extra kgt ni maknanya xdelah dpt extra 225×12 bulan tu kan? Itula bonus yg dimaksudkan kerajaan tu.

      Delete
  4. ko keje dgn gomen mne kgt 225 x dgn 12 bln.. teman nk join same...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 225 x 12 bulan tu maknanya kita dpt extra 225 bermula julai 2013 smp jun 2014.saya x cakap pun akn dpt 2700 tu segedebuk mcm tu gaji akan dtg ni.

      Delete
  5. ok lh dgn yg brpngkat... mcamna pula dgn knaikan rm80.. mcamna nk sambut raya dgn bonus rm80

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kira kgt julai je...mmg yg berpangkat pun x cukup.kami dg41 ni pun xdelah berpangkat sgt pun.rm225 tu mmg x cukup x jadikan bonusrayraya.jadi marilah kita berdoa pm umumkan bonus raya.dpt rm500 pun jadilah ye tak?

      Delete
  6. Yng KGT RM80 mcm mana klau x de bonus....orng gaji besar ok lh...pikir2 lah orng2 goment bergaji kecik ni.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh dlu kat skolah ko main2..xnk blaja betul2..syukur la ade keje walau gaji kecik..bbaloi la org gaji besar sbb skolah dlu fokus blaja..RETI!

      Delete
    2. sebenarnye ade jgk yg gaji kcik tu berpelajaran tinggi..cume dia x bernasib baik je mcm org bergaji tinggi..

      Delete
    3. Betul2. Apa igt kerana malas belajar ke org tu bangang org nie bangang? Kadang2 dah baca satu buku teks pun kalau dh memang xda rezeki dia nak pandai nak wat camner? Bercakap tue janganla riak sgt. Tuhan nak ubah kejap jerk. Tgk harini la, x semua yg pandai belajar smpi Master ada koje. Alih2 yg x abes sekolah lak jd kontraktor berjaya. Jd moral, aku benci ngan org yg berlagak macam si Anonymous atas nie. Aku yg U44 nie pun sentiasa fikir camner nk assist anak buah aku yg grade rendah utk jd senang cket. Bukan hina diorg.

      Delete
  7. Rase nk posting labuan je..best ke?

    ReplyDelete
  8. bonus...bonus...bonus..cm ner dgn kami yg tk keja ..org melayu ni lau tk der bonus tk raye la gamaknya..baju anak pon nk tunggu bonus gak ker..alahai..kesian ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sape suruh x kije.... suke ati kamilaa nk mintak bonus ke x... itu hak kami laa.... hahahaha... org bru mntk bonus dh bising... blum kiteorg dpt lagi.... apelaa..... hahahah

      Delete
    2. kan kan..tu lah org suh belajo ko main main. pastu dah tua tua baru nk sibuk pasal masa depan gelap. masuk bilik kaunseling cikgu dah pesan, jgn main main, ni masa depan kamu. skrg.....mmmmm

      Delete
    3. Apa ngarut ngko nie nak kaitkan org malas belajar ngan gaji nie? Ce ko tanya berapa ramai graduan Ijazah yg dpt pointer best2 pun still x dpt keje and terpaksa keje yv taraf SPM. So dont bother any person like shit la. Setiap org ada naseb masing2. Jd better la gaji dinaikkan ker apa ker...cuma secara adil. Cam aku gaji 4500 tmbh kenaikan cth 300 jd 4800 lalau member aku gj 1500 tmbh kenaikan yg sama jd 1800. So maseh ada beza. Jd kenaikan gaji patut selaras dan x merugikan mana2 pihak pin bahkan still jurang ikut gradez berubah. Andaikata kenaikan ikut grade tggi kenaikan tgi...grade rendah kenaikanrendah itu hanya menaikan jurang perbezaan antara org kaya dan miskin. Pesan aku bg yg berlagak sgt ni, please la. Tuhan nk tunjuk jap jer. X smpi 5 saat pun job ngko leh tuhan tarik. Ucap Alhamdulillah, bkn berlagak. Baru grade 41 dah bising mcm grade jusa. Puihh

      Delete
  9. Patotnye tiap2 tahun bonus raya ni dapat...senang cte
    Ni tak, time nk pru je sakan bg mcm2
    Lps pru..nk kaji la, nk bincang la
    Prfttttttttttt

    ReplyDelete
  10. Haah?.. masih dlm perbincangan? 450 kgt tahun nih... ok lah tuu

    ReplyDelete
  11. Mengarutlah kata masa dulu malas belajar, sekarang gaji kecik. Ingat kalau rajin2 belajar kalau Allah tak beri rezeki boleh kerja besar2 ker? Ramai la ada Master kerja tahap SPM jer kat Gomen, kalau yang ada degree pun ramai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...