MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, December 17, 2009

TERKENANG SEMASA DULU

Khamis
1 57 minit petang
Dalam bilik umah sewa
Ngadap laptop

Tiba-tiba...

Zzzzuupppp!!

Aku terkenang satu masa dulu..

Masa sekolah rendah.


Masa darjah 2 Aman. Cuba carik mana satu aku? Klu: Badan paling besar, pakai baju kurung. Hahaha. Kalo x jumpa jugak memang saja la. =)



Aku bukanlah kategori pelajar cemerlang sgt. Tiap kali pekse akhir thn..aku slalu dapat number belas-belas jek. Aku jugak seorang yang pendiam. Atau mungkin jugak pemalu. Badan je besar tapi ati kecik. Haih. Tahap keyakinan aku pun tersangat la rendah. Ntahlah..Mungkin aku rasa aku tak setanding dengan kawan-kawan yang lain. Diorang ada rupa yang lawa, belaja pun pandai, boipren pun ramai *biasa la tu kan*. Tapi aku apa pun takde. Huh

Aku ingat lagi masa darjah 6. Aku teringin sangat nak masuk kumpulan koir sekolah. Tapi aku takut suara aku tak sedap, aku takut kawan-kawan tak suka aku, dan paling aku takut..aku takut tak muat pakai uniform koir tu! Yess! Itulah ketakutan utama aku. Hehehe...

Aku memang minat seni. Aku suka menari, aku suka menyanyi, aku boleh berpantun, boleh bersyair, berpuisi, mengarang, berdebat bla bla bla...tapi sebabkan saiz badan aku, semuanya aku tolak tepi. Hilang semua keyakinan diri. Aku cuma berani untuk tonjolkan diri dalam bidang yang tak ambil kira saiz badan contohnya mengarang.

Yup, aku sangat suka mengarang masa sekolah dulu. Aku ingat lagi masa darjah tiga, karangan aku yang bertajuk "Arnab dan kura-kura" muncul sebagai karangan terbaik dalam kelas. Pastu cikgu tampal karangan aku kat papan kenyataan belakang kelas. Sangat bangga seh time tu. Huhu.

Masa darjah 4 mmg aku paling stress. Aku rasa result exam masa darjah 3 aku taklah truk sgt. Kalau ikutkan paling cikai pun aku layak masuk kelas kedua, tapi entah apa malang nasib aku cikgu letakkan aku kat kelas ketiga merangkap kelas 2nd last. Memang aku rasa rendah diri gila sangat. Kawan-kawan aku sumer dok kelas pertama. Bengang betul. Alasan cikgu, dia nak aku jadi pelajar contoh dalam kelas tu. Huh. Kenapa mesti aku?

Masa darjah 4 ni la aku mula rasa English aku teruk gila *membawak sampai ke sekarang ye*. Kawan-kawan yang dok kelas depan-depan sumer blaja grammar. Tau apa itu past tense, present tense, past participle bla bla bla...tapi aku mana ada blaja sumer tu? Tiap kali English class asik main game game game. Memangla enjoy, tapi untuk exam memang kiok la aku. Sudahnya aku failed English tahun tu. *Geram*

Tapi aku lemah dalam English jek. Subjek lain memang aku pukul abis. Huhu.Siap berjaya kalahkan budak-budak kelas depan lagi. Mid year exam aku dpt nombor 1! Perghh best abis dah tu. Huhuhu..Final year exam aku dapat nombor dua. Ni sumer gara-gara English aku failed. Hahahha..Yang penting aku muncul pelajar terbaik dalam matapelajaran penulisan untuk keseluruhan darjah 4. *tepuk tepuk tepuk*

Ekoran dari itu *ceh, main ekor-ekor plk*, aku berjaya tempatkan diri dalam kelas pertama semula masa darjah 5. Aku start bina keyakinan diri. Dari selalu dapat nombor belas-belas aku try selitkan diri dalam 10 pelajar terbaik. Alhamdulillah..Aku berjaya bina keyakinan diri sikit demi sikit.

Dan semakin injak usia, aku semakin kenal erti hidup. Aku tau bukan semua orang pandang luaran. Aku semakin paham bahawa kecantikan itu terlalu subjektif. Aku cuba create 'kecantikan' aku sendiri. Dan alhamdulillah, sampai sekarang mana-mana aku pegi pun aku tetap ada kawan. Kawan yang sentiasa berusaha menjadi yang terbaik untuk aku.

Serius aku rindu insan-insan yang pernah jadi sahabat aku dulu. Bermula dari zaman kanak-kanak, zaman tadika, SRK (2) Kuala Ampang, SMK Hulu Kelang, SMT Kuala Lumpur, Kolej Matrikulasi Arau, UiTM Segamat, UiTM Shah Alam, ANZ, dan UPSI.

Harap-harap aku dapat jumpa mereka semua masa wedding aku nanti. Pasti seronok kan? Boleh jadi majlis pelbagai dalam 1. Kawen pun ye, reunion pun ye, family day pun ye, party pun ye jgk..Hahahaha..


Owh cukuplah sampai sini. Aku masih ada separuh lagi esaimen perlu disiapkan. =)

Daa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...