MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Sunday, December 11, 2011

Kena Seluk Pertama Kali

Hapdet live from katil hospital again.. Hehe.

Malam tadi tengah syok-syok tido *maklumlah tido dalam aircond..nyenyak bukan main*, tentiba nurse kejutkan aku bangun.

Tengok jam baru kul 3.30 pagi. Coi la..ngantok ni. Huhu.

Nurse suruh pegi buang air dulu sebab dia nak pasang mesin CTG kat perut. Nak tengok graf jantung baby.

Okey..baik.


Then nurse set up segala mala alat CTG tu letak kat perut.

Dengar jantung baby..dup dap dup dap dup dap kat dalam. Kejap kuat kejap pelan kejap macam hilang...ohh aku panik. Nurse tu jenuhlah mencari port paling strategik nak parking alat dengar jantung tu..jenuh cari tapi susah nak dapat dengar jantung baby secara best. Sudahnya nurse terpaksa pegang alat tu kat perut aku..Duduk la nurse kat tepi katil sampai selesai proses CTG.

Heh.

Nurse kata jantung baby tak konsisten. Kejap kuat kejap slow. Nurse tanya aku ada makan tak sebelum tido tadi..

Ada..sempat je aku bedal sebiji pau kari ayam dengan secucuk fish ball yang incik suami belikan siang semalam.

Nurse kata maybe baby lapar lagi, sebab tu jantung dia gitu. Gigih nurse cari pape makanan yang ada kat tepi katil aku..

Dia jumpa sebekas plastik buah anggur.

Dengan pantas dia bukak plastik tu, hulur kat aku suruh makan.

Makan sampai habis.

Huhu..belum pernah aku kena paksa makan anggur sebanyak itu..kul 4 pagi pulak tu. Memang memori daun pisang sungguh.

Then barulah jantung baby okey sikit. Lega...

Selesai buat CTG aku sambung men tido balik.

Kul 7 pagi camtu, nurse dah panggil..

Katanya kena pergi bilik depan..doktor nak masuk ubat.

Ubat??

Nak kena induce dah ke?

Tak sangka seawal itu.

Laju-laju gosok gigi cuci muka..tak payah mandi lah..terus pergi jumpa doktor.

Yes..inilah masa yang ditunggu-tunggu..selama ni asik dengar pengalaman orang je kan..Its VE!!

Aku kena seluk!!

Heh.

Bila doktor kata dia nak buat VE terus aku set mind yang VE adalah tidak sakit. Otak pulak terus nak recall segala petua yang pernah kawan-kawan blogger bagi bila kena seluk..

Jangan kemut.

Jangan angkat punggung.

Jangan melawan.

Okey fine..

Aku kosongkan mind..mata melilay pandang ke lain. Pikirkan yang indah-indah jek..

Alih-alih dengan doktor kata..

"okey..dah. Bukaan baru 1 cm"

AIk? dah selesai? Tak sakit pun. Alhamdulillah.

Lepas buat VE, terus kena masuk ubat induce. Masuk ikut miss V. Pun sama..set mind yang induce adalah tidak sakit. Maka hasilnya memang tak rasa sakit.

Doktor suruh aku balik ke katil and baring selama sejam. Jangan bangun, jangan berdiri, jangan berjalan apa lagi berlari. Makan minum pun tak boleh. Baring situ diam-diam selama sejam.

Baikkk..

So sekarang dah lebih kurang 5 jam berlalu lepas kena induce pagi tadi.

Dah rasa sakit??

Belum lagi.

Masih sehat..masih kuat.

Cuma rasa lenguh-lenguh pinggang sikit jek. Contraction ke apa ke belum lagi merasa.

Kul 12 nanti nak kena seluk lagi.

Bersedia atau tidak.....bolos saja dinding itu!!!

Heh.

4 comments:

  1. Aduuuh..."kena seluk", satu pengalaman yg seumur hidup tak akan dirasai oleh lelaki!!

    Tajuk entri terbaru di blog JR: "Ganasnya Chef Wan Sampai Cam Tu Sekali...Ish, Ish, Ish!!!!"

    ReplyDelete
  2. hahahahaha...
    dah nak bersalin pun buat entry yg menarik..

    ok fine.entry ni kna buat untuk rujukan..
    time seluk jgn kmut, jgn angkat punggung, jgn melawan...

    ok ok....

    eh eh goodluck ye....

    Syima Syaz

    ReplyDelete
  3. bagusnye ve x rase pape..
    ms ayu kena ve dl,ayu mmg xtau lgsung psl ve..xtau yg nk bersalin akan kena selok..so,mmg terkemut2 la..tiap kali nk kena selok,mmg rs gerun..act,selok x sakit,tp gerun yg lebih..huhuhu..

    ReplyDelete
  4. okeh..nasib baik ko cakap tak sakit.. setiap kali bace pengalamn orang mesti rase ngeri..okeh..set dalam mind aku jugak macam yg ko pikirkan..:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...