MENARIK KALI INI...*KLIK UNTUK TAHU*

Monday, February 27, 2012

Review Diapers Pulak

Rentetan dari entry semalam tentang promosi hebat harga Mamy Poko kat Jusco tu *ramai jugak yang serbu Jusco lepas baca entry tu ek? Huhu*, aku tentiba rasa nak buat review tentang diapers pulak hari ni. Kebetulan pulak tadi baca entry kat blog DD
tentang pampers Huggies yang selalu bocor, jadi makin bersemangat pulak aku pun nak review diaper Aidi. Heh..nak tiru lettew! DD ok kan DD? =)


Tapi Aidi tak pakai Huggies. Eh lupa nak cakap, review yang aku tulis ni 100% bergantung pada pengalaman aku uruskan Aidi tau. Lain baby maybe lain efeknya.


Dari Aidi dalam perut lagi aku memang aim dua jenama pampers ni.

Mamy Poko.




Hey Baby.





Mamy poko tu rasanya semua orang kenal. Gah habis dah jenama tu. Jujurnya dulu-dulu masa zaman anak dara aku ingat mamy poko tu jenama cikai-cikai je, kira macam pampers bajet la. Sekali rupanya itu antara pampers mahal dalam pasaran. Heh, tu lah..pandai je buat andaian sendiri.



Ha Hey Baby baru betul pampers bajet. Mungkin ada yang tak perasan pun kewujudan jenama ni kat market. Aku pun kalau member tak rekeman, sumpah aku pun tak tahu.





Aku cadangnya nak pakaikan Aidi pampers bajet-bajet je waktu siang. Siang kita lebih kerap tukar pampers, jadi pakai yang murah-murah dah lah. Mamy poko pulak aku pakaikan malam-malam atau waktu keluar berjalan. Lebih tahan lama.


So hasilnya?


Yep..memang ok.

Hey Baby kira berbaloilah dengan harga dia. Murah kot Hey Baby ni. Kat Tesco hari tu harga RM25 untuk 70 keping. Murah kan?

Cuma Hey Baby kuasa serapan dia takdelah sehebat Mamy Poko pulak kan. Tapi kualiti permukaannya masih ok. Cotton lembut. Cuma kena kerap tukarlah. Agak-agak dah 3 4 jam, tukarlah pampers anak. Janganlah biar sampai pampers dah berat londeh sampai ke betis baru kecoh nak salin. Tapi aku pun selalu je terbabas..kadang Aidi pakai pampers yang sama dari kul 9 pagi sampai 5 petang. Berat!! Haha!

Tapi seingat aku, sepanjang Aidi pakai Hey Baby, tak pernah lagi ada insiden bocor sana sini. Kira not bad la kan?


Mamy Poko??


Yang ni takyah banyak cerita lah. Memang terbaiklah. Sesuai lah dengan harga dia kan. Kalau bawah harga promosi harga Mamy Poko kebih kurang 65 sen sekeping. Boleh bikin mamy pokai gini. Huhu.


Tapi kuasa serapan memang bagus. Tak bocor, tak basah, kalau berak pun taik takdelah sampai meleleh leleh keluar. Kira boleh bagi 4 daripada 5 bintang.


Tapi lama-lama aku mulalah rasa macam mamy pokai dah asik beli pampers mahal jek. Jadi nak tukar plan, nak try pakaikan Aidi dengan Drypers pulak. Kalau okey, takyahlah aku jenuh nak beli 2 jenis pampers setiap kali. Pakai 1 je sudah sebab Drypers harganya kira pertengahan lah. Maahal pun tidak, murah pun tidak. Kira level-level rumah teres lah. Kalau Hey Baby level rumah setinggan, Mamy Poko level rumah banglo. Haha.


Jadi aku pun belilah pampers Dryper size S *masa ni pakai S lagi* pek besar untuk Aidi. Kemain terus beli yang besar. Harga RM30 kalau tak silap. Beli kat Giant.





Sekali pakai...hmmm takdelah kering sangat. Basah jugak. Mungkin sebab Aidi memang jenis kencing selambak. Takpe, esok pakai lagi.


Esok pakai, lusa pakai lama-lama dapat rasa macam ketidakbestan.


Bila Aidi bangun tido je, baju dia mesti basah. Basah tang bahagian perut *Aidi tio meniarap*. Tapi Aidi maintain ceria je tiap kali bangunt tido. Jarang sangat dia bagun tido menangis-nangis. Habis kuat pun dia cebik lapar jek. Pampers basah ke apa memang dia tak terkesan langsung even dah sampai ke baju, kadang sampai ke tilam basah.

Mula-mula ingat peluh, sekali bau..hmm hancing. Confirm kencing bocor. Tapi takpelah, maybe sebab tak tukar dalam temph yang lama, tido kan..jadi bocor.

Pakai lagi waktu siang, pun bocor jugak. Basah habis baju Aidi.


Tak boleh jadi ni. Kena buat sesuatu.


Jadi aku cuba tukar size. Dari S aku beli M sebab aku tengok size S tu pun macam dah ngam-ngam je dengan Aidi. Selalu sangat pampers melurut ke bawah sampai nampak alur punggung Aidi. Haha. Kadang tu berbekas-bekas tang peha kena getah pampers. Jadi tukar size lah. Mungkin lepas ni tak bocor dah dan Aidi pun selesa.


Yes, bila pakai Drypers M, nampak macam selesa sikit. Tapi selesa je lah, secure tidak sebab masih bocor-bocor. Tapi takdelah selalu.


Sudahnya pikir-pikir balik, aku nak kembali pada Mamy Poko dengan Hey Baby lah.

Mamy Poko memang confirm confirm ok, Hey baby pun takdelah mengecewakan even standars *setinggan* jek. Huk huk.

Jadi sekarang Aidi adalah pengguna Mamy Poko and Hey Baby.


Aku tak boleh nak try and error banyak sangat jenama sebab kat Labuan tak banyak choice untuk pampers. Yang kerap aku jumpa itulah..Mamy Poko, Hey Baby, Dryper, Huggies. Susah betul duduk pulau ni. Pilihan tak banyak..mahal pulak tu. Hurmm..


Tips dari Mama Aidi:

Untuk mommy to be, tak perlu beli pampers newborn berkoyan-koyan banyak. Cukup beli 1 pek je. Biasanya pampers size newborn memang tak pakai lama, kejap je dah sendat. Senang cerita, tak perlu beli diapers terlalu banyak untuk sambut baby. Dalam pantang nanti pun masih boleh beli in case stok dah habis. Better beli lepas baby lahir sebab kita tau size sebenar anak kita. Buatnya anak jenis Aidi..peha je dah berapa kilo. Haha!

17 comments:

  1. saya setia dgn drypers..hehehhe still size S.. tips dr saya..kalau nk beli pampers..beli di speedmart..murahh..tp slalu cpt hbs...

    ReplyDelete
  2. ramai yang review kate hey baby elok..mamy poko toksah ceriter ar..tengok harge kalau ade problem gak tak reti ar nak cerite kan..huhu..neway..thanks for ur info..:)

    ReplyDelete
  3. Ramai yang kata kat speedmart murah, tp x pernah pergi situ lg. huhu.. Untunglah aqib sesuai dgn drypers. Kdg terpikir jgk, asik bocor tu entah2 sebab mamanya yang tak reti pakaikan kot. Haha!

    ReplyDelete
  4. kt tmpt sy nie de satu kedai cina jual ubat tu murah2 jual pempers, rsenya berbaloi la kalu beli..harga lebih murah kot compare kt lain, tp jgn plk compare time sale la..tp kedai nie, harga dia ttp murah walaupun kt kedai lain xde sale...ingt nak beli tp baby lum kuar lg..saiz new born tu kecil sgt ker sis..??

    ReplyDelete
  5. Aty..Hey Baby ok. Tapi kalau nak beli, jangan beli banyak dulu. Beli yang pek paling kecik pun takpe. Untuk try dulu.

    Mr n Mrs Zaidi..Size newborn tu biasa memang cutting kecik. Tapi kalau pampers newborn Mamy Poko bagus tau sebab cutting dia special tang bahagian pusat baby. Kira kalau baby tali pusat belum tanggal, selesa lah pakai. Tapi sebenarnya baby baru lahir berat 3 kg ke atas boleh je pakai saiz S dah.

    ReplyDelete
  6. Aty..Hey Baby ok. Tapi kalau nak beli, jangan beli banyak dulu. Beli yang pek paling kecik pun takpe. Untuk try dulu.

    Mr n Mrs Zaidi..Size newborn tu biasa memang cutting kecik. Tapi kalau pampers newborn Mamy Poko bagus tau sebab cutting dia special tang bahagian pusat baby. Kira kalau baby tali pusat belum tanggal, selesa lah pakai. Tapi sebenarnya baby baru lahir berat 3 kg ke atas boleh je pakai saiz S dah.

    ReplyDelete
  7. june bg ezekiel pki drypers so far ok jek xd bocor2, cume kalau yak yak ade sikit la kenkadang kalau stok pembuangan banyak ;p

    hey baby bg pakai masa dalam pantang, not so bad, tp penah bg pakai huggies habis lencun baju, bil yak yak pon habis sepah-sepah.cian anak.

    mamy poko tak dapat ditandingi kot, tapi dengarnya Bbay love setanding mamy poko tapi murah sikit harganya. ;p cer cuba.

    ReplyDelete
  8. oh.smlm br gi jusco tp beli petpet sbb harga mamy poko comel sgt.hihihi.oo.kalo newborn x yah beli bnyk2 eh?nasib baik bali 1 pek je

    ReplyDelete
  9. skrg ada brand whoopee..baru kenal brand ni sbb g expo klcc smlm. whoopee ni pun se standard hey baby. harga biasa dlm rm26 utk 70pcs. harga expo smlm rm20.. =)

    ReplyDelete
  10. Airis since born ayda pakaikan drypers..mule dgn drypers soft then tukar ke drypers weewee dry..so far ok je..kekadang ayda pakaikan huggies jugak,siang pakai huggies dry,malam drycomfort..kalau nk compare serapan dan dryness drypers much better kot..drypers pants pn lebih sesuai utk airis berbanding huggies pull-up pants walaupun rege huggies sedikit mahal dr drypers..mamy poko belum penah try..so far yg tu jela dulu..hehe

    ReplyDelete
  11. hehe dd dah pasrah ngan huggies.

    nak try mamy poko jugekleeer ;p

    ReplyDelete
  12. yongnana, review la pasal set bersalin atau pil2/supplement yg yongnana pakai lepas bersalin untuk kercergasan, kalau ada ;)

    huk2 -omma dd yg dilema

    ReplyDelete
  13. Hey baby mmg bgus dr drypers huhu. Sya pun mglami pnglaman yg sma wktu pkai dryper dlu tambah ngan plekatnye yg xbgus. For me pet pet terbaik. Hrga pun range cm drypers je.

    ReplyDelete
  14. pilihan kita sama.. =)
    sy pn br wat review pasal DD..
    sila la jenguk..

    http://fiezaliesa.blogspot.com/2012/02/lampin-pakai-buang.html

    ReplyDelete
  15. Salam...saya saje nk kongsi..anak sulong dah 10 tahun,ke 2 darjah 1,ke tga 4 tahun dan ni 4 dah nk msuk 2 tahun.nak kata dr yg sulung anak pakai mmy poko sbb bocor jenama lain. bila besar baru tukar drypers.tp yg kecil ni plg byk sekali tukar jnama dia alergic sgt2 semua dah cuba pet2,huggies,apa lg yg ada semua try tp yg boleh tahan mmy poko jugak.ingt nk save bggt...tp yg tak tahan sebeg 38 kpg hanya than utk smguu.tp skrg mkin teruk baru je sejam dah penuh ..ada jenama lain yg lebih tahan lama dan mcmmmypoko
    Ada sape2 nk cdg ke?.dulu fiiti ada yg tebal utk mlm tp skrg x delah....

    ReplyDelete
  16. Anon...cuba try drypers yang packaging baru ni..rasanya drypers baru ni much better than dryper yang lama tu. Aidi skrg pun dah pakai drypers yang baru ni. Tapi mami poko tetap beli jgk biasa utk pakai malam.

    ReplyDelete
  17. Penah dapat sample Hey Baby nie dulu tapi sikit sangat untuk dibuat review hahah so tak pasti sesuai ke tak dengan anak. Still stick to Mamypoko tapi tengah usha brand-brand lain yang murah and berkualiti, at least untuk waktu siang la, waktu malam kompem Mamypoko ekekeke

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...