MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, August 7, 2012

Mari kita Diskas.


Aidi kan sekarang ni boleh kata setiap hari mesti dia akan merasa jatuh tergolek masa tengah syok berdiri.

Kadang tu tergolek ala-ala jek. Memang nampak tak sakit pun.

Kadang tu jatuh tersembam siap dengan pakej bunyi berdentum macam nangka busuk jatuh tu. Ha itu memang confirm sakit tu.

Ada masa dia teriak pun light light jek.10 saat berentilah nangis.

Ada masa dia punya meraung...Ya Rabbi. Macam kena toreh pisau.

Kesian.

Selalu aku perhatikan, ada sesetengah ibu bapa dia ajar anak-anak dia untuk salahkan benda lain.orang lain atas kesalahan dia sendiri.

Contoh:

Anak cuba memaut berdiri pada kaki kerusi. Mula-mula elok je syok budak tu berdiri. Tentiba tergolek jatuh. Anak menangis meraung. 

Si ibu laju-laju datang peluk anak sambil buat-buat marahkan kerusi sebab jadi punca anaknya jatuh. Siap pakej pukul-pukul kerusi lagi nak bagi anak puas hati sebab ibunya dah pukul kerusi yang buat dia jatuh tu.


Soalan aku...

Ada tindakan seperti ini baik untuk perkembangan emosi anak-anak?

Mari kita diskas.

5 comments:

  1. eerrr...jujur aku cakap..memang tak elok tuk perkembangan si anak..aku pernah bace pasal hal ni kat satu buku motivasi pendidikan anak2..info tu cakap..jangan ajar anak dengan care menyalahkan orang atau bende lain...die akan jadi ngada2 dan hidup suker salahkan bende atau orang lain jugak nanti..mungkin biler die besar die akan belajar sendiri yang bende tu tak elok..tapi dalam antara die nak besar tu..die akan buat dari ape yang kite ajar...kalau melibatkan bende ok lagi..tapi kalau melibatkan orang lain tu yang aku rase tak elok..
    reality nyer...bende tu memang jadi depan mate aku..anak kawan aku..suker nyalah kan kawan die biler bermain kalau ade bende tak kene..sedang die yang salah..mak die pon sedar hal tu dan tak ley buat ape2..sbb setahu aku dari kecik die dah terdidik macam tu..

    jadi aku pon belajar dari situ.. tak mo anak aku mengade sangat..

    ni hanye pendapat peribadi dan pengalaman depan mate jer yer..

    ReplyDelete
  2. hurmhh x sure juga.. tp tak pernah pulak saya buat cenggitu yong..hihiihi..cume pergi kat dia..ambil peluk dan gogok tempat dia terhantuk tu

    ReplyDelete
  3. Hi yong nana...

    saya ni silent reader...mula follow blog dr aidi belum lahir...smp skrg aidi dah nak belajar panjat...saya pun ada anak, umur 3 bulan. hmmm...pendapat saya la, kalau pasal salahkan benda lain, mmg kurang sesuai untuk perkembangan anak...dr segi mental.. menyebabkan di kemudian hari, bila anak2 di timpa masalah, anak mudah menyalahkan benda lain, org lain... spttnya kena didik anak learn from the mistake... mesti tekankan pada anak yg mereka boleh bt lebih baik dr itu... jatuh tergolek, tersembam tu semua nya mistake/hurdle yg akan push anak2 untuk jadi lebih baik...tak gitu?...

    Hanim

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...
    Tak pernah lagi praktik macam tuh untuk nanak saya...

    Pada saya itu adalah satu pembelajaran yang akan mengakibatkan anak-anak akan jadi "mua"..atau pun besar kepala...

    ReplyDelete
  5. dd salahkan haris je klu haris jatuh ;p siapa suruh x dgr cakap mama, mama dah ckp jgn berdiri kat kusi tu ;p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...