MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Tuesday, February 14, 2012

Aidi Dah 2 Bulan Rupanya....

12 Februari lepas genap 2 bulan usia Aidi. A big yeay!!

Berat terkini adalah 5.45 KILO!!!

Kuss semangaaatttt.

Panjang pulak adalah 59 cm. Tapi aku rasa macam lebih jek sebenarnya. Takpelah, janji Aidi sehat.

Semalam pergi klinik untuk cucuk 2 bulan. Macam bulan lepas, Aidi cuma menjerit kejap je time jarum cucuk kulit. Selang beberapa saat...papp!! Aidi ketiduran. Otomatik. Macam ada suis pulak. Sungguh aku hairan. Huhu.

Nurse ada pesan..katanya baby mungkin akan demam after kena cucuk kali ni. Kalau baby demam lagi bagus sebab itu tandanya badan dia memberi reaksi pada suntikan tu.

Aku ada baca dalam paper metro semalam. Kebetulan pulak ada artikel tentang suntikan vaksin pada baby. Bila baca baca barulah aku tau..rupanya yang disuntik ke dalam tubuh anak tu bukannya ubat ke apa, rupanya bakteria dan virus yang dah dilemahkan. Ngeri tak bila dapat tau ada bakteria dengan virus masuk dalam badan anak?? Haha. Tapi jangan panik, ada sebab kenapa bakteria lemah tu disuntik ke dalam badan. Semuanya untuk hasilkan antibodi. Cenggini..bila bakteria dan virus lemah tu masuk dalam badan, badan baby akan bagi reaksi dengan menghasilkan antibodi untuk lawan bakteria tersebut. Jadi masa bakteria and antibodi tengah berperang tu la biasanya baby akan demam atau muncul tanda-tanda lain seperti lemah badan, ada merah-merah pada badan, nafas berbunyi etc. Nanti next time kalau badan baby dijangkiti bakteria dan virus lagi, dah ada antibodi dalam badan untuk lawan bakteris-bakteria tu semua. Kan bagus cenggitu.So jangan risau sangat..kalau anak demam lepas kena cucuk itu petanda badan anak dalam keadaan baik. Kalau demam berlarutan 3 hari tak kebah-kebah, bawaklah ke klinik. Tapi kalau tak demam pun takdelah masalah pulak. Janganlah pulak ada yang susah hati kalau anak tak demam lepas kena cucuk. Lain baby lain efeknya kan.

So far Aidi takdelah pulak panas-panas badan ke apa. Cuma malam tadi dia meragam sikit. Mata ngantok tapi takmau tido atas katil dia. Nak tido berpeluk. Maka aku kendonglah dulu sampai dia betul betul lena then baru aku letak atas katil. Lena tidonya. Bangun pukul 4 pagi untuk minum susu, Then pukul 5 tido balik sampailah 9.30 pagi. Syurga!


Sebenarnya jauh di sudut hari aku kalau boleh tak mau Aidi demam. Entahlah..tengok dia merengek rengek semalam pun hati dah meruntun sayu. Kalau Aidi demam?? Mau mama dia yang menangis dulu. Huhu.


Tapi bila bangun pagi tengok anak senyum ceria je, terus hati tak gundah gulana dah. Mungkin Efek suntikan tu pada Aidi kejap jek. Tak melarat larat.


Apalah makna hari seorang mama kalau tak dapat tengok anak tersengih riang seperti ini.





5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...