MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, December 24, 2011

PENGALAMAN MENYUSUKAN AIDI PERTAMA KALI

Okey, hari tu dah janji dah bagi makan entri tentang pengalaman menyusukan Aidi pertama kali kan?

Okey, meh aku tunai janji.


Cerita menyusukan Aidi ni start dari kat hospital lagi. Lepas je aku di transfer masuk wad lepas bersalin hari tu, maka bermulalah perjalanan seorang ibu untuk aku.

Masa tu jam tunjuk pukul 3.30 pagi camtulah lebih kurang. Aku pun tak berapa nak ingat dah. Tapi memang subuh-subuh hening gitulah. Kat wad masa tu ada lagi 2 orang mommy tengah snatai=santai dengan baby masing-masing. Diorang bersalin sehari sebelum aku, itu pun muka nampak masih lemah. Yang aku ni?? Baru bersalin sejam yang lepas...lagi maksimum lah lemahnya badan.


Pukul 3.30 pagi, incik suami memang takdelah di sisi sebab bukan waktu melawat. Ahli kelaurga yang lain lagilah takde. Tinggallah aku berdua dengan Aidi je terkontang-kanting kat katil tu.


Blurr...


Aku tenung je muka Aidi...alahai anak aku. Comelnya kamu. * mak mana yang tak kata anak dia comel ye tak? hihi*





Aidi tido...tapi tak berapa lena nampaknya. Mulut dia dok terkumat kamit macam nam mintak susu.


Apa??

Susu??

Ahh sudah..panik panik!! Aku sumpahlah tak tahu camne nak nyusukan Aidi ni.


Aidi makin tak melena tidonya. Suara dah mula keluar ek ek ek dia. Ni kalau dibiar lama lagi ni mau meraung budak ni nanti. Jadi baik aku angkat.


Huhuhu...nak angkat Aidi pun kemain kekok. Dengan kepala dia yang masih lembik..tulang tengkuk pun tak kuat lagi, memang sangat berhati-hati memegang anak time tu. Silap haribulan terpeleot kepala Aidi. Risau!!

Pelan-pelan angkat dan pangku.


Subhanallah!!

Aidi dah pandai mencari-cari "botol susu" nya. Terteleng-teleng kepala anak mencari susu. Tak payah diajar.

Masalahnya aku ni yang perlu diajar. Heh.


Sumpahlah aku tak tahu nak mula dari mana untuk susukan anak ni.

Nak selak baju dulu ke?

Nak betulkan posisi Aidi dulu ke?

Nak check susu ada ke tidak dulu ke?

Haishhh!! Pendek kata memang aku blurr..

Rasa macam nak suruh Aidi tido je..tak payahlah menyusu dulu. Boleh??

Haha..kejam sungguhlah kalau macam tu.

Tentiba aku terpandang alat interkom untuk panggil nurse in case ada pape emergency. Aku tekan la button tu. Selang berapa saat ada nurse datang kat aku.


"Nurse...saya dah boleh menyusukan baby ke nurse?" Aku tanya.


"Ha..boleh dah. Puan dah boleh susukan baby puan sekarang." Kata nurse.

"Tapi saya tak pandai......." sambil buat muka seposen mintak belas kasihan.

" Takpe..saya ajarkan." Kata nurse.

Ohh lega..nasib baik nurse baik hati nak ajarkan. Kalau tak.....tak tahulah.


Nurse pun ajarlah gitu gini macam mana nak susukan baby.

Tapi aku ni ada masalah sikit dengan Cik B aku. Aishh! Malu pulak nak disclose kat sini. Tapi takpelah..mungkin ada antara kita yang alami masalah yang sama tapi malu nak bagitahu...jadi biarlah aku share sikit kat sini.

Sebenarnya aku ni ada problem inverted nipple. Maknan kata nipple tenggelam/pendek. Ini memang masalah normal bagi wanita, jadi tak perlulah rasa seriau sangat. Paling penting jangan ingat kalau ada masalah gini peluang untuk kita breastfeed anak terlepas macam tu aje. Sangat tidak betul. Aku masih boleh breastfeed anak, cuma mungkin usahanya akan berganda sedikit berbanding ibu-ibu yang punya nipple normal.


Ahh!! Tak jadi masalah. Bila dah jadi mama ni, apa aje sanggup aku buat untuk Aidi. Apa saja. Jadi setakat masalah inverted nipple ni..apalah sangat.

Nurse yang mengajar aku nuyusu anak tu bagi aku satu alat penyedut macam picagari tu..apa ke nama bendanya aku lupalah. Tujuannya untuk aku sedut nipple sebelum susukan Aidi. Yep, memang nipple mula timbul sikit. Tapi Aidi macam amik masa jugaklah nak hisap. Takpe..aku usaha usaha usaha banyak kali sampailah Aidi pandai hisap.


Alhamdulillah..Aidi boleh. Bijak anak mama..


Selesai satu masalah..datang pulak masalah lain.

Susu belum mahu keluar!!.

Ya..aku lebih suka guna istilan belum mahu keluar berbanding susu tak nak keluar. Aku memang dah lama set mind yang badan aku mampu produce susu. Yep..kena yakin tu. Tapi agak-agaklah kalau baru lepas bersalin beberapa jam lepas tu kau nak bajet susu akan keluar memancut-mancut macam air pancut KLCC kan..memang takdelah. Even aku tanya mommy-mommy yang satu bilik dengan aku tu pun kata susu diorang pun belum keluar banyak lagi. Diorang tu bersalin anak kedua ketiga tu..aku yang bersalin anak sulung ni lagilah kena bersabar.

Yang pasti aku sangat yakin badan aku ada susu.

Pastu aku tanamkan dalam hati dan pegang ayat ni..


PERCAYALAH..BANYAK MANA SUSU YANG KELUAR DARI BADAN KITA..MAKNANYA ITULAH REZEKI UNTUK ANAK KITA. DAN YAKINLAH BAHAWA REZEKI TU CUKUP UNTUK DIA.


Memang aku pegang ayat tu.


Time tu, jujurnya memang aku panik jugak bila Aidi menangis-nangis masa menyusu. Aku tak pasti dia menangis sebab susah nak nyonyot atau sebab dia masih tak dapat susu. Memang aku pun keliru.


Jadi takkan aku nak biar anak aku meraung sekuat hati kelaparan pulak kan? Sampai pulak hati kau nak buat gitu..jadi jalan lain adalah aku guna penyedut yang nurse bagi tu untuk sedut susu.

Alhamdulillah...


Memang ada susu keluar. Eh, bukan susu lagi pun..masih lagi kategori kolestrum. Macam cecair jernih pekat...

Keluar pun tak banyak. Sekali sedit keluarlah dua tiga titik.

Mana susu yang melekat kat nipple tu aku bagi Aidi hisap. Mana susu yang tersedut masuk dalam alat sedut tu aku calit guna jari aku dan bagi Aidi hisap jari aku.

Aku ulang-ulang buat camtu banyak kali. Aidi pun dah mula diam. Tak menangis lagi. Sudahnya Aidi tertidur sendiri. Kekenyangan gamaknya.


Bila dia terjaga...lapar nak susu, aku buat benda yang sama. Sedut nipple dan susu. Mana yang melekat kat nipple, aku bagi Aidi hisap..mana yang tersedut masuk dalam alat sedut, aku calit guna jari and bagi Aidi hisap jari aku.


Memang itu je la cara terbaik yang boleh aku pikirkan untuk elakkan Aidi dari kelaparan. Biarlah Aidi cuma dapat susu beberapa titik je pun, yang penting bila Aidi dapat tido lena lepas menyusu, maknanya dia dah kenyang la tu. Tak perlu risau lagi.






Sampailah waktu melawat tiba...


Incik suami, mak, mak mentua, mama, adik-adik, sanak famili semua dah mula kerumun melawat aku dan Aidi.....


Keadaan jadi huru hara sedikit...


Huru hara yang macam mana???


Tungguuuuuuu.....................


=)



7 comments:

  1. Hi..sy pn nk kongsi camne 1st time menyusu baby..sy br lpas besalin 18/12 yg lpas..mmg blur n takut sgt bl baby nangis minta susu..da la pengalaman anak sulung..sy xde problem susu..lpas bsalin mmg susu da byk kuar..smpai meleleh2 kat baju..problemnye sy x geti nak nyusukn baby..penat nurse ajar position nyusukn baby..lmbt btol nk pick up..baby pon nek bengang xpuas nyusu..tp skang prob da settle..:)
    Sama2 la kt menyokong penyusuan susu ibu ye..:)

    ReplyDelete
  2. uuuhhh mcm gitu... aritu tgk kakak sampai baju hospital basah2.. tp itu pun lepas 2 hari bersalin. 1st day kakak ipar dia susu kan susu badan kakak ipar dia, skit je.. tak bg kenyang.kalau kenyang kang jadi ibu susuan la. tp kakak dia takmo..takut kang anak dia ter bekenan dgn sepupu dia kan..hehe

    kena belajar ni... huhu

    ReplyDelete
  3. nak nanges bole??
    huhu terigat pengalaman pertama sy menyusu gakkkk
    memang huru hara siket, kecian kat bb nanges lapar. kite plak xpandai xpandai wuwuwuuw

    ReplyDelete
  4. ha'ah..baru terpikir pasal ni..mesti blur dan macamane nak latih anak untuk fes time nanti..tetibe neves..

    ReplyDelete
  5. nana!!!
    tahniah..tahniah sebab tak cepat mengalah. tak panik
    you are the best dear
    bertuah aidi dpt ibu yg kuat+gigih dan tak putus asa macam nana

    ReplyDelete
  6. http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

    Salam perkenalan..syok plak baca pengalaman awak ni..teringat kisah saya dulu menyusu anak pertama..nak nangis pn ade bila baby nangis kelaparan..hehe pengalaman ni amat manis bila dikenang.

    ReplyDelete
  7. Www.adaa-inspiration.com

    Hehe enjoy btol baca entry u ni..memang bagus dr anak pertama dah ada ilmu n cekal mcm u ni..adaa dulu xde ilmu pon..x kuat semangat nak bf..lepas tu nyesal..baby second n third br Gali gali ilmu n now..I'm proud to be bf mom!! Jom bf!! Thumbs up to u

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...