MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Thursday, September 8, 2011

Check Up...27 Minggu

Baru balik dari monthly check up di klinik kesihatan


Hazaabbbbb!!

4 jam okey jadi penunggu kat situ. Kemain lama nak tunggu nama kena panggil. 4 jam ni kalau aku balik rumah dulu boleh tido bangun tido bangun 2 round dah. Letih!!

Dahlah tak makan lagi hari ni. Jam dah dekat kul 2..perut cuma baru berisi air mineral dengan kuih 3 ketul. Laparnya...

Tapi start hari ni aku kena diet. Gosh!!

Misi dah bising bebel-bebel berkilometer gara-gara berat badan aku naik 3 KILO bulan ni.

Yep..3 kilo. Mendadak naik. Sebelum-sebelum ni cantik je berat naik sebulan setengah kilo camtu jek..alih-alih bulan ni naik sampai 3 kilo. Sampai 3 kali jugaklah aku turun naik mesin timbang tu sebab nurse tak percaya dengan bacaan berat aku. Haha!

Jadi..sila diet. Lupakanlah segala mak nenek mekdi, ke ep si, piza hat tu semua ye. Penuhkanlah peti ais dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Kuih-kuih raya semua yang ada atas meja tu pun dah boleh tapau masuk balang kuih semula. Huhu.

Aku pikir-pikir balik..ala..biasalah kan, lepas raya berat orang tak mengandung pun selalunya akan naik berkilo-kilo..apa lagi berat aku yang bawak satu lagi perut dalam badan ni..lagilah hebat naiknya. Tapi, demi kesihatan aku dan baby...aku tetap akan kontrol makan mulai hari ni. Cahiyok!!

Lagi apa lagi perkembangan kesihatan aku??

Bacaan hemoglobin darah okey..misi kata cantik.

Urine pun just nice. Takde masalah.

Tekanan darah pun dah tak mencanak naik macam dulu...90/70. Alhamdulillah. Tapi sebab berat naik mendadak, misi kata aku ada potensi untuk kena tekanan darah tinggi atau kencing manis. Mintak-mintak Allah jauhkan penyakit-penyakit tu. Amin..

Oh ye, mulai esok aku dah kena start kira dan tanda pergerakan baby. Selalu dengar mommy-mommy syok dok kira-kira tendangan baby ni, kali ni turn aku pulak. Tak sabar nak tunggu esok. Haraop-harap baby aktif..boleh menendang at least 10 kali sehari.


Esok jugak...aku ada appointment untuk minum air gula pulak. Perghh!! Inilah masa yang ditunggu-tunggu sejak sekian lama. Tak sabar rasanya nak telan air gula yang pekat melikat itu. Yewww!!

Sila berdoa beramai-ramai agar aku tak termuntah masa minum air gula esok.

Dan harap-harap kalian semua doakan kandungan gula dalam darah aku baik-baik saja.


Aku takmau kena kencing manis....WaaaAAAA!!

2 comments:

  1. normal kot lepas raya naik berkilo2 . tak pregnant pun hancuss diet time raya. :)

    ReplyDelete
  2. besela nek berat ni kann..ala,misi kt kk ni tau bebel time berat naik je..
    eh,waniey kan main tick je pgerakkn bb tu..mlm2 baru tick sume skli.ngeeeee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...