MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, December 17, 2011

Cerita Bersalin Episod 2

Okey jom sambung entri Cerita Bersalin. Nanti Aidi tentiba merengek nak nenen susah pulak aku nak hapdet entri. Huhu.


Sakit contraction yang mula datang sejak jam 5 petang makin tunjuk taring bila jam tunjuk pukul 1 pagi. Time ni aku memang tak boleh blah dah. Kalau sebelum ni boleh lagilah nak baca ayat Kursi bila sakit datang, tapi time ni aku memang cuma mampu ucap "Allah Allah Allah" je.

Sakit makin kuat.

Perut makin memulas.

Mata asik pandang jam jek. Bilalah nak pagi ni. Aku tak sabar nak tunggu doktor seluk lagi sebab aku amat-amat mengharap aku boleh ditolak ke labour room secepat mungkin.

Incik suami yang bertunggu tangga kat lobi hospital pulak asik call je. Risau lettew!


Masalahnya asal beliau call je mesti time tu contraction tengah datang. Jadi mulalah aku rasa nak hangin jek. Mana nak tahan sakit lagi, mana nak jawab call dia lagi. Tapi mengenangkan dah tengah sakit nak bersalin ni aku malaslah nak gaduh-gaduh dengan incik suami, nanti tak terampun dosa baru padan muka. Huhu.


Perut aku makin teruk memulasnya. Rasa macam tak berak 10 hari, tentiba baru dapat nak berak. Ohh memang tak tahan. Kalau ikut hati nak je aku meneran kat tandas tu tapi berani ke nak tanggung risiko kalau tentiba kepala baby yang keluar dulu? Ohh tidak!!

Jadi buat sekian kalinya aku berjalan ke kaunter wad tu mengadu nasib diri yang nak terberak sangat ni. Memang tak boleh tahan dah. Nak berakkkk!!!


Buat kali ke berapa entah nurse suruh aku masuk bilik check up lagi. Nurse kata dia nak bagi ubat berak. Tapi sebelum tu dia buat VE dulu.

Jam 10 malam tadi bukaan baru 3 cm.

Pukul 1 pagi ni bukaan dah naik jadi 5 cm!!


Yeay!! dah boleh pergi labour room!!

Wahh kemain seronok aku time tu tapi dalam hati je la. Hehe.

Sebelum pergi labour room, nurse masukkan ubat untuk bagi aku berak dulu. Dah dari tadi asik kata nak berak, nak berak..nah, pergilah kau berak dulu.

Legaaaaa amat bila dapat membuang isi perut. Barulah lega rasanya.

Nak pergi labour room pun hati senang jek.

Keluar dari tandas aku tengok nurse dah tunggu aku dengan wilcha. Nurse pesan suruh bawak baju baby *baju je, seluar tak payah*, dan pampers. Tapi sebab aku tak larat nak buat apa kerja pun time tu, aku dengan muka tak malunya mintak tolong nurse tolong amikkan baju and pampers baby dalam beg. Hehe. Kesian pulak aku tengok nurse dok kumbar beg baju baby time tu. Apa nak buat...aku memang tak de kudrat dah.

Dalam tak larat tak larat tu aku sempat call incik suami kat bawah bagitahu aku nak kena pergi labour room dah. Lepas tu nurse suruh aku salin baju. Baju stail camne ntah..ada tali-tali kat belakang. Sampai pulak tangan aku nak ikat tali-tali tu kan? Nasib baik nurse baik hati..beliau yang tolong ikatkan. Kalau tak menyeksi la bahagian belakang aku terdedah gitu aje. Kalau kulit cantik tak pe jugak. Miahaha!


Pastu terus kena tolak nee noo neee noo nee noo ke labour room. Aku mati-mati ingat labour room tu besar macam bilik bedah yang selalu tunjuk kat TV tu, rupanya bilik kecik jek. Tentiba macam rasa kecewa sebab bilik bersalin tak macam yang dibayangkan. Boleh?? Haha..

Bila aku masuk je bilik tu ada 2 3 orang sambut aku. Perempuan. Aku tak pasti itu doktor ke nurse ke apa sebab baju diorang sama jek. Aku disuruh baring atas katil. Pastu nurse/doktor apa semua macam sibuk-sibuk dok set up apa ntah. Ada yang set up peralatan, ada yang dok isi data aku dalam komputer, ada yang pasang mesin CTG, ada yang pasang drip air, pendek kata keadaan memang bizi la time tu.

Aku pulak bizi menahan sakit.

Sakit nak berak tu datang lagi.

Aduh!!

Time ni aku malas nak cover-cover dah. Aku cakap direct je kat nurse aku rasa nak berak, nak berak.

Tapi nurse buat tak tahu jek.Mungkin dia suruh aku tahan dulu.

Tentiba ada seorang lelaki masuk. Aku yakin itu doktor. Dia kenalkan diri dia tapi aku tak dengar nama dia. Aku angguk-angguk je bila dia bercakap dengan aku. Tentiba doktor tu kata dia nak buat VE kat aku. Ohh ini first time doktor lelaki buat VE kat aku. Tapi dah sakit punya pasal ada kuasa pulak aku nak malu-malu. Haha.

Doktor tu bagus, dia siap mintak maaf dulu sebelum seluk sebab takut aku tak selesa. Eh aku rasa hampir semua doktor yang buat VE kat aku akan mintak maaf dulu sebelum seluk. Nampak macam sangat bersopan. Aku suka itu.


Tengah-tengah dia seluk tu aku dengar doktor tu dok cakap-cakap dengan nurse kat situ..

"eh cepatlah bukaknya...cepat ni"

Aku pun mulalah hairan. Apa yang cepat?

Doktor kata bukaan rahim aku dah 7 cm.

Wow!! Baru setengah jam tadi bukaan baru 5 cm, tentiba dah jadi 7 cm. Alhamdulillah..

Tapi nurse kata kena tunggu bukaan 10 cm baru boleh push.

Adui..ada 3 cm lagi. Berapa jam pulak aku kena terbaring sakit kat labour room ni entahlah. Redha je la.

Contraction tetap datang macam biasa.

Sakit tapi bertahan je lah.

Sakit perut nak terberak memang makin menjadi-jadi. Aku tak tahulah kalau nurse-nurse and doktor kat situ dah naik meluat dengar aku asik cakap nak berak nak berak jek. Tapi dah memang itu yang aku rasa pun.


Tak lama tu aku nampak incik suami masuk.


Ohh legaa. Painkiller aku dah sampai. Haha.


Elok je incik suami masuk, doktor and nurse-nurse pun tentiba reramai masuk keliling aku. Aku nampak doktor pegang satu objek macam pembaris panjang kaler biru. Ah sudah..nak pecah air ketuban dah ke??


Memang sah.

Doktor masukkan "pembaris" tu kat bawah. Aku dah pejam mata dah kot-kot tak menahan sakitnya nanti. Rupanya takde rasa apa pun. Tau-tau je dah berdebur air ketuban keluar membasahi tilam.

Pastu aku macam tak berapa nak sedar dah apa jadi. Dalam otak aku cuma ada satu benda jek time tu.


Nak berak!!

Boleh?

Asiklah aku dok ulang mengadu nak berak nak berak nak berak kat nurse yang ada. Sungguh tak berputus asa merayu nak berak sampailah ada sorang nurse buat "keje" apa ntah kat bahagian bawah, macam jolok-jolok sesuatu..serius memang buat aku nak berak dan dan tu jugak.

"Nurse...nak berak...." Merayu buat sekian kalinya. Heh.

"Ha..beraklah. Boleh berak sekarang. Berak je atas katil tu."


Ohh apa lagi. Dah dapat greenlight, haruslah terkeluar semua isi perut di situ. Malu memang malu seyh..berak secara terbuka disaksikan orang ramai. Incik suami pun aku rasa terkejut tengok adegan tersebut sebab beliau pun tak pernah tengok aku berak selama ni. Apalagi nak tengok isi perut yang harumi itu. Miahaha!

Lepas dah berak perut rasa lega sikit. Tapi............kejap je la. Tak lama pastu datang lagi rasa nak berak.

Bila mengandu kat nurse..nurse kata lepas ni bila datang je rasa nak berak tu terus meneran.

Okey baikkk..


Selang berapa saat, sakit nak membuang tu datang lagi.

Okey kali ni nak teran, tapi takut kot-kot terteran baby.


Jadi aku double confirm dulu dengan nurse betul ke boleh teran ni? Sempaat lagi kau nak ber double confirm bagai kan. Haha..

Nurse kata..."ye, teran bila rasa memulas tu datang. Kepala baby dah nampak dah ni ha."

APA????

KEPALA BABY???


Woi, aku ni dah nak kena meneran baby dah ke? Ingatkan nak meneran *&^5*# lagi. Haha..memang kelakar kalau ingat balik. Betul bendul aku ni. Haha.

Bila nurse dah kata suruh teran baby..semangat kobar-kobar lah aku.

Incik suami berdiri kat tepi, support bahagian belakang badan and kepala aku. Tiap kali rasa nak meneran aku akan bagi signal kat incik suami supaya angkat kepala aku tinggi sikit. Baru senang nak teran.

Kaki aku nurse suruh letak kat palang ke apa ntah namanya..kat tepi kiri kanan katil. Pastu kat palang tu ada tali, nurse suruh aku pegang tali tu. Bila nak meneran..angkat kepala, tolak kaki ke depan, tarik tali ke belakang, pastu teran sekuat hati selama 10 saat.

Ohh..bunyi macam mudah.com.my je kan?

Cer try buat...bertarung nyawa dibuatnya.

Mula-mula meneran memang aku failed.

Nafas aku pendek.

Tenaga aku kurang. Baru aku ingat aku tak makan apa-apa sejak dari petang lagi. Makanan dinner yang hospital sediakan pun aku tak sentuh sebab masa tu dah mula rasa sakit-sakit pinggang. Selera makan dah takde langsung.

Jadi bila meneran, aku cuma mampu teran selam kurang lebih 5-6 saat camtu jek. Jadi kepala baby agak susah nak keluar.

Sekali teran...dua kali teran..tiga kali teran..sampailah entahlah meneran yang keberapa kali..aku dengar suara incik suami kata..

"teran lagi ayang...cuba lagi..abang dah nampak rambut baby dah.."


Ohhh..ini tak boleh jadi, Dia dah nampak rambut anak, aku pun nak tengok jugak. Jadi harus meneran dengan lebih konfiden lagi ni. Begituuu.

Teran lagi dan lagi dan lagi. Serius aku rasa aku terpaksa meneran banyak kali. Tapi ajaibnya aku tak rasa sakit langsung. Kalau ada pun rasa sakit macam nak teran taik je. Bagi aku best apa rasa sakit nak meneran berak tu..bila dapat teran nikmatnya..haha.


Jadi bila sakit memulas tu datang, aku usaha sedaya upaya meneran.

Makin lama stail meneran aku semakin improve bila makin lama nurse kata aku makin pandai teran. Sempat lah nak kembang lubang hidung kejap. Haha.

Tapi...sampai satu saat tu aku jadi panik bila nurse kata..


" Puan, teran panjang lagi puan..jantung baby dah lemah tu. Cuba dengar jantung baby tu *melalui mesin CTG*"


Ahh sudah.


Memang betul heartbeat baby makin slow. Aku boleh dengar. Time tu pulak kepala baru keluar separuh je. Ohh panik panik!!


Harus meneran lebih lama lagi pasni. Tapi masalahnya kudrat aku alahaiiii...seciput. Aku takde tenaga sangat. Tapi pikirkan keselamatan baby....apa je aku sanggup buat.

Kali ni bila sakit datang...aku tarik nafas sedalam yang boleh dan terannnnnnnn selama 10 saat. Sebabkan aku takde kuasa nak kira kiraan 10 saat tu, nurse yang tolong coutdownkan. Heh.


Kepala baby dah makin keluar.


Tentiba pulak makin ramai orang kat dalam bilik bersalin tu. Habis semua pun dok ramai-ramai bersorak untuk aku. Dah macam bersorak tengok sukaneka dah aku rasa. Incik suami pun gigihlah bersorak untuk aku. Jarang nak tengok incik suami bersemangat jitu macam tu. Selama ni kalau tengok bola pun beliau tidaklah seaktif orang lain, bola gol ke tak gol ke camtu jugak mimik muka dia. Eh, tentoba termasuk cerita bole pulak. Heh.


Tapi ada satu part paling kelakar dalam bilik bersalin tu aku nak cerita sikit...Hahaha..aku nak gelak dulu. Hehe.

Ada satu masa tu tengah aku dok baaik punya meneran tentiba kitorang yang ada dalam bilik bersalin tu terdengar ada satu mommy to be dari bilik bersalin sebelah menjeriitttttt...ya hampun! Kuat nau!

Serius kuat sampai nurse-nurse yang ada kat situ berbisik-bisik sesama sendiri.

Yang tak menahannya..incik suami tentiba boleh keluarkan dialog begini..

" Okey ayang...teran lagi..jerit kuat lagi..jerit kuat lagi ayang ."


Aku yang mendengar kata-kata semangat incik suami tu terus tak jadi nak meneran. Sempat lagi aku pandang muka dia and cakap..

"abang, mana boleh menjerit masa meneran lah abang. Hilanglah tenaga nanti."

Pastu nurse dengar kitorang borak-borak,*sempat kan berborak bagai lagi, kepala anak baru keluar separuh tu.haha* nurse pun mengiyakan kata-kata aku. Kesian incik suami termalu sendiri di situ. Hehe.

Tapi lepas-lepas tu kalau aku terbunyi suara sikit pun masa meneran, incik suamilah orang pertama tegur supaya jangan keluarkan suara. Hehe..comellah kamu.


Pastu aku dok keep on teran dan teran lagi setiap kali sakit datang. Kalau sakit hilang, jangan teran. Nanti boleh rabak bawah tu. Itu pesan doktor. Sila ingat.


Sampailah ke teranan yang keberapa puluh entahlah aku tak kira pun...tentiba rasa macam ada satu benda keluar dari perut. Disambut pulak dengan tarikan nafas lega dari nurse-nurse and doktor yang ada kat situ. Tahulah aku yang baby Aidi dah selamat lahir ke dunia ini.

Aku memang tak mampu nak kata apa dah time tu. Aku dok ulang-ulang ucap Alhamdulillah jek.

Incik suami pun nampak happy sangat. Beliau ada cium dahi and pipi aku tapi aku takdelah bagi respon sangat sebab aku rasa letih ya amat. Sungguh letih.

Tak lama kemudian nurse sua baby kat aku sambil tanya baby aku girl ke boy..

Aku kan konon-konon memang 100% yakin baby adalah boy..jadi memang yakin je nak jawab boy..tapi apapun aku tengok jugaklah kemaluan baby tu..manalah tahu entah-entahnya girl. Tapi bila aku nampak telur baby selambak besar depan mata aku *jelas walaupun tak pakai spec*, teruslah aku jawab boy. Hehe.

Nurse aku Aidi..bawak pergi cuci kot..pastu dia letak balik baby atas dada aku. Ohh nikmatnya saat itu. Tapi peliknya aku tak nangis pun. Aku siap berborak panjang lagi dengan Aidi. Macam selalu aku borak masa Aidi dalam perut tu. Haha..

Pastu nurse amik balik Aidi letak atas katil khas untuk timbang and ukur tinggi.




Berat Aidi adalah 2.68 kg. Kecik je budaknya.

Panjang Aidi adalah 48 cm. Mungkin tinggi kot Aidi ni besar nanti.

Ukur lilit kepala 33 cm.

Alhamdulillah...baby lahir sempurna sifatnya.

Dah selesai proses melahirkan and keluarkan uri sekarang turn nurse bukak "kedai jahit" pulak. Nurse mintak izin nak bius kat bahagian bawah supaya aku tak rasa sakit sangat, tapi even kena bius pun ngilu-ngilu bila benang ditarik tu aku terasa jugak. Tapi taklah sakit sangat. Kena cubit dengan cikgu masa sekolah dulu jauh lebih sakit aku rasa. Haha.

Tengah-tengah nurse jahit tu, sempat pulak aku mintak air minum dari nurse. Aku dahaga sangat. Lapar pun ye jugak. Tapi takkan nak mintak nasik kot dalam labour room. Jadi nurse bagi aku minum air jek. Aku request air masak jek, tak payahlah bancuh-bancuh milo. AIr masak adalah feveret drink aku. Hehe.


Lepas dah setel semua kerja-kerja menjahit kat bawah, nurse bagi aku baju untuk ditukar. Nurse pakaikan materbity pad yang jenis tali-tali tu siap-siap sebelum aku akan ditransfer ke wad lain. Ya..aku kena pindah wad. Sebelum ni aku duduk wad mengandung..sekarang aku kena pindah ke wad bersalin pulak. Barang-barang dalam wad semua incik suami dah siap kemas dah. Lega...


Dengan wilcha....dengan baby di pangkuan aku..dengan nurse comel tolak wilcha...jom kita balik ke wad baru!!






Next episod adalah bertajuk "PENGALAMAN PERTAMA KALI MENYUSUKAN AIDI"

18 comments:

  1. aduh camne aku rasa kelakar tp suspen nihhh!! hahahaha.. ko dh duduk umah x? ingat kali ni nk mlawat nk bawak mak aku.. hehehe

    ReplyDelete
  2. aduhai dok terpikir cmne lah ms saya dlm labour room nnt...takuttt...he3

    ReplyDelete
  3. selalu kalau baca cerita pengalaman bersalin msti sebak nak nangis, tp baca wan punya mengekek2 gelak..tp tu la pengalaman yang indah

    ReplyDelete
  4. tahniah mommy..best nye lah bace pengalaman u nih...enjoy tapi tetap TAKOT! huhuhuhu....next is me...bulan 1 nih! hiks.

    ReplyDelete
  5. tergelak mase bace pasal 'nal berak' tu..
    cemas mace bace pasal heartbeat baby dah lemah..
    shadu sangat dan terase kat hati ni mase bace pasal susah payah nak bersalin..
    tp tetap rase sangat sweet..walaupon..takut..:) tahniah..

    ReplyDelete
  6. seronok baca pengalaman org lain deliver...macam2...

    ReplyDelete
  7. baca entry ni teringat pengalaman saya bersalin dulu...wpun sakit masa contraction tu tak blh nak tahan dah tp memori tu tak kan dilupakan smpai bebiler...

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...nmpk mcm senang je...aishhh..kene praktis nafas dr sekarang nih!!!....

    nak tanye gak mommy2 sekalian...skang ni dlm labour room husband mmg dibenarkan masuk ker??....sy mmg naaaakkkkkk sgt hubby masuk teman...sbb sy nak bersalin di HKL...

    ReplyDelete
  9. congrats!sonok baca entry ni.huhu.mcm mana plk my experience nnti

    ReplyDelete
  10. wan, tergelak-gelak aku baca post ni..sampai kawan kat opis siap pelik, aku baca blog lawak ke..anyway, enjoy your motherhood..meh, aku amik sikit aura kau..:D - hanis

    ReplyDelete
  11. wahhh best.. best...ehh tp, masa nk g labour room tu mmg nurse akan minta baju bby n pampers je ke..?? sluar + bedung x yah ekk..???

    ReplyDelete
  12. alhamdulillah semua selamat akhirnya walau banyak part nebes. hee :) tahniah dear

    ReplyDelete
  13. congrats! suka bace post ni :) suspens but boleh tergelak masa bace! hehe..

    ReplyDelete
  14. Hehehe serius tergelak baca entri ni.. panik pon ada.. hehe bestnya pengalaman melahirkan anak :)

    ReplyDelete
  15. haha kelakar la....pape pn tahniah...:)

    ReplyDelete
  16. heee congrats! siap boleh borak ag eh.hehehehe.

    ReplyDelete
  17. walaupun br bukak cerita ni, serius sy mmg tergelak sket nyer x hengat.tp last2 skali tgk2 byk plak air mata yg kuar.ntah part mn yg mengharukn tu sy x igt..tp x sgka cmni rupanya pngalaman sorg ibu nk melahirkn ank.sy pun a mommy to be jugak.br start nk tinjau2 blog preggy2, baby shpping la apa semua ni.

    apa2 pun, slmt berkenalan.. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...