MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, May 29, 2012

Aidi dan Tommie Tippie


Hari ni hari apa ek? Selasa ye? Hohoho..aku ingat hari ni Ahad. Haha. Biasalah bila cuti sekolah everyday is Sunday. Pastu lepas Sunday terus Monday. Kerjaaa!

Hari ni incik suami off day. Jadi amik kesempatan la sefamili berjalan-jalan.

Dalam hati dah target nak beli botol Tommie Tippie yang sibuk nau aku pukul canang dalam entri lepas. Niat nak beli sebijik je dulu, buat try-try. Mana tau Aidi tak mau botol tu, rugi je beli banyak-banyak.

Tapi kat sini harga botol TT adalah amat mahal.

Yang 9 oz tu RM35.90 SEBIJIK.

Kalau kat One Baby World kau tambah singgit lagi boleh dapat 2 bijik dah. Huh Jeles.

Tapi takpelah, mama beli jugaklah.

Mula nak beli yang kaler putih sebab tengok dalam gambar yang putih tu nampak lagi elegen. Ceaaa botol susu pun nak elegen bagai. Haha. Tapi bila tengok real real, eh nape tak elegan pun? Hehe..mengada lebih mama Aidi ni. Last-last rembat yang kaler biru. Walaupun yang biru dalam gambar macam tak berapa nak fotogenik, tapi bila depan mata cantik pulak. Macam aku la tu, dalam gambar memang tak cantik pasai aku tak fotogenik. Tapi cer jumpa depan-depan....cantik jugak. PITAMMM!!

Lepas dah puas perabis duit kat mall, kami bawak Aidi jenjalan tepi pantai.

Aidi ni nama je duduk pulau, tapi sekali pun kami tak pernah bawak dia tengok pantai lagi. Kesian budak ni.




Nampak laut pun dia buat tak peduli pasai dia tak tahu apa itu laut. Haha.



Main dengan wash cloth lagi best dari nengok laut, kata Aidi.




Ada rupa aku ke Aidi ni? Sampai sekarang masih tak tahu Aidi ikut muka aku ke muka abahnya. Konpius.

Balik dari jalan-jalan makan ABC tepi laut, terus bagi Aidi mandi kendian terus try bagi Aidi susu guna botol baru. Botol baru harus disterilised dulu okey, jangan lupa itu.


Neves mama nak bagi Aidi guna TT.


Sekali sumbat puting ke mulut.

Daa!!




Nampak berhasil.

Aidi boleh lacth on dengan botol baru.



Punya khusyuk hisap susu sampai mama panggil pun dia respon pakai jeling jek.

Heh.


Monday, May 28, 2012

Kalau Aku Bagi Aidi Makan Karipap.........

Semalam besday anak buah incik suami yang ke 2 tahun. Jadi Mak Long Aidi adalah buat small party sikit untuk raikan anak dia. Nantilah aku tepek gambar-gambar besday party tu. Sekarang ni aku nak citer satu story yang terjadi masa party tu.

Adalah sorang tetamu majlis ni...member incik suami. Ada baby sebaya Aidi, muda 6 hari je dari Aidi tapi berat badan memang dia lah menang. Haha.

Jadi macam biasalah, bila 2 orang mama dah bertemu, tambah pulak ada masing-masing ada baby yang sebaya, maka rancaklah kami borak.

Borak punya borak punya borak bla bla bla sampailah masuk topik makan. Err maksudnya makanan baby.

Ini aku tak tanya pun, tapi dia sendiri yang bukak cerita.

Katanya...

Dia dah bagi baby dia makan start dari dalam pantang lagi. Dia campur nestum dalam susu and bagi guna botol. Perghh!! Dari dalam pantang tu. Tapi takpe-takpe, aku denagr je. Aku pun mommy baru, jadi malas nak komen lebih-lebih. Tapi aku ada tanya kat dia, camne dia boleh nak terbagi baby dia minum nestum tu? Kata dia, masa dalam pantang dulu baby dia asik nak nyusu jek *susu formula*. Selang sejam, susu. Selang sejam susu. Jadi mak dia kat kampung nun cadangkan campur nestum dalam susu bagi baby kenyang. Resultnya?? Yes, baby dia tak kerap nyusu dah.

Sampai sekarang baby dia minum susu campur nestum. Plus ada lagi yang lebih advance. Jeng jeng jeng..

Sebelum tu, aku admit..yes, aku dah bagi Aidi solid food masa Aidi genap 5 bulan haritu. Tapi aku cuma bagi buah sahaja. Cubaan nak bagi sayur bayam pun tak berhasil sebab Aidi memang serupa mama dia, tak makan sayur hijau. Jadi menu Aidi setiap hari adalah buah dan buah. Aidi suka carrot, suka epal, suka carrot+epal, dan sekarang dia tengah makan pisang. Dah 2 hari makan pisang dan nampaknya pisang adalah favourite Aidi. Ok dah. Melalut jauh ni.

Member sorang tu pun kata dah bagi anak dia makan. Maknanya makan solid food. Tapi solid food dia adalah sangat mengerikan aku.

Katanya...

Kalau pergi KFC, baby dia boleh habiskan small whipped potato sorang diri. Ok fine, itu biasa kita dengar. Potato is ok for baby tapi dengan syarat without gravy. Aku tak tahu dia bagi dengan gravy sekali ke tak tapi cara dia cerita pun macam bagi sekali.

Kalau makan Pizza Hut pulak, anak dia makan sekali sosej yang ada kat atas pizza tu. Tapi dia atau husband dia dah kunyah-kunyah dulu lah bagi lumat then suap kat anak.

Pastu dengan bangga lagi bagitahu yang pagi tadi anak dia habiskan sebiji karipap!!

O M G!!

Walaupun dia kata dia dah kunyah-kunyah dulu karipap tu bagi lumat, tapi hati aku tetap kata O M G. Huhu.

Paling buat aku terkedu bila aku nampak dia dan husband dia tekun suap jelly sumi tu ke mulut anak dia.

Sumi??

Yes, memang sumi lembik-lembik, sedap tentunya.

Tapi......ah malaslah nak check ingredients dia ada apa.

Aku seriau.

Tapi aku tak berani nak komen apa-apa. Sebab mereka lebih berhak atas anak mereka. Kang aku cakap macam terer sekali aku pun dua kali lima.

Jadi sekarang aku tahu, entri ini bukan untuk mengutuk tindakan sesiapa, tapi lebih kepada ingatkan diri aku sendiri.

Selagi Aidi belum capai 6 bulan, hanya homemade solid food sahaja akan masuk perut Aidi. Itupun cuma buah/sayur. Meal time pun cuma sekali sehari walaupun aku tengok anak aku tu nafsu makan dia macam bapak dia dah.

Haha!

    

Sunday, May 27, 2012

Botol Susu : Perlukan Bantuan Rakan-Rakan.




Okey, kali ni aku perlukan bantuan rakan-rakan. *ceaa rakan-rakan gitu.=p*.

Aidi dah lebih 3 bulan tak tukar botol susu. Jadi aku rasa nak beli botol susu baru. Aidi sekarang guna botol susu ini.


The First Year..5 oz.

Bagi aku, botol susu ni memang bagus. Aku suka. Cuma aku macam ada gatal-gatal tangan sikit nak tukar botol susu Aidi ke ini.





Tommie Tippie.

Dari mengandung lagi berkenan dengan design Tommie Tippie ni. Tapi entah camne hati boleh terdetik nak beli The First Year macam gambar kat atas tu. Sebab murah kot. RM53 untuk 3 bijik. Haha!

Tapi tadi rajin pulak dok surfing OneBabyWorld, Tommie Tippie 9oz tu RM36 untuk 2 biji. Morah! Morah!

Tapi itulah...hati berbelah bagi.

Nak tukar ke Tommie Tippie ke...atau stay dengan The First Year.

Aku suka The First Year sebab ia selamat untuk baby. Paling aku suka konsep "baby hisap baru susu akan keluar, kalau tak hisap, susu takkan keluar".


Tapi Tommie Tippie pulak design botol super duper kiut. Huhu.

Baby siapa pengguna Tommie Tippie??

Boleh drop down review tak? Lagi-lagi tang function dia. Kalau baby tak hisap, susu mengalir keluar jugak tak?

Pehlissss...

=)





Saturday, May 26, 2012

Shopping raya!!


Asal cuti sekolah je mesti ada mega sale. Bila ada mega sale je mesti duit aku transform jadi air yang mengalir deras bak Niagara Waterfall. Begituuu.

Ahaks!!

Oleh kerana mega sale telah bermula sana sini sampai ke blogshop pun berlumba-lumba buat sale jugak, jadi aku amik kesempatan shopping baju raya untuk Aidi. Wah, kemain awal gitu shopping baju raya. Eh, jangan tak tahu, bila pertama kali nak sambut raya dengan anak, feeling dia lain macam sikit. Mood nak membeli dan membelah tu serupa macam masa kita nak sambut baby lahir gitu. Kalau boleh nak beli 30 pasang baju untuk anak, biar setiap hari raya dia ganti baju baru. Ha.....itu KALAU BOLEH lah. Masalahnya aku tak boleh. Jadi berpada-pada sudahlah.





Berpada tak berpada sangatlah sebab so far aku dah rembat 4 pasang baju dah untuk Aidi. Kasut ada 1 pasang.

Advance kan mama?

Takpelah beli sikit-sikit. Lama-lama jadilah bukit. Nanti dah dekat-dekat sangat nak raya banyak lagi nak pakai duit.

Mama pun nak jugak baju baru.

Jap gi abahnya pulak merengek-rengek mintak seluar jeans selai, t shirt selai dua. Cane?

Pastu tak kira lagi anak-anak buah, sepupu sepapat yang masih rajin dok hulur tangan mintak duit raya tu. Ohhh ringgit ringgit ringgit.





Jadi sementara belum puasa ni duit boleh hambur kat Aidi dulu. Esok dah dekat nau nak raya, Aidi...sorry ye. Sekarang turn mama dan abah pulek. Haha!

Tapi sebab aku ni tak berapa nak kaya, jadi pilih baju-baju raya Aidi stok yang longgok-longgok yang tertera besar tulis 50%!!! 70%!!. Pastu sama berebut dengan golongan mak-mak yang lain sambil mata tengok kiri kanan baju apa yang mommy sebelah pilih untuk anak dia. Kalau nampak cantik, laju-laju selongkar cari untuk Aidi. Kalau nampak buruk..aku cebik bibir jek. Humpp! Haha.




Semalam sempat rembat sepasang lagi.

Morah! Morah!

Seluar..soft jeans brand Disney. After less 50% jadi RM39.90. Yeahh!!

Sleeveless tee...after 50% less jadi RM11!! Oh double berbaloi-baloi!





Cukuplah tu empat pasang baju seluar dengan sepasang kasut untuk bulan ni. Bulan depan kita soping lagi.


Bulan depan lagi pun soping lagi.

Depan depan lagi pun soping lagi.

Ayakkk!! Bilanya lah nafsu soping untuk anak ni akan berkurang. Heh.

Tuesday, May 22, 2012

Apa Pun Tak Boleh!


"Abang....boleh tak nak beli rompers ni untuk Aidi, murah je, satu pack RM35."

" Rompers??"

"A.ah..rompers"

"Tak nak lah."

"Ala...nape?"

"Tak nak lah..SEKSI SANGAT, NAMPAK PEHA"



Boleh?


Monday, May 21, 2012

Eiiiii Geram!!


Minggu ni budak lower form start exam pertengahan tahun. Jadi, selaku cikgu lower form, minggu ni adalah minggu best sebab tak berapa nak bizi. Masuk kelas jaga exam jek.

Hari ni exam subjek aku.

Bahasa Melayu kertas 1 dan 2.

Kertas 1, soalannya aku yang buat. Budak-budak kata "senaaannnggg cikgu soalannya"

Heh. Senang konon..kalau senang kenapa ada jugak yang dapat 2/40?? Huhu..

Kertas 2, bukan aku penyedia soalan. Tapi aku tengok soalan agak mencabar jiwa dan raga budak-budak lagi-lagi tang soalan novel. Berpeluh sorang-sorang nak keluarkan tema dan persoalan novel. Pastu lepas sorang-sorang angkat tangan nak tanya macam-macam soalan kat aku.

"cikgu, yang ni nak buat macam mana?"

"cikgu, ringkasan ni nak kena berapa perenggan?"

"cikgu, karangan ni kalau buat 5 perenggan je boleh tak?"

"cikgu, kalau bilangan perkataan saya cuma ada 160 patah perkataan je okey ke?"

"cikgu"

"cikgu"

"cikgu"

Sampai aku letih nak jadi kaunter pertanyaan dah.

Hadoi sayang oii..ini exam. Kalau nak tanya pun, tanyalah soalan yang rasional sikit. Ini soalan karangan nak buat berapa perenggan pun mau tanya dalam exam ke? Kau masuk kelas ke tak selama ni??

Aduhaiiiii..

Paling buat kesabaran aku dah sampai ke hidung adalah part nak kutip kertas jawapan. Macam-macam hal!

Yang hantar kertas jawapan sehelai je pun ada. Padahal soalan kemain sampai bahagian D.

Yang beria terlebih rajin siap buat cover page kertas jawapan pun ada jugak. Dah serupa nak hantar assignment kat universiti.

Yang hantar skrip jawapan wahhhh kemain tebal. Berhelai-helai kertas jawapannya. Tapi bila aku check......cuma dua helai je bertulis. Yang lain-lain tu kertas kosong. Coi!

Yang tak hantar kertas jawapan pun ada. Bila ditanya, dia kata takde test pad. Aku rasa nak makan je budak tu. Macamlah kawan kiri kanan depan belakang kau takde kertas extra. Macamlah kau takde mulut nak bukak suara mintak pinjam kertas. Eiiiii geram betul aku.

Paling tak boleh blah....ada budak tu hantar kertas jawapan kosong. Ya..KOSONG.

2 jam masa menjawab, kau cuma dapat tulis NAMA dan TINGKATAN je ke awang oii???

Yang peliknya hantar bukan main sampai 3 helai. Siap berikat tali lagi. Tapi..nan hado!!

Grrrrrr...geram!!

Rutin harian Aidi


Aidi tak pergi rumah Mak Long hari ni. Abahnya cuti dari hari Jumaat lepas sampai esok. Jadi abahnya offer diri nak jaga Aidi. Mulanya aku tak yakin sangat, yelah..pakcik tu kalau cuti-cuti ni biasanya kerja dia mentido jek. Kang Aidi entah ke mana, dia entah dah mimpi sampai mana.

Tapi dia bersungguh kata nak jaga Aidi, so fine. Jagalah anak baik-baik ye. Bukan susah mana pun jaga Aidi ni.

Pukul 5.30 pagi, Aidi bangun...bagi susu. Kemudian tukar pampers. Pastu biarkan dia main-main, golek-golek ikut suka hati dia. Aku pukul 6.15 dah gerak pergi sekolah. Bye bye Aidi!!


Pukul 7.30 pagi...dah boleh mandikan Aidi. Aidi sekarang dah boleh mandi air paip biasa. Tak perlu campur air panas lagi dah. Tapi kalau cuaca agak sejuk, air pun dah macam air batu, topup jugaklah air panas. Kesian tengok anak menggigil mandi.


Bath time with abah.

Lepas mandi biasanya budak bam bam ni nak susu. Lepas dah susu, biasanya dia akan kedaung tido

Kul 9 macam tu dia bangun balik. Playtime!! Kau tabur je la toys depan mata dia, pandailah dia main sendiri. Kang dia lapar, pandailah dia merengek mintak susu. Bagi je lah susu. Kalau nasib baik lepas menyusu, dia akan tido balik. Kalau nasib tak baik...layanlah anak tu main lagi. Hehe.


Jam 12 tengah hari, masa untuk Aidi makan. Tapi aku tak harap incik suami pandai nak sediakan makanan Aidi. Aku pun takde ajar camne nak panaskan makanan Aidi. Takpelah, hari ni Aidi makan lewat sikitlah ye, tunggu mama balik.

Jadi itu jelah kerjanya pun. Susu, main, tido.

Kalau anak tido, cepat-cepatlah tido sama-sama dia. Taklah letih sangat.

Puku 2.30 nanti aku balik, aku pulak take over the job. Huhu..

Tapi Aidi ni yang aku perasan..bila time dia happy-happy, nak main semua..mesti dia cari abah dia. Mulut asiklah berbunyi aaa..ba...aaa....bah. Abah dia lagi pandai layan Aidi main. Mengekek-ngekek gelak kalau dia main dengan abah.

Tapi bila sampai time nak tido, time bad mood, time nak memerap..Waktu tu aku akan dengar-dengar dia sebut sebut ma..ma....ma...ma.

Nampak nau mama hanya diperlukan dikala susah jek.

Huhu.

Sunday, May 20, 2012

Subuh-subuh Dah Meriah Rumah.


Aku terjaga dari tido. Jam handset kata sekarang pukul 5.30 pagi. Tengok incik suami takde kat sebelah. Intai Aidi kat bawah, hurmm lenanya tido.

Mana abang ni?

Aku turun katil pergi ruang tamu. Oh dia ada depan TV rupanya.

"Abang tak tido dari tadi?"

"Tak, abang tengok ni." Sambil muncung menjuih ke arah TV.

Aku pun amik tempat baring sebelah incik suami.

Aku melayan je la apa yang ditayang kat TV tu. Takdelah menghayati sangat sebab mata macam ngantok lagi.


Tentiba...suara incik suami memecah keheningan subuh.

"Ayang, ayang...abang tak nak tengok ni. Abang tak nak tengok. Ayang tolong tengokkan." Incik suami macam orang gelabah tentiba tutup muka dengan kusyen sambil genggam erat tangan aku.

Hoh, apa kena pakcik ni. Ketakutan macam orang nak pergi beranak je kekdahnya.

"Dah ke belum?" Dia tanya.

"Belum lagi."

"Ok..nak mula dah."

Satu saat

Dua saat

Tiga saat.

GOLLLLLLL!!!!!!!!

"Hah? Gol??"

"A'ah..gol dah bang."

Terus pakcik tu bangun berdiri sambil tarik aku berdiri sama pastu kami sama-sama bersorak hulala hanya gara-gara CHELSEA MENANG BOLA.

Coi!!

Tak pasal aku pun sama jadi fan Chelsea subuh hening tadi.


Pagi ni confirm incik suami nak Aidi pakai rompers Chelsea.





Abah kata KAMILAH JUARA.

Heh!


Thursday, May 17, 2012

Nak Jumpa Retis!


Baru semalam seronok-seronok Hari Guru, tup tup pagi ni sampai sekolah je dapat surat bagitahu esok ada camping Kelab Pengguna.

Esok nak camping, hari ni baru dapat surat.

Tak ke aduhainyepun!

Kalau ikut hati cikgu, memang nak kata tak payah ikut lah camping tu. Kelam kabut weh. Nak bawak anak orang keluar camping bukan boleh bawak suka-suka hati. Nak kena surat kebenaran, nak pengesahan pengetua apa semua. Paling penting semua kena setel sebelum bertolak camping esok. Hoh!

Tapi bila pikirkan budak-budak..tak sampai hati jadinya. Mana tahu ada budak-budak yang memang teruja nak pergi. Jadi itu adalah tanggungjawab aku bawak diorang pergi. Memang ada pun budak yang nak pergi. Siap ada budak tu sanggup tukar kelab dari kelab dot dot dot masuk Kelab Pengguna semata-mata nak join camping ni. Huhu.

Nasib baik tak ramai sangat yang nak join. Ada 8 orang budak jek. Itu pun semua perempuan, yang perangai pun senonoh sikit. Jadi lega sikitlah hati.


Jadi maknanya minggu ni kerja adalah 7 hari seminggu sebab camping sampai hari Ahad. Kena tinggal lagi lah anak aku tu nampaknya. Tapi takpe, aku bukan duduk kat tapak kem 24 jam. Aku datang kejap-kejap je lah tengok budak.


Yang penting malam esok ada slot ceramah dengan penceramah best. *mana aku tahu best? haha*



Siapa nampak nama artis best *best sgt ke?* yang akan ada di kem nanti??


Nanti kena cakap gini sambil buat aksi-aksi manja kat incik suami lah.



"abaaannggg....malam ni kite nak pergi UMS tgk budak-budak camping boleh tak?"


Padahaaalllll nak tengok retiss!


Haha!

Wednesday, May 16, 2012

Takde Hadiah Pun Takpe..Kalau Ada pun Best Jugak.=)


"Okey kelas..kalau takde apa-apa lagi, cikgu tinggalkan kamu dulu. Kita jumpa lagi hari Jumaat."


Semua murid pun bangun. Bunyi kerusi kena seret memenuhi ruang. Cewaahhh!


" Terimaaaaa kasehhhh cikgu!!"

"Sama-sama"

Cikgu melangkah keluar kelas.

Tentiba...

"Cikgu, cikgu..tunggu!" *wah macam dalam drama*


"Ini untuk cikgu..Selamat Hari Guru, cikgu."

"Terima kasih banyak."

*Senyum meleret*


*********************


Ohhh terharu!

Dapat adiah dari anak murid. Aidil namanya. Huhu..

Comel je hadiahnya.

Note book gambar Smurf.

Kiut.






Siap ada kad kecil.





Doakan cikgu selamat dunia akhirat. Besar sungguh doa anak murid ni. Aminn.

Tersenyum-senyum cikgu sorang-sorang dapat hadiah dari anak murid.

Senyum-senyum sambil belek-belek note book comel ni.

Tentiba terpandang ini.





Nak suruh cikgu payback ke sayang??

Haha!

Memori Hari Guru


Subuh tadi bangun pagi rasa semangat lain macam. Al maklumlah..HARI GURU.=)

Hari ni 16 Mei 2012, Hari Guru. Walaupun sekolah takde buat sebarang sambutan gedavass tapi tetap seronok nak pergi sekolah hari ni.

Ini tahun kedua aku sambut Hari Guru sebagai seorang cikgu. Tapi menyambut Hari Guru sebagai murid-murid memang dah banyak kali dan sungguh memori.

Ingat lagi dulu-dulu masa zaman sekolah rendah, bila sampai Hari Guru je masing-masing kecoh mulut suruh mak abah belikan hadiah untuk cikgu. Ate duit belanja sekolah pun sehari lima posen, ada daya ke nak beli sendiri hadiah cikgu kan? Jadi mak abah jugak jadi mangsa. Kalau agak-agak takde sangat sumber kewangan, pakat kumpul duit sikit-sikit pastu belikan lah pen merah sebatang dua. Balut lah guna suratkhabar pun boleh. Buat kad kecik tampal kat luar pembalut then bila sampai time nak bagi hadiah mesti macam malu sikit. Yelah, orang lain hadiah semua kebabomm, tapi aku bagi pen merah 2 batang. Sedih. Jadi bagi hadiah sembunyi-sembunyi. Selit-selit kat celah-celah hadiah member. Huhu.

Bila masuk sekolah menengah dah pandai sikit. Duit pun dah ada sikit. Boleh lah beli keronsang ke apa ke untuk cikgu. Pastu selalunya kat sekolah ada buat "request", alah macam special delivery tu. Kau pilihlah nak bagi bunga ke coklat ke kek ke apa je lah yang kelab tu jual then bayar. Nanti ahli kelab tu yang akan uruskan semua dari segi wrapping, kad ucapan  semua. Tahu-tahu je hadiah tu dah sampai ke tangan cikgu. Best kan?

Rindu sangat semua tu.


Zaman sekarang ni aku tengok tak ramai dah bebudak yang eksaited nak sambut Hari Guru macam dulu. Kala cikgu ada buat sambutan, ok lagi lah. Ada jugak lah nampak meriahnya. Kalau sekolah tak buat sambutan...nak dengar ucapan "Selamat Hari Guru, cikgu" pun payah. Entah-entah budak-budak tak tahu pun bila Hari Guru tu. Tapi takdelah masalah pun sebab kami mengajar bukan mintak balasan, mintak pujia-pujian. Kami ikhlas. Ceaaaa! Kalau anak didik berjaya, itu kira satu hadiah paling best buat cikgu sebenarnya.


Jadi hargailah jasa cikgu.


Tak kiralah cikgu sekolah rendah ke menengah ke matriks ke universiti ke mana ke..semua adalah guru kita.


Buat cikgu-cikgu aku *ada ke cikgu aku baca belog ini?*, SELAMAT HARI GURU CIKGU!!


Kepada my mom...

Selamat Hari Guru untuk mak jugak..

Sebab mak merupakan cikgu pertama Yong.

=)

Tuesday, May 15, 2012

Pergi Berjarum 5 Bulan

Semalam bawak Aidi pergi cucuk 5 bulan. Kalau di Labuan ni diorang tak panggil "pergi cucuk" atau "pergi inject", diorang panggil "berjarum". Huhu.

Berat Aidi yang terkini adalah 7.3 kilo.

Panjang pulak aku tak sure..66 cm kot.

Alhamdulillah Aidi sehat.

Sempat jugak aku tanya pasal gigi Aidi yang nampak macam nak tumbuh tu. Nurse check-check nurse kata belum lagi. Kalau gigi nak tumbuh, gusi akan jadi licin. Tapi nurse kata kalau tengok dari gaya Aidi, memang tak lama dah gigi nak naik sebab Aidi dah gatal gusi. Ok just wait.

Belakang badan Aidi yang kekonon ada panau pun nurse kata bukan panau. Itu kesan akibat ruam panas. Nanti akan hilang sendiri. Oh lega. Patutlah aku sapu krim yang doktor bagi tu "panaunya" tak baik-baik...rupanya bukan panau. Kena beli rash cream pulak la pasni sebab Aidi memang kuat berpeluh, jadi ruam akan cepat naik. Nasib baik bukan ruam gatal yang merah-merah besar tu. Just ruam halus jek.

Sepanjang malam semalam risau jugak kot-kot cucuk kali ni demam, dari awal lahir cucuk tak pernah lagi Aidi demam. Nurse kata Aidi kebal. Huhu. Tapi aku tetap beware la. Pagi ni aku bekalkan ubat demam and termometer bawak pergi rumah Mak Longnya.

Tapi kalau tengok keadaan Aidi semalam, takde tanda-tanda nak demam. Dia kemain riang ria bila abahnya main agah-agah dengan dia.

Ketawa mengekek-ngekek. Tak sempat nak amik video sebab aku pun sama mengekek tengok Aidi mengekek. Hehe.

Lepas tu Aidi sekarang suka sangat buat bunyi-bunyi suku kata.

mamamama...

bababababa..

lebih kurang macam tu.

Sampai satu saat aku macam dengar Aidi sebut..


Aaaaa...bahh.


Aaaaa bahh.


Aku pandang suami...

Suami pandang aku..sambil angkat kening. *wink wink*

Banggalah tu anak sebut nama dia dulu padahal Aidi tak bermaksud pun nak panggil abah dia.

Heh.

Sunday, May 13, 2012

Solid Food - 4 Days Rule


Semalam dah try bagi Aidi makan dan Aidi memang suka makan nampaknya. Tengok badan mama dengan abah lah kan? Haha.

Lepas dah bagi Aidi makan tengah hari semalam, baru aku gedik-gedik nak cari info lebih tentang 1st time bagi baby makan ni. Orang cari info dulu baru bagi anak makan..ini terbalik. Lantak kau la Jah!

Masalahnya, tindakan aku bagi Aidi puree carrot + epal + susu = SALAH!!

Yep salah.

Aku tak sepatutnya mixed kan bahan-bahan dulu untuk 1st time ni. Kiranya kalau nak bagi carrot, so bagi carrot jek. Kalau nak epal, bagi epal je. Jangan teruja lebih nak campur aduk segala.

Pasal apa?

Pasai..andai kata lepas makan Aidi alami apa-apa kesan sampingan contohnya naik ruam ke, sembelit ke, sakit perut ke apa ke..susah kita nak detect bad effect tu disebabkan oleh makanan yang mana satu. Epal ke carrot ke? Susu tak mungkinlah sebab aku guna susu yang biasa Aidi minum setiap hari. Kalau dapat susu ibu lagi best.

Jadi aku buang semua puree yang aku dah buat semalam konon untuk stok makanan Aidi 3 hari akan datang. Buang semua. Then aku buat puree baru pagi tadi.


Oh ye, semalam jugak aku ada jumpa satu table ni. Table yang sangat berguna untuk mommy-mommy yang baru nak bagi baby mereka solid food. Dalam table ni dia ada bagi cadangan buah/sayur yang boleh kita guna untuk tempoh sebulan yang pertama.

Aku amik kat facebook Solid Food for My Baby :)

Bagus kan?


Tapi aku takdelah ikut sebijik-sebijik buah yang ada dalam table tu. Ikutlah apa benda yang ada kat peti ais masing-masing. Lagipun awal-awal ni kita kena try and error apa yang anak suka apa yang tidak, apa yang boleh apa yang tak boleh. Jadi cuba je bagi apa pun yang dirasakan sesuai. Yang penting ikut 4 days rules. Bagi makan menu yang sama selama 4 hari berturut-turut, macam yang table tu tunjuk.


Jadi pagi tadi aku sediakan terus 2 jenis puree.

1 puree carrot + susu

1 puree bayam + susu






Puree carrot adalah makanan Aidi untuk hari ni, Ahad sampai Rabu. Puree bayam adalah untuk hari Khamis sampai Ahad. Jadi cukuplah stok seminggu dengan syarat puree ni di bekukan dalam peti. Bila nak bagi makan baru panaskan.

Aku belum beli lagi baby cubes ke tupperware kecik ke bekas dadih ke untuk simpan stok puree. Aku guna container susu Aidi je dulu. Elok pulak container susu Aidi ada 8 bekas kecik jadi elok sangatlah tu.


Lunch time tadi suapkan Aidi puree carrot + susu.

Kuantiti puree adalah 2 sudu besar. Banyak sikit banding yang semalam.





Hari ni praktis makan dalam bouncer. Nak beli bumbo seat tak mampu dik non! Haha.


Berselera Aidi makan.

Siap dia nak suap sendiri makanan ke mulut dia. Macam lah besar sangat kan? Haha!




Aidi makan macam tak reti berenti. Aku pulak jadi takut. Jadi aku sendiri stopkan suap bila rasa dah banyak dah dia makan. Takut jugak kang termuntah ke apa. Jadi stop..even ada lagi baki puree dalam mangkuk. Takpelah..increase kuantiti slowly ye sayang.


Esok, Mak Long Aidi pulak yang akan suapkan Aidi.

Petang ni aku nak pergi hantar bouncer Aidi ke rumah Mak Longnya. Senang sikit nak suap Aidi nanti.


Bila tengok Aidi makan..rasa macam...eh eh, my baby dah besar dah. Dah mamam dah. Terharunya.


Eh, tentang gigi Aidi..aku rasa kali ni betullah gigi dia nak naik dah. 

Tapi gigi atas.

Ada nampak macam gigi nak keluar kat gusi atas dia.

Ohhh..nak bergigi dah baby aii.

Sukanya...


Eh lupa..


SELAMAT HARI IBU SEMUA MOMMY!!

Saturday, May 12, 2012

Aidi's 1st Solid Food!




Hai!

Nak bagitahu ni..hari ni aku dah bagi Aidi solid food!

Huhu.

Unplanned ye kawan-kawan.

Mentang-mentang hari ni monthly besday Aidi yang kelima. Jadi rasminya Aidi makan solid food masa umur 5 bulan genap. Hihi..

Tak tahulah macam mana boleh nak terbagi solid food pulak kat Aidi ni. Jap nak ingat balik..ha, asalnya siang tadi aku ada makan kuih cara yang kaler hijau dalamnya ada gula tu. Makan pulak depan mata Aidi. Dia tenung je muka aku masa aku makan. Mungkin rasa macam nikmatnya mama makan..terus dia meronta-ronta siap tepuk-tepuk lantai.

Aku pun cubit la sikit. Memang sikit. Then lenyek-lenyek guna jari pastu bagi Aidi hisap jari aku. Aku tak bagi dia telan pun. Just hisap amik rasa jek.

Ingatkan dah ok la tu. Rupanya dia nak lagi. Tepuk-tepuk lantai lagi mintak kuih cara kekdahnya. Ate takkan aku nak bagi lagi kan? Tak pasal kang kuih cara is a Aidi's first food. Haha.

Jadi kesian punya pasal aku pun terus godek peti ais tengok apa yang ada.

Ada epal merah sebiji.

Ada carrot.

Ada potato.

Dalam kepala dah pikir-pikir nak buat puree ni padahal bukan reti pun. Baca-baca gitu je kat internet.

Tengok Aidi semakin gedik-gedik bising serupa orang mintak makan, aku pun tekad la nak buat puree. Nak bagi makan ke tak ke..itu pikir kemudian. Mana tahu abahnya kata NO first food until Aidi reach 6 months. Huh naya aku nanti. Tapi hati kata..buatlah.

So buatlah puree.

Dalam kepala nak buat puree Apple + Carrot + Susu. 

Hamboi kemain trio lagi ingredients puree Aidi. Lantaklah..ikut hati nurani je ni.

Potong epal, kupas kulit.

Kupas kulit carrot, potong kecil.

Rebus sampai lembut.

Lepas tu blend.

Sebelum blend, gigih basuh blender berkali-kali siap steril dengan air panas sebab takut ada bau-bau rasa-rasa cabai dalam blender. Blender baru tak beli lagi. Nama pun unplanned punya plan. Haha.


Blend berkali-kali sampai hancur lumat halus. Oh lupa, masukkan susu yang dah dibancuh sikit dalam tu nak bagi puree lebih lembut.


Dan...

Siap!!

Tada!!



Mama and abah dah try rasa dulu.

Yummy!!

1st suap memang dia macam hairan-hairan sikit tapi mulut tetap bukak. Haha.

Lepas-lepas tu dah tak boleh tahan lagi untuk keep on nganga mulut.

Dia mintak and mintak and mintak and lagi and lagi.




Muka budak sememeh makan buat pertama kali. Mama tak sempat nak lap sebab kalau lambat suap sikit dia mesti hok hek mintak suap. Gelojoh!

Untuk 1st time ni aku cuma bagi 1 sudu besar je. Sebab 1st time kan, lagipun unplanned. Risau jugak kalau Aidi tak mau terima puree ni.

Tapi ternyata Aidi anak mama and abah.

Lichennn!!

Esok kita makan lagi menu yang sama sampai 4 hari.

4 days rule jangan dilupa ya!

Cerita 5 Bulan

12 Mei 2012.

Aidi dah 5 bulan. Alhamdulillah. Bertambah sebulan lagi umur Aidi.

Perkembangan??

Takde banyak beza dengan bulan lepas.

Masih meniarap. Cuma dah makin terer berpusing-pusing 360 darjah dalam keadaan meniarap. Menjulur ke depan boleh sikit-sikit.

Makin susah nak pakaikan pampers. Sekarang ni bila lepas mandi, time aku nak sapukan minyak, nak pakaikan losyen, bedak apa semua dia terbaring elok jek. Masuk je part nak pakai pampers...hazab! Gigih dia mengiringkan badan tak nak pakai pampers. Memang kena bergusti dulu 2 beranak ni. Kadang-kadang kami gusti bertiga dengan abahnya sekali. Haha.


Sudah boleh grab objek dengan kukuh. Pegang botol memang dah terer. Pegang toys pun dah kuat. Kadang-kadang spek mata aku pun dicekau sampai tertanggal. Kuat tangan budak ni.

Sejak semalam aku perasan Aidi suka jelir-jelir lidah macam garu gusi. Ada kmungkinan gusi dia gatal. Dulu kata Aidi nak tumbuh gigi tapi aku tengok takde apa pun lagi. Jadi kali ni tak berani ank assume anak nak tumbuh gigi ke apa. Harapan palsu je tu. Haha.

Sudah ada minat-minat kecil terhadap makanan. Dua atau tiga minggu lagi boleh try suap solid food kat Aidi. Tak sabarnya...

Dah kenal mama and abah. Kenal suara jugak. Kalau aku duduk kat belakang dia then aku panggil nama dia, laju je dia pusing ke belakang *dalam keadaan meniarap* cari aku. Bila dah jumpa, kemain dia senyum ketawa. Comel!

Semakin besar semakin senang nak tidurkan Aidi. Kadang dia boleh tido sendiri tanpa didodoi. Kalau perlu dodoi pun tak ambil masa lama. Tepuk tepuk bonto seminit dua..lenalah dia. Tido malam maintain sampai ke pagi. Terima kasih Aidi kerana buatkan tido mama lena setiap hari.=)

Suka di berdirikan. Maknanya Aidi suka berdiri. Dia akan kekeh-kekeh ketawa bila bagi dia berdiri. Bajet macam dah besar sangat la tu dapat berdiri. Sekarang ni abahnya dah jumpa satu teknik nak berdirikan Aidi dengan seronoknya. Tak payah beli walker dah macam ni. Eh tapi macam ada berkenan kat satu walker sweet cherry ni. Rege RM129 sajork. Kejap nak kejap tak nak. Tak paham!

Boleh bermain sendiri. Letak je Aidi atas tikar/tilam..bagi sebakul toys dia, pandailah dia main sendiri. Tapi biasanya Aidi lebih berminat pada bakul toys banding dengan toys itu sendiri. Sekali lagi mama tak paham. Hehe.

Eh banyak dah aku taip ni. Cukuplah tu. Kalau nak cerita pasal Aidi sampai esok pun tak habis taip.

Happy Monthly Birthday prince mama.

Semoga membesar dengan sehat bagaikan johan.


From mama with love.




Aidi..ketika entri ini ditaip.

Thursday, May 10, 2012

Jangan Pukul Aidi Hokey?

Semalam kecoh satu Malaysia dengan video pompuan pukul baby tu. Pastu keluarlah macam-macam versi ceritanya sampai pihak PDRM pun kena masuk port sekali nak bagi reda amarah rakyat Malaysia. Termasuk aku. Oiii bercucuran air mata tahu aku nengok video tu. Nasib baik time tengok tu dalam bilik disiplin takde orang lain, kalau tak malu i. Huhu.

Balik sekolah terus laju-laju pergi amik Aidi kat rumah Mak Long dia. Hajat hati nak terus peluk cium Aidi ketat-ketat sebab sedih tengok video tu tak hilang lagi. Sekali dua-dua anak buah aku tu yang paling laju duduk atas riba aku ni ha. Sorang duduk kat atas peha kiri, sorang peha kanan. Pastu masing-masing berebut nak cium pipi Mak Lang depa ni.

Aidi??

Aidi adalah sangat kasihan. Hok hek hok hek dia terkapai-kapai mintak aku dukung. Alahaii..susah jugak bila jadi Mak Lang kegemaran ni. Sampai nak pegang anak sendiri pun takde chance. Hehe.

Bila dah balik rumah baru dapat kelek Aidi puas-puas. Terus rasa sayu je hati tengok muka Aidi. Tak terbayang kalau Aidi kena pukul macma baby dalam video tu. Ish mintak dijauhkan.




Mama and abah akan jaga and lindung Aidi lebih dari nyawa kami sendiri. Aidi kena ingat yang mama dan abah sayang Aidi sampai infiniti. Walaupun mama pernah je babap punggung Aidi sebab Aidi selalu sangat mengiring-ngiring bila nak pakai pampers...tapi mama babap tak sakit pun kan? Ala - ala manja gitu. Haha.


Sayang Aidi sangat-sangat.


Budak tu makin bijak keletah sekarang. Suka kalau diagah, terbahak-bahak dia ketawa.

Makin mengada pun iye jugak. Pantang mama hilang dari mata....mulalah memanggil.

Kalau nampak mama dah siap-siap pakai baju cantik, bertudung semua siap..dia gedik dulu nak mintak dukung. Nak ikut lettew. Aidi..aidi.


Harapnya..sepanjang Aidi membesar, janganlah ada orang yang pukul dera Aidi. Amukan pocong aku nanti.

Aku pun nak kena peringat sama..jangan ringan je tangan nak babap bontot Aidi.

Mentang-mentanglah cikgu disiplin.

Tuesday, May 8, 2012

Say No To Walker. Say Yes To Mamam.=)




Hai!

1st of all, nak ucap thanks pada semua yang drop komen and opinion tentang penggunaan walker dalam entri yang lepas. Jujurnya aku masih lagi belum buat keputusan rasmi tentang nak guna walker ke tak. Adehlah..fening!

Tapi yang pastinya aku dah bagi bunyi-bunyi kat Mak Long Aidi yang aku tak berani nak bagi Aidi duduk dalam walker yang harga murah-murah tu. Eh bukan sebab aku feeling orang kaya nak beli semua yang mahal jek, oh tak lah. Aku ni makan pun selalunya megi je kat rumah ni. Haha. Aku takmau belikan walker murah-murah tu sebab aku risau keselamatan Aidi. Itu je.

Positifnya, Mak Long Aidi kata Aidi ni takdelah meragam sangat. Dia masih boleh diletak baring bergolek-golek atas lantai. Just golek-golek sebab aku tak dibenarkan bawa sebarang toys untuk Aidi main. Mak Long Aidi takut anak-anak dia yang sakan main nanti, bukannya Aidi. Hurmm...bagi aku takde salah pun share toys kan? Cousin je pun..Tapi dah tak dibenarkan, aku nak kata apa? Hehe.

Jadi kesimpulannya macam 90% aku tak akan beli walker.


Kalau aku ada duit lebih bulan depan, Insyaallah aku akan pertimbangkan untuk belikan Aidi ini.



Baby jumperoo!!




Sebagai ganti walker. Aku rasa jumperoo ni much better dan harga juga much bigger. Haha. Dalam jumperoo ni baby still boleh beraktiviti denga segala mak nenek toys keliling dia and boleh belajar jumping kat dalam tu. Benda ni just statik kat situ, so baby tak boleh bergerak ke mana-mana apalagi nak belajar berjalan. Jadi selamat.


Kalau tak dapat jumperoo..dalam belikan ini pun best jugak.

Tapi rege pun boleh tahan mahal jugak. Adess!

Baby's Activities Center!




Geram pulak aku tengok. Rasa macam aku yang nak masuk duduk main dalam tu. Boleh? Haha.

Benda ni pun tak boleh bergerak macam walker. Habis kuat pun kerusi tu boleh bergerak pusing keliling meja bulat tu jek. Jadi selamat jugak.

Tapi itulah...harga semuanya mak datok!!

Nak pakainya beberapa bulan je pun.

Tengoklah...mama tak janji ye Aidi. =)

Aku rasa walker ke jumperoo ke jumpsuit ke jumping ke jampi ke semua tu tak penting sangat buat masa ni. Yang pentingnya...Aidi dah nak enter 5 months. Lagi sebulan dah boleh bagi makan. Yeay!!

Aku punya plan...nak bagi Aidi makan masa cuti sekolah nanti. Tapi masa tu Aidi baru 5 bulan setengah. Ah, kira cincai je lah. =)

Bukan apa..kalau aku try bagi Aidi makan masa cuti sekolah, maknanya aku ada banyak masa nak masak food Aidi, nak pantau makanan apa dia suka, mana tak suka, mana yang sesuai mana tak. So bila dah habis cuti nanti aku dah terer dah. Senang aku nak buat bekal untuk Aidi bawak pergi rumah Mak Long dia.




Sekarang pun ligat mencari info tentang solid food.

Pun dah pandai keluar masuk kedai letrik nak survey harga blender baru. Hehe.

Tapi memang, sebelum bagi Aidi makan, aku kena beli blender baru, kukus *dapat kukus letrik lagi best*, set pisau, papan pemotong, ect semua baru khas untuk Aidi. Konon tak nak bagi Aidi makan pastu ada rasa cabai kering dalam tu. Haha.

Eh, sesiapa ada resepi solid food yang best bolehlah share kan?

Tenkiu sayang!!




Sunday, May 6, 2012

Walker..Perlu Atau Tidak?



Aku ni asiklah ada dilema je tentang penjagaan baby. Almaklumlah..ibu baru. Huhu. Kali ni dilema tentang penggunaan WALKER.


Yep, walker.


Kalau ikutkan aku dan incik suami, walker memang takde dalam senarai kami. Memang tak pernah rancang pun nak beli walker untuk Aidi. Tapi bila Mak Long Aidi *pengasuh Aidi* dah mula bukak topik tentang baby walker.....aku mulalah dalam dilema.

Dia bagi hujah-hujah begini nak tarik aku supaya belikan Aidi walker.

1. Anak dia yang sulung masa umur baya-baya Aidi ni dia dah letak dalam walker and boleh berjalan masa umur 7 bulan. Sebab berlatih dalam walker katanya.

2. Kalau Aidi duduk dalam walker, senang sikit dia nak buat keje sebab baby biasanya akan ralit bila duduk dalam kereta kecil dia tu.

3. Beli walker yang murah-murah je sudahlah..yang rege RM50 ke camtu. Jangan beli yang mahal-mahal yang cantik-cantik sebab dia takut nanti anak-anak dia yang jahanamkan walker Aidi.


Hujah yang ketiga tu memang scary kan? Haha.


Aku nagku sikit sebanyak aku terpengaruh jugak. Kalau aku tak terpengaruh, takdenya aku gigih pergi survey walker-walker ni. Tak cukup survey keluar masuk kedai, aku survey online pulak. Separuh hati macm kata..ok fine, aku beli je lah walker untuk Aidi. Kesian jugak kat Mak Long Aidi kalau susah nak buat kerja sebab asik nak kena jaga Aidi je.

Tapi...hasil surveyan *mak ai bahasa* aku semuanya macam negatif jek.

1. Keluar masuk kedai survey walker..tapi harga mak datok!!!! Yang elok yang kukuh yang cantik yang nampak secure semunya harga above two hundred. Ko mampu?? Aku tak..haha.





Walker ni aku jumpa kat Parkson harganya RM300 ++.



2. Mak Long Aidi ada suggest satu kedai ni ada jual walker murah. Rege RM50 macam tu. Maka kami laki bini gigihlah pergi cari. Jumpa. Harga dalam RM70 lebih. Oklah mampu beli. Tapi................terus reject bila tengok kondisi walker tu. Besi tak kukuh. Sekali sentap je boleh lurut ke bawah. Ringan ya amat. Tak terbayang kalau Aidi 'drive' kereta dia laju-laju macam feeling bawak ferrari pastu tak reti macam mana nak brek. Hoh ngeri.


3. Bila aku baca artikel-artikel tentang penggunaan walker, takde satu pun yang menyokong penggunaan walker ni. Ramai yang cadang untuk biarkan baby belajar berjalan ikut fitrah manusia yang semulajadi. Tambah lagi banyak kes-kes buruk yang disebabkan oleh walker ni. Lagi berdabel aku dalam dilema.


Susah sebenarnya bila kita tak mampu nak jaga anak kita sendiri 24/7. Bila kita mengharapkan bantuan orang lain untuk mengasuh anak kita, nak tak nak kita kena bertolak ansur jugak dengan sang pengasuh. Memang kita bayar dia tiap bulan, tapi besar sangat ke duit kita tu kan banding dengan jasa dia jaga anak kita macam anak sendiri.


Jadi semalam aku duduk bincang elok-elok dengan incik suami. Macam mana nak buat ni. Dilema dilema dilema.


Suami kata..tunggulah dulu. Sekurang-kurangnya tunggu sampai Aidi boleh duduk dengan sendiri, then baru kita fikir semula sama ada nak beli ke tidak walker ni.


Sekarang ni kat rumah Mak Long Aidi, ada sorang baby yang dia asuh pun dah ada walker. Baru lagi parents nya beli. Tapi baby tu dah 7 bulan, dah boleh duduk sendiri. Oklah. Beside mak ayah baby tu pun ok je anak dia duduk dalam walker, so kira ok lah kan.

Masalahnya..depan mata kepala aku sendiri aku nampak...baby Widad duduk dalam walker dia. Then anak buah aku yang sulung tu tolak walker Widad dari belakang macam style kita tolak troli tu..punya laju.


Ngeri aku tengok.

Bila aku tegur dan suruh dia stop tolak macam tu. Budak kecik tu boleh jawab apa kau tau?

"Biarlah amsyar tolak.. Laju sikit. Baby ni jalan pelan sangat."


Adeh!! Migrain Mak Lang..Amsyar oii!








Friday, May 4, 2012

Aidi's 1st Books


Ting tong..*bunyi bell biarpun rumah takde door bell pun.haha*

Aidi's first books dah sampai!!






3 buah terus mama beli. Saja..konon anak cikgu mesti kena banyak baca buku. Pastu jap gi abah pulak cakap, kalau anak tentera Aidi mesti pandai pegang M16. Miahaha!!

Lepas dah kenyang minum susu, masa untuk godek-godek books. Yeay time!!




Renyuk kau.

Nasib baik kain. Kalau kertas memang rabak dah tu.

Yang ni bukanlah macam buku sangat, tapi lebih kepada playmat. Tapi bila dilipat 4, jadilah macam buku. Kira 2 in 1 la. 




Haipp!! Apa hilang fokus ni?

Kamon kamon...baca buku. Haha.





Ini pun 2 in 1 jugak. Puppet dan book. Boleh jugak jadi bantal busuk buat peluk-peluk time tido. Mama kamu ni penjimat orangnya Aidi...semua pun nak beli yang 2 in 1 la, 3 in 1 la.


Satu lagi buku tajuknya "Where's Elmo?" . Peek A Boo Book. Best jugak sebab gambar-gambar dalam buku tu boleh bukak-bukak. Mesti baby suka. Gambar takde. Lupa nak snap.

Tadi sempatlah aku bacakan buku untuk Aidi. Dia duduk di riba, aku baca. 

1st impression Aidi??

Kehairanan.

Benda apakah yang mama beli ni?

Bukuuuuu nak oii! Buku..buku..book. Buku is book. Book is buku.

Reti?

Haha. Gila!




Note: Buku-buku ni aku beli di Husna Lil Shop.

Thursday, May 3, 2012

Aidi Dan Pyjamas Baru



Baru-baru ni kan aku ada memekik kat belog ni tanya pendapat kamu-kamu tentang pyjama untuk baby. Ingat tak? Sebab apa? Sebab aku meroyan nak beli pyjama untuk Aidi. Beli tak reti nak sikit-sikit pulak tu, kalau boleh nak beli 5 pasang sekaligus. Tamak haloba!

Eh sebenarnya bukan tamak, tapi nak jimat. Kalau beli sepasang..harga dalam RM25 - RM28 camtu. Tapi kalau beli 5 pasang atau lebih, boleh dapat harga RM20 sepasang. Jimat kan? Jimat duit postage lagi siap.

Jadi pulunlah pilih-pilih design cecantik untuk Aidi.

Cukup 5.

Sebelum confirm order..entah macam mana entah, aku terjumpa Gap Pyjamas ni kat supermarket kat Labuan ni. Tapi tak banyak design. Untuk boy ada 1 design jek, itu pun gambar muka monyet. Sedih pulak tengok Aidi pakai baju gambar muka monyet besar kat dada dia. Haha. Harga takdelah jauh beza..RM24.90 gitu. Aku apa lagi, laju-laju cari size 18-24 bulan untuk tengok cutting baju tu camne. Ramai kata baju ni cutting ni kecik, kalau nak beli kena beli 1 atau 2 size bigger dari size sebenar baby. Tapi dah size 18-24 yang paling kecik, jadi itu je lah pilihan yang ada. Aidi baru 4 bulan setengah..macam scary pulak kalau bagi pakai baju size 2 3 tahun. Haha.

Jumpa size 18-24.

Baju memang kecik. Confirm Aidi muat. Budak tu perut je membulat macam apa dah.

Tapi seluar....memang kecik. Tapi labuhhhhhhh.

Ish labuh la bagi aku.

Aku dah terbayang-bayang Aidi pakai seluar labuh sampai hujung seluar tu meliuk-liuk di tiup angin gitu. Metafora sangat.

Jadi daripada aku beli baju sampai 5 pasang pastu semua pun kena simpan sampai kaki Aidi panjang...buat apa kan? Baik aku beli satu dulu. Pastu teringat kat anak buah yang dua orang tu. Diorang dah besar, 4 dengan 2 tahun..so takde masalah dengan size. Aku amik size  6 dengan 4 tahun untuk depa. So semua dapat sorang sepasang je. Adil la kan.

Tokey kedai pun kata beli 3 helai pun harga tetap RM20 jugak sepasang. Postage ke Labuan RM9. Kira ok lah. Aku confirm order, and click click bayar.


Kejap tadi abang poslaju ketuk pintu rumah.

Baju dah sampai!!!

Padahal baru semalam pos. Pantas kan?

Aidi time tu tengah mamai-mamai nak tido. Peduli apa aku..aku bukak bungkusan poslaju tu dengan rakusnya..pastu bukak baju Aidi dengan lajunya, terus pakaikan Aidi baju baru. Nak fitting katakan.

Aidi buat muka redha je mama dia tukarkan baju tentiba. 

Lepas dah pakai baju baru..aku tepuk-tepuk bonto Aidi, bagi dia peluk da da dia..tak lama terus tido.





Kalau tido je tak pe jugak. Ini siap pakej tido dalam senyuman siap.





Suka lettew dapat baju baru.







Note: Aku beli baju ni di Maya Kids & Baby World.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...