MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, December 8, 2011

Overdue 1 Hari Dah...

Tada!!!

Belum bersalin lagi rupanya aku. Muahaha!!

Harini dah 8 Disember..dah overdue 1 hari. Tak sangka pulak akan ter overdue nak lahirkan Aidi ni. Dulu kemain ingat baby akan lahir awal dari due date...rupanya tak semua naluri ibu boleh pakai. Heh.

Jadi tak pelah..menunggu lah lagi.

Semalam pergi check up 40 minggu kat klinik kesihatan Ampang. Sebelum pergi klinik kemain lagi hangkut beg baju aku dan baby sekali kot-kot doktor terus suruh pergi hospital ke apa ke. Bersedia bukan main lagi. Sekali takde apa pun, check up biasa je..jumpa doktor pun tak payah. Nurse kata baby dalam keadaan ok, kepala dah engaged, jantung baby normal, kesihatan aku pun alhamdulillah baik..jadi tak perlu risau. Aku diberi masa sampai 16 haribulan untuk tunggu baby keluar dengan syarat gerakan baby cukup at least 10 kali setiap hari.


Jadi marilah kita sama-sama menunggu.


Baby...baby...bila nak keluar ni sayang?


Apa baby tak sampai hati nak buat mama sakit bersalin ke?


Heh. Boleh pulak cenggitu.


Tapi sungguh..inilah pertama kali dalam hidup aku tak sabar nak tunggu rasa sakit datang. Maksud aku rasa sakit nak bersalin. Tak kiralah turun tanda ke, pecah ketuban ke, contraction ke..even sakit pinggang mild-mild gitu pun aku dah teruja.


Baby cepat-cepat keluar ye sayang..


Ramai yang menunggu kamu lahir ni..


Paling kesian kat mak mentua....sampai terpaksa extend cuti untuk tinggal lebih lama kat KL ni hanya sebab nak sambut cucu. Cuti tanpa gaji pulak tu.


Tentiba aku jadi terharu pulak.


Eh, siapa ada petua nak bagi cepat bersalin?


Share lah...


=)

7 comments:

  1. gynea dl pesan suh rajin "bersama" untk cpt bersalin

    Insya Allah, bila smpi masa baby akan jenguk ke dunia

    kita dh 2 kali overdue, 1st lmbt 2 hari, 2nd lmbt 6 hari...Alhamdulillah normal..pdhal dlm hati dh takut mcm2

    doakan mudah mudahan dipermudahkanNya

    ReplyDelete
  2. banyakan berjalan, buat senaman kangkangkan kaki pastu turun pelahan2 & naik pun pelahan2 buat dalam 3x pun dah cukup..

    saya start buat masa 8bulan pregnant.. Alhamdulillah bersalin masa week 38 & dapat bersalin normal..

    but ada org kata bersama dgn husband pun leh cepatkan bersalin..

    ReplyDelete
  3. salam... saya hari tu pun overdue jugak.. cuba jalan-jalan dengan lebih kerap..insya allah cepat.. :-) dah lama saya jadi silent reader blog ni..cuma hari ni berani nak komen.. btw..nama anak saya juga aidee.. lahir bulan tujuh hari tu.. semoga selamat segalanya... :-) take care..


    mama aidee

    ReplyDelete
  4. hehe....utk base pd pengalaman sy yg overdue seminggu..semua petua cepatkan sy dah cuba..tak berhasil..hahah
    senang kate enjoy the moment die tgh gerak2 dalam perut, dah keluar nanti mesti awak rindu rase tu..percayelah! ape2..selamat bersalin ye! me -silent reader-

    ReplyDelete
  5. ingat dah bersalin..:) tapi memang tak sabar2 kan..:) lagi2 biler dah memang telebih hari..standby jer ar..:)

    ReplyDelete
  6. banyakkan berjalan.. hahahahhh!! tu je yang fati tahu..
    take care dear!

    ReplyDelete
  7. Thanks pada semua yang bagi petua..so far memang setiap hari nak banyak bergerak..tp sebab dah overdue gini mcm tak berapa yakin nak berjalan jauh-jauh sangat. berjalan dalam rumah je aci tak? hehe..

    Ada yang bagi petua minum air rambut masa mandi ek? boleh dicuba tu..tq.

    Petua kerap "bersama" dgn suami pun selalu dengar dan tengah mencuba. Ada yang kata air mani suami tu adalah air selusuh paling mujarab.

    Iye ke?

    Huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...