MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Saturday, August 14, 2010

TAK SANGKA ADA 2nd HONEYMOON

Ini adalah entri tentang pahit manis maung aku di Pulau Labuan.



9 Ogos 2010

Sepanjang malam aku mengalami sindrom susah nak tidur. Pusing ke kanan....mata kedip-kedip. Bergolek ke kiri....mata terkebil-kebil. Puas dah suruh mata tidur, siap berangan bagai-bagai dah. Tapi haih!!!


Excited mungkin. *terima aje lah alasan aku tu*


10 Ogos 2010

Inilah harinya.

Aku bangun seawal jam 5 pagi. Fuh serupa nak bangun sahur dah. Tapi incik suami punya pasal aku gagahkan jugak bangun awal pagi, mandi air sejuk gedi, dan tanpa breakfast terus zuuupppp ke LCCT.

Flight pukul 7.50 pagi okey.

Sampai LCCT pukul 6.10 pagi camtu. Masih awal. Dengan langkah perasan diva *motip?* terus ke kaunter check-in. Sekaliiiiii.....tu dia.......kemain panjang lagi lane Q untuk ke Labuan. Air Asia bukak dua lane, dua-dua pun dah serupa ular sawa. Panjanggggg.....dah tu sorang-sorang luggage tak nak kalah. Beg roda saiz XXL dua tiga bijik, tambah lagi kotak-kotak berbalut yang saiz boleh masuk budak kecik dalam tuh. Hadoi!!


Aku ingat kaunter ke Labuan la paling tak glamer skali, rupanya meleset. Huh!

Aku pun tawakal je la beratur dengan orang-orang ramai gitu. Terasa kerdilnya diri bila takde luggage godang-godang macam mereka. Aku cuma bawak satu luggage sederhana and hand bag sajork.*kata lusa nak balik dah kan*


Sudahnya pukul 6.50 pagi baru aku dapat boarding pass. Lenguh! Ada masa lagi 15 minit sebelum boarding, jadi aku jalan laju-laju ke Mc D untuk sarap dulu. Sangat heaven rasanya dapat pekena Mc Muffin. Mahu kenyang sampai ke petang ni. Hehe..


7.50 pagi.....masa untuk terbang. Yeay!!



aku dapat seat tepi tingkap, maka sempat la snap gambar ini. Indah kan? Rasa macam gula-gula kapas jek awan-awan tu. Subhanallah.


10.20 pagi....selamat tiba ke Pulau Labuan. Huhu..berdebar pulak jantung bila nak jumpa dengan incik suami. Apakah??

Tapi memang indah betul bila dapat tengok wajah incik suami. Gila rindu mendendam menggila. Hahaha.

Incik suami datang naik motor jek. Yang aku pulak datang siap bawak luggage kotak, makanya aku kena ke hotel naik teksi. Incik suami yang deal dengan abang teksi tu. Jadi aku naik teksi, incik suami follow dari belakang. Aku memang tak tahu apa-apa, kalau kata abang teksi tu bawak aku lari memang sia-sia je la. Huhu.


Aku sampai ke Hotel Pantai View.*bukan Pantai Hospital yek kawan-kawan..dushh!*


Pemandangan dalam bilik. Biasa sajork hotel ni. Nama pun hotel bajet *bajet-bajet pun terbang gak duit RM190 untuk 2 malam.Huh*


Incik suami tetiba call kata beliau terpaksa patah balik ke tempat kerja sebab ada emergency call. Aku disuruhnya check in dulu and berehat la kat bilik dulu.

Ceh!

Tipu!

Sebelum ni kata 10hb off day. Ni tetiba kena keje pulak. Gorammm makkk!! Itu yang muncul entri tak puas hati tu. Dah baca?? *klik sini untuk baca. Nak baca sekali lagi pun klik sini jugak*


Bengang!

Tapi bengang-bengang pun tetap ada mood untuk berposing mosing sendirian dalam bilik. Haha






Sejam kemudian...

Incik suami call kata beliau on the way ke hotel.

Yaribba!!

Tapi dalam hati neves bukan main. Siap kemas-kemas bilik *padahal baru je masuk sejam yang lepas*, siap masak air konon-konon nak bancuh air teh o kegemaran suami. Owhh...eksaited sungguh.


Owh lupa..kaki aku melecet angkara pakai kasut baru.*nak kena buat entri kasut baru pulak ke.haha LEMPANG!!* Jadi sempat pesan kat incik suami supaya belikan plaster. Plaster kat Labuan comel bangat. Sampai teruja nak snap gambar. Haha Jakun.


Oke..ke okey? ke okek? Haha



Kemudian hari-hari dihabiskan begitu saja.Tak payah story la ek yang itu. Haha *malu*



11 Ogos 2010

Omaigod! Hari ni mula berpuasa. Mula la tak tentu arah pikirkan menu sahur. Bila suruh incik suami beli makanan kat kedai mamak bawah hotel, hmmm....harammm. Beliau lagi sorga godek-godek internet guna lappy aku. Mentang-mentang ada WI-FI. Bini dah kebulur pun dia buat tak tahu. Caitt!


Sudahnya kami sahur megi jek. Itu pun nasib baik aku ada bawak stok megi dari KL. Aku ada bawak rendang daging and roti jugak tapi dua makanan tu awal-awal dah licinn kena sapu dek incik suami. Maka confirm, sahur kami yang pertama sebagai suami isteri adalah MAGGI......Sudu takde, dah tanya housekeeping pun mereka kata mereka takde sudu dalam simpanan. Apakah?? Jadi makan tak guna sudu tapi guna penutup tupperware. Gila tak senonoh!


Bila siang aku ajak incik suami jenjalan. Itu pun liat nau. Tapi takde apa pun kat Bandar Labuan ni. Macam pekan lama jek. Kau jangan haraplah nak jumpa mall bagak-bagak ala-ala Sogo ke Mid Valley ke kat sini. Memang takde la. Panggung wayang pun takde. Tapi kalabul malami banyaklah. *Hey..apa itu kalabul malami lah??? Itu KELAB MALAM LAH*

Aku sempat ke Bazaar Labuan. Tempat jual baju-baju t.shirt yang sesuai nak dibawak balik sebagai cenderahati. Tapi takde selai pun aku beli. Huhu.

Aku sempat jugak kuar masuk dua tiga kedai duty free. Mencari apa lagi kalau bukan coklat. Tapi aku agak keciwak bila tengok harga coklat kat Labuan mahal beberapa hengget banding dengan kat Langkawi. Memang padanlah pun kan..Kos nak bawak ke Labuan nun pun kena la kira sekali kan? Tapi apapun masih jauh lebih murah berbanding dengan harga kat KL. Itu pasti.


Antara coklat yang sempat aku buat perbandingan harga:


Ferrero Rocher (sekotak ada 30 biji)
RM19.90 (Langkawi)
RM25.00 (Labuan)


Kisses (375 gram)
RM12.90 (Langkawi)
RM15.00 (Labuan)


M&M (300++ gram)
RM13.90 (Langkawi)
RM19.90(Labuan)

Kinder Bueno (pax of 3)
RM7.50 (Langkawi)
RM7.90 (Labuan)


Daim
RM16.80 (Langkawi)
RM13.50 (Labuan)


Hmmm..itu je la harga yang sempat aku survey. Oleh sebab harga coklat kat Labuan mahal sikit, maka takdelah aku borong menggila. Tambahan lagi duit pun sipi-sipi je tinggal. Jadi beli ala kadar dah la. Jangan tak beli langsung orang kata. Huhu.


Lepas dah puas round-round bandar Labuan *kami round town naik bas no. 11. JALAN KAKI SUDA...*, incik suami bawak aku ke restoran makanan laut yang glamer kat Labuan tu.




Tengok signboard memang aku rasa gerun nak masuk. Ni restoran halal ke tidak nih?


Tapi bila jenguk-jenguk dalam nampak ramai pekerja Islam, siap bertudung lagi maka aku pun berani. Dan ternyata ini memang restoran halal. Sila jangan takut.


Mahu makan apa deh berbuka hari ni? Hehe..kuasa veto untuk memilih lauk diberikan pada aku. Suka!


Muka incik suami yang kelaparan menugguh waktu berbuka. Kat Labuan berbuka pukul 6.30 petang. Memang sorga.



Uii..lauk dah sampai dah. Pandang tepi pandang tepi..nanti terliur. Huhu.



Menghayati memandangan indah. Ceh! Padahal dok tengok bila la matahari tu nak terbenam. Sebabnya bila matahari terbenam, aku boleh ngapp semua makanan yang ada depan mata tu. Huhu




Menu kami untuk berbuka puasa pertama kali sebagai suami isteri adalah ini.
.
.
.
.
.
.



Gila tamak laki bini ni. Order tak beragak. Haha. Kata puasa..nafsu nak meng order tu memang membesar bagai johan. Tapi kamu tahu tak, makanan laut kat Labuan ni memang morah!

Nasi putih 2 pinggan
Tomyam campur
Telur dadar
Kailan ikan masin
Ayam masak halia
Ikan merah masak tiga rasa
Sotong goreng tepung
Buah potong (free)
Kurma (free)
Fresh oren
Teh o ais limau
Mineral water
Teh o panas (free)

*tu diaaa..list makanan pun panjang kemain*


Harga??


RM47.70!

Bagi aku murah dah tu. Sebab makanannya banyak. Kami makan pun tak habis. Banyak berlebih. Nak tapau bawak balik hotel segan la pulak. Huhu.



Tengok, kan betul makan tak habis. Nasik pun dok ada suku lagi dalam pinggan. Pembaziran sungguh. Ishh.


Bila dah kenyang, apalagi, balik la kami laki bini ke hotel. Membongkang. Haha.

Takdelah. Malam yang kedua kat Labuan ni aku dah mula rasa sedih-sedih dah, Yelah, esok nak balik KL dah. Uhuk uhuk..


Incik suami pun dah kena kerja esoknya setelah bercuti bercanda ria dengan isteri tercinta selama dua hari. Maka aku kena siapkan baju kerja beliau. Hmm..tak perlu iron sebab kainnya bukan jenis berkedut seribu. Apalagi berkedut dua tiga ribu. Jadi just gantung molek-molek jek macam ni.



Yang meriah sebelah sana tu adalah baju aku yang telah aku popularkan dalam entri lepas. Kata baju baru, harus la dipakai berulang kali sampai lusuh, pastu kita beli baju baru lagi. Haha.

Uniform incik suami ni dah macam uniform polis. Err..sebenarnya beliau memang polis pun, polis tentera atau nama saintifiknya Provos. Polis....hmmm kerja berkawal je 24 jam. Dah macam pak guard pun ada aku tengok. Huhu.

Jadi malam itu aku habiskan dengan incik suami tercinta. Menonton movie. Tak cukup menonton kat TV, kami cari movie online pulak. Sudahnya mata kiri tengok TV, mata kanan tengok lappy. Haha!

Bila penat....tido.


12 Ogos 2010

Bangun awal pagi temankan incik suami bersiap ke tempat kerja.

Mood sedih.

Rasa nak nangis.

Sob sob sob...


Tak sabar tunggu 3 minggu lagi. Beliau pasti akan pulang. Insyaallah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Miss him so much

13 comments:

  1. sronoknye dpt bersama hubby..w'pn kejap tp bermakna kn..tp sungguh jeles tang makan tu..wow murah!

    ReplyDelete
  2. murah nyee cikkkkk!!!! makan seafud kat sanaaaaa

    ReplyDelete
  3. Zielala & Elya..memang heaven kalo bab makan seafood kat sana..Morahh!

    Jom ke Labuan!hehe

    ReplyDelete
  4. Salam yong,i m ur silent reader... nice blog+lucu...heheheh
    ain pon PJJ gak ngan hubby sob sob sob...senasib la kite ya...

    ReplyDelete
  5. Hai anony aka Ain..thanks sudi baca belog ini.huhu..

    Ain pun PJJ ek? Suami katne? Tapi memang menguji kesabaran kan PJJ ni..merindu gila bayang je slalu..haha

    ReplyDelete
  6. yup PJJ,hubby kt ganu,keja polis gak..ain plak kt Putrajaya...doket jer...tp 2 minggu skali br jumpe...skrg pose lg la parah tingat kt hubby...huhuhu
    ermmm tapi Yong lagi jauh kan heheheh

    ReplyDelete
  7. A'ah..saya ni kira jauh jugak la..kena seberang laut china selatan bagai baru dpt jumpa.huhu..

    Tapi takpela, mgkn ada hikmahnya. Suami Ain kat ganu kira okey la jugak kan. Agak-agak jauh boleh jumpa tengah-tengah..Kuantan ke kan?

    Sabarlah...jauh-jauh ni kdg best jugak. Hari-hari pun merindu dendam.haha

    ReplyDelete
  8. waa sonoknye dapat jumpe...
    my other half pon kat sana..
    mcmana la kalo da kawen...hiks
    bole tanye pengalaman Pn.yong nant..

    ReplyDelete
  9. Hai Dyn...Sama ek kita? Huhu..boleh je nak share pengalaman. Mana tau esok lusa kita berjiran kat Labuan nun. Huhu.

    ReplyDelete
  10. aii yong..saya pon ur silent reader..nice entry..lucu n interesting skali..
    saya pon PJJ gak saya Putrajaya-hubby kat jhr..may be kita leh wat kelab PJJ..heehee!leh share pngalaman or tips utk overcome masalah rindu gila bayang..(nsb baik da halal, kn)
    msT syok dapat sahur n bukak posa ngan suami..huuhuu!

    ReplyDelete
  11. Hai Dyah..thanks sudi baca blog ni. Hehe..

    Bgs jugak tu kita wat Kelab PJJ...Bila bosan-bosan kita boleh ramai-ramai P JJ (Jaya Jusco) soping!

    Haha.

    ReplyDelete
  12. cadangan yong jumpa di kuantan akan dipertimbangkan hehehe
    ermm yela...nnt wat kelab PJJ ek n kita lantik pn yong jd chairman hehehe.. mesti gempak abis...

    ReplyDelete
  13. Omaigod! Menjadi chairman?? Hohoho..mau kedaung la kelab kalau camtu.haha.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...