MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, July 8, 2013

Lukisan Pertama Aidi


Aku dah lama nak buat entri ni. Dok simpan idea dalam kepala punya lama sampai terlupa sudahnya. Bila terbaca si Erin buat entri gini kat blog dia, baru aku ingat balik idea lama. Haha.

N haa... nak cerita tentang Aidi punya 1st drawing set.

Aku belikan Aidi drawing set ni 23 May 2013. Waahhh siap tarikh lagi. *alah, tengok details kat gambar je*

Memula aku belikan dia 1 drawing block.

dan 1 set crayon.




Crayon ku beli brand Faber Castell sebab terpengaruh dengan iklan dia kata "non toxic crayon, safe for kids"

Amik yang jumbo size untuk mudahkan tangan kenit tu pegang.

So far memang aku suka crayon brand ni. Tak melekat warnanya kat tangan. Kira selamat lah tangan tak kotor walau Aidi pegang crayon dah macam pegang pemukul drum.

Setakat ni, Aidi memang belum pandai pegang crayon dengan betul. Bukan aku tak cuba ajar, dah ajar..tapi biasalah budak, amik masa nak adapt. So buat masa ni aku biarkan lah dia pegang crayon tu cara mana pun dia selesa. Yang penting dia belajar pegang, dan ekspresikan apa yang dia nak atas kertas. Ewaaahhh kemain ekspresi lagi bahasa cikgu hari ni. Haha


Aidi dengan coloring book.

Aidi kan, dia sangat suka dengan drawing session. Tapi aku memang sengaja tak buat selalu. Maybe seminggu 3 ke 4 kali je. Biasanya time weekend. Bukan apa, denga Aidi ni, aku kena ada depan mata dia setiap masa time dia drawing. Sebab?? Sebab takut dia masukkan crayon dia dalam mulut or dia pergi draw ke tempat lain. Ini pun dah nampak tanda-tanda dia terbabas ter draw kat lantai bilik dia tu. Kot esok esok dia terbabas buat lukisan mural kat dinding pulak...nayaaaaa!

So masa untuk drawing masih terhad.



Tiap kali drawing session pun aku akan limitkan crayon yang boleh dia pegang. Aku takkan lambakkan 12 batang crayon depan mata dia. Mampuih aku nak control. So buat masa ni, aku limitkan 2 batang je at one time. Kau pegang lah satu tangan kiri, satu tangan kanan. Kau contenglah sampai bosan. Dan biasa setiap 3 4 minit aku tukarkan ke warna lain pulak. Yang penting, 2 je pada tangan dia. Yang lain aku sorok bawah peha. Hahaha.


Biasanya Aidi akan mula hilang fokus dalam masa 10 - 15 minit. Itu normal lah kan? Bila dia hilang fokus tu yang dia akan mula nak kaler lantai, nak kaler motor dia, kaler rocker dia..segalalah. Jadi sebelum benda lebih parah, baik aku kemas semuanya.

Dan biasalah tiap kali aku kemas drawing set dia tiap kali tu jugak dia merempan guling guling marah. Mama fedulik hapa. Haha. 

Aku pujuklah elok elok, kata next time kita draw lagi. Pastu pujuk dia ajak main toys lain pulak. Kejap je tu..sejuk lah tu.

Selalu aku akan sangkut beg drawing set dia belakang pintu. Dia pun dah tau. So bila dia rasa dia nak coloring, dia akan tarik tangan aku bawak pegi jenguk belakang pintu sambil tunjuk tunjuk beg drawing dia. Yang penting bunyi...."beh beh beh" tu mesti ada dia buat. Hahaha.

Apa je lah maksud beh beh beh tu mama pun tak paham.


Aku tau, ramai budak umur baya baya Aidi dah pandai mewarna dengan betul dah. Takpelah, aku pun bukannya nak masuk pertandingan mewarna pun. Yang penting aku introduced and biarkan Aidi belajar ikut keselesaan dia.


Nah, tutup entri dengan lukisan pertama Aidi.


100 % hasil kerja tangan Aidi.

Di lukis pada 24 May 2013.

Aku masih simpan lukisan ni. Cadang nak frame kan untuk Aidi simpan sampai besar.

=)

3 comments:

  1. hehe frame jgn x frame yong, aku ni dh terkonpius nk frame yg mana satu, lukisan dia ke, kasut pertama dia ke, or baju birthday pertama dia ke..pening sendiri

    ReplyDelete
  2. alaaaa comellaa... seni sgt! hehehe...
    ikutkan semua nak simpan kan.untung ada blog, blh record semua pasal anak2..

    ReplyDelete
  3. tu dia duk kangkang heheheh...fokus aidi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...