MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, September 7, 2010

MAK KITE KATA...............

Dulu mak pernah kata.....

Yang selama 9 bulan aku dalam kandungan mak, beliau pikirkan aku ni baby boy. Dulu-dulu belum ada scan-scan ni, maka bergantung harap pada petua orang tua-tua jek macam mak bidan. Mak bidan dah bagitahu mak dah yang baby dalam perut tu baby girl tapi mak tak percaya. Arwah pah aku pun tahu yang cucunya ni perempuan, tapi arwah pah diam jek sebab tak nak kecikkan hati mak yang teruja lebey nak sambut anak lelaki. Cukup hari, aku jengah bumi....taraa!!! Im girl! Mak langsung terkesima.


Nasib beliau masih percaya aku ni anak beliau. Bukan baby tertukar. Huhu

Paling tak boleh blah..

Nama aku dalam perut adalah Wan Mohd Farid okey?



Mak pernah kata.....

Aku lepas-lepas je lahir kena demam kuning. Tapi tak teruk sangat lah. Tapi dalam tak teruk pun tetap kena jemur bawah matahari sambil pakai spek mata hitam.

Aku pulak pikir...apa tak kejam sangat ke jemur baby bawah matahari panas terik tu? Ke camne kekdah jemurannya? Ada macam jemur baju kat ampai ke apa?


Mak pernah kata....

Aku dulu bila dapat je mulut *boleh bercakap* memang pot pet pot pet. Ada saja benda aku nak ngomel. Soalan kemain banyak nak tanya. Paling aku ingat tiap kali nak balik kampung, setiap 1 km aku akan tanya kat mak abah...


"jauh lagi ke abah, mak?"

Setiap 1 km kau! Pikirlah sendiri bape kali aku bertanya dan berapa kali pulak mak abah kena menjawab. Kalau kau, ada rasa nak lempang tak sedas dua??


Mak pernah citer kat aku....

Aku masa baby dulu langsung tak merangkak. Aku bermula dengan baring, meniarap, duduk, passtu tau-tau je aku dah boleh berdiri.

Hahaha..Ajaib kan?

Tau tak kenapa aku tak merangkak??


Sebab vontot i berat!


Mak pernah kata....

Aku memang la takde cantik macam kanak-kanak lain. Badan montel, kulit legam, pendek lagi...memang tak menang la dari segi itu. Tapi mak banyak kali kata aku ni manis.

Hohohoho!!

Mak kata lagi senyuman aku menawan. ngeh ngeh ngeh..


Mak kata lagi....

Dulu masa aku sekolah-sekolah, mak selalu call sekolah senyap-senyap. Aku memang tak pernah tahu. Lepas dah abis sekolah baru aku tahu. Oooo..rupanya-rupanya mak meyiasat aktiviti aku dan adik-adik kat sekolah dulu-dulu.

Nasib baik perangai aku baik..pandai pulak lagi. Hahaha!!


Ni last mak kata...

Baru tadi mak kata..........


Kalau nak pakai duit.. cakap.


Hehehe...itu yang den nak dongar tu.

4 comments:

  1. salam..hai awk, sblm nie sy slalu bace blog awk smpai la skang..sy bru b'jinak2 dlm dunia blog nie even blog sy tu dh lame d'wujudkn...kui3..nway salam perkenalan....=)

    ReplyDelete
  2. mak sy plak kata sy ni sgt nakal dan mulut bising mcm murai hehehe~~

    tp bab yg demam kuning tu wan, dlu sy pn penah pk cmne nk jemur, rupanya ibu or sesapa akan dukung baby tu di cahaya matahari supaya baby tu dapat khasiat vitamin D yang secukupnya untuk baby itu...

    sambung balik, dh tua ni pun sy nakal lg huhuhuhu~~

    ReplyDelete
  3. Hai Ana...thanks ya sudi baca belog tak semenggah ni. Awak ada belog jugak ek?owait..saya terjah!!=)


    Cik Fiza..ooo camtu ek rupanya jemur baby demam kuning..baru pakcikkkk tauuu..huhu

    Awak pun mulut bising ek? Sama la kita...pot pet pot pet..tak cukup cakap secara live sambung dlm belog pulak.haha

    ReplyDelete
  4. takpe bukan mengutuk org pun kan.. kita kn suka bercerita.. berkongsi itu dan ini ngan semua org..

    lagipun org peramah ni selalunya senang dapat kawan kn :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...