MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, November 12, 2012

Aidi 11 Bulan.


11 bulan dah Aidi hari ni.

Syukur Ya Allah.

Sebulan lagi Aidi betul-betul akan turns 1. Bukan olok-olok punya. Tak sabar pulak rasa.

So apa perkembangan Aidi setakat ni?

Dia dah boleh melangkah 4 5 langkah ke depan. Tapi masih perlukan galakan. Kalau kita tak encourage, memang tak la dia nak menapak. Aku kena letak dia berdiri lebih kurang sekaki depan aku..then sorak-sorak sikit ajak dia melangkah...then baru dia akan step forward. Kenkadang tu dia main terkam je mama dia. Hahaha. Berat kaki budak ni.


Aku perasan Aidi kerap jugak buat cubaan untuk bangun berdiri tanpa berpaut pada apa-apa. Selalu kalau dia nak berdiri, dia akan paut pada sofa ke, kabinet ke apa ke untuk berdiri...tapi kebelakangan ni aku nampak dia ada buat cubaan berani..bangun berdiri sendiri. Tapi sumpah lawak rupa dia. Macam opah-opah yang tak larat nak bangun tu. Nak bangun kena letak tapak tangan kat lantai sambil angkat bontot dulu. Eh apa je lah aku punya ayat ni. Nantilah aku amik gambar, tunjuk. Haha.


Kalau berdiri sendiri memang Aidi terer dah. Lama jugak dia boleh berdiri. Lagi-lagi kalau dia memang tengah ralit tengok TV ke apa ke..memang dia akan berdiri lama-lama sampailah iklan. Baru dia rasa penat nak duduk. Heh.


Ini paling latest. Genap umur dia 11 bulan, Aidi dah mula tunjuk satu lagi skil baru.

PANJAT SOFA.

Pheww!!

Aku memang tak sangka ni. Siang tadi, aku ke dapur kejap bancuh susu Aidi. Budak tu ada je duduk atas lantai tengok TV. Sekali bila aku ke depan nak bagi Aidi susu......tu diaaaaaa. Dah berdiri atas sofa dah budak tu. Bila masa dia manjat, macam mana dia naik, aku pun tak tau.


Aku bawak dia turun, then aku cakap..


"Aidi..tunjuk kat mama macam mana Aidi panjat sofa tadi?"


Dia tunjuk kauuu!!

1 2 3. Dah sampai atas sofa dah.

Lucu pulak rasanya. Paham pulak dia mama dia suruh buat apa. Haha.

Bahaya dah ni. Budak ni biasa dia pandai panjat jek, turun tak pandai. Kang ada jugak yang turun kepala dulu nanti. Huhu.


Apa lagi pandai budak ni...pandai bye bye dah dia. Tapi salam tetap belum reti.

Makan.....dia dah pandai tunjuk signal "enough mama". Macam mana?? Bila dia dah start luah-luah makanan, main-main makanan, ha itu maknanya "enough mama". Kalau kau suap jugak..memang dia tetap akan nganga bukak mulut..tapi kendian dia main je makanan tu. So better stop walapun dia akan meraung macam tak makan seminggu. Huhu.

Aidi dah mula guna training cup untuk minum air masak. Aku beli brand Tommee Tippee. Tapi ya hampun....dia minum memang minum. Tapi kendian dia buat mandi pulak. Habis lencun baju kalau bagi dia minum air masak. Bagi minum guna botol susu lagi senang aku rasa. Mujur rumah pakai tikar evamatic je, senang nak lap. Kalau pakai karpet berbulu-bulu...nanges!!


Aku noticed..Aidi kuat tido. Ini ikut gen aku ni. Haha.

Dia bangun pagi average pukul 6.30 pagi. Antara jam 9 atau 10 dia akan tido balik sampai tengah hari. Jap lagi pukul 4 atau 5 dia akan tido lagi sampai nak maghrib. Malam dia tido average pukul 10 malam. Kadang lepas Isyak dia dah kedaung dah. Siang tadi aku dengan Aidi tido berdua kemain lama. Dari jam 10 pagi sampai 2 petang. Phewww!!


Yang negtif pulak tentang Aidi ni....*ehhhh adaaa..*

Fobia orang lap hingus dia. Tak paham.

Suka buat cubaan nak jatuhkan dekoder astro. Banyak kali dah sebenarnya dia berjaya jatuhnya. Huhu.

Sangat suka kutip apa saja benda yang ada atas lantai dan masuk dalam mulut. Apa sahaja okey? Kalau dia nampak semut lalu...semut tu pun dia akan cuba kutip dan makan. Haha.

Masih suka masukkan semua benda dalam mulut. Tu motor besar hadiah hari jadi dia tu pun dia cuba masukkan dalam mulut. Tapi sebab motor tu besar, dia cuma boleh hisap-hisap jek. Hisap tayar..hisap stereng, hisap seat. Memang tak paham.

Tak boleh tengok mama dia pakai tudung. Nak keluar jenjalan katanya. So kalau nak bersiap keluar, make sure aku pakai tudung lassstttttt sekali. Kiranya kalau boleh boleh, pakai tudung dan terus chow. Kalau kau gedik nak pakai tudung awal, then baru nak siapkan anak, baru nak kemas beg dia, nak bancuh susu dia, nak tutup tingkap, tv apa semua bla bla bla...merasalah kau buat semua tu sambil dengar Aidi merengek mintak dukung Takut kena tinggal kekdahnya. Haha.


Eh banyaknya taip kali ni.

Mentang-mentang cuti. Haha.

Sebulan lagi Aidi nak setahun.

Yeayyy!!

Membesar bagai johan ye sayang!!

1 comment:

  1. yaaa tu dia...alahai... comel2... mane picnya?

    eh date dia lahir sama dgn aisya, beza bulan je.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...