MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, December 10, 2011

Saya Sudah Berada Di Hospital Ampang. Tapi....

Hai!!

Hehe..masih belum bersalin lagi mak buyong sorang ni.

Tapi hari ni ada sedikit perkembangan, aku sudah ditahan wad Hospital Ampang.

Yeay!!

Heh, bukan senang hati nak bersorak riang bila kena tahan wad tahu?

Ceritanya gini..pagi tadi bangun tido macam biasa. Selalunya lepas beberapa minit aku bangun baby dah mula moving-moving dalam perut. Ikut sama bangun tido gamaknya. Tapi pagi tadi keadaan lain sikit. Baby macam segan segan nak bergerak. Aku tak tahulah baby masih tido ke apa. Oleh sebab jam baru tunjuk pukul 10 pagi cenggitu, jadi aku bolayan je la. Tunggu la kejap-kejap lagi.

Nak dijadikan cerita, hari ni memang mak ada plan nak bawak aku pergi klinik untuk check up lagi. Plan nak pergi klinik swasta biasa jek..saja nak dengar second opinion dari doktor berbeza tentang mengandung terlebih hari ni. Yela..dah masuk 3 hari overdue..mak mula risau. Aku pun risau jugak sebab sakit tak datang-datang.


Jadi masa nak keluar rumah nak ke klinik tu, aku ngadu la kat mak yang baby macam kurang bergerak hari ni. Time tu jam dah dekat pukul 12..tapi aku macam rasa baby baru gerak sekali dua je..itu pun segan-segan nak gerak. Tak kuat macam selalu. Mak pun apalagi..merisau lah. Terus tukar plan..dari nak ke klinik biasa terus pergi hospital Ampang je. Senang.

Sampai hospital terus kena masuk bilik check up. Urusan daftar-daftar semua incik suami uruskan. Aku memang dah kena heret masuk bilik untuk check up. Takleh tunggu-tunggu lagi. Emergency betol rasanya.

Mula-mula kena check bacaan jantung and pergerakan baby guna CTG. Eh betul ke tidak CTG aku pun tak pasti. Main hentam je ni. Muahaha.


Inilah rupa mesin CTG nya..kalau salah betulkanlah. Kat mesin tu ada keluar kertas tunjuk graf denyutan jantung baby and movement baby.






Adeh..tak paham kenapa gambar boleh tertonggeng gini pulak. Dalam folder aku dah rotate dah. Layankan je la ye..tak reti nak rotate kat blogspot ni.

Ini pulak alat yang diorang tepek kat perut aku. Huhu..nampak pulak perut mak buyong di situ.






Doktor kata bacaan CTG aku kurang cantik. Jadi doktor nak scan pulak. Nak tengok jantung baby melalui mesin scan. Aku follow je la.

Masa scan kemain sampai 5 6 orang nurse and doktor keliling aku. Femes pulak aku rasa. Haha.


Dari mesin scan boleh nampak jelas jantung baby tengah berdegup. Comel je jantung baby..kecik. =)

Pastu aku perasan pipi baby adalah ibarat pau macam pipi aku. Tembaaaamm kau!

Pastu doktor bagitau anggaran berat baby adalah 3.4 kg!!

Mak datok!!

Baru 3 minggu lepas scan, anggaran berat baby cuma 2.7kg..alih-alih sekarang mencanak naik jadi 3.4 kg. Phewww!! Jenuh meneran la aku nanti.


Lepas dah scan tu..doktor keluarkan dialog gini..



"Puan..kami tahan puan kat wad la ye? Esok pagi kita induce. Kita bersalin je la ye? Lagipun puan dah overdue 3 hari dah."


Heh. Begituuuu kata doktor.

AKu pun angguk je la.

Terus kena hulur baju pink hospital. Tunggu turn nak masuk wad.





Ini muka orang kena tahan wad untuk bersalin. Kemain happy lagi.





Ini pulak muka bakal abah yang teruja nak sambut baby.




Tadi lepas maghrib tadi ada doktor datang..doktor lain pulak kali ni, bukan doktor siang tadi.

Doktor ni tanya camne dengan pergerakan baby hari ni..

Aku jawab so far alhamdulillah cukup 10 kali..tapi lambat la nak sampai ke kiraan 10 tu. Kul 6 petang tadi baru cukup 10 kali. Selalu pukul 2 petang camtu cukup dah.

Doktor kata takpe..tengok esok camne..Kalau esok tak cukup 10 kali, then baru diorang akan induce.

Kalau cukup 10 kali??

Kena balik dulu la kot..

WuaaaAaAaAaA!!!

Seksanya nak menunggu baby lahir!!!

3 comments:

  1. Semoga selamat dan dipermudahkan semuanya Yong..Insyaallah!

    ReplyDelete
  2. x sabar nak tengok baby aidi..moga dipermudahkan semua...=)

    ReplyDelete
  3. saya dulu pun overdue sampai 5hari. insyaAllah, semoga semuanya selamat. bb aidi saje nak main2 dulu dlm tummy mummy tu ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...