MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, December 13, 2011

Cerita Bersalin Episod 1

Okey sekarang ada mood nak karang cerita pengalaman malahirkan Aidi Rizqy. Kebetulan pulak Aidi tengak tido tu..si kenit tu kalau tido memang lama..4 jam pun boleh layan sampai aku jadi risau.

Okey..nak mula cerita dari mana pun konpius ni..haha. Kita sambung dari episod Kena Seluk Pertama Kali tu la ye?

Imbas balik..aku kena seluk 1st time pada 11 Dec 2011 jam 7 pagi. Masa tu doktor kata bukaan baru 1 cm. Terkejut jugak, ingatkan belum ada pape bukaan sebab aku memang tak rasa sebarang contraction lagi time tu. Mungkin penangan merambu ke Ampang Point sehari sebelum tu kot. Muahaha. Then doktor bagitahu dia nak masukkan ubat induce. Aku memang redha je kena induce sebab baby dah overdue 4 hari dah. Tambah lagi pergerakan baby dah slow, jadi tak berani nak amik risiko..induce adalah jalan terbaik. So masuklah ubat induce di situ.


Lepas sejam dua jam tiga jam kena induce..masih tak rasa pape contraction. Siap sempat lagi pekena Prosperity Burger tengah hari tu. Memang rasa macam sorga je duduk kat wad.

Masuk jam 1 tengah hari, kena induce buat kali kedua. Sebelum induce, doktor check bukaan rahim dulu. Masih 1 cm. Logiklah sebab aku memang tak rasa sakit lagi time tu.

Bila hari dah makin petang, dalam jam 5 petang camtu baru aku mula rasa sakit-sakit pinggang. Tapi tak perasan pulak ada sakit datang ada selang masa ke tak tapi dah mula rasalah tanda-tanda nak beranak tu.

Kul 7 malam, aku nak mandi. Sekali perasan ada keluar lendir macam gam campur darah sikit. Iyeewwww!! Terkejut mak! Nampaknya memang tak lama dah ni. Selalu dengar orang kata bila dah keluar lendir macam gam campur darah tu memang nak beranak sangat la tu. Ohh neves!

Tengah-tengah mandi, nurse ketuk pintu bilik air bagitahu lepas mandi terus pergi bilik check up, doktor nak buat VE.

Baikkkk..

Ini adalah VE yang ketiga buat aku. Jadi dah takde seriau apa pun dah. Tambah pulak nasib aku baik sebab semua VE session aku dilakukan oleh doktor perempuan. Jadi kuranglah sikit rasa malu tu. huhu..

3rd VE...bukaan rahim dah naik jadi 2 cm.

Yess!!

Bila hari dah mula malam..sakit pun dah mula bertambah. Aku siap guna stopwatch kat hand set untuk kira berapa selang masa sakit tu datang.

Sakit selama 1 minit setiap 5 minit.


Sakit yang macam mana?

Mula-mula sakit tu menangkap kat bahagian atas punggung sampai ke pinggang. Lama-lama sakit merebak sampai ke bahagian bawah perut.

Sakit macam senggugut.

Sakit macam nak terberak.

Sakit macam ada benda perah isi perut pun ada.

Tapi alhamdulillah aku mampu tahan. Tiap kali sakit datang aku ulang-ulang baca ayat kursi. Kalau dah tak mampu sangat nak baca sebab tahan sakit, aku zikir je banyak-banyak. Aku ni kesian sikit sebab sakit contraction datang waktu malam, time melawat dah abis. Jadi seekor diri lah aku kat atas katil tu menaggung sakit. Sungguh kasihan.


Bila jam tunjuk pukul 10 malam, aku rasa sakit contraction makin kerap. Tadi sakit datang setiap 5 minit, sekarang sakit datang setiap 2 minit pulak.

Perghh!!

Memang mencabar.

Tapi masih boleh bertahan.

Cuma yang tak tahan tu aku asik rasa nak buang air besar.

Bila pergi toilet, takde apa yang keluar. Nak meneran memang hampun lah..aku tak berani. Tak menahan sakit perut, aduhaii..jadi aku dengan berani-berani takut tu pergi la ke kaunter nurse kat depan tu bagitahu aku sakit perut nak berak. Terus nurse suruh aku masuk bilik check up. Mulanya aku ingat nurse nak masukkan ubat berak, rupanya nurse nak buat VE.


Bukaan rahim dah 3 cm.


Hmm..kalau bukaan dah 4 cm dah boleh tolak masuk labour room dah ni. Berdoa cepatlah bukaan naik ke 4 cm pulak. Lagi cepat masuk labour roon lagi bagus.

Aku sempat tanya nurse bila lagi doktor nak buat VE kat aku..nurse kata tunggu esok pagi, jam 7 pagi.

Lamaa lagi tu!!


Memang tak tido lah aku malam ni tahan sakit.

Rasa nak terberak kat perut ni masih tak surut-surut, makin memulas ada lah. Contraction datang tetap pada selang masa 2 minit. Tapi entahlah, aku masih boleh tahan. Masih boleh berjalan ke hulu hilir dalam bilik tu dengan harapan bukaan cepat cecah 4 cm.

Dalam jam 11 malam camtu, incik suami call bagitahu dia ada kat lobi hospital. Datang nak hantar barang. Aku mintak hantarkan sweater dengan towel. Towel aku dah abis kena kesan lendir campur darah petang tadi. Paling kelakar incik suami sempat tapaukan aku nasik goreng ayam kegemaran tapi sumpahlah aku tak lalu nak makan. Sakit setiap 2 minit, celah mana masa aku nak suap nasik oiii!!

Masa hantar barang tu sempatlah incik suami urut-urut belakang badan aku sikit, tenangkan perasaan aku sikit, peluk cium sikit pastu terus kena suruh keluar wad. Yelah..jam kul 11 malam, mana boleh melawat. Jadi tak dapat teman aku kat wad, beliau tunggu kat lobi pun jadilah. Manalah tahu ada emergency apa-apa.

Tinggal lagi la aku seekor diri kat katil tu. Bila sakit datang aku hanya mampu sebut kalimah Allah je. Bila sakit redha, sempatlah aku baca ayat kursi dalam tempoh 2 minit tu. Itu je la kerja aku sampailah jam tunjuk pukul 1 pagi.

Apa jadi pada jam 1 pagi??


Kita sambung dalam entri lain la ye..

Kasi saspen sikit.

Heh.









............to be continued.

5 comments:

  1. alahaii..xsabo nk tunggu next crite...he3

    ReplyDelete
  2. Ada org putih yg ambil video istrinya bersalin utk ditunjukkan kpd anak2 betapa besarnya pengorbanan ibu mereka. Memang bagus, tapi ia tak sesuai dgn budaya Islam..

    Tajuk entri terbaru di blog JR: "Amira 'Putri Yang Ditukar' Rupanya Pelakon Budak Sekolah Terkaya"

    ReplyDelete
  3. haisshhh...bersambung pulak...cepat update.....hehe...btw congrats...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...